ostanimo u kontaktu

Svet

Bolnica Al Šifa ostala bez struje, kiseonika i vode; Netanijahu: Nema mesta u Gazi do kojeg nećemo stići

Objavljeno

-

Doktor Ahmed Mokalalati izjavio je danas da je bolnica Al Šifa u Gazi ostala bez struje, kiseonike i vode.

Rekao je da je poslednjih dana šest prevremeno rođenih beba preminulo, navodeći da je zabrinut da će i ostale umreti usled nedostatka kiseonika i struje, prenosi BBC.

Prema njegovim rečima, juče su obavljene samo osnovne operacije uz laganu sedaciju, a pacijenti su “vrištali od bolova”.

Naglasio je da danas nije bilo moguće operisati pacijente.

Netanijahu: Nema mesta u Gazi do kojeg nećemo stići, nema skloništa za Hamas

Nema mesta u Pojasu Gaze do kojeg izraelska vojska neće stići, upozorio je danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu tokom posete bazi za obuku Izraelskih odbrambenih snaga Zikim, u blizini Pojasa Gaze.

“Nema mesta u Gazi do kojeg nećemo doći. Nema skrovišta, skloništa, utočišta za Hamasove ubice. Doći ćemo tamo, uklonićemo Hamas i vratićemo kući naše taoce – to su naše dve svete misije”, rekao je Netanijahu, a prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da je prethodne noći ponovo razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i poručio da Izrael neće odustati, da će uništiti Hamas i ostvariti potpunu pobedu. 

“Da li se sećate kada su rekli da nećemo upasti u Gazu? Upali smo. Rekli su da nećemo stići do periferije grada Gaze, stigli smo.  Rekli su da nećemo ući u (bolnicu) Šifu, ušli smo“, rekao je Netanijahu u video izjavi, koju je objavio njegov kabinet. 

Direktor Al Šife kaže da su novorođene bebe u toj bolnici u Gazi u opasnosti

Novorođene bebe u najvećoj bolnici u Gazi Al Šifi u ozbiljnoj su opasnosti, jer se uslovi i dalje pogoršavaju, rekao je danas generalni direktor bolnica u Gazi Muhamed Zakut.

Napomenuo je da je ta medicinska ustanova evakuisana, ali da van bolnice nema mesta za premeštanje 40 inkubatora, preneo je Si-En-En.

Slike koje je ranije ove nedelje objavila bolnica pokazuju da su novorođene bebe izvađene iz inkubatora, zbog nestašice struje tokom izraelskog bombardovanja i blokade u Gazi, i poređane jedna pored druge na krevet.

“Urgentno nam je potrebna poljska bolnica u gradu Gaza”, istakao je Zakut za Al Džaziru.

UNRWA: Do kraja dana oko 70% stanovništva u Gazi neće imati pristup čistoj vodi

Generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filipe Lazarini upozorio je da do kraja današnjeg dana oko 70 odsto stanovništva u Pojasu Gaze neće imati pristup čistoj vodi.

“Cela naša operacija je sada na ivici propasti. Do kraja današnjeg dana, oko 70 odsto stanovništva u Gazi neće imati pristup čistoj vodi”, napisao je Lazarini na društvenoj mreži X.

Dodao je da gorivo koje je namenjeno isključivo za kamione Ujedinjenih nacija neće spasiti živote, kao i da će čekanje dovesti do još većeg gubitka života.

CNN: Izraelska vojska još nije našla nikakve naznake prisustva talaca u bolnici Al-Šifa

Izraelska vojska još nije pronašla nikakve naznake da su taoci u bolnici Al-Šifa, navodi izraelski radio.

Kako je rečeno, pretrage unutar kompleksa se nastavljaju, prenosi CNN.

Izraelska vojska saopštila je rano jutros da “izvodi preciznu i ciljanu operaciju” u Al-Šifi, najvećoj bolnici u Gazi.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Peter Lerner rekao je za CNN u da je operacija u bolnici “zasnovana na operativnoj neophodnosti i obaveštajnim podacima”.

SZO: Izgubili smo kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici Al-Šifa u Gazi

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus saopštio je danas da su izgubili kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici Al-Šifa u Gazi, nakon što su izraelske snage počele napad na ustanovu.

„Izveštaji o vojnom upadu u bolnicu Al-Šifa su duboko zabrinjavajući.Ponovo smo izgubili kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici. Izuzetno smo zabrinuti za njihovu i bezbednost njihovih pacijenata“, napisao je generalni direktor SZO na platformi X, prenosi Rojters.

