ostanimo u kontaktu

Region

Andrija Mandić priznao čije državljanstvo ima, a koja mu je država matica

Objavljeno

-

Kandidat za predsednika i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da ima državljanstvo Srbije, koje je kako je rekao dobio na legalan način. On je istakao da mu je i pored srpskog državljanstva Crna Gora matična država, a da bi u slučaju utakmice Srbija – Crna Gora navijao za Crnu Goru.

Upitan da li je državljanstvo stekao pre 2006. godine nije direktno odgovorio, ističući da je državljanstvo stekao na legalan način.
Mandić je naveo da je pozvan u ministarstvo unutrašnjih poslova da saopšti činjenice vezano za srpsko državljanstvo.

„Ostavite da saopštim nešto i kada odem… Vama je dovoljno ovo što večeras kažem da imam“, rekao je Mandić za TV Vijesti i dodao nikad nije imao prebivalište u Srbiji, ni ličnu kartu i pasoš i nije bio ni na jednom biračkom spisku.

Dodaje da otkad je rođen ima prebivalište u Crnoj Gori, te de je državljanstvo Srbije dobio u u legalnom postupuku za vreme državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Komentarišući to što je predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević nedavno kazao da mu je matica Srbija, odgovorio je da bez obzira na određene sporne njegove izjave, vidi ga kao perspektivnog političara.

„Marko Kovačević je jedan od najboljih i najdarovitijih političara i politička budućnost Crne Gore“, poručio je Mandić.

Mandić je istakao, pored ostalog, da je njegova matica Crna Gora i da voli Crnu Goru. Na pitanje zbog čega se konkretno kaje i zbog kojih dela se stidi rekao je da „žali zbog nekih rečenica“.

„Bilo je dosta toga, ali prvo što mi pada na pamet da zbog neke političke borbe i napada na mene, kada sam bio predsednički kandidat 2008, odneo sam se sa jednom uvredljivom rečenicom da je to jedno podlovćensko selo koje sebi daje više na značaju, a prvi sam koji je u kući vaspitivan što Cetinje znači. U političkom klinču znate da govorite i više nego što treba i želim da se izvinim zbog toga“, naveo je Mandić.

Bio je, prema sopstvenim rečima, jedan od onih koji je „učestvovao u podelama“ u Crnoj Gori. „Sad je vreme da se ujedinimo“, kazao je on.

Na pitanje za koga će navijati tokom utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Crna Gora – Srbija odgovorio je za Crnu Goru.

Državna izborna Komisija potvrdila kandidaturu Mandića za predsedničke izbore, a prethodno je od srpskih vlasti tražila informacije o tome da li ima biračko parvo i prebivalište u Srbiji. Isti zahtev je upućen i za Milojka Spajića, lidera pokreta Evropa sad.

Srpski MUP je odgovorio da Spajić ima prebivalište u Beogradu, dok je za Mandića utvrđeno da nema. Međutim, iz odgovora nije moglo da se zaključi da li ova dvojica političara imaju i srpsko državljanstvo.

Prema Ustavu Crne Gore i Zakonu o izboru predsednika, na tu funkciju može biti biran crnogorski državljanin koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje 10 godina u poslednjih 15. Zbog toga je DIK odbio da potvrdi kandidaturu Spajića.

Politika

Đukanović: Kakva god da bude izlaznost, ubeđen sam u pobedu

Objavljeno

-

Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je da kakva god da bude izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora, ubeđen je da će biti pobednik.

Đukanović je juče za RTCG rekao da je zadovoljan osvojenim brojem glasova u prvom krugu predsedničkih izbora.

On je naveo da je bilo jasno da nije bilo moguće imati pobednika u prvom krugu, posebno ako se zna da je bio veliki broj učesnika – lidera političkih partija sa dugim parlamentarnim stažom.

pročitaj više

Politika

Blinken: Dodik na autoritarnom putu Putina

Objavljeno

-

Američki državni sekretar Entoni Blinken komentarisao je situaciju u Bosni i Hercegovini i ocenio da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik “na autoritarnom putu (predsednika Rusije Vladimira) Putina”.

“Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je na autoritarnom putu predsednika Putina. Stejt department, kojeg zastupa ambasador Majkl Marfi, nastavlja da se zalaže za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju”, napisao je Blinken na Tviteru.

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Blinken izneo “netačne ocene stanja, ali i kvalifikacije o političkim zvaničnicima i funkcionerima Republike Srpske”.

pročitaj više

Politika

Đukanović: Srbija pokušava da vlada Crnom Gorom, BiH, Kosovom i Severnom Makedonijom

Objavljeno

-

Srbija pokušava da vlada zemljama regiona, tvrdi aktuelni šef crnogorske države i kandidat za još jedan predsednički mandat Milo Đukanović i sa žaljem konstatuje da ta politika, kako kaže, nije dobila adekvatan odgovor zapadnih partnera.

Đukanović je to rekao u finišu izborne kampanje uoči predsedničkih izbora koji će u Crnoj Gori biti održani u nedelju, 2.aprila, kao gost Instituta za mir na panelu o bezbednosti u Evropi.

“Na Zapadnom Balkanu je replika onoga što Rusija želi da uradi u svojoj regiji. Na Balkanu sada imamo pokušaj pravljenja srpskog sveta kao neku vrstu produžetka ruskog sveta u ruskom regionu, i kao što oni pokušavaju da vrate uticaj koji je Sovjetski Savez imao, to isto radi i Srbija. To su retrogradne politike, one ne žele da vladaju svojim zemljama, one žele da vladaju nacijama. To vidimo u regionu gde Srbija pokušava da vlada Crnom Gorom, pokušava da vlada Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Severnom Makedonijom. I rekao bih da nažalost, ta politika još nije dobila adekvatan odgovor naših zapadnih partnera”, naveo je Đukanović, prenosi Glas Amerike na srpskom jeziku.

pročitaj više

Politika

Dodik: Ambasada SAD da sabere štetu načinjenu Srpskoj od 1995. do 2023.

Objavljeno

-

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi Ambasada SAD u Sarajevu mogla da sabere i štetu načinjenu Republici Srpskoj od 1995. do 2023. godine jer sasvim sigurno višestruko premašuje iznos koji je naveden kao pomoć i ulaganje u infrastrukturu.

“Bili bismo im zahvalniji da nisu donirali ni dolar, a da su se politički korektno ponašali u BiH”, naveo je Dodik povodom podataka koje je Ambasada SAD dala medijima da se procenjuje da je od 1995. godine oko 638 miliona dolara uloženo u Srpsku.

Dodik je istakao da su samo za imovinu Republike Srpske, koju sada pokušavaju da otmu, date desetine hiljada života.

pročitaj više

Region

Severna Makedonija, Albanija, Priština i Crna Gora pokrenuli inicijativu Zapadni Balkan KVAD

Objavljeno

-

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani danas je zajedno sa predstavnicima Albanije, tzv. Kosova, i Crne Gore pokrenuo iniicijativu “Zapadni Balkan KVAD – 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU”.

Saglasnost o ovoj inicijativi postigli su danas u Skoplju Osmani, njegova koleginica iz Albanije Olta Džačka, zamenik ministra spoljnih poslova u privremenim prištinskim institucijama Krešnik Ahmeti i spoljnopolitički savetnik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Đorđe Radulović.

Iz makedonskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da je u fokusu njihovog sastanka u Skoplju bila puna usklađenost, kako se navodi, “četiri zemlje grupe KVAD u svetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih pretnji, energetske krize i ekonomske posledice izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu, sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU”.

pročitaj više

U TRENDU