ostanimo u kontaktu

Politika

Brnabić: Ne znam da li će biti izbora do kraja godine

Objavljeno

-

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ne zna da li će biti održani vanredni izbori do kraja godine i dodala da svi iz Srpske napredne stranke rade tako kao da će izbori, kako je rekla, biti održani sutra.

Na konstataciju novinarke da je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao da oni očekuju izbore na svim nivoima, osim na predsedničkim, i pitanje hoće li ih zaista biti, premijerka je odgovorila:

“Da budem iskrena, ne znam, radim kao što i svi iz Srpske napredne stranke radimo tako kao da će izbori biti sutra, da u svakom trenutku ne možemo da se postidimo da izađemo pred naše građane i pokažemo šta smo radili i koji su nam rezultati, ali istovremeno i kao da će biti u redovnom roku bez obzira na bilo kakve izbore dajemo sve od sebe svaki dan da Srbija ide napred”, poručila je Brnabić.

“Umesto o priznanju govori se o normalizaciji odnosa zahvaljujući Vučiću”

Brnabić je izjavila da Srbija plaća cenu zato što nije uvela sankcije Rusiji, ali je dodala i da je to principijalan stav, kao i da ne misli da bi francusko-nemački predlog za KiM bio drugačiji da smo uveli sankcije.

Stav Srbije je principijelan, “branićemo ga dokle god budemo mogli da ga branimo”, rekla je Brnabić za TV Prva i dodala da je bilo predsedničkih kandidata koji su u kampanji govorili da ne bi uveli sankcije Rusiji, te da će to učiniti Aleksandar Vučić, pa su posle izbora govorili da je Srbija neodgovorna zato što ne uvodi sankcije.

Predsednic Vlade Srbije ističe da je na prvom mestu važno da prema narodu budete iskreni i da ne lažete da bi osvojili politički poen, a da nakon toga, kako je rekla, menjate politiku.

“Da, to (neuvođenje sankcija) nas košta. Mi plaćamo određenu cenu kroz to što smo mogli da dobijemo malo veću cenu za emisiju državnih obveznica, kroz određene kredite, kroz to da smo morali više, jače da se borimo za strane direktne investicije, posebno u 2022.godine, ali u današnje vreme plaćate određenu cenu nezavisne politike. Mislim da je to principijalna politika”, rekla je ona.

Stav prema sankcijama, podsetila je Brnabić, je zasnovan na međunarodnom pravu i na interesu Srbije.

Ona je istakla da ne misli da bi francusko-nemački predlog bio drugačiji da je Srbija uvela sankcije prema Rusiji, već da bi, kaže, bio drugačiji da nije bilo Aleksandra Vučića zato što je tu temu ponovo stavio na dnevni red i izborio za neke stvari za koje smo mislili da je nemoguće.

U tom smislu je ukazala da predstavnici i EU i SAD govore o tome da se ne radi o međusobnom priznanju već o normalizaciji odnosa.

“To je nešto što je promenjeno zahvaljujući predsedniku Vučiću”, rekla je Brnabić i podsetila da je sam predsednik govorio o lošim stranama tog dokumenta i jasno povukao crvene linije.

Politika

Srpska lista: Nećemo na lokalne izbore na severu Kosova jer nisu ispunjeni naši zahtevi

Objavljeno

-

Srpska lista saopštila je danas, posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, da neće učestvovati na aprilskim izborima na severu KiM, jer nisu uklonjeni razlozi zbog kojih su Srbi napustili institucije.

Dva dana pre isteka roka za prijavu političkih subjekata za učešće na izborima, koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM i za odbornike u skupštinama Zvečan i Leposavić, Srpska lista je saopštila da na njima neće učestvovati.

Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sa Džefrijem Hovenijerom su razgovarali predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

Srbi sa severa Kosova su napustili kosovske političke institucije, ali i policiju i pravosuđe 5. novembra prošle godine. Izbori su prvi puta raspisani za 18. decembar prošle, ali su posle pritiska SAD i EU, odloženi za 23. april.

pročitaj više

Politika

Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

“Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu”, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

pročitaj više

Politika

U francuskoj skupštini danas glasanje o nepoverenju Makronovoj vladi

Objavljeno

-

U francuskom parlamentu poslanici će danas glasati o dva predloga nepoverenja vladi predsednika Emanuela Makrona, nakon što je vlada zaobišla Donji dom u odluci da progura nepopularnu reformu penzionog sistema, prema kojoj se povećava starosna granica za odlazak u penziju.

