ostanimo u kontaktu

Srbija

Amber alert u Srbiji možda i pre 1. novembra: Jurić otkrio ko će sistemu za uzbunu dati ime

Objavljeno

-

Osnivač Fondacije Tijana Jurić i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, izjavio je sinoć da očekuje da bi sistem Amber alert mogao da zaživi i pre roka – 1. novembra, prenosi Tanjug.

– Tim koji radi na uvođenju i implementaciji sistema Amber alert efikasan je i već je zakazan treći sastanak za početak maja, što pokazuje da će sve što je najavio i potpisao ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić biti i ispunjeno – rekao je Jurić za Tanjug, povodom činjenice da je Gašić pre nekoliko dana potpisao da će implementacija “Amber alerta” u Srbiji biti završena do 1. novembra.

Jurić je dodao da je ministar dao rok 1. novembar za slučaj da se pojave nepredviđene okolnosti ili se ukaže potreba da se promeni neki član zakona.

Dodao je da ostaju još dileme oko kriterijuma za pokretanje sistema koje treba usaglasiti, i da očekuje da će se one rešiti na sastanku koji sledi.

– Kada se isupne kriterijumi, koje kao tim treba da usaglasimo, tada će se sistem pokretati a ono što će se promeniti, u samu potragu će biti uključeni svi građani, sve institucije, mediji, mobilni operateri, tržni centri, benzinske pumpe, što će poboljšati efikasnost potrage – rekao je Jurić.

Prema njegovim rečima, ostaje i da se razgovara o imenu koji će sistem nostiti u Srbiji.

– Mislim da ćemo pozvati građane da mu daju ime ili da kažu da žele da ostane isto. Važno je da uspostavimo sistem da bude izuzetno efikasan, da budemo primer držvama u regionu, koje su pokazle intersovanje i čekaju da sistem zaživi kod nas – rekao je Jurić.

Na pitanje da li očekuje pozitivnu reakciju građana, kaže da su u intezivnoj kampanji od 2015.

– Građani su nas na društvenim mrežama podržali, njih više od milion i glasno su istakli da žele sistem, ne mogu da pomislim da neko može da ima nešto porotiv sistema koji može da pomogne u potrazi za jednim detetom – rekao je Jurić koji je naglasio da statistika daje nadu da će se slučajevi koji se dešavaju svakodnevno uz novi sistem rešvarti efikasnije.

Policija, kako kaže, neće menjati način rada i država će biti ta koja pokreće sistem, nijedan spoljašnji faktor, sve ostaje u krugu Srbije, nikakvim podacima neće moći da se manipuliše.

Na pitanje da li je sistem mogao da zaživi ranije, kaže da jeste, ali i dodaje da je za to bilo potrebno da na čelo MUP-a dođe čovek koji razume problematiku, koji je dozvolio svojim stručnjacima da rade svoj posao.

– I jednim potezom ruke otklonjena je sva dilema u rađanju sistema – rekao je Jurić.

Srbija

Zaposleni na RTS u jednosatnom štrajku u četvrtak

Objavljeno

-

N1

Sindikat Radiotelevizije Srbije (RTS) Nezavisnost i Strukovni sindikat radnika RTS-a sutra u 14 sati će održati jednosatni štrajk upozorenja jer rukovodstvo javnog servisa nije odgovorilo u zadatom roku na njihove zahteve za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, najavili su danas ti sindikati.

Zaposleni traže povećanje cene rada i povećanje iznosa za topli obrok i regres, zatim pravo na dostojanstven i bezbedan rad na javnom servisu, poštovanje Kolektivnog ugovora, kao i pravednu i realnu sistematizaciju poslova.

Zahtevi štajkača su i prijem honorarnih saradnika u stalni radni odnos i funkcionisanje RTS-a u skladu sa Zakonom o javnim medijskim servisima.

Zaposleni RTS-a će od 14 sati prekinuti rad i okupiće se u holu zgrade u Takovskoj 10 u Beogradu gde će im se pridružiti i zaposleni u Radio Beogradu, piše u najavi.

Dodaje se da će radnici i radnice dopisništava RTS-a prekinuti rad u isto vreme okupljeni u svojim prostorijama.

Štrajku upozorenja u RTS-u je prethodio protest radnika i radnica RTS-a koji je u aprilu organizovan u holu ove medijske kuće. Menadžment RTS-a od tada nije prihvatio ni jedan zahtev sindikata.

Kako je najavljeno, štrajku će se pridružiti i Sindikat RTS „Sloga“ koji nije reprezentativan u RTS-u, dok su u Savezu samostalnih sidnikata RTS-a odlučili da se ne pridružuju štrajku iako podržavaju štrajkačke zahteve.

(N1)

pročitaj više

Srbija

N1 pita MUP: Ko je odlučio da policija ne reaguje na upad u dvorište redakcije?

Objavljeno

-

N1 zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova da utvrdi ko je doneo odluku da policija ne reaguje u slučaju upada grupe građana “Narodni štab” na privatni posed naše medijske kuće i dozvoli im da satima maltretiraju zaposlene, uskraćujući im traženu zaštitu.