Izraelska vojska danas je objavila da je ušla u kompleks Al Šife, najveće bolnice u Gazi, pozvavši militante Hamasa da se predaju.

U Gazu ušlo gorivo, ali samo za kamione Ujedinjenih nacija

U Pojas Gaze je danas ušlo gorivo, ali isključivo za kamione Ujedinjenih nacija, javljaju mediji.

Iz UN kažu da današnja isporuka od 25.000 litara predstavlja samo delić onoga što je potrebno za sprovođenje humanitarnih operacija, prenosi BBC.

Vladino telo nadležno za palestinske civilne poslove saopštilo je ranije da će kamioni biti dopunjeni gorivom na prelazu Rafa na egipatskoj granici, nakon zahteva američke administracije.

Navedeno je da se to “radi u koordinaciji sa relevantnim bezbednosnim organima”.

Na jugu Gaze nema više goriva, ne rade pumpe za vodu, bunari i kanalizacija

Pumpe za vodu, oprema za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizaciona infrastruktura danas su prestale sa radom u južnom delu Pojasa Gaze zbog nestašice goriva potrebnog za pokretanje generatora elektirčne energije, izjavio je direktor agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRVA) Tomas Vajt.

”U Rafi su svih deset bunara prestali da pumpaju vodu, a to su jedini izvori vode u gradu. Zašto? Nema goriva. Fabrika za desalinizaciju u Kan Junisu prestala je da radi, jer nema goriva. Otpadne vode se ne ispumpavaju u Rafi, jer su sve tri prestale sa radom pošto nema goriva”, naveo je Vajt na svom nalogu na mreži Iks.

Istakao je da je oko 23.027 litara goriva stiglo iz Egipta, ali da su izraelske vlasti ograničile njegovu upotrebu, odnosno da se sme koristiti samo za transport pomoći preko prelaza Rafa.

”Nema goriva za vodu ili bolnice. To je svega devet odsto onoga što nam je potrebno na dnevnom nivou kako bismo nastavili da spasavamo živote”, istakao je on.

UNICEF: Apsolutno neophodna isporuka goriva u opkoljene teritorije u Gazi

Izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel je izjavila danas da je “apsolutno neophodna” isporuka goriva u opkoljene teritorije u Pojasu Gaze.

“Posetila sam bolnicu u Kan Junisu i tamo inkubatori rade, ali naravno, doktori razmišljaju ot ome šta će se desiti kada više ne budu imali struje”, rekla je ona za Al Džaziru.

Istakla je da zbog toga vlada velika zabrinutost, kao i da je odgovor na to isporuka više goriva.

“Takođe nam je potrebno gorivo za naša vozila kako bismo mi i druge humanitarne organizacije mogli da se krećemo i pružamo usluge ljudima”, rekla je Rasel.

Operateri: Sledi potpuni prekid telekomunikacija u Gazi u narednim satima

Dve glavne telekomunikacione kompanije u Gazi Paltel i Javal upozorile su danas na “potpuni prekid telekomunikacija u narednim satima” u Pojasu Gaze.

“Glavne podstanice i prekidači u Pojasu Gaze postepeno se gase zbog nestanka goriva”, prenosi Rojters zajedničko saopštenje kompanija.

UN su saopštile da njihovi kamioni pomoći nisu bili u mogućnosti da isporuče zalihe zbog nedostatka goriva od utorka ujutro.

Gorivo je takođe potrebno za bolnice, pekare, generatore električne energije i pumpne stanice za vodu u Gazi, ali Izrael nedeljama blokira isporuke, uz tvrdnju da bi  Hamas mogao da ga ukrade, navodi BBC.

Ministri odbrane ASEAN traže okončanje rata Izraela i Hamasa

Ministri odbrane Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) pozvali su danas svet da sarađuje na uspostavljanju koridora za pružanje humanitarne pomoći u Pojasu Gaze i zatražili okončanje rata između Izraela i Hamasa.

Tokom sastanaka u Džakarti tema je bila i kriza u Mjanmaru, a kako prenosi AP, ministri su imali problem kako da reše građanske sukobe u toj zemlji. 

Mjanmar je deo ove organizacije koja ima deset članica, ali je ministru odbrane te zemlje ponovo zabranjeno da prisustvuje ovonedeljnim sastancima zbog neuspeha vojne hunte da se pridržava mirovnog plana u pet tačaka, koji je izrađen kako bi se ublažilo nasilje. 

