ostanimo u kontaktu

Srbija

Cena izdavanja registarske nalepnice za trotinete iznosiće 2.060 dinara

Objavljeno

-

Vlada Srbije usvojila je dopunjenu Uredbu o o cenama usluga koje obavlja Agencija za bezbednost saobraćaja, koja predviđa cenu usluge izdavanja nalepnice za laka električna vozila – trotinete od 1.560 dinara i obrasca nalepnice od 500 dinara, objavljeno je u Službenom glasniku.

Uredba je stupila na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Agencija za bezbednost saobraćaja saopštila je da je poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uvedena definicija „lakog električnog vozila“ i da su na taj način „trotineti“ prepoznati u zakonodavstvu i da će samo vozila koja ispunjavaju propisane uslove moći će da se koriste na srpskim putevima.

Uz zahtev, pored tehničke dokumentacije, prilaže se očitana lična karta za fizička lica, odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica, izjava propisana pravilnikom, na propisanom obrascu i dokaz u uplaćenoj naknadi za izdavanje nalepnice u iznosu od 2.060 dinara, od čega cena usluge izdavanja nalepnice iznosi 1.560 dinara, dok cena obrasca nalepnice iznosi 500 dinara.


Nikolić: Nalepnicama ćemo eliminisati trotinete koji nisu laka električna vozila

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja i Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencije, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila omogućiće uvid u to koji od trotineta, kojih u Srbiji ima između 250 i 400.000 jesu laka električna vozila, a koji to nisu, rekao je danas zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić.

On je za Tanjug rekao da su se rukovodili činjenicom da je dobar saobraćajni sistem koji vodi računa pre svega o ranjivim kategorijama, gde se ubrajaju i vozači trotineta, kao i da će na taj način iz saobraćaja biti eliminani trotineti koji ne pripadaju grupi lakih električnih vozila.

Dodao je da nalepnica ne predstavlja registraciju, već potvrdu da je lako električno vozilo upravo vozilo to vrste.

„To su vozila na dva točka, imaju mehanički upravljač, bez mesta za sedenje, konstruktivna brzina im nije veća od 25 km na čas, snaga elektromotora im ne prelazi 0,6 kW, a masa praznog vozila ne prelazi 30 kg“, rekao je Nikolić.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić rekao je za Tanjug da je Agencija dobila ulogu da izdaje dozvole i vodi evidenciju o njima i da je u te svrhe angažovala Auto-moto savez Srbije (AMSS) i njegov Centar za motorna vozila.
Dodao je da je glavni motiv za uvođenje sistema nalepnice povećanje bezbednosti saobraćaja i da je Agencija kriterijume za laka električna vozila definisala kao maksimalno prihvatljiv rizik za vozače trotineta u našim saobraćajnim i infrastrukturnim uslovima.

„Kako bismo kontrolisali da li ta vozila ispunjavaju uslove, moramo da imamo uvid uz to da neće biti zloupotreba, te smo došli do nalepnica, koje su nedvosmislen dokaz da se radi o vozilu koje ima propisane karakteristike“, rekao je Ilić.

Dodao je da će nalepnice biti takvih tehničkih karakteristika da se ne mogu lako oštetiti ili uništiti.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladan Nikolić rekao je da će policija posle 15. juna, što je inače rok za izdavanje nalepnica, započeti opsežnu kontrolu svih trotineta koji učestvuju u saobraćaju.

„Nije nam cilj da pišemo prijave, već da povećamo bezbednost svih učesnika u saobraćaju“, naglasio je Nikolić.
Dodao je da svi vozači trotineta moraju imati zaštitnu biciklističku kacigu, kao i svetloodbojni prsluk u bilo koje doba dana, ukoliko se kreću po kolovozu, kao i da im prsluk neće biti potreban preko dana ukoliko se kreću biciklističkim stazama i trakama, kao i biciklističko-pešačkim trakama.

„Sva vozila moraju da imaju kočnicu, poziciona svetla, katadiopter, sirenu, moraju da budu vildljiva. Moraće da ispunjavaju sve uslove zakonske da bezbedno učestvuju u saobraćaju“, naglasio je Nikolić.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Milan Ilić rekao je da će vlasnik trotineta, ukoliko iz bilo kojih razloga nema tehničku dokumentaciju neophodnu prilikom podnošenja zahteva za izdavanje nalepnice, moći da se obrati dobavljaču trotineta, ili da se izvrši ispitivanje karakteristika na mestima za ozdavanje nalepnice, što će dodatno koštati.

Sagovornici Tanjuga ističu da je prilikom usvajanja novina bilo dilema oko toga da li trotineti mogu da saobraćaju na kolovozu, kao i da im je u donošenju konačne odluke pomoglo prađenje uporedne prakse u Evropi.

Ukoliko postoji biciklistička staza i traka na kolovozu na kojem je brzina ograničena na 30 km na čas, trotineti će smeti da se kreću tim kolovozom.

Kada je reč o kolovozu gde je brzina ograničena na 50 km na čas, njime će moći da se kreću punoletni vozači trotineta.

Kada je reč o mnaloletnim licima, trotinet mogu da voze deca uzrasta od 14 godina, i oni do 18. godine mogu da voze na kolovozu, odnosno biciklističkoj traci ili stazi, gde je brzina ograničena na 30 km na čas.

Procedura za registrovanje lakog električnog vozila podrazumeva da vlasnik lakog električnog vozila popunjava i podnosi zahtev za izdavanje nalepnice na propisanim obrascima i predajnim mestima sa liste koja je objavljena na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije: https://www.abs.gov.rs/admin/upload/documents/20240409114046-lev-spisak-lokacija.pdf).

Uz zahtev, neophodno je priložiti i tehničku dokumentaciju koja se dobija prilikom kupovine trotineta, kako bi se utvrdili: marka vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila. Potrebna je i fotokopija lične karte ili očitana lična karta, odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica.

Potrebna je i popunjena i potpisana izjava na propisanom obrascu koja se preuzima na predajnim mestima, kao i dokaz o uplaćenoj naknadi na ime izdavanja nalepnice.

Agencija podseća da su nalepnice za trotinete trajne i da ne zahtevaju godišnje obnavljanje, a nova se može idati na zahtev vlasnika trotineta, u slučaju oštećenja ili uništenja.

Dodaje se da izdavanje i postavljanje nalepnice ne bi trebalo da traje duže od 30 minuta, a neophodno je i da vlasnik doveze trotinet na lice mesta. Sve dodatne informacije o načinu podnošenja zahteva, potrebnoj dokumentaciji i detaljnijoj informaciji o predajnim mestima, možete dobiti kroz kontakt formu putem imejla.

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU