ostanimo u kontaktu

Biznis

Četiri razloga za ulaganje u srebro

Objavljeno

-

Dalje ćete saznati zašto treba uzeti u obzir srebro kao sledeću investiciju, nezavisno od vašeg iskustva sa plemenitim metalima.

Da li je srebro sigurna investicija?

Srebro je bilo korišćeno u izradi kovanica tokom čitave naše istorije, čak i češće nego zlato. Ono je hiljadama godina služilo kao sigurna valuta, koja je stanovništvu pružala realnu vrednost. Nije slučajno što je prvi monetarni standard korišćen širom sveta bio srebrni.

Danas se ovaj plemeniti metal nudi u 3 varijante:

  • Investiciono srebro – sa 99,9% čistoće;
  • Sterling srebro – najčešće se koristi za nakit, čistoće 92,5%;
  • Srebro niže čistoće – obično čistoće od oko 50%.

Srebro slično kao i zlato čuva od devalvacije valute. To je i razlog što investiciono srebro ima značajne prednosti u odnosu na većinu drugih vrsta investicija.

Evo i zašto:

Kod fizičkog investicionog srebra (tj. srebrnih poluga i kovanica) ne postoji rizik druge strane. Oni koji ga poseduju ne zavise od druge ugovorne strane. Za razliku od akcija, kod investicionog srebra ne postoji druga ugovorna strana. Fizičko srebro može se kupiti i prodati u svako doba. Još nešto pozitivno, što nije zanemarljivo, jeste da srebro možete držati u svojim rukama. U svetu u kome su investicije uglavnom digitalne ili derivativne, na udaru sajber napada, srebro je aktiva koja nudi visok nivo sigurnosti. Istovremeno, beleži se rastuća potražnja srebra, naročito kada je o industriji reč, a na tržištu je primetan deficit, koji će potrajati i narednih godina.

Srebro je pristupačno

Za one koji žele da investiraju, a da ne ulažu preveliki deo svog budžeta, srebro je jako dobra varijanta. Ono vam pruža mogućnost ulaganja u plemeniti metal mnogo manje u odnosu na cenu zlata, a pritom vam obezbeđuje zaštitu protiv inflacije.

To čini srebro praktičnim izborom za investitore sa ograničenim budžetom ili za one koji traže rentabilan i upečatljiv poklon za svoje najdraže.

Praktično za prodaju

Praktičnost srebra leži u njegovoj velikoj pristupačnosti. Ono je perfektna varijanta da se obezbedi deljivost investicije. Do toga može doći ukoliko su vam potrebna manja sredstva, a ne želite da se oprostite od cele unce zlata, na primer.

Njegove manje vrednosti pružaju fleksibilnost, što vam omogućava da prodate samo onoliko koliko vam je potrebno u datom trenutku.

Rastuća potražnja za srebrom

Tokom poslednje decenije primetan je značajan skok potražnje za srebrom na globalnom nivou. Velike kovnice novca iznele su podatke o rekordnoj prodaji. Osim toga, ovaj beli metal sve je potrebniji industriji, kao što smo već rekli. Treba imati u vidu da je zapravo lakše nabrojati one oblasti u kojima se srebro ne koristi nego primere njegove raznovrsne primene. Dovoljno je reći da je srebro realno svuda oko nas.

To interesovanje nigde nije toliko očigledno koliko u Kini. Ova zemlja poznata je po afinitetu za plemenite metale. Samo tokom poslednje decenije tamo je primetan rast industrijske potražnje za srebrom od čitavih 50%.

Ovakav skok potražnje i ograničena ponuda srebra odražava se pozitivno na one koji poseduju ovaj metal.

Kako ulagati u srebro?

Za početak, obavezno se obratite renomiranom dileru. Samo on je u stanju da vam ponudi transparentne uslove, poštenu cenu i dokazan kvalitet. Takođe, ti renomirani dileri dobijaju srebrne poluge i kovanice direktno od rafinerija ili kovnica novca koje ih proizvode.

Možete kupiti investiciono srebro u vidu poluge ili kovanice u objektu trgovca ili onlajn. Najčešće ćete dobiti besplatnu isporuku iznad određenog iznosa, kao i popust u slučaju veće investicije.

Da zaključimo time da investiciono srebro obezbeđuje pouzdanost sličnu onoj koju pruža zlato, ali po mnogo pristupačnijoj ceni. Njegova fleksibilnost omogućava da prodate količinu u skladu sa vašim potrebama.

Za nabavku investicionog srebra obratite se renomiranom trgovcu koji će vam ponuditi transparentnu prodaju, kao i mogućnost otkupa. Tako ćete biti sigurni u kvalitet i poreklo metala.

Biznis

Od dronova do celih firmi: Šta stavljamo pod zalogu i kome najviše dugujemo

Objavljeno

-

Više od 100 milijardi evra iznose dugovi zbog kojih su građani i firme u Srbiji stavili pod zalogu automobile, kamione, mašine, lokomotive, dronove, razne dragocenosti, ali i životinje, ugovore koje tek treba da naplate, pa i – cela preduzeća. Najviše zaloga je u registar APR upisano u korist – banaka.

Ono što je hipoteka na stan i drugim nepokretnostima, to je zaloga na pokretnim stvarima i pravima.

Zalogom garantujemo da ćemo dug platiti na vreme – u protivnom, poverilac može da se namiri prodajom predmeta koji je pod zalogom.

U Agenciji za privredne registre za portal N1 navode da je, zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, bilo aktivno 196.209 založnih prava, a ukupna vrednost obezbeđenih potraživanja iznosi 100.898.034.811,79 evra.

Pod zalogu se, uobičajeno, stavljaju vozila, mašine, umetničke slike, nakit, ali ima i životinja koje, na primer, poljoprivredna gazdinstva kupuju na kredit.

Tako se u registar proteklih godina upisivala zaloga na kravama, pastuvima, bikovima…

Otplatu duga dužnik može da garantuje i udelom u vlasništvu nad svojim preduzećem, ali i nekim budućim prihodom. Takav je, na primer, slučaj sa ugovorima o sportskim transferima kada sportski klub tek treba da naplati iznos od „prodatog“ igrača.

Bilo je i primera da se pod zalogu stavljaju i potraživanja iz ugovora o doživotnoj renti.

Šta smo založili

U 2023. godini prava (prava potraživanja, udeli i druga imovinska prava) čine 32,65 odsto registrovanih predmeta. Vozila čine 30,79 odsto predmeta zaloge, mašine i oprema 19,89 odsto, dok su životinje zastupljene u 6,74 odsto slučajeva.

Preostalih 9,93 odsto, kako ističu u APR, čine pokretne stvari koje ne spadaju ni u jednu od navedenih kategorija.

Kome dugujemo

Najviše zaloga je upisano u korist – banaka.

„U 2023. godini među založnim poveriocima najzastupljenije su banke koje čine 77,15 odsto svih registrovanih. Ostala privredna društva zastupljena su u 11,1 odsto, Republika Srbija – Poreska uprava čini 4,06 odsto, fizička lica 2,29 odsto, preduzetnici 0,05 odsto, dok su lica koja ne spadaju ni u jednu od navedenih kategorija zastupljena u 5,35 odsto slučajeva“, navode u APR.

Pretragom Registra založnih prava, tako, pronalazimo zalogu nad zlatnom ogrlicom u korist Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“ iz Sombora.

Dužnik je zlatarska radnja, a zaloga je još 2010. godine uspostavljena po rešenju Privrednog suda u ovom gradu.

Za razliku od ove ogrlice, za koju je sud u Somboru procenio da je pre 14 godina vredela nešto više od 20.000 dinara, zaloga nad 240 komada ogrlica sa poludragim kamenom u vlasništvu jedne kraljevačke firme, prema proceni Poreske uprave Srbije, bila je 2009. godine vredna 1,2 miliona dinara.

Firma može da garantuje plaćanje svojih obaveza stavljajući pod zalogu vlasničke udele.

Nekada je reč o – celim preduzećima.

Tako je nedavno, podsetimo, Telekom Srbija prodao antenske stubove i prateću infrastukturu kojom je upravljala firma Sky Towers Infrastructure (u Telekomovom vlasništvu). Krajem decembra 2023. novi vlasnik te firme postalo preduzeće registrovano u Srbiji – Actis Luna Telecom Tower.

Novo preduzeće je odmah po preuzimanju uspostavilo zalogu na 100 odsto vlasništva u firmi Sky Towers Infrastructure u korist Telekoma, a po osnovu obezbeđenog potraživanja od 420,4 miliona evra.

Kad krene prinudna naplata

Kada dužnik ne plati na vreme poveriocu – on može da se namiri iz prodaje predmeta pod zalogom.

U Agenciji za privredne registre navode da relativno mali broj upisanih zabeležbi upućuje na zaključak da dužnici u najvećem broju slučajeva uredno izmiruju svoje obaveze i da su prinudna izvršenja obaveza obezbeđenih registrovanom zalogom u praksi – relativno retka.

„Procenatualna zastupljenost zabeležbi namirenja se kreće između 0,5 odsto i jedna odsto u odnosu na broj registrovanih založnih prava“, ukazuje APR.

Podaci APR pokazuju da je u poslednjih pet godina registrovano je 300 zabeležbi namirenja, a ukupna vrednost obezbeđenih potraživanja u tim predmetima bila je oko 108 miliona evra.