Podsetimo, nekoliko desetina građana u utorak je neovlašćeno ušlo u dvorište ispred N1 i satima ometalo rad novinara. U više navrata smo kontaktirali nadležne policijske službe, upozoravajući ih na situaciju u kojoj se nalazimo, tražeći da okupljene isprate iz našeg dvorišta i zaštite zaposlene, ali je reakcija izostala. Napominjemo da ovaj skup nije je bio prijavljen i da je održan na privatnom, zatvorenom posedu za koji je jasno da ne predstavlja javnu površinu, odnosno gde je zakonom izričito zabranjeno okupljanje.

Nereagovanje policije na naše pozive za pomoć samo dodatno podgrevaju atmosferu straha i nesigurnosti u kojoj se nalazimo. Već nedeljama unazad ukazujemo da targetiranje i kampanja koju protiv N1 vode najviši državni funkcioneri može dovesti do ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti novinara, reportera, snimatelja i ostalih zaposlenih u N1.

Ne želimo da verujemo da je ceo ovaj događaj jedna organizovana akcija koja za cilj ima dodatni pritisak na N1, te zato tražimo od nadležnih službi u MUP-u ali i Zaštitnika građana da ispitaju ovaj slučaj i utvrde ko je dao “zeleno svetlo” da policija ne radi svoj posao.

Neophodno je da se identifikuju propusti, a odgovorni pojedinci snose konsekvence za svoje postupke. Istovremeno, pravni tim N1 već radi analizu situacije te ćemo naknadno odlučiti o podnošenju krivičnih prijava i pokretanju drugih pravnih postupaka.

O ovom slučaju već smo obavestili međunarodne organizacije koje se bave zaštitom novinara a u toku dana obavestićemo i evropske institucije i predstavnike diplomatskog kora u Srbiji.

Dodatno, apelujemo na nadležne organe da preduzmu sve neophodne korake kako bi osigurali da se slični incidenti ne ponove u budućnosti a sve javne funkcionere da pažljivo biraju reči u svojim nastupima kako se tenzije i podele u društvu ne bi dodatno pojačavale.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Učenici trećeg razreda srednjih škola danas radili probni test državne mature

Objavljeno

-

U svim srednjim školama danas je, u cilju testiranja sistema za realizaciju državne mature, održana proba ovog ispita, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Ovom aktivnošću, dodaju, Ministarstvo prosvete proverava svaki organizacioni segment procesa državne mature od štampanja testova, njihovog pakovanja u sigurnosne kese, distribucije, rešavanja testova, kontrole, skeniranja u 17 centara, softverskog pregledanja, do mogućnosti elektronskog podnošenja prigovora na rezultate pregledanja testova.

Rešenja za današnji test biće objavljena na portalu Moja matura u svim srednjim školama posle 12 časova, a učenici će moći da ulože prigovore po objavljivanju preliminarnih rezultata 5. juna 2023. godine, putem portala, dodaju u saopštenju.

“U okviru ovog procesa Ministarstvo prosvete testira i novi informacioni sistem i portal Moja matura, putem kog će se u budućnosti vršiti prijava učenika srednjih škola za državnu maturu, postavljanje e-vežbaonice i materijala za pripremu mature, informisanje kandidata o uslovima upisa na fakultete i upisnim kvotama itd. Učenici i roditelji već imaju iskustva sa sličnim softverom, portalom Moja srednja škola, putem koga se danas prati proces završnog ispita na kraju osnovne škole i vrši upis u srednje škole”, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Za oko 50.000 učenika trećih razreda gimnazija i četvorogodišnjih smerova srednjih stručnih i umetničkih škola koji su danas u okviru ove probe rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, omogućen je uvid u rezultate testa i ulaganje prigovora na portalu Moja matura, čime se proverava ovaj segment procesa.

Više informacija o narednim aktivnostima učenici mogu pronaći na portalu Moja matura, dodaju.

“Državna matura je reformska aktivnost i instrument je unapređenja kvaliteta celokupnog obrazovnog sistema, a posebno srednjeg obrazovanja. Ministarstvo prosvete predložilo je da se u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine”, kaže se na kraju.

(Blic)

pročitaj više

Srbija

Direktor KBC Kosovska Mitrovica: Stanje Dragiše Galjaka kritično, nalazi se na jedinci intenzivne nege

Objavljeno

-

Pixabay

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek izjavio je danas da je stanje Dragiše Galjaka (58) koji je u ponedeljak povređen u Zvečanu kritično i da se on i dalje nalazi na jedinici intenzivne nege.

“Tokom protekle noći je Dragiša Galjak primio dve jedinice krvi i njegovo stanje je i dalje kritično”, rekao je Elek za Tanjug.

On je podsetio da je Galjak primljen sa dve prostrelne rane u predelu karlice i levog kažiprsta i da su povrede nastale upotrebom bojeve municije od strane pripadnika kosovske policije.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

EULEKS: Pažljivo pratimo slučaj brutalno pretučenog Srbina Dušana Obrenovića

Objavljeno

-

Eulex

EULEKS pažljivo prati slučaj Srbina Dušana Obrenovića, koga je brutalno pretukla kosovska policija prilikom hapšenja, saopštila je danas Tanjugu Kancelarija za štampu i javno informisanje EULEKS-a.

Tokom saslušanja o pritvoru EULEKS-ovi posmatrači će moći da se raspitaju kod advokata o postupanju sa pritvorenikom, naveo je EULEKS.

Pored ovog, EULEKS preko svoje Jedinice za praćenje slučajeva nastavlja da pažljivo prati preko 60 slučajeva koji se odnose na kosovske Srbe ili eventualno utiču na odnose među zajednicama, istakao je EULEKS.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU