ostanimo u kontaktu

Region

„Čiji je Ruđer Bošković“: Novi spor između Hrvata i Srba

Objavljeno

-

Promena imena dubrovačkog aerodroma zapalila je novi etnički spor između Hrvata i Srba, ovaj put oko loze jednog od najslavnijih sinova drevnog lučkog grada. Nakon rebrendiranja imena ovog meseca, letovi za grad na krajnjem jugu Jadrana sleću na aerodrom Ruđer Bošković, nazvan u čast astronoma, matematičara i polimatičara iz 18. veka, piše britanski Gardijan, osvrćući se na neslaganja oko etničke pripadnosti poznatog naučnika.

Italijanima poznat i kao Ruggiero Giuseppe Boscovich, ili na engleskom kao Roger Joseph Boscovich, izneo je jedan zakon koji upravlja prirodnim silama, preteču atomske teorije, i dokazao nepostojanje atmosfere na Mesecu.

Dubrovnik je bio poznat kao Ragusa kada se Bošković rodio u samoupravnoj republici 1711. Majka mu je bila Italijanka pa je s 14 godina otišao u Rim kako bi nastavio školovanje, a zatim i karijeru.

“Ali identitet i poreklo njegovog oca sada su dovedeni u pitanje, što još jednom dokazuje da je pripisivanje mesta ljudima trnovit posao na Balkanu, gde identitet može biti i promenjiv i vrlo emotivan. Uopšteno, verski izbori i opredjeljenja napravljeni vekovima unazad su očvrsnuli u etnički identitet: katolici u Hrvate, pravoslavci u Srbe, a bosanski Muslimani u Bošnjake”, pojašnjava autor teksta Džulijan Borger.

Nikola Bošković bio je dubrovački trgovac iz sela Orahov Do, u planinama koje se nadvijaju nad Dubrovnikom. To selo sada se nalazi u Republici Srpskoj, bosanskohercegovačkom entitetu dominantno naseljenom etničkim Srbima.

“Separatistički lideri tog entiteta žele izgraditi svoj aerodrom u Trebinju, nedaleko od Orahova Dola, a žele ga nazvati po Ruđeru Boškoviću. Njihov argument je da su Nikola Bošković i njegov klan bili Srbi pre nego što su prešli na katoličanstvo”, dodaje Borger.

Srpski naučnici tvrde da je Nikolino preobraćenje učinjeno kako bi se mogao „oženiti u katoličku porodicu“ u Dubrovniku ili kako bi nastavio svoju karijeru, te stoga nije promenilo suštinski srpski identitet porodice.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić opisao je Boškovića kao “srpskog katolika”.

Danilo Kovač, istoričar sa Univerziteta Sapienca u Rimu, rekao je za Gardijan da kada se razmatra pitanje Boškovićevog etničkog porekla, “ključno je priznati da je koncept nacionalnog identiteta imao različita značenja u vreme njegovih predaka”.

Osvrćući se na radove srpskih i crnogorskih naučnika koji tvrde da je porodica u suštni bila srpska, dodao je: “Istorijski zapisi nesumnjivo potvrđuju da je Nikola posećivao i opisivao srpske pravoslavne crkve i manastire na Kosovu”.

Ivan Maslać, komercijalni direktor aerodroma Dubrovnik, odbacio je takve tvrdnje.

“Imenovanje aerodroma je naša stvar i nećemo, naravno, nikoga pitati o tome”, rekao je, a prenosi Slobodna Bosna. “Naravno da Ruđer Bošković nije Srbin”, dodao je.

Domagoj Vidović, s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je istraživao Orahov Do, rekao je:

“Stric Ruđera Boškovića bio je katolički svešenik don Ilija Bošković. Sve do početka 20. veka u Orahovu Dolu nije živeo nijedan pravoslavac. Katoličko poreklo Boškovića seže više od 400 godina u prošlost. O tome postoje dokazi u biskupijskim izveštajima, maticama i popisima stanovništva”.

