ostanimo u kontaktu

Svet

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama obustavila rad na severu Pojasa Gaze zbog manjka sredstava

Objavljeno

-

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) obustavila je rad na severu Pojasa Gaze i saopštila da više nije u mogućnosti da pruža pomoć u tom delu palestinske enklave.

Iz UNRWA je dodato da na severu Gaze radi samo nekoliko članova osoblja, kao i da je civilni red urušen usred izraelskih napada i organičenja pristupa hrani.

„Verujem da imamo nekoliko nedelja, pet ili šest, manje od toga. Nakon toga, nećemo moći da nastavimo sa pružanjem usluga, ne samo u Gazi, već i na mestima poput Sirije, Jordana, Libana, Zapadne obale i Istočnog Jerusalima“, rekao je potparol UNRWA Adnan Abu Hasna za Al Džaziru.

Nekoliko najvećih donatora, uključujući SAD, obustavilo je pomoć Agenciji, nakon tvrdnji Izraela da je određeni broj zaposlenih u UNRWA učestvovao u napadu na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

Izvori: U Parizu otpočeli razgovori o primirju u Gazi

Pregovori primirju u Pojasu Gaze počeli su danas u Parizu pojedinačnim sasatancima šefa izraelske obaveštajne službe Mosad Davida Barnee sa predstavnicima Katara, SAD i Egipta, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Taj izvor je istakao da su pregovarači optimistični da će ovo biti početak ozbiljnih pregovora za prekid vatre u Pojasu Gaze.

Zvaničnih Hamasa je rekao da je ta militantna grupa završila pregovore u Kairu i da sada čeka na rezultate razgovora u Parizu.

Dva egipatska bezbednosna izvora su potvrdila da je šef obaveštajne službe te zemlje Abas Kamel otišao u Pariz na razgovore sa izraelskim zvaničnicima. 

Blinken: SAD ne podržavaju širenje izraelskih naselja na Zapadnoj obali

Izgradnja i širenje izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nije u skladu sa međunarodnim pravom, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je na konferenciji za medije tokom posete Buenos Ajresu rekao da su SAD razočarane najavom Izraela o planovima za izgradnju novih stambenih objekata na okupiranoj Zapadnoj obali, rekavši da su oni kontraproduktivni za postizanje trajnog mira, prenosi Rojters.

“Oni su takođe u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Naša administracija čvrsto se protivi širenju naselja, a po našoj proceni to samo slabi, ne jača bezbednost Izraela“, rekao je Blinken.

Administracija bivšeg američkog predsednika Dolanda Trampa je 2019. podržala Izrael u nastojanju da gradi naselja na Zapadnoj obali tako što je napustila dugogodišnji stav SAD da su ona nezakonita.

Palestinci i međunarodna zajednica smatraju da je prebacivanje civila bilo koje zemlje na okupirano zemljište nezakonito prema Četvrtoj Ženevskoj konvenciji iz 1949. i rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Netanijahu: Pojasom Gaze posle rata treba da upravljaju lokalni zvaničnici

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu predstavio je članovima ratnog kabineta plan za Pojas Gaze, prema kojem je cilj da se umesto palestinske militantne grupe Hamas instaliraju „lokalni zvaničnici“ koji nisu povezani sa terorizmom da upravljaju službama u enklavi, objavila je Netanijahuova kancelarija.

To je prvi put da su planovi za Pojas Gaze nakon rata zvanično predstavljeni kabinetu na odobrenje, piše Tajms of Izrael.

U dokumentu koji je Netanijahu predstavio na sastanku u četvrtak ne pominje se konkretno Palestinska uprava, niti se isključuje njeno učešće u posleratnom upravljanju Pojasom Gaze.

Umesto toga navodi se da će civilne poslove u Gazi voditi „lokalni zvaničnici“ koji imaju „administrativno iskustvo“ i koji nisu povezani sa, kako je navedeno, „zemljama ili entitetima koji podržavaju terorizam“.

Predstavnici Hamasa završili pregovore u Egiptu, čekaju reakciju Izraela

Predstavnici palestinske militantne grupe Hamas završili su danas poslednju rundu pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze sa egipatskim predstavnicima u Kairu, i sada čekaju ishod pregovora predstavnika Egipta sa Izraelom, koji bi trebalo da se održe tokom vikenda u Parizu, izjavili su neimenovani zvaničnik Hamasa i egipatski bezbednosni izvori.

Lider Hamasa Ismail Hanijeh sastao se sa egipatskim posrednicima u Kairu kako bi razgovarali o prekidu vatre, tokom svoje prve posete Egiptu od decembra, prenosi Rojters.

Pozivajući se na dvojicu neimenovanih bezbednosnih izvora iz Egipta, britanska agencija prenosi da će šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel otputovati danas u Pariz na razgovore sa Izraelcima, nakon što je danas završio razgovore sa Hanijehom.

Neimenovani zvaničnik Hamasa rekao je da oni nisu izneli nikakav novi predlog tokom razgovora sa egipatskim posrednicima u odnosu na one koje su imali ranije, tako da sada čekaju da vide šta će reći predstavnici Izraela.

Palestinska uprava odbacila plan Netanijahua za Pojas Gaze nakon rata

Palestinska uprava odbacila je danas plan izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za Pojas Gaze nakon rata, nazivajući ga pokušajem da se „produži genocid“ nad palestinskim narodom.

Ministarstvo spoljnih poslova Palestinske uprave saopštilo je da plan Netanijahua smatra „zvaničnom ponovnom okupacijom Pojasa Gaze“ i „nametanjem izraelske kontrole“ nad tim područjem, objavio je Tajms of Izrael.

Ministarstvo je kritikovalo izraelski plan i kao pokušaj za dobijanje više vremena za sprovođenje planova raseljavanja Palestinaca.

Palestinska uprava takođe ocenjuje da plan predstavlja pokušaj Izraela da osujeti napore SAD i međunarodne zajednice da se zaustavi rat u Pojasu Gaze, oslobode taoci i uspostavi palestinska država.

Hezbolah tvrdi da je gađao sedište Regionalnog saveta Gornje Galileje

Libanski pokret Hezbolah tvrdi da je danas sa dva drona gađao sedište Regionalnog saveta Gornje Galileje u Kirijat Šmoni.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da su presrele jednu vazdušnu metu iznad severnog dela Izraela i za sada nema izveštaja da je pogođen štab Saveta, preneo je Tajms of Izrael.

Hezbolah je naveo da je napad odgovor na nedavne izraelske napade na „južna sela i domove civila“, uključujući jučerašnji napad na, kako je naveo, centar civilne odbrane u Blidi.

IDF su, međutim, saopštile da je napad na Blidu bio usmeren na zgradu u kojoj su bili okupljeni operativci Hezbolaha. 

Bajden: Ogromna većina Palestinaca nije Hamas

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da „ogromna većina Palestinaca nije Hamas“ i da „Hamas ne predstavlja palestinski narod“.

„U stvari, oni takođe stradaju od Hamasovog terorizma. Moramo da budemo jasni u vezi sa tom realnošću“, napisao je Bajden na društvenoj mreži X.

Palestinska militantna grupa Hamas koji ima vlast u Gazi izvršila je 7. oktobra napad na južni Izrael, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a oko 240 uzeto za taoce.

Izrael je tada pokrenuo napade na Gazu, u kojima je, prema podacima palestinskih vlasti, ubijeno više desetina hiljada ljudi. Izrael je najavio da će nastaviti da se bori dok Hamas ne bude slomljen. 

Lider Hamasa završio razgovore u Egiptu o prekidu rata i oslobađanju talaca

Palestinski militantni pokret Hamas saopštio je da je njegov politički lider Ismail Hanije napustio Egipat nakon razgovora sa egipatskim zvaničnicima o mogućem prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju izraelskih talaca, prenosi AP.

U saopštenju koje je objavio Hamas ne navodi se da li su Hanijevi razgovori sa šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom o načinima okončanja rata, dogovoru o taocima i isporuci pomoći u Gazu bili uspešni.

Pregovori u Kairu održani su uoči sastanka na visokom nivou koji se očekuje tokom vikenda u Parizu, na kojem će međunarodni posrednici predstaviti novi predlog za sporazum o taocima, navodi AP.

Lazarini: Ugrožen rad UNRWA, došli smo do prelomne tačke

Šef Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini saopštio je da je ta organizacija došla do „prelomne tačke“ i da je njena sposobnost za rad ugrožena.

„Za nešto više od četiri meseca u Gazi je tokom sukoba ubijeno više dece, novinara, medicinskog osoblja i osoblja UN nego bilo gde u svetu“, rekao je Lazarini i dodao da se Agencija našla u teškoj situaciji nakon poziva Izraela da se ona bude rasformirana i da budu zamrznuta finansiranja od strane donatora, prenosi Al Džazira.