Ministri su ponovo ukazali i na značaj očuvanja slobode plovidbe i preletanja u Južnom kineskom moru i poštovanja međunarodnih pravila za sprečavanje pomorskih sukoba u spornim vodama.

Katar radi na dogovoru o oslobađanju talaca u zamenu za 3-dnevno primirje u Gazi

Katarski medijatori pokušavaju da ispregovaraju sporazum između Hamasa i Izraela koji se odnosi na oslobađanje oko 50 civila iz Pojasa Gaze, u zamenu za trodnevni prekid vatre, objavio je danas Rojters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Sporazum o kojem se raspravlja, a koji je koordinisan sa SAD, takođe bi omogućio da Izrael oslobodi neke palestinske žene i decu iz izraelskih zatvora i poveća količinu humanitarne pomoći kojoj je dozvoljen ulazak u Gazu, rekao je izvor.

To bi bilo najveće oslobađanje talaca koje drži Hamas otkako je palestinska militantna grupa napala Izrael 7. oktobra.

“Hamas je pristao na opšte okvire ovog sporazuma, ali Izrael nije i još pregovara o detaljima”, rekao je neimenovani zvaničnik.

Erdogan očekuje podršku Italije u borbi za prekid vatre u Pojasu Gaze

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas italijanskoj premijerki Đorđi Meloni da Ankara očekuje podršku Rima za prekid vatre u Gazi, saopšteno je danas iz turskog predsedništva.

Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao italijanskoj premijerki i da će Turska nastojati da osigura da Izrael bude kažnjen pred međunarodnim sudovima, prenosi Rojters.

Ranije danas Erdogan je izazvao žestoke kritike nakon što je Izrael nazvao terorističkom državom i ocenio da je palestinska militantna grupa Hamas politička partija koju su izabrali Palestinci i ”borci pokreta otpora”, koji pokušavaju da zaštite svoju zemlju i narod.

”Nećemo prihvatiti lekcije o moralu od predsednika Erdogana, čoveka u čijoj zemlji je užasno stanje ljudskih prava. Izrael se brani od brutalnih terorista iz Hamasa i Islamske države, od kojih je nekima dozvoljeno da deluju pod Erdoganovim krovom”, rekao je izraelski opozicioni lider Jair Lapid.

Meloni: Turska ima ključnu ulogu u sprečavanju širenja sukoba Izraela i Hamasa

Premijerka Italije Đorđa Meloni poručila je danas turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u telefonskom razgovoru da njegova zemlja ima ključnu ulogu u sprečavanju širenja sukoba između Izraela i Hamasa na ostatak regiona.

“Premijerka je pozvala na hitnu deeskalaciju sukoba, koji ne sme da se proširi na ostatak regiona, i naglasila ključnu ulogu koju Turska ima u tom kontekstu”, navodi se u saopštenju kabineta italijanske premijerke, prenosi Rojters.

Jordan: Upad Izraela u bolnicu Al-Šifa je kršenje međunarodnog prava

Jordansko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je danas saopštenje u kojem osuđuje Izrael za njegovu vojnu akciju u krugu bolnice Al Šifa.

Jordan je poručio da je to “kršenje međunarodnog humanitarnog prava, posebno Ženevskih konvencija iz 1949. o zaštiti civilnih lica u vreme rata”, i da smatra Izrael “odgovornim za bezbednost civila i medicinskog osoblja koje radi u bolnici”, prenosi Gardijan.

Izraelska vojska danas je objavila da je ušla u kompleks Al Šife, najveće bolnice u Gazi, pozvavši militante Hamasa da se predaju.

Međunarodne humanitarne organizacije osudile ulazak IDF u bolnicu Al Šifa

Međunarodne humanitarne organizacije, poput Crvenog krsta i Svetske zdravstvene organizacije, najoštrije su osudile ulazak izraelske vojske u najveću bolnicu u Gazi, Al Šifu, pod izgovorom da se unutar bolnice nalazi komandni centar palestinske militantne grupe Hamas.

Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da sprovode ”ciljanu i preciznu” operaciju, prenosi Rojters.

Vojnici Izraela i dalje pretražuju prostorije bolnice.

”Izveštaji o vojnom upadu u bolnicu Al Šifa su duboko zabrinjavajući. Ponovo smo izgubili kontakt sa zdravstvenim osobljem u bolnici. Izuzetno smo zabrinuti za njihovu i bezbednost njihovih pacijenata”, naveo je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus na svom nalogu na mreži Iks.