Natezanje oko proslavljenih bivših stanovnika nije ništa novo, komentariše Borger. Srbija je 2006. godine, nastavlja, beogradski aerodrom nazvala po Nikoli Tesli, legendarnom naučniku  i ocu elektrotehnike. Tesla je po nacionalnosti Srbin rođen u selu Smiljan, koje se tada, sredinom 19. veka, nalazilo na vojnoj krajini Austro-Ugarske, a današnje Hrvatske.

“Iako jedva da je kročio u današnju Srbiju, Beograd smatra Teslu svojim. Njegov se pepeo nalazi u beogradskom muzeju, a Srpska pravoslavna crkva vodi kampanju da se premesti u crkvu, uprkos njegovom odvojenom pogledu na veru. Srbija se gorko bunila kada je Hrvatska stavila njegov lik na svoje kovanice od 50, 20 i 10 centi kada se pridružila eurozoni početkom godine”, podseća autor.

Narodna banka Srbije saopštila je za agenciju Frans Pres da time Zagreb “uzurpira kulturnu i naučnu baštinu srpskog naroda”.

Tesla, koji je postao američki državljanin, verovatno bi bio zgrožen tim argumentima, smatra Borger.

“Jednako sam ponosan na svoje srpsko poreklo i na svoju hrvatsku domovinu. Živeli svi Jugosloveni”, rekao je jednom.

Na kraju pojašnjava još jednu dimenziju cele priče.

“U Bosni, pitanje Trebinja ima još jednu dimenziju, nastojanje bosanskih srpskih nacionalista i njihovog separatističkog vođe Milorada Dodika da ojačaju autonomiju Republike Srpske. Projekat su do sada blokirali hrvatski i bošnjački članovi zajedničkog Predsedništva BiH”, dodaje bez ulaska u detalje.

(Gardijan, N1 Sarajevo)

Region

Dodik: Ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH po želji Zapada

Objavljeno

-

Ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH i ne želimo da ispunjavamo zapadne želje, poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Ako je moguće, vratite nas na slovo Dejtona, ako nije moguće, mi nećemo da živimo u ovoj zemlji. Mi imamo pravo na samoopredeljenje. Jedini način da očuvamo dejtonsku poziciju Republike Srpske je samostalna Republika Srpska”, rekao je Dodik u Banjaluci na Međunarodnoj konferenciji “Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma”.

Navodeći da se u Republici Srpskoj trenutno pod sankcijama SAD nalazi najviše rukovodstvo, Dodik je istakao da se vidi da Amerika želi silom da nametne svoje stavove, prenosi RTRS.

pročitaj više

Region

Otvoren Počasni konzulat Srbije na Palama, Dačić se hvali – imamo najveći broj konzula

Objavljeno

-

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otvorio je danas Počasni konzulat Srbije na Palama, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Na čelu konzulata sa konzularnim područjem koje će obuhvatiti teritoriju opštine Pale je Dejan Ljevnaić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

„Institucija počasnih konzula u Srbiji ima bogatu tradiciju, koja datira još od kraja 19. veka. Svesni značaja uloge počasnih konzula i njihovog nesumnjivog doprinosa unapređenju odnosa Republike Srbije sa drugim državama, kontinuirano smo radili na širenju mreže počasnih konzula u svetu. Stoga, sa ponosom ističem da danas Republika Srbija ima najveći broj počasnih konzula u svojoj istoriji – čak 100 i to na svim kontinentima“, rekao je Dačić prilikom otvaranja.

On je istakao da Srbija veliku pažnju posvećuje unapređenju regionalne saradnje i negovanju što boljih dobrosusedskih odnosa.

„Stabilnost regiona i razvoj svestrane saradnje sa našim najbližim susedima su naš trajni spoljnopolitički prioritet. Upravo Bosnu i Hercegovinu vidimo kao nama prirodnog i bliskog partnera, sa kojim želimo da radimo na većem međusobnom razumevanju, uvažavanju i izgradnji punog poverenja i saradnje“, naveo je Dačić.

Istakao je da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i podržava Bosnu i Hercegovinu kao jednu državu sa dva entiteta, kao i sve odluke donete u skladu sa nadležnostima i dogovorom tri konstitutivna naroda – Srba,  Bošnjaka i Hrvata.

„Кoristim priliku da izrazim posebnu zahvalnost Predsedništvu Bosne i Hercegovine što je prepoznalo našu potrebu i u kratkom roku dalo saglasnost za otvaranje Кonzulata, na čelu sa počasnim konzulom, i izdalo egzekvaturu za gospodina Dejana Ljevnaića, počasnog konzula Republike Srbije u opštini Pale. U

Na čelu konzulata sa konzularnim područjem koje će obuhvatiti teritoriju opštine Pale je Dejan Ljevnaić, a ministar Dačić je izrazio je uverenje da će počasni konzul svojim bogatim iskustvom i znanjem, više nego uspešno obavljati ovu važnu i odgovornu funkciju.

Pored unapređenja ekonomskih odnosa Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, siguran sam da će otvaranje ovog Кonzulata omogućiti i efikasnije pružanje konzularnih usluga državljanima Republike Srbije koji poslovno ili turistički borave na teritoriji opštine Pale.

(FoNet)

pročitaj više

Region

Obeležava se Sveti Kliment Ohridski, zaštitnik makedonske kulture

Objavljeno

-

Delegacija Vlade Severne Makedonije, predvođena premijerom Dimitrom Kovačevskim, položila je danas cveće i odala poštu zaštitniku makedonske kulture, jednoj od najznačajnijih ličnosti makedonske pismenosti, Svetom Klimentu Ohridskom.

Sveti Kliment Ohridski je državni praznik u Severnoj Makedoniji.

U vladinoj delegaciji su bili zamenik ministra pravde Viktorija Avramovska Madić i zamenik ministra saobraćaja i veza Bekim Redžepi.

pročitaj više

Region

Skoplje zvanično uputilo Turskoj zahtev za izručenje Ljupča Palevskog

Objavljeno

-

Ministarstvo pravde RSM uputilo je zahtev za izručenje prvoosumnjičenog za dvostruko ubistvo u Skoplju i Velesu Ljupča Palevskog, koji će preko makedonskog Ministarstva spoljnih poslova diplomatskim putem biti dostavljen turskim vlastima.

Originalni dokument je DHL-om upućen Ministarstvu pravde Turske, a skenirana verzija je poslata Interpolu, preneli su skopski mediji.

Makedonski ministar pravde Krenar Loga juče je potpisao zahtev za ekstradiciju Palevskog i poručio da očekuje saradnju sa pravosudnim organima Turske, njihovo blagovremeno procesuiranje i postupanje u najkraćem mogućem roku.

pročitaj više

Region

Albanija: Opet neredi u Skupštini, opozicija blokirala govornicu stolicama

Objavljeno

-

U Skupštini Albanije danas je ponovo došlo do sukoba dela opozicije sa skupštinskim obezbeđenjem, a pojedini poslanici palili su i dimne baklje.

Na današnjoj sednici trebalo bi da se usvoji budžet za 2024. godinu, međutim poslanici Demokratske stranke, struja koja podržava Salji Berišu, najpre je svojim telima blokirala pristup govornici, a kada su to pokušali da urade i stolicama došlo je do sukoba sa skupštinskim obezbeđenjem, prenosi Albanijan post.

Uoči sednice šest poslanika je isključeno iz rada tog tela na 10 dana zbog nereda koji su izazvali na sednici održanoj 4. decembra, a među njima je i Beriša, prenosi Balkan veb.

pročitaj više

U TRENDU