ostanimo u kontaktu

Region

Ambasador Vladimir Božović na bezbednosnom forumu u Vašingtonu

Objavljeno

-

Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović, prisustvovao je velikom i značajnom skupu, Međunarodnom bezbednosnom forumu, koji se ove nedelje održao na Kapitolu u američkom Senatu u Vašingtonu.

Ovaj značajan međunarodni skup, okupio je brojne senatore, kongresmene, predstavnike agencija za sprovođenje zakona, stručnjake iz raznih oblasti, a teme foruma su bile: kriza izazvana ratom u Ukrajini, energetska bezbednost, sajber bezbednost, trgovina ljudima, kriptovalute, korupcija i pranje novca, stanje stranih investicija u vreme aktuelne krize i dr.

Forum je otvorio ambasador Džon Bolton, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost. Ambasador Božović je uzeo aktivno učešće na forumu u panelima o borbi protiv korupcije i pranja novca, borbe protiv trgovine ljudima, kao i po pitanju stranih investicija u vreme aktuelene krize. Božovic je istakao sve pozitivne aspekte koje Srbija ulaže u tim aktivnostima, istakavši da je ona lider u regionu što se tiče privlačenja stranih investicija, kao i borbe protiv modernog ropstva i trgovine ljudima.

Takođe, ambasador Božović govorio je o aktivnostima globalne mreže održivosti (GSN), čiji je član i njihovom delovanju, kao i o predstojećoj konferenciji GSN, koja će se održati 10. januara 2023. godine u Dubaiu, na kojoj će on imati značajno izlaganje. Božović je istakao da je potrebna koalicija protiv trgovine ljudima na nivou celog društva i da je potrebno uključiti sve aktere u tu koaliciju a ne samo policiju i tužilaštvo. Dalje je naglasio da je potrebno sinhronizovati sve aktivnosti svih pomenutih aktera od predstavnika Vlade, medija, akademske zajednice, privatnog sektora i crkava i verskih zajednica.

Forum je organizovao nekoliko prijema za učesnike, što je bila prilika za mnogobrojne susrete na marginama između kojih izdvajamo susrete: ambasadora Božovića sa kongresmenom ambasadorom Džonom Boltonom, senatorima Tomom Tilisom, Dzejms Lankfordom, kongresmenima Robertom Pitingerom, Burges Ovensom, Bilom Hjuzengom, kao i sa svojim starim prijateljem sa molitvenog doručka Robertom Aderholtom.

Božović se posebno u Kongresu, sastao sa Robertom Aderholtom, kog poznaje dugi niz godina, gde je kongresmen upoznao ambasadora Božovića povodom aktivnosti koje je on imao od prošlog sastanka vezano za status i položaj ambasadora Božovića i njegovu zabranu ulaska u Crnu Goru. Tom prilikom je istakao da je za njega neprihvatljivo da u ovo vreme praznika i Božićnog okupljanja, ambasadoru Božoviću nije to omogućeno, kao i da će tim povodom uputiti premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću pismo u kom će istaći zabrinutost povodom tog čina i nedemokratskoj odluci režima, takođe, i da ta odluka predstavlja grubo kršenje dostojanstva ambasadora Božovića i njegovih osnovnih ljudskih prava. Istakao je zabrinutost i posebno je razgovarao sa drugim članovima Kongresa i saradnicima u SAD, koji su bili „zgroženi načinom“ na koji se Vlada Crne Gore ponaša u odnosu na ambasadora Božovića.

Ambasador Božović, susreo se i sa premijerom Jamajke Endruom Holnesom, koji je bio specijalni gost ovog foruma i pozvao učesnike da sledeće godine Jamajka bude domaćin ovog foruma.

Na poziv ambasadora BiH u SAD u Vašingtonu, g. Bojana Vujića, Božović je prisustvovao svečanom prijemu povodom dana oružanih snaga BiH, gde se ujedno i sreo sa značajnim predstavnicima diplomatskog kora u Vašingtonu.

Tokom posete SAD-u, ambasador Božović je posetio kompaniju Capitol Seniors Housing, vlasništvo Skota Stjuarta, koja u svom vlasništvu ima na desetine domova za negu starih lica, koje je letos na Božovićev poziv bio gost Srbije i Crne Gore i kome je ambasador Božović pomogao oko realizacije susreta sa g. Dritanom Abazovićem. Ovo je svakako, svojevrsan presedan i kuriozitet da se Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori dr Vladimir Božović, za nepunih mesec dana već drugi put nalazi u veoma značajnoj i visokoj poseti SAD i u Vašingtonu. U poseti gde uzima učešće u ovako važnom međunarodnom skupu i forumu i bezbednosti, gde se govorilo o ratu u Ukrajini i Sajber kriminalu i napadima, koji su aktuelni u svetu, energetskoj bezbednosti, kao i borbi protiv modernog ropstva i trgovine ljudima a da istovremeno Vlada Crne Gore, na čelu sa Abazovićem, nažalost ništa ne čini da ukine sramnu i ponižavajuću i suprotnu crnogorskom ustavu i zakonu odluku bivšeg Direktora ANB Crne Gore, g. Kentere, koji sa njegovim nalogodavcem Milom Đukanovićem, čija je Vlada pala i čija je stranka DPS izgubila na izborima i koja uz blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, atargetuje g. Božovića, kao glavnog krivca za njihov pad na izborima i gubitak vlasti i gubitak pozicija, moći, što čini ovako jednu brutalnu osvetu, gazeći osnovna ljudska i građanska prava ambasadora Božovića, sa čim je on i upoznao i učesnike ovog foruma.

Pored navedenog, ambasador Božović, govorio je i o primeru trgovine ljudima, tačnije, još davno u Crnoj Gori, kada se ministar policije g. Jovićević, tome suprostavio i kada uhapsio državnog tužioca i još nekoliko važnih predstavnika režima, čak je bilo u opticaju da se tada uhapsi predsednik Milo Đukanović, ali je on izbegao hapšenje i dan danas je, skoro 33 godine na vlasti u jednoj devastiranoj zemlji. Takođe je kuriozitet da ambasador Božović, koga crnogorski Đukanovićev režim i njegovi sledbenici politički progone i ne daju mu da uđe u zemlju, i da poseti njegove roditelje, sestru, prijatelje i mnogobrojne Srbe i Crnogorce, koji ga podržavaju, naravno ne može posetiti ni grobove svojih predaka. Da eto oni brane Crnu Goru, brane NATO, Ameriku od ambasadora Božovića u Crnoj Gori, i da eto Božović već drugi put za nepunih mesec dana boravi u srcu te iste Amerike, tog istog NATO-a, te iste zemlje u glavnom gradu Vašingtonu, u srcu njegove moći, na Kapitol Hilu u Senatu, gde drži značajne govore i izlaganje i prisustvuje svečanim večerama i u okupljanju, kao i prijemu u zgradi Senata.

Analizirajući prisustvo ambasadora Božovića na forumu, zaključuje se, kako i na koji način SAD i njihovi najveći predstavnici, tretiraju režim u Crnoj Gori i kako uzimaju za ozbiljno njene odluke i zabrane koje su diskriminatorske, nedemokratske i suprotne vladavini prava i zaista, svi sagovornici ambasadora Božovića, izrazili su ogromnu zabrinutost za stanje ljudskih prava u Crnoj Gori, kao i za stanje organizovanog kriminala, trgovine cigaretama i drogom, i što svakako sve to utiče i na lošu reputaciju Vlade u tehničkom mandatu g. Abazovića, koji izgleda da i on nema nikakve hrabrosti da neke stvari promeni, već, u strahu od predsednika Mila Đukanovića, ćuti i zatvara oči tim i takvim brutalnim gaženjem ustava i Zakona Crne Gore i Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, kojima se direktno nanosi šteta, kako ambasadoru Božoviću, a preko njega, tako i Republici Srbiji i srpskom narodu.

Dokle će i kako sve to da ide, ostaje da se vidi, videćemo i domete ove posete, te kakve će ona imati posledice u budućnosti, ali svakako da koliko smo upoznati sa izvorima bliskim oko ambasadora Božovića, da on neće još puno čekati i da će javnost upoznati sa odlukom o odbijanju njegove žalbe. O ovim detaljima, smo kontaktiral ambasadora Božovića kako bi nam bliže i dalje dao izjavu, međutim, Božović se ljubazno javio sa molbom i razumevanjem da ne želi da daje izjave o svemu ovome, istakavši da je prezauzet. Kratko je rekao da je osim učešća na bezbednosnom forumu, ima značajne sastanke u Stejt departmentu i Kongresu, kao i u značajnim službama i agencijama za sprovođenje Zakona, ali o detaljima nije hteo bliže da govori, s obzirom na to da se radi o vrlo specifičnim službama i informacijama, koje bi mogle da ugroze njegov život.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Politika

Crna Gora: Knežević poručio da neće prisustvovati sastanku sa Milatovićem

Objavljeno

-

Tanjug

Nosilac izborne liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG) i lider Demokratske narodne partije (DNP), Milan Knežević, poručio je da neće prisustvovati sutrašnjem sastanku sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Knežević je sa predizbornog skupa koalicije ZBCG u Pljevljima poručio Milatoviću da je, zahvaljujući glasovima koalicije ZBCG i pozivu Andrije Mandića, ostvario ubedljivu pobedu nad Milom Đukanovićem, prenele su Vijesti.

