ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu

Tanjug

Objavljeno

-

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da “žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu”.

Bisljimi je izjavio kasno sinoć za KTV da ako postoji volja međunarodne zajednice da uvede kaznene mere Kosovu, „one će biti izrečene bez obzira na odluke Kosova“.

Ponovio je da je Kosovo opredeljeno za dijalog, ali da ne može da sledi zahteve Srbije „odričući se svog unutrašnjeg suvereniteta“.

Bisljimi je rekao da zahtev za smenu novih predsednika opština na severu nije zahtev međunarodnih predstavnika, već su predstavljeni kao zahtev srpske strane.

„To je zahtev koji ima prvobitnog vlasnika Srbiju“, ocenio je Bisljimi.

Komentarišući navodne međunarodne sankcije Kosovu, Bislimi je rekao da bi u tom slučaju „Kosovo postalo prva zemlja o kojoj se govori da će biti kažnjena jer je primenila zakon“.

Odbio je da govori o mogućim međunarodnim sankcijama, ali je dodao da će Kosovo ostvariti svoje ciljeve na severu „u partnerstvu sa međunarodnim ljudima u budućnosti“.

Optužio je specijalnog izaskanika EU Miroslava Lajčaka da je „napustio svoju ulogu posrednika“ i dodao da mu je to i direktno saopšteno.

Bisljimi je rekao da je Vlada veoma zabrinuta činjenicom da u ovom trenutku postoji mala volja nekih ljudi koji su uključeni u taj proces da se zabrinutost Kosova shvati ozbiljno, i da su „nekako podređeni strateškim interesima koji imaju veze sa Srbijom, sa ratom u Ukrajini, i da je Srbija destabilizujući faktor u regionu“.

Ocenio je da je situacija na severu Kosova mirna, da se kreće ka normalizaciji i dodao da se položaj gradonačelnika i prisustvo policije nisu promenili, što, prema njegovim rečima, „jasno pokazuju da su i nastanak i rešenje problema bili van Kosova, odnosno u Beogradu“.

Bisljimi je ponovio stav Vlade da za vanredne izbore treba voditi poštenu kampanju u okruženju „bez kriminalnih elemenata i bez prepreka da građani postupaju po slobodnoj volji“.

Kada je u pitanje formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, Bisljimi je rekao da ne može biti Nacrta Statuta ZSO bez načelnog dogovora.

„Insistirali smo da međunarodna zajednica stoji iza pisma Federike Mogerinijeve (tadašnjem premijeru Isa Mustafi u kojem stoji da ZSO nema izvršna ovlašćenja). Da li stoji iza modela koji su nam poslati i rekli nam da biramo, da li stoji iza stava da će nacrt statuta koji je predstavio Upravljački tim koji traži izvršna ovlašćenja biti proglašen neprihvatljivim ili ne? Nemamo odgovore. Spremni smo da radimo na izradi statuta koji će se baviti potrebama samoupravljanja srpske manjine“, izjavio je Bisljimi.

(Beta)

KiM specijal

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o Banjskoj: „Teroristički napad organizovala Srbija“

Objavljeno

-

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da su poslanici jednoglasno usvojili rezoluciju o osudi terorističkog napada u Banjskoj, prenosi Reporteri.net.

U sali je bilo 97 poslanika, svi su glasali za, a nijedan nije bio protiv.

U predstavljanju rezolucije, Konjufca je rekao da parlament najoštrije osuđuje napad na Kosovsku policiju, „teroristički napad koji je organizovala Republika Srbija na Kosovsku policiju“.

Od međunarodne zajednice se traži da utiče na Srbiju da se suoči sa svojom ulogom u organizaciji i podršci „koju je dala terorističkoj grupi za napad na severu Republike Kosovo“, prenosi portal.

(FoNet)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Vučić: Situacija na Kosovu najkomplikovanija i najopasnija do sada

Objavljeno

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razvoj situacije na Kosovu najkomplikovaniji i najopasniji do sada.

Dodao je i da su događaji od 24. septembra najjasniji pokazatelj namere Prištine da onemogući bilo kakav dogovor sa Beogradom i normalan život Srba na severu Kosova, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vučić je tokom razgovora sa ministrom inostranih poslova Danske Larsom Lekeom Rasmusenom rekao da je Srbija spremna da radi na nastavku dijaloga, uz posredstvo Evropske unije, i podsetio da je Beograd sproveo sve svoje obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma.

Krhki mir koji postoji na prostoru Kosova čuva se zahvaljujući odmerenosti srpskog naroda koji ulaže nadljudske napore da odoli svim pritiscima režima u Prištini, istakao je Vučić.

On je naglasio značaj daljeg međunarodnog prisustva na Kosovu.

Vučić je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu sve potrebne mere kako bi bili sprečeni opasni i neodgovorni potezi Prištine, kako bi se zaštilo srpsko stanovništvo i kako bi se pripadnici specijalne kosovske policije povukli sa severa Kosova.

(FoNet)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Rama traži da KFOR preuzme kontrolu nad severom KiM

Objavljeno

-

Albanski premijer Edi Rama zatražio je danas da Kfor preuzme kontrolu na severu Kosova i Metohije.

On je na konferenciji za novinare ocenio i da treba promeniti format dijaloga Beograda i Prištine, koji bi, po njegovom mišljenju, trebalo da bude podignut na konferencijski nivo.

Pri tome, smatra on, Evropska unija i evroatlantska zajednica treba da budu predstavljene na najvišem nivou, a Francuska i Nemačka na nivou predsednika i kancelara.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Veton Eljšani: Specijalna policija pretražuje šumu oko manastira Banjska

Objavljeno

-

Specijalne snage tzv. kosovske policije pretražuju teren oko manastira Banjska u istoimenom selu na severu Kosova i Metohije.

Specijalna policija sa psima pretražuje okolinu zbog eventualnih zaostalih eksplozivnih naprava, rekao je za Tanjug zamenik direktora takozvane Kosovske policije za region Mizrovica sever, Veton Eljšani.

U Banjskoj je povećan broj specijalaca, a smanjen broj pripadnika redovne policije.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Stano: Ne komentarišemo pojedinačne izjave, zna se šta EU očekuje od Beograda i Prištine

Objavljeno

-

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da unija neće svaki dan komentarisati izjave pojedinaca o tome šta se desilo 24. septembra u selu Banjska i dodao da se zna šta EU očekuje od Beograda i Prištine i da je to jasno naznačeno u prošlonedeljnom saopštenju svih 27 članica EU.

“Način kako radi EU je da ne komentariše sve izjave pojedinačno. Svi moraju da se ponašaju odgovorno i pojasne šta se desilo i reagovaćemo odgovarajuće kada dođe vreme. Eu je veoma uključena u situaciju”, rekao je Stano na konferenciji na pitanje albanskog novinara kako komentariše izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

U TRENDU