IDF: U bolnici u Gazi pronađeno oružje i Hamasova oprema

Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su pronašle oružje i Hamasovu opremu u bolnici Al Šifa u Gazi, preneo je “Tajms of Izrael”.

Zasad ništa ne ukazuje na to da se taoci drže u najvećoj palestinskoj bolnici, ali IDF veruje da bi njihova operacija mogla da donese obaveštajna saznanja o taocima. Izraelska vojska poručuje da tokom ulaska u bolnicu nije bilo napetosti između njihovih trupa, sa jedne strane, i pacijenta i medicinskog osoblja, sa druge strane.

Dodaje se da je najmanje pet pripadnika Hamasa ubijeno tokom oružanog sukoba ispred bolnice, a da nijedan izraelski vojnik nije ranjen. 

Hezbolah: Napadi na američke baze važni zbog zaustavljanja napada na Gazu

Napadi na američke baze i vojne objekte u Siriji i Iraku važan je za zaustavljanje agresije na Pojas Gaze, izjavio je danas zamenik šefa militantne grupe Hezbolah Naim Kasem.

”Danas postoji alijansa koju nazivamo osovinom otpora, koja uključuje grupe iz zemalja kao što su Iran, Irak, Sirija, Libija, Jemen i Palestina”, rekao je Kasem, a prenosi španski El Mundo.

Istakao je da je svim tim grupama zajedničko to što brane ”legitimnu, palestinsku stvar”.

”Oni smatraju da Palestinci zaslužuju ovu zemlju, a ne okupatori, i da okupatori treba da napuste ovu zemlju i vrate je vlasnicima. Nema gazde u osovini otpora”, istakao je Kasem i dodao da sa druge strane postoji druga osovina koju čine SAD, Francuska, Nemačka, Britanija i Izrael.

Hamas okrivio i Bajdena za ulazak izraelske vojske u bolnicu Al Šifa

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da i predsednika SAD Džozefa Bajdena smatra odgovornim za upad izraelske vojske (IDF) u medicinski kompleks Al Šifa.

Hamas je naveo da je izveštaj američkih obaveštajnih službi od utorka, u kojem se podržava izraelski zaključak da njegovi militanti vrše operacije u Al Šifi, zapravo bilo “zeleno svetlo” za upad IDF-a, preneo je Rojters.

Hamas je ranije odbacio tvrdnje SAD i Izraela da najveću bolnicu u Gazi koristi kao svoj komandni centar. 

Palestinski Crveni polumesec: Bolnica na severu Pojasa Gaze potpuno evakuisana

Svi lekari, pacijenti i članovi porodica evakuisani su iz bolnice Al-Kuds na severu Pojasa Gaze, saopštila je humanitarna organizacija Palestinsko društvo Crvenog polumeseca.

Kako navode iz ove organizacije, do potpune evakuacije je došlo nakon više od deset dana opsade, tokom koje je sprečen dolazak medicinskih i humanitarnih zaliha u bolnicu.

Crveni polumesec je na društvenoj mreži X (Tviter) okrivio izraelsku vojsku za bombardovanje bolnice i za pucanje na ljude unutar bolnice. 

Subašić: Odobrena evakuacija 42 osobe iz Gaze

Ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić izjavio je da je odobrena evakuacija 42 osobe iz Gaze, a federalni mediji prenose da se na listi koja je ranje predata nalazi 54 osoba.

Nakon što državljani BiH budu preuzeti u Gazi, idu za Kairo gde će biti smešteni tri dana.

Lista državljana za evakuaciju predata je ministarstvima inostranih poslova Egipta i Izraela, a konačnu odluku o odobrenju evakuacije, donosi izraelsko Ministarstvo inostranih poslova.

Lavrov: Potreban hitan prekid vatre i rešenje humanitarne krize u Pojasu Gaze

Prekid vatre i usvajanje mera za rešavanje humanitarnih problema u Pojasu Gaze, hitni su zadaci u okviru palestinsko-izraelskog sukoba, poručio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

”Humanitarni problemi vidljivi su na svakom koraku. Neposredan i najhitniji zadatak je obustavljanje neprijateljstava i preduzimanje mera za rešavanje humanitarne krize”, rekao je Lavrov, a prenosi agencija TAS S.

Podsetio je da je Rusija pozvala na proporcionalan odgovor Izraela u skladu sa međunarodnim pravom, kada je palestinska militantna grupa Hamas započela napade na Izrael 7. oktobra.

”Kada je Izrael reagovao na događaje od 7. oktobra, odlučno smo osudili akcije Hamasa, a istovremeno smo pozvali na proporcionalan odgovor, u skladu sa međunarodnim pravom”, rekao je Lavrov.

Gutereš pozvao na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze, dodavši da je duboko uznemiren zbog užasne situacije u bolnicama u toj oblasti.

“U ime čovečanstva, pozivam na hitan humanitarni prekid vatre”, napisao je Gutereš na društvenoj mreži X.

Naveo je da je “duboko uznemiren zbog užasne situacije i dramatičnih gubitaka života u nekoliko bolnica u Gazi”.

Direktorka Unicefa: U Gazi se dešavaju teška kršenja dečjih prava

U Gazi se dešavaju teška kršenja dečjih prava, izjavila je danas izvršna direktorka Unicefa Ketrin Rasel, dan nakon što je posetila Gazu.

“Strane u konfliktu ozbiljno krše dečja prava. U to ulaze ubijanja, sakaćenja, otmice, napadi na škole i bolnice, kao i zabrana humanitarnog pristupa. Unicef osuđuje sve to”, navodi se u saopštenju Rasel, preneo je CNN.

Dodala je i da pored toga što je nekoliko hiljada dece ubijeno i ranjeno, mnoga se vode kao nestala, a neka su zatrpani ispod ruševina uništenih zgrada, koje je nazvala “tragičnom upotrebom eksplozivnog oružja u naseljenim mestima”.

Rasel je rekla da osoblje Unicefa nastavlja sa radom u korist dece Gaze, uprkos činjenici da su i oni direktno pogođeni konfliktom.

Tajms of Izrael: Izraelska vojska demolirala zgradu parlamenta u Gazi

Izraelska vojska (IDF) je danas demolirala zgradu parlamenta u Gazi, javlja Tajms of Izrael.

Na video-snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama navodno se vidi trenutak eksplozije.

IDF je ranije saopštio da je zauzeo niz zgrada Hamasove vlade u gradu Gaza, uključujući parlament, vladin kompleks i sedište policije.

Liban ne želi da se upliće u Palestinsko Izraelski konflikt

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Iran i Liban ne žele da se upliću u palestinsko-Izraeski sukob.

“Verujem da ni Iran ni Liban ne žele da na bilo koji način budu uvedeni u ovu krizu. Izrael ne bi trebalo da ‘kupuje bezbednost’ odbijajući da stvori palestinsku državu i smanjivanjem teritorije koja joj je namenjena”, istakao je Lavrov u intervjuu za Raša tudej, prenosi TAS. 

On je napomenuo da je to stav koji Rusija pokušava da prenese Izraelu i dodao da Moskva nikada nije potcenjivala značaj bezbednosti za Izrael.

Lavrov je ranije izjavio da je  potreban hitan prekid vatre i usvajanje mera za rešavanje humanitarnih problema u Pojasu Gaze. 

Netanijahu kritikovao Trudoa zbog apela na Izrael da se maksimalno uzdrži u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kritikovao je danas kanadskog kolegu Džastina Trudoa, koji je prethodno apelovao na Izrael da pokaže “maksimalnu uzdržanost” tokom svojih vojnih operacija u Gazi.

Trudo je izjavio da svet prisustvuje užasnim događajima, u koje spadaju “ubistva žena, deca, beba”.

“Ovo mora da stane. Ljudska tragedija koja se dešava u Gazi para srce, posebno patnja koju vidimo unutar i oko bolnice Al Šifa. Bio sam dovoljno jasan da  cena pravde ne sme biti kontinuirana patnja svih palestinskih civilla”, rekao je Trudo, prenosi CNN.

Dodao je da “čak i u ratovima postoje pravila, svaki nedužan život je vredan, bilo da je izraelski ili palestinski”, apelujući na vladu Izraela da pokaže maksimalnu uzdržanost.

Svet

U Dubaiju usvojena deklaracija o održivoj poljoprivredi i klimatskoj akciji

Objavljeno

-

Svetski lideri usvojili su danas u Dubaiju deklaraciju o transformaciji poljoprivrede i prehrambenih sistema koja obavezuje države da do 2025. uključe hranu i korišćenje zemlje u svoje nacionalne klimatske planove.

Deklaraciju o održivoj poljoprivredi, otpornim prehrambenim sistemima i klimatskoj akciji potpisale su 134 zemlje, uključujući Srbiju, koje pokrivaju 70 odsto svetskog zemljišta.

Među njima su i Brazil, Kina i EU, koje su među zemljama s najvećim emisijama gasova s efektom staklene bašte, koje su povezane sa hranom.

