ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Abot posle sastanka sa Kurtijem: Kosovska policija ne treba da igra ulogu čuvara opštinskih zgrada

RTK

Objavljeno

-

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Nikolas Abot pozvao je danas Vladu Kosova da sasluša međunarodne partnere i da preduzme korake za smirivanje situacije na severu, piše Koha.

Posle sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem, Abot je rekao da nije neophodno da albanski gradonačelnici severnih opština rade iz opštinskih objekata, a kako kaže, nema potrebe da Kosovska policija igra ulogu čuvara. 

I dalje smo zabrinuti kao i svi međunarodni saveznici Kosova zbog situacije na severu. Ne smatramo da je potrebno da gradonačelnici svoje dužnosti obavljaju u opštinskim objektima, niti je potrebno igrati ulogu čuvara ispred opštinskih zgrada. Imaju mnogo važnijeg posla na drugim mestima. Nadam se da ćemo u narednim danima videti napredak, predlog, promenu, više saradnje među bezbednosnim agencijama. Kao ambasador, razgovaram sa različitim ljudima da saznam šta je najbolji put napred. Za Kosovo bi trebalo da bude normalno da sluša savete prijatelja i partnera“, rekao je Abot.

Povodom predloga Nacrta statuta ZSO premijera Albanije Edija Rame, Abot je rekao da ga još nije video, ali je dodao da zna da su Vlada Kosova i Vlada Albanije veoma bliske i da će imati sastanak sledeće nedelje.

“Albanija je zemlja veoma bliska Kosovu, znam da dve vlade stalno razgovaraju. Znam da imaju sastanak sledeće nedelje, siguran sam da će razgovarati o mnogim pitanjima. Vlada Kosova treba da sasluša ovo, da pronađe pravi put napred, ali da pokaže razumevanje za brigu koju imaju prijatelji”, dodao je Abot.

(Kosovo online)

KiM specijal

Veton Eljšani: Specijalna policija pretražuje šumu oko manastira Banjska

Objavljeno

-

Specijalne snage tzv. kosovske policije pretražuju teren oko manastira Banjska u istoimenom selu na severu Kosova i Metohije.

Specijalna policija sa psima pretražuje okolinu zbog eventualnih zaostalih eksplozivnih naprava, rekao je za Tanjug zamenik direktora takozvane Kosovske policije za region Mizrovica sever, Veton Eljšani.

U Banjskoj je povećan broj specijalaca, a smanjen broj pripadnika redovne policije.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Stano: Ne komentarišemo pojedinačne izjave, zna se šta EU očekuje od Beograda i Prištine

Objavljeno

-

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da unija neće svaki dan komentarisati izjave pojedinaca o tome šta se desilo 24. septembra u selu Banjska i dodao da se zna šta EU očekuje od Beograda i Prištine i da je to jasno naznačeno u prošlonedeljnom saopštenju svih 27 članica EU.

“Način kako radi EU je da ne komentariše sve izjave pojedinačno. Svi moraju da se ponašaju odgovorno i pojasne šta se desilo i reagovaćemo odgovarajuće kada dođe vreme. Eu je veoma uključena u situaciju”, rekao je Stano na konferenciji na pitanje albanskog novinara kako komentariše izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Kamenovana kuća srpske starice u Gnjilanu

Objavljeno

-

U Gnjilanu je kamenovana kuća srpkinje Bosiljke Nojić (70), jedne od retkih Srpkinja koja je ostala da živi u tom mestu, ali na sreću nije bilo povređenih, prenosi RTV Puls.

Na njenu kuću, koja se nalazi u blizini gradskog groblja u naselju Kamnik, u toku prošle nedelje bačen je kamen pri čemu je polomljen jedan prozor.

(Tanjug)

pročitaj više

KiM specijal

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ne vidi šanse za stabilizaciju situacije na KiM

Objavljeno

-

Rusija ne vidi mogućnost za dugoročnu stabilizaciju situacije na Kosovu i Metohiji, zbog huškačke politike SAD i Evropske unije, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

“Nema izgleda za dugoročnu stabilizaciju. Kosovski lider Kurti, koji održava napetosti na terenu i proteruje Srbe, računa da će njegovi šefovi, Vašington i Brisel, dodatno pojačati pritisak na Beograd, tražeći priznanje regiona koji je proglasio nezavisnost kršeći rezoluciju 1244 UN”, saopštio je Gruško.

Prema njegovim rečima, “reakcija Zapada na kosovske provokacije je spora i neprincipijelna”.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Stejt department: Naša poruka za Beograd i Prištinu je i dalje da se vrate dijalogu

Objavljeno

-

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da je poruka Sjedinjenih Američkih Država za Beograd i Prištinu i dalje da se uzdrže od nasilja i vrate dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

On je to rekao na redovnom brifingu za novinare, a na pitanje kakvu poruku Srbima na KiM prenosi to što Stejt department nije uputio poruku saučešća srpskim žrtvama, Miler je rekao da su SAD dosledno izražavali saučešće žrtvama nasilja.

“Mislim da smo prilično dosledno izražavali saučešće žrtvama nasilja u – kako u ovoj situaciji tako i širom sveta, a jedna od poruka koju smo imali za obe strane u ovom sukobu je da se uzdrže od nasilja i povratak dijalogu uz posredovanje EU. To je i dalje naša poruka”, rekao je on.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

U TRENDU