ostanimo u kontaktu

Lifestyle

14 mitova o dojenju i istine koje bi svaka mama trebalo da zna

Objavljeno

-

Kad donesu bebu na svet, mnoge mame se suočavaju sa nizom neodumica u vezi sa dojenjem. U potrazi za pravim savetima mame često nailaze na informacije koje ne odgovaraju istini.

U saradnji sa dr Michele Griswold, konsultantom za laktaciju, registrovanom medicinskom sestrom, istraživačem i pobornikom dojenja, UNICEF je objavio tekst u kom je raskrinkano 14 najčešćih mitova koji prate dojenje. Dr Griswold predstavlja Međunarodnu asocijaciju konsultanata za laktaciju pri Globalnoj zajednici za dojenje SZO/UNICEF-a, koja poziva vlade i društvo u celini da majkama obezbede potrebnu podršku za dojenje.

1. mit: Dojenje je lako

Bebe se rađaju sa refleksom da traže majčinu dojku. Međutim, mnogim majkama je potrebna praktična podrška u postavljanju bebe u položaj za dojenje i da se beba pravilno pripoji uz dojku.

Dojenje zahteva vreme i praksu, kako od majki tako i od beba. Pošto dojenje iziskuje vreme, majkama je potreban prostor i podrška u dojenju.

2. mit: Normalno je da dojenje boli – bolne bradavice su neizbežne

Mnoge majke osećaju nelagodnost tokom prvih nekoliko dana nakon porođaja, kada uče da doje. Ali, bolne bradavice je moguće izbeći uz odgovarajuću podršku pri postavljanju bebe u položaj za dojenje i da se beba pravilno pripoji uz dojku.

Ako se majka suočava sa izazovima dojenja kao što su bolne bradavice, podrška konsultanta za laktaciju, patronažne sestre ilidrugog iskusnog stručnjaka može joj pomoći da prevaziđe taj problem.

3. mit: Pre dojenja treba da operete bradavice

Pranje bradavica pre dojenja nije neophodno. Kada se bebe rode, one već dobro poznaju mirise i zvukove svoje majke. Bradavice proizvode supstancu koju beba oseća i čije ‘dobre bakterije’ pomažu pri izgradnji bebinog imunog sistema za zdrav život.

4. mit: Trebalo bi odvojiti novorođenče i majku da bi majka mogla da se odmori

Lekari, medicinske sestre i babice često podstiču kontakt ‘koža-na-kožu’ – takođe poznat kao metoda mama kengur – odmah nakon rođenja. Stupanje u direktan kontakt sa vašom bebom, tako da je njena koža na vašoj, veoma je važna praksa koja joj pomaže da pronađe i pripoji se uz dojku., ukoliko kontakt ostvarite u roku od jednog sata posle porođaja, i ponovite više puta nakon toga to može da pomogne da se uspostavi dojenje Ako majka sama to ne može da uradi, onda partner ili drugi član porodice može da pomogne.

5. mit: Tokom dojenja treba jesti samo običnu hranu

Kao i svi ostali, majke koje doje treba da imaju uravnoteženu ishranu. Generalno, nema potrebe da se menjaju navike u ishrani. Bebe su izložene prehrambenim sklonostima svojih majki od trenutka kada su u materici.

Ako majka primeti da njena beba ima reakcije na određenu hranu koju ona jede, najbolje je da se obrati specijalisti.

6. mit: Vežbanje će uticati na ukus vašeg mleka

Vežbanje je zdravo i za dojilje. Nema dokaza da utiče na ukus vašeg mleka.

7. mit: Nećete moći da dojite ako to ne učinite odmah

Lakše je pokrenuti dojenje ako počnete tokom prvog sata nakon rođenja jer su refleksi bebe tada veoma jaki. Spremne su da nauče da se hrane na dojci. Ako ne uspostavite kontakt sa bebom odmah nakon rođenja, uradite to što je pre moguće u skladu sa vašom situacijom.

Ako vam je potrebna pomoć pri postavljanju bebe na dojku, zatražite podršku od kvalifikovanog konsultanta za laktaciju, patronažne sestre ili drugog iskusnog stručnjaka. Čest kontakt koža-na-kožu i stavljanje bebe na dojku pomoći će da se uspostavi dojenje.

