ostanimo u kontaktu

Biznis

Banka HSBC kupuje britanski ogranak Silicijumske doline

Objavljeno

-

Najveća evropska banka HSBC postigla je danas dogovor o kupovini britanskog ogranka Banke Silicijumske doline (SVB), saopštila je vlada u Londonu.

Klijenti i firme koji imaju novac u britanskom ogranku SVB imaće pristup svom novcu, a moći će i da koriste sve bankarske usluge kao i obično, dodaje se u saopštenju, prenosi BBC.

Ministarstvo je navelo da u dogovoru sa HSBC nije uključen novac poreskih obveznika, dok je HSBC navela da je kupila britanski ogranak SVB za jednu funtu.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Biznis

“Posle gotovo dve godine imamo rešenje usaglašeno sa udruženjima frilensera”: Pokreće se jedinstveni portal

Objavljeno

-

Tokom drugog kvartala biće lansiran “Portal Frilenseri”, putem kojeg će svi građani koji ostvaruju prihode pružajući usluge drugom domaćem ili stranom fizičkom licu, odnosno stranom preduzetniku ili firmi moći da prijave i izmire poreske obaveze.

S obzirom na to da bi sledećeg meseca trebalo da podnesu poresku prijavu za prvi kvartal, resorne institucije odobrile su da frilenseri to mogu da urade tek po uspostavljanju portala, bez zaračunavanja kamate.

Ovu novinu najavili su danas u NALED-u predstavnici Ministarstva finansija i PU na sastanku s predstavnicima udruženja frilensera, kabineta predsednice Vlade Srbije, Ministarstva za rad, Ministarstva zdravlja, CROSO i fondova socijalnog osiguranja.

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već u aprilu na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala i novu PP OPO-K prijavu.

Od 3. aprila frilenseri mogu da podnesu poresku prijavu za prihode ostvarene u prvom kvartalu 2023. tako što će podneti prijavu na Obrascu PP OPO, a o načinu podnošenja ove prijave biće dato posebno objašnjenje. S obzirom na to da će se u roku od 30 dana po sticanju tehničkih uslova za prvi kvartal moći podneti poreska prijava na Obrascu PP OPO-K, očekujemo da će najveći broj poreskih obveznika iskoristiti ovu mogućnost. To će biti značajno lakše i brže, a prijave podnete u ovom roku se smatraju blagovremenim”, istakao je pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović.

Dragan Agatunović iz Poreske uprave naglasio je da će nova PP OPO-K prijava biti jednostavnija i zahtevaće unos tri grupe podataka.

“Pored osnovnih ličnih podataka, frilenseri će unositi samo ukupan iznos prihoda ostvarenog u kvartalu, obeležiti da li su zdravstveno osigurani po nekom drugom osnovu i na kraju odabrati jedan od dva modela samooporezivanja. I to će im biti olakšano jer će na portalu moći da otvore nalog i vode evidenciju o svim uplatama tako da će i te informacije moći da unesu u prijavu. Portal će im prihode ostvarene u stranoj valuti automatski preračunavati u dinarsku protivvrednost, a na kraju će dobiti jednu uplatnicu sa QR kodom za brzo plaćanje”, rekao je Agatunović.

Za razvoj portala obezbeđena je stručna i tehnička podrška NALED-a kroz projekat za podršku inovacijama i visokotehnološkom preduzetništvu StarTech.

Portal će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs, saopštio je Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u i dodao da su novim modelom oporezivanja frilenseri dobili poreski tretman značajno povoljniji nego dosad.

“Više desetina hiljada građana će u prvoj fazi na portalu dobiti niz korisnih alata kao što je test procene koji pokazuje da li ih propisi zaista prepoznaju kao frilensere. Biće dostupan informativni kalkulator za izračunavanje poreza, kao i detaljni vodič. U narednoj fazi moći će posredstvom portala da se prijave na osiguranje i da podnesu poresku prijavu. Drago nam je da posle gotovo dve godine imamo rešenje usaglašeno sa udruženjima frilensera i da smo među prvima u regionu regulatorno uredili njihov rad zbog čega su i pojedine susedne zemlje počele da se raspituju o preuzimanju našeg modela”,rekao je Vasiljević.

StarTech je trogodišnji projekat kompanije Philip Morris za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji, koji sprovodi NALED u saradnji s Vladom Srbije.

pročitaj više

Biznis

Konferencija “Kako pametno investirati” održaće se danas u Privrednoj komori Srbije

Objavljeno

-

Privredna komora Srbije – Evropska mreža preduzetništva (EEN), u saradnji sa agencijom Fotina i Razvojnom agencijom Srbije (RAS) organizuju danas konferenciju „Kako pametno investirati” na kojoj će svi zainteresovani moći da se informišu o dostupnim izvorima finansiranja, podsticajima i programima podrške za 2023. godinu, kao i o drugim uslugama koje su dostupne preko Evropske mreže preduzetništva.

Konferencija je namenjena vlasnicima, direktorima i menadžerima sektora kompanija, a osim pomenutih i druge korisne teme za ovaj sektor predstaviće predstavnici raznih kompanija.

Kako se navodi na sajtu PKS, teme konferencije su i kako do klijenata u inostranstvu, zašto je ulaganje u investicione fondove pametna investicija, zatim zeleno poslovanje. 

pročitaj više

Biznis

Konferencija “Kako pametno investirati” održaće se sutra u Privrednoj komori Srbije

Objavljeno

-

Privredna komora Srbije – Evropska mreža preduzetništva (EEN), u saradnji sa agencijom Fotina i Razvojnom agencijom Srbije (RAS) organizuju konferenciju „Kako pametno investirati” na kojoj će svi zainteresovani moći da se informišu o dostupnim izvorima finansiranja, podsticajima i programima podrške za 2023. godinu, kao i o drugim uslugama koje su dostupne preko Evropske mreže preduzetništva.

Konferencija je namenjena vlasnicima, direktorima i menadžerima sektora kompanija, a osim pomenutih i druge korisne teme za ovaj sektor predstaviće predstavnici raznih kompanija.

Kako se navodi na sajtu PKS, teme konferencije su i kako do klijenata u inostranstvu, zašto je ulaganje u investicione fondove pametna investicija, zatim zeleno poslovanje.

pročitaj više

Biznis

37 odsto poslodavaca koristi neku vrstu nadzora zaposlenih

Objavljeno

-

Više od jednog od tri poslodavca (37%) koristi prenos kamerom uživo kako bi pratio radnike koji rade od kuće, što je dovelo do toga da neki daju otkaz dok drugi dobijaju otkaz, pokazalo je novo istraživanje prenosi Bloomberg.

Skoro svaka kompanija, koja i dalje ima radnike na daljinu, koristi neki oblik nadgledanja, pokazalo je istraživanje 1.000 poslovnih lidera sa karijernog sajta ResumeBuilder.com.

Kao najčešći način za praćenje rada zaposlenih izdvaja se pregledavanje veba i blokiranje određenih aplikacija ili sadržaja.

Većina kompanija je ili otpustila ili je svojim ponašanjem “naterala” radnike da dobrovoljnu odu.

I dalje, skoro svi isptanici snažno ili donekle veruju da je praćenje poboljšalo produktivnost, uprkos istraživanju koje pokazuje da može da izazove ometajuće ponašanje.

“Oni lude, kupuju softvere i prate zaposlene jer ne znaju kako da ih kontrolišu na daljinu”, rekla je karijerni savetnik Stejsi Haler.

“U pitanju je starija generacija menadžera koja ne može da se prilagodi”, dodaje.

Oko jedne trećine ispitanih kompanija reklo je da njihovi zapsoleni provode tri sata dnevno ili više na aktivnosti koje nemaju veze sa poslom.

Istraživanje je takođe otkrilo da nadgledanje čini radnike manje odgovornim za ponašanje, zbog čega je veća verovatnoća da će prekršiti pravila.

pročitaj više

Biznis

Od maja struja skuplja za 8 odsto, a gas za 9 odsto

Objavljeno

-

Od 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja 8 posto, a gas za 9 procenata, saznaje RTS. Očekuje se da  Agencija za energetiku danas i zvanično da saglasnost za to povećanje cena.

Nova cena kilovat sata sa PDV-om električne energije za domaćinstva biće 13,31, a gasa 4,91 dinar. Prethodno povećanje cena i struje i gasa bilo je 1. januara.

Poskupljenje energenata ranije je najavlljivano, a bilo je i na tapetu kao mera koju je Međunarodni monetarni fond tražio od Srbije.  Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je početkom meseca za Euronews Srbija da će prvo povećanje cene gasa ove godine biti verovatno od 1. maja i da neće biti veće od 10 odsto, a drugo poskupljenje, ako ga bude, neće biti pre poslednjeg kvartala 2022, kao i da sigurno ne bi bilo dvocifreno.

“Po računici Srbijagasa, a i po onome što je tražio MMF i Svetska banka, a i projekcijama u budžetu i planu poslovanja Srbijagasa, biće jedno poskupljenje, mislim, od 1. maja, i neće biti više od 10 odsto”, rekao je Bajatović.

On je dodao i da će od cena na berzi zavisiti da li će biti još jedno poskupljenje do kraja godine.

pročitaj više

U TRENDU