ostanimo u kontaktu

Srbija

Brnabić: Vodimo najbolju politiku za našu zemlju, ali najtežu u ovom trenutku

Objavljeno

-

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na 30. jubilarnom Kopaonik biznis forumu da je politika koju Srbija vodi u ovom trenutku najbolja za našu zemlju, ali i najteža.

“Politiku koju vodimo branimo argumentima, međunarodnim pravom, Poveljom UN, međunarodnim poretkom, stvarima koje su nam se desile, agresijom na SRJ, pokušajem otimanja dela naše teritorije”, rekla je Brnabić.

Predsednica vlade je naglasila da Srbija mora da se tretira kao specifičan slučaj.

Država uspela da pobedi prethodnu krizu napornim radom i da poveća zaposlenost

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na zatvaranju Kopaonik biznis foruma, da je situacija u svetu sve kompleksnija, ali da je država pokazala da ume da se izbori sa krizama, kao i da iza toga stoji težak i naporan rad da se podrže priveda i građani.

Brnabićeva je čestitala 30. rođendan KBF i istakla da je izuzetno važno što u tom forumu učestvuju i predstavnici vlasti i da je to još važnije ove godine nego ranije.

“Hvala vam na tome, ne samo zbog konstruktivnih predloga i kritika, već zato što ste napravili značajan brend i na najbolji način pozicionirate Srbiju. Vladi i jeste mesto ovde”, rekla je Brnabićeva.

Da li u EU, za nas nije hamletovsko pitanje, jer tu nema dileme

Brnabić je poručila na zatvaranju Kopaonik biznis foruma poručila da svaki dan koji Srbija provede na evropskom putu je čini jačom i boljom i da je EU naš strateški prioritet i fokus, i da za nas tu nema hamletovskog pitanja, niti dileme.

“Za nas su važne evropske integracije i to hamletovsko pitanje ne treba da bude dilema za nas”, rekla je Brnabićeva.

Poručila je da bez obzira kada ćemo ući u EU, mi treba da se bavimo našim poslom i radimo stvari koje su u interesu naših građana, a to je evropski put. 

Do kraja godine Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

Premijerka je rekla da bi sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom trebalo da bude postignut do kraja godine i da će imati veliki značaj za saradnju sa tom zemljom.

“Verujem da ćemo postići sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji nadam se da ćemo ispregovarati i potpisati do kraja ove godine, i da ćemo tu biti još jači”, rekla je Brnabićeva na Kopaonik biznis forumu.

Kazala je da su prioriteti vlade u 2023. godine, u smislu daljih partnerstava, rad na postizanju tri osnovna sporazuma o slobodnoj trgovini na kojima radimo su sa sporazumi sa Kinom, Egiptom i sa UAE. 

Prvo reforma EPS-a i Srbijagasa, pa železničkih preduzeća

Ana Brnabić je poručila a u reformi državnih preduzeća nema nazad, uprkos što postoje “neke kočnice”, kao i da će prvo biti reformisani EPS i Srbijagas, a zatim i železnička preduzeća.

“Vlada mora sa tim da se uhvati u koštac. Da li ima nazad – ne. Mi to moramo da uradimo i zbog sveukupne konkurentnosti naše privrede i naše ekonomije, ali i sveukupne produktivnosti naše privrede i ekonomije”, rekla je Brnabićeva.

Navela je da uvek postoje različite vrste kočnica, jer su to preduzeća koja zapošljavaju ogroman broj ljudi, koji se plaše promena. 

Ove godine novi Zakon o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu

Premijerka je najavila da će ove godine biti donet Zakon o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu, koji se radi zajedno sa MMF.

“Sledeća velika stvar za 2023. jeste Zakona o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu koji radimo sa MMF, prošla je javna rasprava, imamo veliki broj komentara, tako da moramo i to da završimo”, rekla je premijerka na Kopaonik biznis forumu.

Kada se usvoji taj zakon, to će biti pravac kojim moramo da idemo dalje, poručila je Brnabićeva.

Srbija ne treba da bude “trava kada se tuku slonovi”

Premijerka je izjavila da je interes Srbije da u odnosima velikih sila “ne budemo trava kada se tuku slonovi” i da se našoj zemlji spočitavaju kineske investicije, iako su one veće u Zapadnoj Evropi nego u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

“Kada se slonovi tuku, da ne budemo trava, a upravo smo u toj poziciji, i istorijski i danas”, rekla je Brnabićeva na Kopaonik biznis forumu na molbu da prokomentariše zaoštravanje odnosa između SAD i Kine.

Premijerka je rekla da sprska privreda ima dobru pozicioniranost kada je reč o strukturi investicija, s ozbirom da je Nemačka naš najvažniji ekonomski partner i da nemačke kompanije ovde zapošljavaju najveći broj ljudi, dok je u sektoru usluga, zbog IT sektora, najveće saradnja sa SAD, druga je Velika Britanija, treća Švajcarska… 

Ubrzavamo dešavanja na polju nove energetske politke

Brnabić je izjavila da je jedan od prioriteta vlade nova energetska politka, bez koje nema novog rasta i razvoja, i da će se na tom polju, bez obzira na zaostatak u odnosu na druge zemlje, stvari dešavati mnogo brže nego što očekujemo.

Ona je na 30. Kopaonik biznisu forumu, na panelu “U razgovoru sa premijerkom”, koji je vodio član predsedništva Saveza ekonomsita Srbije Dragan Đuričin, kazala da je taj zaostatak rezutlat toga što su godinama druge teme, kao što su plate, penzije, nezaposlenost, bile prioritet.

Kada smo počeli 2014. godine da govorimo o obnovljivim izvorima energije, svi su govori to je skupo, imamo naš ugalj i energetsku stabilnost, i niko nije video ni 10 godina ispred nas, rekla je premijerka.

Politika

EU lideri će pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu svoje obaveze

Objavljeno

-

 Evropski savet šefova država i vlada Evropske unije će u četvrtak pozvati Beograd i Prištinu da sprovedu dogovor postignut u Ohridu, navodi se u nacrtu zaključka u koji je Tanjug imao uvid.

“Evropski savet pozdravlja sporazum postignut u dijalogu uz posredovanje Evropske unije o implementacionom aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i poziva obe strane da ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze”, navodi se u nacrtu zaključka.

Borelj će obavestiti lidere EU tokom 23. i 24. marta, a nakon toga će oni usvojiti navedeni zaključak da bi ohrabrili Beograd i Prištinu da uđu u primenu sporazuma o normalizaciji.

pročitaj više

Srbija

Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Objavljeno

-

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

Hil je za agenciju FoNet naglasio i da je jasno stavljeno do znanja da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) hitno i važno, podsećajući da je to obaveza koja je prihvaćena pre 10 godina od Kosova, Srbije, ali i EU.

Iz ugla srpske javnosti veoma je važno da međunarodne organizacije, kao EU, imaju sporazum kojeg moraju da se pridržavaju i obezbede njegovu implementaciju, rekao je Hil i dodao da je ZSO važna da srpskoj zajednici na Kosovu obezbedi sigurnost i budućnost.

Bio sam uključen u mnoge pregovore u kojima nije bilo potpisa na kraju procesa. Znam da ima mnogo diskusije oko toga, ali ne mislim da je to mnogo važno. Pravo pitanje je nastaviti sa implementacijom i to će biti interesntno videti narednih nedelja i meseci, predvideo je Hil.

Upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandar Vučića da će aneks evropskog predloga primenjivati do crvenih linija, Hil je odgovorio da je Vučić jasno rekao šta može da prihvati, a šta ne.

Umesto da govorimo o crvenim linijama, treba da se fokusiramo na činjenicu da je on bio veoma jasan sa EU šta može da učini, kako i kada, što mislim da je u redu. Mislim da to treba da bude urađeno i na strani Kosova, poručio je Hil.

Dogovor iz Ohrida je pravno obavezujuć, bez obzira što nije potpisan i biće deo pregovaračkog okvira na putu ka Evropskoj uniji Kosova i Srbije, poruke su međunarodnih predstavnika iz Vašingtona i Brisela ovih dana. Poruke o nepotpisivanju i potpisivanju dva pregovarača su više za unutrašnju upotrebu, smatraju analitičari. A Srbi na Kosovu zbunjeni su, jer nisu dobili jasnu poruku.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.

pročitaj više

Društvo

Evo kada počinje još jedan odmor za osnovce i srednjoškolce

Objavljeno

-

Bliži se Uskrs, a sa njim i školski raspust. Osnovci i srednjoškolci će tako za tri nedelje ići na prolećni raspust i biće slobodni za uskršnje praznike. Iako prolećni raspust za učenike u centralnoj Srbiji počinje za tri nedelje obuhvatiće i dane Uskrsa.

Kada su u pitanju učenici iz škola u Vojvodini prolećni raspust počinje u petak, 7. aprila i traje do ponedeljka, 17. aprila.

Raspust za osnovce i srednjoškolce iz ostatka Srbije za razliku od vršnjaka u Vojvodini počeće od ponedeljka, 10. aprila do utorka, 18. aprila.

Potom slede dva neradna dana zbog prvomajskih praznika, 1. i 2. maja, koji “padaju“ u ponedeljak i utorak. Za učenike osmog razreda školska godina se završava 6. juna, dok će ostali osnovci u školu ići do 20. juna.

Maturanti gimnazija sa školom završavaju 23. maja, učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 30. maja, a svi ostali srednjoškolci 20. juna.

pročitaj više

Srbija

Srbija i Italija potpisale 11 dokumenata o saradnji

Objavljeno

-

Predstavnici Srbije i Italije potpisali su danas, na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju, 11 dokumenata o saradnji dve zemlje.

U Palati Srbija, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije našoj zemlji, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, zajedničku izjavu o saradnji dve zemlje su potpisali prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Sporazum o filmskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Italije potpisali su potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković i ministar Antonio Tajani.

pročitaj više

Srbija

Kurti: Implementacija sporazuma trebalo je da počne u ponedeljak

Objavljeno

-

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je plan implementacije sporazuma trebalo već da počne, ali da to nije učinjeno krivicom Srbije, i zatražio od međunarodne zajednice da preduzme mere.

Sprovođenje ovog sporazuma trebalo je da počne još juče, jer i u planu implementacije stoji da postoji rok kada sporazum treba da počne da se primenjuje. I osnovni sporazum i plan implementacije su već usaglašeni. Za nas je ovo dogovor, ali očekujem da međunarodni faktor osudi i oceni ponašanje Srbije, koja na sastancima kaže da ne potpisuje, a između sastanaka ništa. On je kazao da član 7. osnovnog sporazuma sa Srbijom, koji pominje samoupravljanje srpske zajednice na Kosovu, formulacija koja „vrlo verno i precizno pripada Okvirnoj konvenciji o zaštiti nacionalnih manjina, prema Savetu Evrope“.

Kurti je naveo da sada Srbiju treba pitati zašto odbija da potpiše ovaj sporazum o čijem sadržaju su se strane usaglasile od sastanka u Briselu 27. februara.

„Smatram da sada lopta ne treba da bude na strani terena Kosova, već na strani Srbije. Umesto da pitaju Srbiju zašto to ne potpisuju, oni mene pitaju kada ćete formirati ZSO“, rekao je Kurti, preneo je Kosovo onlajn.

pročitaj više

U TRENDU