ostanimo u kontaktu

Društvo

Brnabić: Moramo da nađemo način da iz ovoga izađemo jači

Objavljeno

-

Predsednica Vlade Srbija Ana Brnabić izjavila je da je i danas jedan u nizu izuzetno teških dana koji traju od utorka, jer će se obaviti veliki broj sahrana i da moramo da nađemo način da se kao društvo okupimo i iz ovoga izađemo još jači.

Ona je za tv Hepi rekla da to u ovom trenutku izgleda teško zato što smo izgubili decu u školi i da je to prekretnica u celom društvu, pošto je to prvo takvo ubistvo u školi u Srbiji. Ona je podsetila da su se u Srbiji i ranije dešavala masovna ubistva u Srbiji, 2002. u Leskovcu kada je ubijeno sedmorao ljudi, u Jabukovcu devetoro, a da se to dešava i širom sveta.

Naglasila je da su SAD u 2023. postigli rekord u masovnim pucnjavama jer su imali 189, od čega 19 u školama, a podsetila je i na slučaj Andreas Brejvika u Norveškoj koji je ubio 77 osoba, mahom dece, a da je u Rusiji prošle godine 17 osoba ubijeno u školi, a 21 ranjeno, dok je u Nemačkoj 2002. u školi bivši učenik ubio 16 ljudi. “Ni u jednom od tih slučajeva, niko nikada u tim zemljama nije iskoristio za politički obračun i napad na državne strukture, predsednika, vlast. To je zaista nezamislivo i neshvatljivo. Opozicija u ovom trenutku ne da vreme ni da se tuguje”, rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, donete su jako dobre mere, koje se, pre svega, odnose na potpuno razoružanje zemlje.

“90 odsto oružja je legalno, ali će biti otkupljeno od ljudi. Izuzetno dobra mera je 1.200 policajaca za škole, što će, sigurna sam, sprečiti i vršnjačko nasilje uz sve ostale mere koje sprovodimo. Smanjivanje krivično-pravne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina i povećano prisustvo organa policije na ulicama, takođe”, navela je Brnabićeva.

Dodala je da će te mere dati rezultate, ali da umesto da se okupimo u tuzi i zajedno razgovaramo, nažalost, kako je rekla, određene političke sturkrute su odlučile da to iskoriste za napade na Vučića i političke strukture na vlasti. Kako je rekla, skandalozno je što je deo opozicije iskoristio tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” i okolini Mladenovca da ispolitizuje te događaje radi napada na predsednika Aleksandra Vučića i vlast.

“Taj dan kada je bilo stravična agtragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar”, taj dan da iskoristite da to ispolitizujete, to je skandal i ljudski neshvatljivo. Dodatno je poražavajući poziv na proteste dok još trtaje trodnevna žalost. Neko ih je podsetio pa su to prebacili na ponedeljak”, rekla je Brnabićeva.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Društvo

Osnovana mreža privatnih firmi za pomoć izbeglicama u Srbiji

Objavljeno

-

Tanjug

Članstvo u mreži “Za izbeglice” potpisalo je osam kompanija i poslovnih asocijacija među kojima su neki od najvećih poslodavaca u Srbiji i ključni akteri u maloprodajnoj, turističko-ugostiteljskoj i drugim industrijama, kao i uslugama izgradnje kapaciteta i biznis konsaltinga, rečeno je danas prilikom predstavljanja ove mreže na konferenciji „Uloga privatnog sektora u integraciji izbeglica“.

U saopštenju kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji, koji je jedan od inicijatora osnivanja ove mreže, se navodi da članice ove mreže izbeglice mogu podržati na razne načine i to zapošljavanjem i stažiranjem, edukacijama, donacijama proizvoda, pružanjem stručne podrške, javnim komunikacijama, kao i podrškom projektima koji pomažu prisilno raseljenima.

(Tanjug)

pročitaj više

Društvo

Darija Kisić povodom Međunarodnog dana dece: Detinjstvo je najlepše doba i zato ne dajte da vam prođe bez osmeha

Objavljeno

-

Tanjug

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić uputila je otvoreno pismo najmlađim građanima povodom Međunarodnog dana dece koji se danas obeležava širom sveta i, između ostalog, im poručila, da je detinjstvo najlepše doba i da ne dozvole da prođe bez iskrenog osmeha.