U deklaraciji se naglašava da put ka postizanju dugoročnih ciljeva iz Pariskog sporazuma mora da uključi poljoprivredu i prehrambene sisteme.

„Potvrđujemo da se poljoprivreda i prehrambeni sistemi moraju hitno prilagoditi i transformisati kako bi se odgovorilo na imperative klimatskih promena“, navodi se u dokumentu.

Prehrambeni sistemi su odgovorni za najmanje trećinu globalnih emisija gasova s efektom staklene bašte, a većina gasova dolazi iz industrijalizovane poljoprivrede, posebno od stoke i đubriva.

Taj sektor ima udeo od 15 odsto u upotrebi fosilnih goriva.

Klimatske promene već ostavljaju posledice u poljoprivredi i bezbednosti hrane, jer poplave, suše, toplotni talasi i požari, ali i podizanje nivoa mora i degradacija zemljišta koji imaju sporije efekte, utiču na poskupljenje i nestašice hrane u zemljama širom sveta.

U deklaraciji se priznaje da „nezabeleženi negativni klimatski uticaji sve više ugrožavaju otpornost poljoprivrede i prehrambenih sistema, kao i sposobnost mnogih, posebno najugroženijih, da proizvode i imaju pristup hrani suočeni sa sve većom glađu, neuhranjenošću i ekonomskim stresovima.

„Prepoznajemo dubok potencijal poljoprivrede i prehrambenih sistema da pokrenu moćne i inovativne odgovore na klimatske promene i da otključaju zajednički prosperitet za sve“, navodi se u dokumentu.

Pored zaštite prirodnih ekosistema, očuvanja biodiverziteta i prelaska na održivije proizvodne i potrošačke prakse, u dokumentu se ukazuje i na važnost smanjenja otpada od hrane.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Čomski: Politika širenja teritorije Izraela uz podršku SAD uzrok sukoba s Palestincima

Objavljeno

-

Američki mislilac jervejskog porekla, profesor Noam Čomski (94), izjavio je da su hronična politika širenja Izraela koji je jako skrenuo udesno i podrška SAD toj državi uzrok sukoba s Palestincima, te i sadašnjeg rata u pojasu Gaze.

U široko prenetom nedavnom snimku izjave za stranicu „Free Willl Library“ na „Jutjubu“ Čomski je podsetio da su se „ključnim problemom između Izraela i Palestinaca“ pre 120 godina bavile vodeće ličnosti jevrejske zajednice, stvaraoci savremenog hebrejskog jezika i kulture.

Naveo je da je tada mislilac Ahad Ha’am (pseudonim Ašera Zvija Hirša Ginsberga 1856-1927), poosle posete Palestini rekao da „to nije zemlja bez ljudi, ljudi su tamo naseljeni i ne žele invaziju“ – doseljavanje Jevreja.

Ha’am je zato predložio „Cionizam kulture“ – da Jevreji u Palestini uspostave centar kulture koji bi oživeo njihovu dijasporu širom sveta, da ožive i jevrejsku kulturu i jezik i tako stvore „novu civilizaciju“, naveo je Čomski.

Džava Izrael je nastala 1948, a odnosi SAD sa Izraelom su bili prijateljski, ali sasvim uobičajeni, ne posebni. Vojna podrška Izraelu je dolazila iz Francuske, a SAD ga nisu podržavale.

Tako je bilo sve do Trećeg arapsko-izraelskog rata 1967, kada je Izrael osvojio Pojas Gaze, Zapadnu obalu, Golansku visoravan, time je počeo „potpuno nov period“ – „skoro trenutno su se odnosi SAD s Izraelom radikalno promenili… i SAD od tada imaju tamo odlučujuću ulogu“, naveo je Čomski.

Tada je „Izrael učinio ogromnu ulogu SAD uništivši sekularni arapski nacionalizam“, rekao je Čomski i naveo da od tada ;“SAD dozvoljavalju sve što Izrael radi“ i stavljaju veto u Savetu bezbednosti UN na rezolucije koje pozivaju na okončanje izraelske ilegalne okupacije arapskih teritorija.

Podsetio je da su SAD 1945. godine preuzele od Velike Britanije ;dominantnu ulogu na Bliskom istoku i da je Velika Britanija „bila sklona da radikalni islam, suprotstavljen sekularnom nacionalizmu podržava iz jednog dobrog razloga: Britanci nisu mogli da kontrolišu sekularni nacionalizam, a radikalni islam je to mogao“.

Čomski je rekao da su SAD preuzele taj stav i da je Izrael od 1967. uništio sekularni nacionalizam, podržao radikalni islam i „počeo ljubavnu vezu sa SAD kojima je to bio ogrman poklon“.

Izrael je tada počeo program svog sistematskog širenja na okupirane teritorije „s osnovnim ciljem da preuzme sve vredno što je tamo našao i da protera palestinsko stanovništvo, a da opkoli i ignoriše ono stanovništvo koje ne može da protera“, rekao je Čomski i ukazao da su „SAD podržavale Izrael na svakom koraku“ te politike.

Pošto je anektirao Golansku visoravan, Jerusalim, Zapadnu obalu i Pojas Gaze kršeći naređenja Saveta bezbednosti UN i zbog toga „skoro postao međunarodni parija“, Izrael je početkom 1970-ih „imao izbor između svog širenja i bezbednosti, a odabrao je širenje uz pomoć SAD“.

Tako je u Savetu bezbednosti UN vetom SAD tada odbačen predlog rezolucije s pozivom na rešenje izraelsko-palestinskog sukoba koje podrazumeva dve države s međusobno međunarodno priznatom granicom, uz priznavanje prava obeju država da postoje u miru i bezbednosti.

Čomski smatra da je to u velikoj meri postavilo scenu za sve što se dešavalo od tada i što se dešava sada.

Rekao je da su on i drugi još 1967. predviđali, jer je to bilo očigledno, da će, ako Izrael nastavi okupaciju, ona „postati sve stroža, brutalnija“.

Tada je „u samom Izraelu je jedna od najpoštovanijih ličnosti, skoro tradicionalni jevrejski mudrac, profesor Ješajahu Lejbovic (1903-1994) rekao da će Izrael, ako nastavi okupaciju, postati ‘zemlja Jevrejo-nacista’ „, podsetio je Čomski.

„To se i dogodilo jer je dinamika tog procesa prilično direktna: ako je vaša čizma na nečijem vratu, morate naći način da to opravdate, a to utiče i na vas“, objasnio je on.

Izrael je, rekao je Čomski, „veoma srenuo udesno i postao jedna od vrlo malo zemalja u kojima su mladi ljudi reakcionarniji od svojih roditelja, ekstreminiji su nacionalisti od roditelja koji pamte stare dane kada je društvo bilo socijaldemokratsko i slobodoumno, ali takvo društvo je do sada skoro nestalo“ u Izraelu.

Sadašnja vlada Izrela je „religijsko-nacionalistička“ i ima „obilnu podršku javnosti“, rekao je Čomski i naveo da je uticajni iIzraelski list „Harec“ nedavno po tome uporedio Tursku i Izrael u kojima je „većina religiozno-nacionalistička što je suprotnost demokratije“, i dodao da je tako i u Iranu.

„To može da nam se ne sviđa, ali takav svet neće nestati“, zaključio je Čomski i ponovio da je i dalje ključno pitanje ono koje je pre 120 godina konstatovao mislilac Ahad Ha’am: da Palestina ni tada nije bila zemlja bez ljudi, i da oni ne žele naseljavanje Jevreja.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Izraelski general: Oslobađanje talaca kroz pregovore ili “na druge načine”

Objavljeno

-

Izrael bi oslobađanje talaca koji su u zatočeništvu Hamasa mogao da obezbedi pregovorima, “ili na druge načine”, izjavio je danas jedan izraelski zvaničnik za Rojters.

Govoreći u Dubaiju, na samitu COP28, nakon što su se posle sedmodnevnog primirja borbe nastavile u Pojasu Gaze, zamenik šefa izraelske diplomatije general Džozef rekao je da Izrael ne odustaje od namere da obezbedi oslobađanje svih talaca i uništi Hamas. Tokom pauze u borbama, nekoliko desetina talaca je zamenjeno za stotine palestinskih zatvorenika, a humanitarna pomoć je stigla u Pojas Gaze.

– Prirodno, došli smo do tačke gde bismo želeli da nađemo način da osiguramo da se svi kidnapovani puste. Deo toga bi mogli da budu pregovori, ali i neke druge metode – rekao je on, ne pružajući više detalja.

Izraelska vojska prethodno je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode niz vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog prekida vatre i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u 6:00 sati po lokalnom vremenu, zbog čega primirje nije produženo.