(N1)

pročitaj više

Biznis

Bitkoin stabilan na 47.257 evra, itirijum porastao za 1,48 odsto na 2.720 evra

Objavljeno

-

Bitkoin je danas u 15.00 časova na najvećoj svetskoj berzi kripto valuta Bajnens imao vrednost od 47.257,50 evra, što je otprilike isto kao u sredu.

Ukupan obim trgovine bitkoinima u poslednja 24 sata je bio 25,89 milijardi evra.

Indeks straha i pohlepe (Fear and Greed Index) u vezi sa bitkoinom danas se nalazi na nivou 74 u kategoriji „pohlepa“, što znači da su investitori optimisti povodom daljeg rasta bitkoina.

pročitaj više

Biznis

NBS: Sve popularnije plaćanje mobilnim telefonom

Objavljeno

-

Broj plaćanja koja su fizička i pravna lica i preduzetnici realizovali mobilnim telefonom u 2023. bio je 87 miliona, što je za 29,2 odsto više nego godinu dana ranije kada je bilo 67,3 miliona plaćanja, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi, broj plaćanja korišćenjem aplikacije na računaru, odnosno elektronskog bankarstva, u prošloj godini bio je 145 miliona, a to je manje za 8,4 odsto nego 2022. godine kada je zabeleženo 158,3 miliona plaćanja.

Dodaje se da ugovaranje navedenih usluga ipak i dalje raste, budući da je više od po četiri miliona korisnika imalo ugovorenu uslugu mobilnog bankarstva i elektronskog bankarstva, pojedinačno posmatrano.

pročitaj više

Biznis

Beleks15 na najvišem nivou od maja prošle godine

Objavljeno

-

Beleks15 porastao je prošle nedelje 2,6 odsto, najviše od maja 2023. godine, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Ukupan promet u skraćenoj trgovačkoj sedmici zbog praznika iznosio je 204,1 milion dinara ili 1,7 miliona evra.
Reperni indeks tržišta, Belex15 pogurao je nastavak uzlaznog trenda akcija Messer Tehnogasa čija je cena skočila skoro 20 odsto, nakon što su investitori nastavili da kupuju tu hartiju na bazi špekulacije o mogućnoj konsolidaciji vlasništva.
Akcija Tehnogasa je na kraju nedelje vredela 21.871 dinar, što je najviša vrednost ove akcije od 2007. godine. Cena te akcija je od početka godine porasla 38 odsto i dostigla posle dužeg vremena 80 odsto njene knjigovodstvene vrednosti i tržišnu kapitalizaciju od 22,7 milijardi dinara ili 193,5 miliona evra.

Cena akcije Dunav osiguranja je posle dužeg vremena pala ispod nivoa od 900 dinara, uz promet od 7,2 miliona dinara. Od početka godine cena te akcije je u minusu skoro pet odsto, nakon što je prošle godine oslabila 12 odsto.
Među akcijama sa najvećim prometom bila je akcija Metalca, realizovan je promet od 6,2 miliona dinara, na nepromenjenoj ceni od 1.550 dinara.
Cena akcije Naftne industrije Srbije se spustila na psihološku granicu od 800 dinara, uz promet od šest miliona dinara.
Akcijama Jedinstva iz Sevojna ostvaren je promet od 5,8 miliona dinara, uglavnom po ceni od 7.010 dinara. Ta kompanija je izvestila o prilično dobrim rezultatima u četvrtom kvartalu i poslovnoj 2023. godini. Nekonsolidovani neto dobitak porastao je prošle godine 31 odsto na 312,7 miliona dinara, dok je samo u četvrtom tromesečju kompanija zabeležila profit od 126,7 miliona dinara.

Beta

pročitaj više

Biznis

Mirjana Miletić: Očekuje se da ECB od sredine godine smanjuje referentnu kamatnu stopu

Objavljeno

-

Zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije (NBS) Mirjana Miletić izjavila je danas da se očekuje da kamate na evroindeksirane kredite slede politiku Evropske centralne banke, za koju se predviđa da će sredinom ove godine ući u ciklus smanjenja referentne kamatne stope, što bi prema sadašnjim procenama moglo da iznosi 75 baznih poena.

„Očekujemo da će se to preliti i na evroindeksirane kredite, odnosno smanjenje kamatne stope na ovu vrstu kredita“, rekla je ona odgovarajući na novinarska pitanja na predstavljanju izveštaja o inflaciji.

Dodala je da se, kada je reč o našoj monetarnoj politici, primenjuje princip opreznosti, koji podrazumeva da će se sve odluke dobro odmeravati i navela da je dobro što se inflacija smanjuje u skladu sa očekivanjima, pa čak i brže nego što se očekivalo.

pročitaj više

U TRENDU