Knežević je rekao da je Milatović do 19. marta optuživao ZBCG da žele da idu sa Demokratskom partijom socijalista i da su se sve dogovorili sa Milom Đukanovićem.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

CG: O Deklaraciji o poništenju nezavisnosti Kosova u SO Zeta 11. juna

Objavljeno

-

Predsednik Skupštine opštine (SO) Zeta i funkcioner Demokratske Crne Gore Luka Krstović saopštio je da je za 11. jun u 20 časova zakazao sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o Deklaraciji o poništenju i nepriznavanju odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je rekao da je sednica zakazana za 11. jun u 20 časova, nakon završene izborne ćutnje vezane za vanredne parlamentarne izbore, prenosi RTCG.

“Šesta sednica Skupštine opštine Zeta zakazana je po redovnom postupku u skladu sa zahtevima kolega odbornika i predsednika Opštine. Na dnevnom redu će se naći pet tačaka dnevnog reda, među kojima i Deklaracija kolega iz nekadašnjeg Demokratskog Fronta. Sada se materijal za sednicu distribuira kolegama odbornicima, kako bi se po prvi put formalno upoznali sa sadržajem dnevnog reda sednice i elementima tačaka dnevnog reda”, rekao je Krstović.

On je dodao da se očekuje da će nakon sagledavanja i analize predloženih tačaka dnevnog reda, klubovi odbornika zasedati i doneti odluku o izjašnjenju”, saopštio je Krstović.

Iz DF, koji je u međuvremenu prestao da postoji, ranije su predložili Odluku o usvajanju Deklaracije o poništenju i nepriznavanju odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

pročitaj više

Politika

Više od hiljadu građana zainteresovano da radi u Milatovićevom kabinetu

Objavljeno

-

Tanjug

Na javni poziv predsednika Crne Gore Jakova Milatovića za dobijanje posla u njegovom kabinetu prijavilo se više od hiljadu građana, od kojih će oni sa najkvalitetnijim biografijama postati deo njegovog tima, preneo je RTCG.

Milatović je za TVCG kazao da je sličan princip primenio i kao ministar ekonomskog razvoja u kabinetu Zdravka Krivokapića, kao i da tim činom šalje poruku da je meriokratija sistem kojem teži.

„Poslao sam poruku da je meriokratija i sistem vrednosti koji daje jednake šanse svima ono iza čega stojim. Javilo se preko hiljadu ljudi, različitih biografija i CV-jeva, moji saradnici prošli su kroz spisak, napravili smo bazu ljudi, kriterijume po kojima su sortirani i sigurno je da će neki od njih biti zaposleni u mom kabinetu nakon razgovora“, kazao je Milatović.

On je naveo da Aktom o sistematizaciji ima mesta za deset pomoćnika, podsetivši da je isto uradio i kao ministar u Krivokapićevoj vladi i da je tada od devet pomoćnika ministra bilo sedam ili osam onih koje nije poznavao pre toga.

Milatović je javni poziv objavio nakon pobede u drugom krugu predsedničkih izbora, kada je osvojio 60 odsto glasova i porazio dosadašnjeg predsednika Mila Đukanovića.

„Pozivam sve zainteresovane građanke i građane sa zavidnim akademskim i profesionalnim referencama, kao i moralnim vrednostima – koji smatraju da bi kao deo savetničkog tima i kroz rad u kabinetu predsednika mogli da daju svoj doprinos društvenom razvoju naše zemlje, da svoj CV pošalju do 7. maja“, napisao je Milatović tada na Tviteru.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

Milatović: Srbija je najveći ekonomski partner Crne Gore, vrlo brzo idem u Beograd

Objavljeno

-

Tanjug

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović potvrdio je da će se 30. maja sastati sa visokim zvaničnicima u Briselu, u svojoj prvoj zvaničnoj poseti od stupanja na dužnost, kao i da će veoma brzo nakon toga posetiti Beograd.

On je naglasio da je Srbija najveći ekonomski partner Crne Gore i da je dobio usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na njegovoj inauguraciji.

“Dobio sam brojne pozive, rekao sam da mislim da je važno i demokratski smisleno posetiti Beograd vrlo brzo, nakon Brisela. Srbija je naš najveći ekonomski partner, i dobio sam usmeni poziv kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na inauguraciji”, rekao je večeras Milatović u Intervjuu RTCG.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Politika

Crna Gora: Milatović pozvao na sastanak predstavnike svih učesnika parlamentarnih izbora

Objavljeno

-

Tanjug

Crnogorski predsednik Jakov Milatović pozvao je na sastanak predstavnike svih političkih subjekata koje učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima.

“Kao jednu od prvih aktivnosti u zemlji, nakon stupanja na dužnost predsednika Crne Gore, želim dati doprinos političkom dijalogu o ključnim temama za dalji razvoj naše države”, navodi se u saopštenju predsednika Crne Gore.

Milatović je dodao da je cilj ovog sastanka, osim pokretanja međustranačkog dijaloga, i unapređenje političkog ambijenta u kojem se održavaju izbori, kao i jačanje poverenja u izborni proces.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU