ostanimo u kontaktu

Region

Afera flašica: Koka-kola će pretrpeti milionsku štetu, ali sve zavisi od istrage

Objavljeno

-

Koka-kolu HBC Hrvatska je prošle nedelje zadesio scenario iz noćne more za bilo koju kompaniju. Nakon prvog slučaja trovanja osobe koja je u kafiću u Rijeci naručila i konzumirala mineralnu vodu Romerkel (Romerkel) – odnosno nepoznatu tečnost koja se našla u ambalaži ovog pića – zaređao se niz sumnji na trovanje bezalkoholnim pićima iz njihove ponude. O šteti koja je prouzrokovana kompaniji i mogućim scenarijima raspleta razgovarali smo s konsultantom Dragom Munjizom

Mediji su, beležeći pacijente koji su se počeli javljati s bolom u grlu i sličnim simptomima u hitnu pomoć, podsetili i na ranije slučajeve trovanja u Rijeci i Varaždinu. Sve se glasnije nagađalo da je došlo do opasne kontaminacije u proizvodnji Koka-kolinih napitaka. Konfuziju je produbljivala činjenica da se Romerkel puni u Austriji, a Koka-kola u Hrvatskoj. Njihova je prodaja i konzumacija naglo pala, a neki su ih trgovinski lanci povukli iz prodaje. Državni inspektorat je naredio povlačenje spornih proizvoda ovog svetskog brenda, a neki trgovinski lanci i ugostiteljski objekti takođe su ih uklonili iz ponude.

Koka-kola je, takođe nakon početnog ćutanja, uzaludno uveravala javnost da se radi o izolovanom slučaju i da “posluju u skladu s najvišim standardima kvaliteta i sigurnosti hrane, koje redovno proveravaju nadležna tela” te da njihova interna istraga nije pokazala nikakva odstupanja ili greške u proizvodnji.

Paniku su smirili tek rezultati analize uzoraka pića kojima je utvrđeno da je samo onaj iz bočice i čaše iz koje je pio otrovani 19-godišnji gost kafića u Rijeci zdravstveno neispravan, dok su ostali imali normalan pH i hemijski sastav, bez teških metala i drugih toksičnih supstanci.

Podsetimo, Centar za forenzička ispitivanja i veštačenja Ivan Vučetić analizirao je uzorke iz sporne bočice i čaše iz kafića u Rijeci te utvrdio da se radi o “visoko alkalnim vodenim rastvorima (pH=13,6)”, iz čega je zaključio da se radi o nekoj vrsti sredstva za pranje ili odmašćivanje. I ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da se radi o izolovanom slučaju podmetanja ili greške, da se ostali slučajevi ne mogu povezati s onim gosta riječkog kafića te da će se “na osnovu kriminalističkog istraživanja koje je u toku utvrditi sve okolnosti”.

Konačni bilans: 34 pacijenta, četvoro povređenih, sva hospitalizirana pa puštena

“Nakon sveobuhvatnih analiza više naših proizvoda, Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je izvestilo da je utvrđen jedan izolovani incident u Rijeci koji je povezan s jednom bocom Romerkel (Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate)”, navela je Koka-kola u svom saopštenju od 9. novembra.

“Pozdravljamo transparentnost koju će rezultati ispitivanja doneti našim potrošačima i kupcima nakon nesigurnosti prethodnih dana, a misli su nam i dalje s osobom koja je pogođena incidentom. U interesu javne sigurnosti, naš prioritet poslednjih dana bio je da pružimo vlastima potrebno vreme za završetak analiza, a mi ćemo nastaviti podržavati policiju s potpunom transparentnošću dok rade na incidentu u Rijeci”, dodali su iz kompanije.

“U Hrvatskoj poslujemo više od 55 godina i uvek smo održavali najviše standarde kvaliteta. Cenimo dugogodišnje odnose koje imamo s našim potrošačima i kupcima te im iskreno zahvaljujemo na podršci i strpljenju tokom ovog izuzetno izazovnog vremena”, piše Koka-kola.

Što se pacijenata tiče, konačni bilans je 34 pacijenta koji su se javili sa sumnjom na trovanje, od kojih su kod samo četiri utvrđene erozivne povrede digestivnog trakta, od čega su samo dvojica bila zadržana na bolničkom lečenju. U međuvremenu su obojica pušteni kući.

Maksimalna šteta pet miliona evra

Drago Munjiza, stručnjak za trgovinu, direktor konsultantske kompanije Jakov Viktor i bivši direktor Konzuma, komentarisao je ovu poslovno-zdravstvenu aferu za Forbes Hrvatska i ocenio da će ovaj skandal naneti određenu štetu u vidu smanjenog prometa i Koka-koli i trgovcima i lancu kafića u kojem se incident dogodio.