Kako navodi Rojters, male su šanse da Skupština izglasa nepoverenje, ali ukoliko do toga dođe, vlada će pasti, a zakon o penzionoj reformi biće suspendovan.

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer ranije je ocenio da će glasanje o nepoverenju biti ”trenutak istine” za vladu.

Da bi srušili vladu, protivnicima reforme potrebna je podrška većine od 577 poslanika, a visoki zvaničnici Republikanske stranke (LR) najavili su da neće glasati za nepoverenje.

Čak i da se nepoverenje usvoji, Makronovo posrtanje u pokušajima da osvoji parlamentarnu podršku dovelo je do slabljenja njegove reformske agende, i posledično, do njegove političke snage, prenosi Rojters mišljenje stručnjaka.

”Vlada bi ostala na mestu, iako bi bila značajno oslabljena, dok bi socijalni protesti protiv reforme verovatno trajali još nekoliko nedelja, što bi moglo negativno da utiče na francusku ekonomiju”, navodi se.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, dve trećine Francuza želi da vlada padne, dok su druge ankete pokazale da je njegova popularnost pala na najniži nivo od pobune Žutih prsluka 2018/2019, koja je prerasla u širu pobunu protiv Makrona. 

pročitaj više

Politika

Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti će u četvrtak obavestiti poslanike o sastanku i dogovoru u Ohridu, najavila je šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje.

Posle sastanka predsedništva parlamenta, ona je rekla da su neke ranije planirane tačke skinute sa dnevnog reda, kako bi se dalo vremena za Kurtijev izveštaj i poslanička pitanja u vezi dogovora postignutog u Ohridu, odnosno primeni dogovorenog aneksa sporazuma Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. 

Poslanica Demokratske partije, Bljerta Deljiu, rekla je da ta stranka sa rezervom prihvata to što je Kurti dogovorio sa srpskim predsednikom i da na njega ima ozbiljne primedbe.

“Mi smo kao stranka veoma zabrinuti zbog ovlašćenja koja su data srpskoj zajednici”, rekla je Deljiu.

Predstavnik druge najveće opozicione partije, Demokratskog saveza, Armend Zemaj ponovio stav te stranke da je dogovor u Ohridu u suprotnosti sa ciljevima tzv. Kosova. 

“Preuzete obaveze će nas mnogo koštati. Osim obaveze da se formira Asocijacija (ZSO), postoji i deo gde se pominje samouprava, koja se ne prevodi drugačije nego kao stvaranje novog nivoa vlasti”, smatra Zemaj. 

Sednica će biti održana 23. marta, tačno dve godine od kada je Kurti preuzeo dužnost od tadašnjeg premijera Avdulaha Hotija.

pročitaj više

Politika

Milo Đukanović osvojio najviše glasova u zatvorima u Spužu i Bijelom Polju

Objavljeno

-

Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović osvojio je najviše glasova na jučerašnjim izborima, među biračima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu i zatvoru u Bijelom Polju.

Na današnjoj sednici Državne izborne komisije (DIK) konstatovano je da je Đukanović osvojio 204 glasa na biralištima u Zatvoru za duge kazne i Istražnom zatvoru u UIKS-u, i zatvoru u Bijelom Polju.

Kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić osvojio je 157 glasova, kandidat Evrope sad Jakov Milatović 81, a lider Demokrata Aleksa Bečić 50.

Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović Stanković osvojila je 13 glasova, nezavisni kandidat Jovan Radulović četiri, a lider Ujedinjene Goran Danilović dva glasa.

U UIKS-u i bjelopoljskom zatvoru je glasalo 515 od 802 upisana birača, od čega su četiri listića bila nevažeća.

Đukanović i Milatović će se suočiti u drugom krugu predsedničkih izbora, 2. aprila.

pročitaj više

U TRENDU