8. mit: Ako želite da dojite ne možete nikada da koristite mlečnu formulu

Majke mogu da odluče da, dok redovno doje, u nekim prilikama koriste mlečnu formulu. Važno je tražiti nepristrasne informacije o mlečnoj formuli i drugim proizvodima koji predstavljaju zamenu za majčino mleko. Da biste održali proizvodnju majčinog mleka, nastavite da nudite dojku svojoj bebi što je češće moguće.

Za majke može biti korisno da se konsultuju sa specijalistom za laktaciju, patronažnom sestrom ili drugim iskusnim stručnjakom kako bi im pomogli sa planom koji im najbolje odgovara za nastavak dojenja.

9. mit: Mnoge majke ne mogu da proizvedu dovoljno mleka

Skoro sve majke proizvode pravu količinu mleka za svoju bebu. Proizvodnja majčinog mleka zavisi od toga koliko dobro beba prianja uz dojku, od učestalosti dojenja i koliko dobro beba uklanja mleko pri svakom podoju.

Dojenje nije posao “za jednu ženu” i majkama je potrebna podrška. Podrška, u vidu kontinuiranog davanja smernica za dojenje od strane zdravstvenih radnika, pomoći od članova porodice kod kuće i očuvanja zdravlja uz dobru ishranu i napajanje.

10. mit: Ne bi trebalo da dojite ako ste bolesni

U zavisnosti od vrste bolesti, majke obično mogu da nastave da doje kada su bolesne. Morate da se pobrinete da dobijete ispravnu terapiju i da se odmarate, dobro jedete i pijete. U mnogim slučajevima, antitela koje vaše telo stvara da bi izlečilo bolest ili oboljenje preneće se na vašu bebu, čime se gradi njena otpornost.

11. mit: Ne možete uzimati nikakve lekove ako dojite

Važno je da obavestite svog lekara da dojite i da pročitate uputstva za sve lekove koje kupite u slobodnoj prodaji. Možda će biti neophodno da uzimate lekove u određeno vreme ili u određenoj dozi, ili da uzimate neku zamenu. Takođe treba da kažete bebinom lekaru koje sve lekove uzimate.

12. mit: Bebe koje su dojene su posesivne

Sve bebe su različite. Neke su posesivne, a neke nisu, bez obzira kako su se hranile. Dojenje obezbeđuje ne samo najbolju ishranu za bebe, već je važno i za njihov mozak u razvoju. Dojene bebe se često drže u rukama i zbog toga se pokazalo da dojenje poboljšava njihovu vezu sa majkom.

13. mit: Teško je odvići bebu ako je dojite duže od godinu dana

Nema dokaza da je teže prekinuti dojenje nakon godinu dana, ali postoje dokazi da je dojenje do dve godine korisno i za majke i za decu. Sve majke i bebe su različite i treba zajedno da odrede koliko dugo žele da doje.

14. mit: Ako se vratite na posao, moraćete da odviknete bebu od dojenja

Mnoge majke nastavljaju da doje nakon što se vrate na posao. Prvo proverite politike u svojoj zemlji i na svom radnom mestu. Ako imate pravo na vreme i mesto za dojenje tokom radnog vremena, možda ćete moći da odete kući i dojite, zamolite člana porodice ili prijatelja da vam donese bebu ili da izmlazate mleko i odnesete ga kući.

Ako nemate mogućnost da dojite tokom radnog vremena, nađite vremena tokom dana za izmlazanje mleka, a zatim kada ste kod kuće nahranite bebu direktno. Ako odlučite da svojoj bebi za neke obroke date zamenu za majčino mleko, i dalje je dobro da nastavite sa dojenjem kad god ste sa bebom.

Od 1. do 7. avgusta 2023. u 170 zemalja održava se kampanja povodom Svetske nedelje dojenja pod sloganom “Omogućimo dojenje – napravimo razliku za zaposlene”. Ciljevi kampanje su informisati ljude na koji način zaposleni roditelji gledaju na dojenje i roditeljstvo, učvrstiti optimalnio plaćeno odsustvo i podršku na radnom mestu, angažovati pojedince i organizacije radi unapređenja saradnje i podrške dojenju na radnom mestu i podsticati akcije vezane za poboljšanje uslova za rad i relevantnu podršku dojenju.

(Ona.rs)

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Lepota&Zdravlje

Na VMA prvi put tokom operacije upotrebljen robotski staplerski uređaj

Objavljeno

-

Na Klinici za grudnu i kardijalnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije (VMA) prvi put je tokom operativnog zahvata resekcije pluća (desne donje lobektomije) upotrebljen robotski staplerski uređaj, saopštila je danas ta ustanova.

Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa, a ovom metodom omogućen je po tkivo štedljiviji pristup, brži oporavak pacijenta, manji broj bolničkih dana i manja mogućnost za postoperativne komplikacije.

Pacijent koji je operisan, muškarac star 42 godine boluje od sinoviosarkoma i on je u dobrom zdravstvenom stanju otpušten na dalji kućni oporavak.

(Tanjug)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

SAD pokreću projekat od 100 miliona dolara za borbu protiv smrtonosnih bakterija

Objavljeno

-

Američki predsednik Džozef Bajden će danas predstaviti projekat istraživanja vredan 100 miliona dolara za borbu protiv smrtonosnih bakterija otpornih na lekove, saopštio je Rojtersu zvaničnik Bele kuće.

Istraživanje će voditi Agencija za napredne istraživačke projekte u oblasti zdravlja (ARPA-H), vladina istraživačka agencija koju su Bajden i Kongres pokrenuli prošle godine, a ova inicijativa biće njihova najveća investicija do sada, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Bajden planira da to saopšti tokom sastanka u San Francisku sa predsedničkim savetom za nauku i tehnologiju.

(Tanjug)

pročitaj više

Lifestyle

Danas se obeležava Svetski dan turizma

Objavljeno

-

Svetska turistička organizacija (UNWTO) je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen Statut te organizacije.

Svetski dan turizma se obeležava sa ciljem razvijanja svesti međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, političkih i ekonomskih vrednosti.

Ovaj datum je ujedno i datum kada se na severnoj hemisferi zvanično završava, a na južnoj hemisferi zvanično započinje turistička sezona.

(Tanjug)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Revolucija u lečenju dijabetesa tipa 1: Napravljen minijaturni uređaj koji stvara insulin i kiseonik u telu

Objavljeno

-

Obećavajući način lečenja dijabetesa tipa 1 jeste implantacija ćelija Langerhansovih ostrvca, koja proizvode insulin kada je potrebno, što oslobađa pacijente od čestih insulinskih injekcija. Međutim, velika prepreka za ovaj pristup je ta što implantirane ćelije vremenom ostanu bez kiseonika i prestanu da proizvode insulin. Da bi to prevazišli, inženjeri Instituta tehnologije Masačusetsa (MIT) dizajnirali su novi uređaj koji ne samo da nosi stotine hiljada ćelija koje proizvode insulin, već ima i sopstvenu fabriku kiseonika, javio je MIT News.

Istraživači su pokazali da kada se ugradi mišu sa dijabetesom, ovaj uređaj održava nivo šećera u krvi na stabilnom nivou najmanje mesec dana. Istraživači se nadaju da će napraviti veću verziju uređaja, što bi bila veličina žvakaće gume, a koja bi mogla da se testira na ljudima.

– O ovome treba misliti kao o živom medicinskom uređaju napravljenom od ljudskih ćelija, koje luče insulin, a imaju i elektronski sistem za održavanje života. Uzbuđeni smo što smo napravili ovoliki napredak i zaista smo optimisti da će ova tehnologija da pomogne pacijentima – rekao je Danijel Anderson, profesor Odeljenja za hemijsko inženjerstvo MIT i autor studije.

Iako je fokus istraživanja na lečenju dijabetesa, kažu da ovaj tip uređaja može da se adaptira da leči i druge bolesti kojima je potreban stalni dotok terapijskih proteina.

Većina obolelih od dijabetesa tipa 1 mora stalno da prati nivo šećera u krvi i da daje sebi insulin najmanje jednom dnevno. Međutim, ovaj proces može da imitira sposobnost tela da kontroliše nivo šećera u krvi.

– Većina obolelih zavisi od insulina i mora da daje sebi injekcije, ali i dalje nemaju normalan nivo šećera u krvi. Ako pogledate nivo glukoze, čak i oni koji su najposvećeniji imaju nivoe značajno drugačije od onih koje imaju ljudi sa zdravim pankreasom – rekao je Anderson.

Bolja alternativa je transplantacija ćelija koje proizvode insulin kad god primete promene u nivou šećera u krvi. Nekim pacijentima su presađene ćelije Langerhansovog ostrvca sa leševa, što je dugoročno poboljšalo nivo šećera u krvi, ali ti pacijenti moraju da koriste lekove koje suzbijaju imunosistem da ne bi došlo do odbacivanja ćelija. Skorije je bilo uspeha sa ćelijama Langerhastovog ostrvca napravljenim od matičnih ćelija, ali i tada moraju da se koriste lekovi za suzbijanje imunosistema. Neki eksperimentalni uređaji napajaju ćelije kiseonikom, ali vremenom prestaju da rade.

Tim MIT se odlučio na drugačiji pristup, koji bi potencijalno mogao da generiše kiseonik večno i to tako što razbija vodenu paru iz tela. To se radi korišćenjem membrane za razmenu protona u uređaju. Prednost ovog uređaja je, navodi se u saopštenju MIT, jeste to što nisu potrebne nikakve žice ili baterije.

(MIT News)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Najnoviji korona presek: Za 7 dana virus potvrđen kod skoro 3.000 ljudi, drastičan skok u broju testiranih

Objavljeno

-

Za poslednjih 7 dana korona virus potvrđen je kod 2.803 osoba, što je u odnosu na prošlu sedmicu, kada je virus dijagnostikovan kod 1.529 njih, za 1.274 više.

Istovremeno, testirano je 13.297, a prošle nedelje je 7.437. 

Preminulih osoba, na sreću nije bilo, a trenutno nema ni hospitalizovanih osoba u bolnicama.

Od prvog slučaja kovida 19 u Srbiji do danas u našoj zemlji je obrađeno 13.088.879 testova, od kojih je 2.552.178 bilo pozitivno.

U Srbiju je, kao što smo već objavili prošle nedelje, stigla i podvarijanta omikron soja, Eris, koji je dijagnostikovan u Južnobačkom okrugu tokom rutinskog nadzora nad ovim virusom.

Početkom ove nedelje održan je i sastanak Radne grupe za borbu protiv korona virusa, na kojem su donete određene mere. 

Donete su preporuke, da podsetimo, na nivu primarne zdravstvene zaštite, na nivou bolničkih ustanova a i u vezi vakcinacije.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite:

– Značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

– Obavezno je testiranje na kovid 19 svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije.

– Obavezno je testiranje kontakata sa kovid 19 pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije COVID-19.

Na nivou bolničkih ustanova:

– Testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

– Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama

– Neophodno je testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje

– Zabrana poseta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove

– Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih 7 dana izvrše procenu epidemiološke situacije u svojoj ustanovi, da daju predlog mera, kao i da na dalje redovno, kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi u saradnji sa teritorijalno nadležnim instituom/zavodom za javno zdravlje, a u skladu sa važećim Stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovid 19, Radna grupa je stava da za sada nije neophodno dodatno proširenje kapaciteta.

– Pratiće se epidemiološka situacija i u skladu sa tim će Radna grupa blagovremeno reagovati i dati smernice za uvođenje neophodnih promena – navodi Institut “Batut”.

Vakcinacija

Kada je reč o vakcinaciji protiv kovida 19, ona se sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

– Naglašen je značaj vakcinacije protiv kovid 19 i sezonske vakcinacije protiv gripa (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija – napominje se u saopštenju Instituta “Batut”.

(Telegraf.rs)

pročitaj više

U TRENDU