“Koka-kola je izgubila promet ova dva-tri dana, jer dok je trajala ta šizofrena situacija, niko nije kupovao ne samo Koka-kolina pića, nego verovatno i šire – sve iz kategorije tih gaziranih pića i flaširane vode.

U tom smislu je dobro da se situacija rešila de fakto u tri dana, ali sigurno je da će u idućih desetak dana potrošnja cele kategorije biti umanjena, posebno unutar Koka-kole, a onda unutar Koka-kole ta tri proizvoda koja su bila posebno označena kao sporna. Iako je sad dokazano da Koka-kola u smislu proizvodnog dela nije imala nikakav problem”, smatra Munjiza.

Njegovo je mišljenje, na osnovu dugogodišnjeg iskustva u maloprodaji i veleprodaji, da od početka nije bilo ozbiljne sumnje da je do greške došlo u proizvodnji: “A sad, Koka-kola to isporučuje veletrgovcu, veletrgovac kafiću, tu može biti tri-četiri stanice gde je moguća diverzija ili može biti obična ljudska greška na samom prodajnom mestu”.

Olakšavajuća okolnost po Koka-kolu je, smatra Munjiza, ta što se ovaj incident nije dogodio u letnoj sezoni ni u sezoni božićnih i novogodišnjih praznika, kad se njeni proizvodi natprosečno troše. Predviđa i da će kompanija pokušati da sanira štetu određenim marketinškim akcijama, što može uključivati akcijska sniženja, ali ne i trajna pojeftinjenja.

Ključno pitanje je, čini se, može li Koka-kola povratiti poverenje potrošača ili je kod dela njih sada nepovratno narušeno pa će se trajno okrenuti drugim brendovima gaziranih pića – ili ih generalno izbegavati. Munjiza napominje da se ipak radi o jednom od najvećih svetskih brendova, a u prilog im ide i to što se, nakon povoljnog rezultata analize uzoraka, više ne govori o javnozdravstvenoj pretnji.

“Još postoje sumnje oko toga, o čemu govore i komunikacijski stručnjaci, je li Koka-kola mogla da preduhitri objave na društvenim mrežama i ranije komunicira i na koji način”, napominje Munjiza.

Štetu su, dodaje, pretrpeli i Koka-kola kao dobavljač i kafići i trgovinski lanci, a na kraju i država na padu PDV-a. Zato je upitno ima li iko u tom lancu osnovu za potraživanje naknade štete od nekog drugog. Po njegovoj proceni, šteta po Koka-kolu od pada prodaje može da bude maksimalno pet miliona evra.

“Ovo nije javnozdravstvena, nego komunikacijska kriza”

“Policija mora da završi kriminalističku istragu da bi se saznalo šta se tačno dogodilo. Mi još uvek ne znamo šta se dogodilo. Znamo da je u toj boci bila alkalna materija. Iz kafića tvrde da je bila originalno zapakovana. Ja sam skloniji teoriji da je to ljudska greška, da je Koka-kola tu kolateralna žrtva, ali ne znam koga može da tuži”, ističe Munjiza: “Bilo bi najlogičnije da je napravljena greška, da je neko stavio sredstvo za čišćenje u boci u frižider i da je konobar to uzeo, što se već događalo”, zaključuje o samom incidentu u Rijeci.

“Moja glavna poruka je da ovo nije javnozdravstvena, nego komunikacijska kriza i da se ne smeju zanemarivati objave na društvenim mrežama koje imaju neverovatnu snagu”, zaključuje Munjiza.

“Tržište bezalkoholnih pića godišnje vredi oko 720 miliona evra. Na to treba dodati marže trgovaca ili kafića, plus PDV. Od toga oko 63 odsto čine gazirana pića i flaširana voda. I sad vi tu imate pet, šest velikih igrača koji konkurišu. Od toga je najveća Koka-kola koja u tom segmentu ima oko 25 odsto tržišta. Ja procenjujem da se dnevno izvan sezone proda otprilike, po proizvođačkim cenama, oko milion evra”, pojasnio je ovaj iskusni menadžer i konsultant.

Mnogi analitičari smatraju da je Koka-kola trebalo ranije da reagiraju, pa je tako komunikacijska stručnjakinja Gabrijela Kišiček u razgovoru za N1 naglasila da je “prvo pravilo kriznog komuniciranja da treba reagovati odmah ili što brže da bi se sprečilo preuveličavanje i sanirala šteta”. Druga komunikacijska stručnjakinja, Ankica Mamić, otišla je još dalje i opisala komunikaciju Koka-kole Hrvatska kao “totalni debakl”.

Ipak, naknadni razvoj situacije baca nešto drukčije svetlo na početnu uzdržanost ove firme, budući da, kako smo već rekli, rezultati analize ne upućuju na njenu odgovornost – upravo suprotno. Trgovinski lanci poput Konzuma su u međuvremenu vratili Koka-koline proizvode na svoje police i u frižidere, a šta o svemu misle kupci, pokazaće podaci o prodaji u nadolazećoj božićnoj sezoni. Munjiza prognozira da će se prodaja Koka-kole oporaviti već u roku od dve nedelje – ako ne dođe do obrta u istrazi.

Petar Stošić, novinar Forbes Hrvatska

Region

Dimitar Kovačevski: Svaka zemlja o ratu u Ukrajini šalje poruku na svoj način

Objavljeno

-

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski komentarisao je danas nedolazak nekih delegacija, uključujući i ukrajinsku na Savet ministara spoljnih poslova OEBS-a, koji je danas počeo u Skoplju, i istakao da svaka zemlja o ratu u Ukrajini šalje poruku na svoj način.

Ukrajinska delegacija kako je ranije saopšteno nije došla u Skoplje zbog prisustva ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova. Delegaciju Ukrajine će na samitu predstavljati predstavnici njihovog diplomatskog predstavništva u Severnoj Makedoniji.

Prisustvo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na 30. ministrskom sastanku OEBS, za premijera Dimitra Kovačevskog, nije diplomatska pobeda Rusije.

pročitaj više

Region

U Podgorici formirano 27 predmeta vezano za lažne diplome

Objavljeno

-

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je ove godine 27 predmeta povodom prijava koje se odnose na lažne diplome.

To je saopšteno portalu RTCG iz Vrhovnog državnog tužilaštva. Dodali su da je u šest predmeta podnet optužni predlog.

“Obaveštavamo vas da je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici povodom prijava koje se odnose na lažne diplome od početka 2023. godine formirano 27 predmeta. U šest predmeta podnet je optužni predlog, četiri predmeta su na nadležnost ustupljena drugim tužilaštvima, dok je u 17 predmeta izviđaj i dalje u toku”, precizirano je u odgovoru Tužilaštva.

pročitaj više

Region

Sergej Lavrov doputovao u Skoplje na Savet ministara spoljnih poslova OEBS-a

Objavljeno

-

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u prestonicu Severne Makedonije Skoplje kako bi prisustvovao ministarskom sastanku OEBS, preneli su ruski mediji.

Avion kojim je Lavrov doputovao u Skoplje preleteo je oko 4.000 kilometara i preleteo Tursku i Grčku, iako je prvobitno bilo planirano da se do Skoplja leti preko Bugarske, a let je zbog toga trajao više od 5 sati, prenosi TASS.

Ruska novinska agencija navodi da je bugarska strana odbila da otvori svoj vazdušni prostor za Lavrovov avion ako se u njemu nalazi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

pročitaj više

Region

Blinken i Borelj napustili Skoplje pre dolaska Lavrova

Objavljeno

-

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravio je u sredu veče u Skoplju, pred današnji sastanak šefova diplomatija OEBS-a i sastao se s makedonskim ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, ali je posle neformalne večere, napustio glavni grad Severne Makedonije, pre dolaska ruskog kolege Sergeja Lavrova.

Večeri u Skoplju prisustvovali su, osim Blinkena, koji je posle Skoplja doputovao u Izrael, šefovi diplomatija EU i Velike Britanije, Žozep Borelj i Dejvid Kameron, nakon čega su sva trojica napustili Skoplje pre nego što je stigao Lavrov.

Ranije se najavljivala mogućnost da se Lavrov i Blinken susretnu u Skoplju, ali je visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao u sredu da se taj susret ne očekuje.

pročitaj više

Region

Zaharova: Podnet veliki broj zahteva za susret sa Lavrovim u Skoplju

Objavljeno

-

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je veliki broj zemalja podneo zahteve za susret sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim tokom boravka u Skoplju na Savetu ministara spoljnih poslova OEBS-a.

Skup u Skoplju održava se danas i sutra.

„Zaista mogu da potvrdim da ima mnogo zahteva za bilateralne sastanke. Biće i multilateralnih sastanaka”, rekla je Zaharova na brifingu za novinare, prenosi Tass.

pročitaj više

U TRENDU