Draga deco, svaki dan je vaš, ali danas je svakako jedan poseban. Danas je Međunarodni dan deteta, dan kada i vi i mi treba da uradimo samo jedno – vi da budete deca, a mi ponosni što vas imamo. Danas je dan i kada treba da nas podsetite koliko je lepo biti dete, koliko je važno uživati u detinjstvu, verovati u sebe, živeti punim plućima i radovati se svakom novom danu. Verujte nam, detinjstvo je najlepše doba i zato ne dajte da vam prođe bez iskrenih osmeha, mnogo druženja, pregršt snova i želja”, kazala je ministarka.

Ona je poručila deci da biraju svoj put, ali da se uvek nađu i svojim prijateljima na njihovom putu.

(Tanjug)

pročitaj više

Društvo

Đorđe Milićević umesto Ružića – imenovan vršilac dužnosti ministra prosvete

Objavljeno

-

Tanjug

Funkcioner SPS i aktuelni ministar bez portfelja Đorđe Milićević imenovan je za vršioca dužnosti ministra prosvete, saznaje nezvanično N1. Njega je na tu funkciju imenovala premijerka Ana Brnabić.

Funkciju ministra prosvete do nedavno je obavljao Branko Ružić, koji je ostavku dao četiri dana posle tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

U Skupštini Srbije 29. maja konstatovana je ostavka Ružića i ona je time postala zvanična.

Ostavka Branka Ružića bio je jedan od zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“.

U oružanom napadu 13-godišnjeg učenika 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubijeno je osmoro dece i čuvar, dok je još jedna devojčica od povreda preminula u bolnici.

(N1)

pročitaj više

Društvo

Šapić: Do kraja juna biće funkcionalna aplikacija za mobilne za plaćanje GSP

Objavljeno

-

Do kraja juna počeće da funkcioniše aplikacija za mobilne telefone za novi sistem javnog prevoza, a to će praktično značiti da će građani na ovaj način plaćati kartu i istovremeno moći da dobiju informaciju gde se nalazi vozilo koje im je potrebno, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

”Naplata karata SMS porukom funkcioniše od prvog dana, papirne karte trenutno mogu da se kupe samo u poslovnicama GSP-a, a do kraja leta biće dostupne na 80 odsto kioska na javnim stajalištima u gradu”, rekao je gradonačelnik za Beoinfo.

Šapić je pojasnio da bez obzira kada se mesečna karta kupi, ona važi narednih 30 dana. To, kako je naveo, važi za karte kupljene putem SMS-a, a za one kupljene preko firmi ostaje da važe za aktuelni mesec za koji su kupljene.

”Na osnovu aplikacije, putem GPS-a, moći ćemo da dobijemo informaciju gde se nalazi vozilo. Istovremeno, ovom aplikacijom moći će da se plati karta i to ili putem kreditne kartice, ili SMS-a. Kada to budemo imali, moći ćemo da kažemo da smo upotpunili novi sistem naplate karata u javnom prevozu”, rekao je gradonačelnik.

On je naglasio ”da će prvi put posle 12 godina novac od naplate biti vraćen Gradu, što će omogućiti da se kupe nova vozila”.

Konačno sav novac leže na račune Grada Beograda, a ne na račune privatnih firmi, kao što je to bio slučaj do sada, pa nam se time već u toku leta otvara mogućnost za pregovore oko nabavke novih vozila. Ideja nam je da kupimo 500 autobusa i po sto tramvaja i trolejbusa. Ako to uspemo, u roku od dve do tri godine praktično ćemo obnoviti naš celokupni vozni park, pa zbog svega toga molim građane za malo strpljenja”, istakao je Šapić.

Gradonačelnik je podsetio da je Grad podeljen na dve zone i da sada postoje četiri kategorije SMS karata, za 90 minuta, jedan, sedam i mesec dana, te da je sistem naplate sada pojednostavljen, a karte su skoro duplo jeftinije.

pročitaj više

Društvo

Optimističan početak godine: Više rođenih, a manje umrlih u odnosu na isti period 2022.godine

Objavljeno

-

Pixabay

U Republici Srbiji, u periodu januar‒april 2023. godine, beleži se rast živorođenih od 66 odnosno za 0,3%, kao i pad umrlih od 10.042 ili za 22,7%, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, navodi se na zvaničnom sajtu Zavoda za statistiku.

U Republici Srbiji, u periodu januar‒april 2023. godine, broj živorođenih je iznosio 19.230. U odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj živorođenih iznosio 19.164, beleži se rast od 66 odnosno za 0,3%.

Broj umrlih u Republici Srbiji u periodu januar‒april 2023. godine iznosio je 34.173 i, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, kada je broj umrlih bio 44 215, beleži se pad od 10 042 ili za 22,7%.

pročitaj više

U TRENDU