ostanimo u kontaktu

Politika

Baš se zahuktalo u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Crna Gora je ušla u poslednju sedmicu izborne kampanjje za predsedničke izbore koji će biti održani 19. marta.

Ako tada nijedan od sedam kandidata ne dobije više od 50 odsto podrške, drugi krug će biti održan 2. aprila.

Izborne konvencije sinoć su održali aktuelni predsednik i pretendent na još jedan mandat Milo Đukanović na Cetinju i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić u Rožajama.

Đukanović, koji tvrdi da je apsolutni pobednik ovih izbora uveren je da je to istovremeno prilika da se njegova stranka Demokratska partija socijalista (DPS) vrati na vlast na vanrednim parlamentarnim izborima koji bi usledili, kako veruje, neposredno nakon predsedničkih.

Đukanović je na konvenciji na Cetinju poručio da se na izborima 19. marta odlučuje da li će Crna Gora nastaviti da se razvija kao slobodna, moderna, građanska, evropska država ili će prihvatiti da ponizno služi tuđim interesima.

Baš kao i 1997. kada smo pobedom na predsedničkim izborima krenuli putem demokratskog razvoja i stvorili pretpostavke da obnovimo državu koja nam je prevarno oteta 1918, poručio je Đukanović, okupljenim Cetinjanima.

Đukanović je ponovo kritikovao dve vlade formirane nakon pobede dotadašnje opozicije 30. avgusta 2020., kada je njegova DPS prvi put nakon više od tri decenije poslata u opoziciju.

“Ono što je usledilo nakon 30. avgusta brutalno je demantovalo tadašnje zagovornike teze da će političke promjeneu Crnoj Gori biti nužno promene nabolje. Štaviše, ni najveći pesimisti nesu očekivali da će Crna Gora ovako i ovoliko posrnuti za samo dve i po godine. Što bi stari rekli bilo ne ponovilo se, kazao je Đukanović, saopšteno je iz DPS.

Danas je, kazao je Đukanović, svima koji nisu politički ostrašćeni, kako je rekao potpuno jasno da je eksperiment zvani 30. avgust propao.

Kritikovao je i svoje predsedničke protivkandidate i, između ostalog, poručio da predsednik Crne Gore ne može biti onaj kao koji ni kao kandidat ne može s mirom doći na Cetinje. Takođe, rekao je da njegovi protivkandidati preporučuju da vode Crnu Goru, a, kako je naveo, ponosno služe tuđoj.

Kad god je Crna Gora bila pred sudbonosnim izazovima ovi su ljudi bili na pogrešnoj strani istorije. I danas dok se preporučuju da vode našu zemlju sva trojica ponosno služe tuđim interesima. I ne puštaju glasa kada onaj koji je iz vojnog helikoptera zaseo na tron Svetog Petra Cetinjskoga svako malo najavljuje preuređenje jezerskoga vrha i obećava rušenje Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, kazao je Đukanović.

Na kraju govora Đukanović je izrazio uverenje da će nakon 19. marta zajedno slaviti još jednu crnogorsku pobedu.

Predsednički kandidat Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je na konvenciji u Rožajama poručio da živi za Crnu Goru u kojoj će pitanje da li je neko častan ili nije biti bitnije od pitanja šta je ko po nacionalnosti.

Pomenuo je da njegovog protivkandidata Mila Đukanovića žulja pominjanje časti jer takav atribut sâm, kako je rekao Bečić, nije mogao da ponese.

Pa i ovo što ovih dana slušamo, poput deluzija serijskog gubitnika o meni kao ohrabrivaču i bezmalo, podstrekaču Slobodana Miloševića, namenjeno je, više nego bilo kome drugom, manjinskim narodima. Ovaj navodni patriota koji se u poslednje dve godine posvetio neobičnom hobiju sakupljanju izbornih poraza, toliko je i danas, posvećen svađanju građana Crne Gore da je, u toj opsesiji, malčice izgubio pojam o prostoru i vremenu, istakao je Bečić.

Naveo je i da Đukanović u kampanji nudi samo svoje ime, kako je kazao, kompromitovano bezbrojnim aferama.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Politika

Srpska lista: Nećemo na lokalne izbore na severu Kosova jer nisu ispunjeni naši zahtevi

Objavljeno

-

Srpska lista saopštila je danas, posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, da neće učestvovati na aprilskim izborima na severu KiM, jer nisu uklonjeni razlozi zbog kojih su Srbi napustili institucije.

Dva dana pre isteka roka za prijavu političkih subjekata za učešće na izborima, koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM i za odbornike u skupštinama Zvečan i Leposavić, Srpska lista je saopštila da na njima neće učestvovati.

Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sa Džefrijem Hovenijerom su razgovarali predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

Srbi sa severa Kosova su napustili kosovske političke institucije, ali i policiju i pravosuđe 5. novembra prošle godine. Izbori su prvi puta raspisani za 18. decembar prošle, ali su posle pritiska SAD i EU, odloženi za 23. april.

pročitaj više

Politika

Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

“Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu”, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

pročitaj više

Politika

U francuskoj skupštini danas glasanje o nepoverenju Makronovoj vladi

Objavljeno

-

U francuskom parlamentu poslanici će danas glasati o dva predloga nepoverenja vladi predsednika Emanuela Makrona, nakon što je vlada zaobišla Donji dom u odluci da progura nepopularnu reformu penzionog sistema, prema kojoj se povećava starosna granica za odlazak u penziju.

Kako navodi Rojters, male su šanse da Skupština izglasa nepoverenje, ali ukoliko do toga dođe, vlada će pasti, a zakon o penzionoj reformi biće suspendovan.

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer ranije je ocenio da će glasanje o nepoverenju biti ”trenutak istine” za vladu.

Da bi srušili vladu, protivnicima reforme potrebna je podrška većine od 577 poslanika, a visoki zvaničnici Republikanske stranke (LR) najavili su da neće glasati za nepoverenje.

Čak i da se nepoverenje usvoji, Makronovo posrtanje u pokušajima da osvoji parlamentarnu podršku dovelo je do slabljenja njegove reformske agende, i posledično, do njegove političke snage, prenosi Rojters mišljenje stručnjaka.

”Vlada bi ostala na mestu, iako bi bila značajno oslabljena, dok bi socijalni protesti protiv reforme verovatno trajali još nekoliko nedelja, što bi moglo negativno da utiče na francusku ekonomiju”, navodi se.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, dve trećine Francuza želi da vlada padne, dok su druge ankete pokazale da je njegova popularnost pala na najniži nivo od pobune Žutih prsluka 2018/2019, koja je prerasla u širu pobunu protiv Makrona. 

pročitaj više

Politika

Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti će u četvrtak obavestiti poslanike o sastanku i dogovoru u Ohridu, najavila je šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje.

Posle sastanka predsedništva parlamenta, ona je rekla da su neke ranije planirane tačke skinute sa dnevnog reda, kako bi se dalo vremena za Kurtijev izveštaj i poslanička pitanja u vezi dogovora postignutog u Ohridu, odnosno primeni dogovorenog aneksa sporazuma Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. 

Poslanica Demokratske partije, Bljerta Deljiu, rekla je da ta stranka sa rezervom prihvata to što je Kurti dogovorio sa srpskim predsednikom i da na njega ima ozbiljne primedbe.

“Mi smo kao stranka veoma zabrinuti zbog ovlašćenja koja su data srpskoj zajednici”, rekla je Deljiu.

Predstavnik druge najveće opozicione partije, Demokratskog saveza, Armend Zemaj ponovio stav te stranke da je dogovor u Ohridu u suprotnosti sa ciljevima tzv. Kosova. 

“Preuzete obaveze će nas mnogo koštati. Osim obaveze da se formira Asocijacija (ZSO), postoji i deo gde se pominje samouprava, koja se ne prevodi drugačije nego kao stvaranje novog nivoa vlasti”, smatra Zemaj. 

Sednica će biti održana 23. marta, tačno dve godine od kada je Kurti preuzeo dužnost od tadašnjeg premijera Avdulaha Hotija.

pročitaj više

Politika

Milo Đukanović osvojio najviše glasova u zatvorima u Spužu i Bijelom Polju

Objavljeno

-

Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović osvojio je najviše glasova na jučerašnjim izborima, među biračima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu i zatvoru u Bijelom Polju.

Na današnjoj sednici Državne izborne komisije (DIK) konstatovano je da je Đukanović osvojio 204 glasa na biralištima u Zatvoru za duge kazne i Istražnom zatvoru u UIKS-u, i zatvoru u Bijelom Polju.

Kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić osvojio je 157 glasova, kandidat Evrope sad Jakov Milatović 81, a lider Demokrata Aleksa Bečić 50.

Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović Stanković osvojila je 13 glasova, nezavisni kandidat Jovan Radulović četiri, a lider Ujedinjene Goran Danilović dva glasa.

U UIKS-u i bjelopoljskom zatvoru je glasalo 515 od 802 upisana birača, od čega su četiri listića bila nevažeća.

Đukanović i Milatović će se suočiti u drugom krugu predsedničkih izbora, 2. aprila.

pročitaj više

U TRENDU