Nekoliko najvećih donatora, uključujući SAD, obustavilo je pomoć Agenciji, nakon tvrdnji Izraela da je određeni broj zaposlenih u UNRWA učestvovao u napadu na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

Izrael tvrdi da je ubio operativca u Dženinu koji je spremao teroristički napad

Izraelska vojska (IDF) i bezbednosna agencija Šin Bet potvrdili su da su izveli napad dronom u gradu Dženin na Zapadnoj obali, navodeći da je u napadu ubijen operativac palestinskog Islamskog džihada koji se spremao da izvrši teroristički napad.

IDF i Šin Bet identifikovali su metu kao Jasera ​​Hanuna, stanovnika Dženina, koji je prethodno bio zatvaran od strane Izraela zbog učešća u aktivnostima Islamskog džihada, prenosi Tajms of Izrael.

U zajedničkom saopštenju se navodi da je Hanun bio umešan u veliki broj napada vatrenim oružjem izvedenih poslednjih meseci na položaje izraelske vojske i naseljena mesta.

Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave saopštilo je da je u napadu na Hanunovo vozilo u Dženinu ranjeno 15 ljudi, od kojih su dvoje u kritičnom stanju.

Svet

Tekst Rezolucije o Srebrenici: Šta se proglašava, a šta se osuđuje

Objavljeno

-

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani saopštio je u Skoplju da je ta zemlja jedan od kosponzora rezolucije UN kojom se poziva da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sećanja na žrtve genocida u Srebrnici 1995. i pozvao zemlje članice UN, a posebno Srbiju da je podrže.

Osmani je na konferenciji za novinare u Skoplju pročitao tekst rezolucije koju je, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju, do sada podržalo više od 17 zemalja, među kojima su Slovenija, Italija, Lihtenštajn, Irska, Finska, Holandija, Albanija, Turska, Jordan, Malezija, Čile, Novi Zeland i druge.

Rezolucija pod nazivom „Međunarodni dan refleksije (razmišljanja) i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine“ treba da bude predstavljena Generalnoj skupštini UN 17. aprila, a o njoj će se glasati 2. maja.

Tekst rezolucije glasi:

Odlučuje se da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan refleksije i sećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i da se svake godine obeležava.

Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida i pozivaju sve članice UN da čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijajući posebne programe za negovanje sećanja, kako bi se sprečio revizionizam i ponavljanje genocida u budućnosti.

Bezrezervno se osuđuju svi akti glorifikovanja osuđenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i odgovornih za genocid u Srebrenici.

Naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i dostojanstvene sahrane i poziva na nastavak procesuiranja počinilaca genocida u Srebrenici.

Pozivaju se sve zemlje da u potpunosti ispunjavaju obaveze u skladu sa Konvencijom UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u skladu sa međunarodnim običajnim pravom o sprečavanju i kažnjavanju genocida, imajući u vidu relevantne odluke Međunarodnog suda pravde.

Poziva se generalni sekretar UN da uspostavi informativni program UN „Genocid u Srebrenici i UN“ započinanjem aktivnosti u sklopu priprema za obeležavanje 30. godišnjice, 2025, i dalje zahteva od generalnog sekretara da skrene pažnju na rezoluciju svim državama članicama UN, organizacijama iz sistema UN i organizacijama civilnog društva.

Pozivaju se sve države članice UN , organizacije sistema Ujedinjenih nacija, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge zainteresovane strane da obeležavaju Međunarodni dan, uključujući komemoracije i aktivnosti, posebne memorijale i odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, kao i odgovarajuće edukacije i aktivnosti podizanja javne svesti.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Svetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja

Objavljeno

-

U više od polovine od 75 najsiromašnijih zemalja sveta, uprkos njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnoj mladoj populaciji, BDP po stanovniku 2023/2024. godine raste sporije nego u bogatim zemljama što povećava nejednakost – saopštila je Svetska banka.

Za trećinu tih zemalja, BDP po stanovniku je sada niži nego pre pandemije kovida-19, piše u izveštaju koji je Svetska banka objavila danas o zemljama koje bi mogle da imaju koristi od poklona ili zajmova Međunarodne razvojne asocijacije (IDA) – ogranka Svetske banke, pod povoljnim uslovima.

„Dobrobit tih zemalja je neophodna za dugoročni prosperitet sveta. Tri današnje ekonomske sile – Kina, Indija i Južna Koreja bile su zemlje koje su profitirale od zajmova IDA“ – podsetio je glavni ekonomista Svetske banke Indermit Gil u saopštenju.

On je rekao da su sve tri zemlje prosperirale, učinile su da nestane ekstremno siromaštvo i poboljšale su slove života.

Zemlje koje finansira IDA danas imaju uz međunarodnu pomoć potencijal da učine isto, dodao je on.

U nekim zemljama situacija je još kritičnija sa stepenom ekstremnog siromaštva osam puta većeg od svetskog proseka. Gotovo 25 odsto stanovništva u tim zemljama živi sa manje od 2,15 dolara na dan, a 90 odsto ljudi suočenih sa glađu ili neuhranjenošću u svetu, koncentrisano je u tim zemljama koje se uglavnom nalaze u podsaharskoj Africi, kao i u istočnoj ili južnoj Aziji.

U izveštaju se predlaže da se pojača doprinos međunarodnih finansijskih institucija da im pomogne i saradnja u vezi s glavnim svetskim pitanjima kao što su klimatsko zagrevanje koje posebno pogađa te zemlje, kao i znatno povećanje finansijske podrške.

Pomoć zemljama u razvoju, posebno onim koji su trenutno u dužničkoj krizi ili rizikuju da zapadnu u nju, biće ove nedelje u Vašingtonu među glavnim temama godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Beta

pročitaj više

Svet

Vojska SAD presrela 80 dronova i šest raketa lansiranih iz Irana i Jemena na Izrael

Objavljeno

-

Američke snage uz podršku razarača Evropske komande SAD uništile su više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila usmerenih na Izrael iz Irana i Jemena u noći između subote i nedelje, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM).

CENTCOM je u objavi na mreži X ponovio podršku Izraelu u odbrani od „opasnih akcija Irana“.

„Nastavićemo da radimo sa svim našim regionalnim partnerima na povećanju regionalne bezbednosti“, saopštila je američka vojska.

Osamdeset bespilotnih letelica čini skoro polovinu od 170 dronova za koje Izraelske odbrambene snage tvrde da ih je Iran ispalio na Izrael.

pročitaj više

Svet

Kompanija Tesla otpustiće više od 10 odsto svoje globalne radne snage

Objavljeno

-

Američki proizvođač električnih vozila (EV) Tesla otpustiće više od 10 odsto svoje globalne radne snage, navedeno je u internom dopisu kompanije u koji je Rojters imao uvid.

„Dok pripremamo kompaniju za našu sledeću fazu rasta, izuzetno je važno da sagledamo svaki aspekt kompanije radi smanjenja troškova i povećanja produktivnosti“, naveo je u dopisu izvršni direktor Tesle Ilon Mask.

On je istakao da je Tesla nakon analize troškova donela „tešku odluku“ da smanji broj svojih radnika na celom svetu za više od 10 odsto.

pročitaj više

Svet

Les: Pitanje Srebrenice koriste kao pritisak na Srbe, može imati suprotan efekat

Objavljeno

-

Vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu Timoti Les ocenio je da nastojanja da se bosanski Srbi definišu kao genocidni narod u ovom trenutku dolaze kao odgovor na njihovo protivljenje zakonu o državnoj imovini i raznim drugim izazovima cilju Zapada o centralizaciji bosanske države.

„Može se raspravljati o ispravnim i pogrešnim stvarima takve politike, ali krajnja mera da li je dobra zavisi od toga da li je efikasna. Ono što znamo jeste da poslednji put kada je to pokušano 2015. godine, taj pokušaj je propao kada je Rusija stavila veto na nacrt rezolucije Britanaca. Ovoga puta zapadne vlade pokušavaju da zaobiđu ruski (i kineski) veto podnošenjem rezolucije Generalnoj skupštini UN. Ostaje da se vidi da li imaju brojke, s obzirom na sve veće protivljenje globalnog juga“, rekao je Les za Tanjug na pitanje kako vidi nametanje rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

On je ocenio i da je „pitanje Srebrenice dugo korišćeno kao političko oružje kako bi se opravdala nastojanja da se bosanski Srbi potisnu u sadašnjosti tako što će se delegitimizovati njihova težnja za nezavisnošću, na osnovu zločina koji su tamo počinjeni pre 30 godina“.

pročitaj više

U TRENDU