“Hamas i dalje drži u zatočeništvu 137 talaca”

Izrael veruje da u zatočeništvu i dalje ima 137 ljudi koje je oteo militantni Hamas prilikom smrtonosnog napada na jug Izraela 7. oktobra, saopšteno je danas iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Među otetima je 117 muškaraca i 20 žena, dodaje se u saopštenju koje je preneo CNN.

Od toga, 126 osoba su izraelski državljani, a ima i 11 stranaca: osam iz Tajlanda, jedan iz Nepala, jedan iz Tanzanije i jedna osoba sa francusko-meksičkim državljanstvom.

U zarobljeništvu je i dvoje maloletnika, kao i 10 ljudi starih 75 godina ili više, prema proceni izraelskih službi. Dodaje se da su tela dvoje otetih, koji su ubijeni, pronašli izraelski vojnici. Sedam ljudi se trenutno vodi kao nestalo, ističu iz Netanijahuove kancelarije.

Od početka privremenog sedmodnevnog primirja, okončanog danas, 110 ljudi je oslobođeno iz Hamasovog zarobljeništva, među kojima su 86 Izraelaca i 24 stranca.

Izraelska vojska prethodno je saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode niz vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe. Izraelska vojska tvrdi da je Hamas prekršio uslove privremenog prekida vatre i da je ispalio raketu prema izraelskoj teritoriji neposredno pred isticanje primirja jutros u 6:00 sati po lokalnom vremenu, zbog čega primirje nije produženo.

pročitaj više

Svet

“Nijedan kamion sa pomoći nije ušao u Gazu posle isteka primirja”

Objavljeno

-

Nijedan kamion sa humanitarnom pomoci nije prešao danas u Pojas Gaze nakon što je sedmodnevno primirje između Izraela i Hamasa isteklo i nakon što je izraelska vojska obnovila borbena dejstva, rekao je očevidac na prelazu Rafa za Si-En-En (CNN).

Desetine kamiona, koji su prošli izraelsku inspekciju na prelazu Nicana u Izraelu, čekaju na prelazu Rafa, rekao je svedok.

On je naveo da kamion sa gorivom, koji je ranije jutros prošao kroz granični prelaz Rafa sa egipatske strane takođe čeka i da nije prešao u Gazu. CNN je ranije ove sedmice javio da stotine kamiona sa humanitarnom pomoci čekaju na inspekciju u blizini prelaza Nicana.

Prema sporazumu o privremenom primirju, bilo je dozvoljeno da do 200 kamiona uđe u Gazu svakog dana. Nakon što je primirje isteklo jutros, čulo se nekoliko artiljerijskih granatiranja koje su pogodile Rafu u Gazi, rekao je svedok, navodeći da su eksplozije potresle tle na egipatskoj strani granice.

OCHA: Prelaz Rafa zatvoren, humanitarna pomoć ne može da uđe u Gazu

Portparol Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) Jens Lerke izjavio je danas da je prelaz Rafa na granici između Egipta i Pojasa Gaze trenutno zatvoren, što znači da humanitarna pomoć ne može da uđe u tu palestinsku enklavu.

– Usled nastavka rata strahujemo da je nastavak isporuke humanitarne pomoći sada doveden u pitanje. Kontrolni punkt Rafa je trenutno zatvoren. Potreban nam je nastavak humanitarne pauze, a na povratak u rat – rekao je Lerke na konferenciji za medije, prenosi RIA.

On je naveo da je tokom humanitarne pauze prebačeno hiljade tona hrane, đebadi, duševa, flaširane vode, lekova i gorica. Dodao je da je skoro 90 odsto te pomoći obezbedilo Palestinsko društvo Crvenog polumeseca, u koordinaciji sa Ujedinjenim nacijama.

pročitaj više

Svet

Meta: Ugašeno hiljade lažnih Fejsbuk naloga iz Kine čiji je cilj polarizacija SAD

Objavljeno

-

Stručnjaci kompanije Meta, u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, identifikovali su i eliminisali hiljade lažnih naloga iz Kine na društvenim mrežama čiji je cilj bio polarizacija SAD, saopštila je kompanija.

Neko je u Kini je napravio hiljade lažnih naloga na društvenim mrežama dizajniranih da izgledaju kao da se radi o Amerikancima i koristio ih za širenje spornog političkog sadržaja u očiglednom nastojanju da podeli SAD uoči izbora sledeće godine, saopštila je kompanija Meta.

Mreža od skoro 4.800 lažnih naloga pokušavala je da izgradi stabilnu publiku, ali su je stručnjaci kompanije u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, identifikovali i eliminisali, prenosi Glas Amerike.

pročitaj više

U TRENDU