ostanimo u kontaktu

Region

Brnabić: Odnosi između Hrvatske i Srbije su teški, ali napravljen je iskorak

Objavljeno

-

Odnosi između Srbije i Hrvatske opterećeni su brojnim pitanjima, ranama i nepoverenjem, ali, čini se da su dve zemlje uspele da naprave dobar iskorak u ovoj godini, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić na Velikoj skupštini Srpskog narodnog veća u zagrebačkoj koncertnoj dvorani.

Brnabić je deo delegacije Srbije u kojoj je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, prvi predstavnik hrvatske nacionalne manjine u nekoj srpskoj vladi, prenosi agencija Hina.

Brnabić se ranije danas sastala s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima.

Premijerka Srbije želi redovniju, uobičajenu razmenu.

Kvalitetan iskorak u 2023.

„Mi želimo da to budu samo obične posete, da budu češće i redovnije i da ne bude svaka od njih neki negativan ili neprijateljski simbol, već uobičajeni radni dan koji ćemo iskoristiti za razgovor o svim otvorenim pitanjima i temama koje su važne za budućnost, za sve naše građane i za čitavu našu privredu“, kazala je Brnabić.

Zahvalila je na doprinosu dvojice predstavnika manjina u Hrvatskoj i Srbiji.

„Drago mi je stoga, čini mi se, što smo makar za sada, jer to se kod nas nikada ne zna, uspeli da napravimo dobar i kvalitetan iskorak u 2023. godini, pre svega zahvaljujući Miloradu Pupovcu i Tomislavu Žigmanovu“, rekla je Brnabić.

Srbi u Hrvatskoj i pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji su ti koji igraju ogromnu ulogu u uspostavljanju boljih odnosa i poverenja, dodala je.

Posebno je pozdravila Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije koju su 5. januara u Zagrebu potpisali Žigmanov i Pupovac.

„Iskreno se nadam da je na ovaj način otvorena nova dimenzija saradnje koja će vrlo brzo dati konkretne rezultate, a možda je i ova moja poseta Zagrebu konkretan rezultat toga“, rekla je šefica srpske vlade.

U govoru na skupštini SNV-a u dvorani „Vatroslava Lisinskog“ podsetila je da su 6. januara ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar za manjinska i ljudska prava Tomislav Žigmanov i ministarka za evropske integracije Tanjom Miščević učestvovali na božićnom prijemu SNV-a u Zagrebu. Nešto kasnije, hrvatski premijer Plenković i srpski predsednik Aleksandar Vučić susreli su se na rubu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, rekla je.

Usledio je potom, nastavila je Brnabić, poseta hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana Subotici i novi susret s kolegom Dačićem, te bilateralni sastanak nadležnih tela za pitanje nestalih.

Hrvati i Srbi upućeni jedni na druge

„Očekujemo i radićemo na tome da se ove godine održe političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova naše dve zemlje“, rekla je Brnabić.

Za susret s Plenkovićem je rekla da je bio konkretan i konstruktivan i da se nada da je prvi u nizu.

Pritom je navela da je za projekte srpske zajednice od 2016. izdvojeno šest miliona evra.

„Takođe smo uputili i pomoć Hrvatskoj od 2,5 miliona evra nakon potresa 2020. te pomoć i podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj“, istakla je Brnabić.

Na kraju govora rekla je da su Hrvati i Srbi upućeni jedni na druge u svom „viševekovnom trajanju“.

„Naši narodi jesu i moraju biti garant mira, stabilnosti i prosperiteta ovog dela Evrope“, rekla je Brnabić i čestitala Hrvatskoj na njenim postignućima u 2023, na pristupanju evrozoni, Šengenu i drugim uspesima kao što je Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om.

„U regionu kakav je naš, koji je komparativno mali, upućeni smo jedni na druge, svaki uspeh znači i veću stabilnost i bolji potencijal za sve nas“, poručila je Brnabić čestitajući Plenkoviću na uspesima Hrvatske.

Govor je zaključila rečenicom: „Na kraju, s ljubavlju prema Srbiji i poštovanju prema Hrvatskoj, vi okupljeni ste zalog naše zajedničke budućnosti.  Naša vizija te budućnosti koju gradimo posvećeni evropskim idealima je nada da ćemo stvoriti društva u kojima će se razlike istinski negovati i društva koja će te razlike čuvati kao svoja bogatstva“.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Politika

U ponoć u Crnoj Gori stupa na snagu izborna tišina

Objavljeno

-

U Crnoj Gori u ponoć stupa na snagu Izborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora, koji će biti održani 11. juna, i trajaće do nedelje do zatvanja birališta u nedelju do 20 sati.

Politički akteri su obavezi da se pridržavaju pravila o poštovanju izborne tišine, jer će u suprotnom biti sankcionisani.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima, trećem izbornom ciklusu za manje od devet meseci, od oktobarskih lokalnihh izbora i predsedničkih u aprilu ove godine, ima 542.468 birača.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Predsednik SNS podržao Kneževića i Mandića na izborima u Crnoj Gori

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević podržao je koaliciju “Za budućnost Crne Gore”, koju predvode Andrija Mandić i Milan Knežević, na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju SNS, „Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija su stranke srpskog naroda i sa Srpskom naprednom strankom dele isto mišljenje u pogledu interesa Srba ma gde oni živeli“.

„Posebno treba istaći da ovaj politički savez ima veoma jasne stavove oko boljih odnosa Crne Gore sa Srbijom, ali i sa celim regionom, kao i oko statusa Kosova i Metohije, čime poštuju teritorijalni integritet Republike Srbije. Sasvim se saosećaju sa svojim sunarodnicima van Crne Gore i to je za svako poštovanje“, naveo je Vučević.

Dodao je da veruje da će ta koalicija osvojiti veoma dobar rezultat i omogućiti Srbima da, kroz izvršnu vlast, „konačno pomognu Crnoj Gori na stazi privrednog i društvenog razvoja“.

„Duboko sam ubeđen da će to Crnoj Gori doneti političku stabilnost, a građanima te zemlje bolji i kvalitetniji život“, poručio je Miloš Vučević.

(N1)

pročitaj više

Politika

Podignuta optužnica protiv Saše Čađenovića, a evo šta mu se sve stavlja na teret

Objavljeno

-

Vijesti

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore dostavilo je danas podgoričkom Višem sudu optužnicu protiv uhapšenog specijalnog tužioca Saše Čađenovića, potvrđeno je “Vijestima” iz tužilaštva.

Tužilaštvo je imao zakonsku obavezu da optužnicu podigne do petka.

Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjelenju za suđenje za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv okrivljenog specijalnog tužioca S.Č, zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i šest krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je, u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije “Kavački klan”, sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih dela, da, u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor i da iz spisa uklanja izveštaje koje je EUROPOL dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka“, navodi se u saopštenju na sajtu SDT-a.

Okrivljenom se stavlja na teret i da je u određenom krivičnom predmetu odredio sudskog tumača za engleski jezik da izvrši pisani prevod pojedinih dokaza, za šta nije postojala potreba u postupku i tako joj pribavio imovinsku korist u visini nagrade za izvršeno prevođenje.

U optužnici je predloženo da se okrivljenom produži pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i da će ometati krivični postupak uticanjem na saučesnike.

„Podsećam da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vređaju druga pravila postupka, prava okrivljenog i načelo sudske nezavisnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Čađenoviću je pritvor određen rešenjem sudije za istragu Višeg suda u Podgorici 11. decembra 2022. godine.

(Nova.rs)

pročitaj više

Politika

Milatović pozvao na miran završetak izbornog procesa

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović pozvao je sve političke aktere da ulože dodatni napor u cilju mirnog završetka izbornog procesa i upozorio da je svaka “zloupotreba institucija ozbiljan rizik”.

“Promene koje su se desile u Crnoj Gori imaju za cilj vraćanje poverenja građana u institucije, posebno u izborni i pravosudni sistem, i na tom putu, svaka zloupotreba institucija u izbornoj kampanji predstavlja ozbiljan rizik da se ponište postignuti rezultati”, poručio je Milatović na Tviteru.

Ističe da se pravda može postići jedino kroz nezavisno delovanje pravosuđa.

(Tanjug)

pročitaj više

Region

Severna Makedonija: Liberalizovali smo teretni i putnički prevoz sa Srbijom

Objavljeno

-

Tanjug

Sve dozvole, koje su se razmenjivale na recipročnoj osnovi na godišnjem nivou i odnose se na prevoz robe u i iz trećih zemalja između Severne Makedonije i Srbije, poništavaju se od 1. avgusta saopštilo je Ministarstvo za transport i veze Severne Makedonije, a resorni ministar Blagoj Bočvarski je ocenio da je to ogroman uspeh za prevoznike obe zemlje.

Ovaj dogovor podrazumeva potpunu liberalizaciju transporta robe i odnosi se na sva ekološka vozila počev od standarda EURO 1, EURO 2, EURO 3, EURO 4, EURO 5 i EURO 6, a postignut je u okviru Makedonsko-srpske mešovite komisije za međunarodni drumski prevoz putnika i robe, koja je ovih dana zasedala u Severnoj Makedoniji.

Kako je saopštilo makedonsko Ministarstvo za transport i veze postignut je dogovor o liberalizaciji i da se od 15. juna ove godine naizmenični prevoz putnika obavlja i bez dozvola, koje su se razmenjivale na recipročnoj osnovi na godišnjem nivou.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU