ostanimo u kontaktu

Svet

Borelj: EU će predložiti sankcije protiv odgovornih za smrt Navaljnog

Objavljeno

-

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas, po dolasku na sastanak Saveta EU za spoljne poslove, da će države članice EU predložiti sankcije protiv odgovornih za smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

„A odgovoran je sam Putin“, rekao je Borelj novinarima u Briselu.

On je istakao da EU mora na političkom i vojnom frontu da nastavi podršku Ukrajini i ruskom narodu.

Svet

Borelj: Agresivni rat Rusije protiv Ukrajine egzistencijalna pretnja Evropi

Objavljeno

-

Rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja egzistencijalnu pretnju za celu Evropsku uniju i primorao je Uniju da stavi odbranu u centar sopstvene bezbednosne politike, ocenio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj.

„U trenutku kada američko učešće u Evropi postaje sve manje izvesno, ovaj rat predstavlja egzistencijalnu pretnju za EU“, naveo je Borelj u blogu na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, a povodom objavljivanja svoje knjige „Evropa između dva rata“.

On je ocenio da je potrebna promena paradigme evropske odbrane, napominjući da je Evropa predugo delegirala svoju bezbednost na SAD i u poslednjih 30 godina, nakon pada Berlinskog zida, dozvolila „tiho razoružanje“.

pročitaj više

Svet

Gutereš: Bliski istok je na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

Objavljeno

-

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se Bliski istok nalazi „na ivici“ sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

„Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta punih razmera. Sada je vreme za deeskalaciju“, rekao je Gutereš na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters.

On je istakao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

„Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći“, rekao je Gutereš.

On je ukazao i na zajedničku odgovornost za okončanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru. „Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove“, naglasio je on. 

pročitaj više

Svet

Počinje suđenje Trampu, prvo suđenje američkom predsedniku u istoriji

Objavljeno

-

Suđenje bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu počinje danas pred okružnim sudom na Mehnetnu u Njujorku i biće to prvo suđenje jednom američkom predsedniku u istoriji.

Donald Tramp se tereti da je falsifikovao poslovna dokumenta kada je porno glumici Stormi Danijels, preko svog advokata, platio 130.000 dolara kako ne bi javno govorila o njihovoj navodnoj aferi.

Tramp je sve optužbe negirao i ocenio ih kao politički motivisane, piše Glas Amerike.

pročitaj više

Svet

Počinje prolećno zasedanje Parlamentarne skupštine SE, tema i prijem tzv. Kosova u Savet Evrope

Objavljeno

-

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) danas počinje prolećno zasedanje, koje će trajati do 19. aprila, tokom kojeg će poslanici u Strazburu razmatrati i zahtev tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope, a naši najviši zvaničnici poručili su da će se Srbija do poslednjeg trenutka boriti da do toga ne dođe.

Iz srpske delegacije navode da će se suprotstaviti argumentima kojima će ukazati na bezbednosnu situaciju na KIM, na to da Priština nije formirala ZSO kao i da se takvom odlukom krši i statut same organizacije.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da je Srbija preduzela sve mere i da je pisao svim članicama Saveta Evrope, da je napisao 14 različitih pisama evropskim liderima, u kojim ih je pozvao da još jednom razmisle po pitanju prijema tzv. Kosova u Savet Evrope na PSSE, kao i da na Komitetu ministara njihov odluka bude drugačija.

pročitaj više

Svet

Reakcije svetskih lidera na napad Irana na Izrael mešovite: EU i SAD osuđuju, dok su Kina i Rusija zabrinute

Objavljeno

-

Svetski lideri su mešovito reagovali na napad Irana na Izrael, tako što su ga zemlje Evrope i SAD oštro osudile, dok su Kina i Rusija izrazile zabrinutost.

Predsednik SAD Džozef Bajden, čija je zemlja učestvovala u odbrani Izraela protiv napada Irana, oštro je osudio taj napad i najavio da će „pozvati lidere G7 da koordiniraju ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana“, dok je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova uz osudu dodalo da ovaj napad „pokazuje zašto je ključno da snage celog slobodnog sveta rade zajedno na odbrani globalnih granica demokratije“.

S druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije izrazilo je zabrinutost zbog napada, ali i podsetilo da se on desio „kao odgovor na napade na iranske ciljeve u regionu, uključujući napad na zgradu konzularnog odeljenja iranske ambasade u Damasku 1. aprila, što je Rusija najoštrije osudila“.

pročitaj više

U TRENDU