ostanimo u kontaktu

Kultura

Čuveni mjuzikl “Fantom iz opere” poslednji put odigran na Brodveju nakon skoro 14.000 izvođenja

Objavljeno

-

Čuveni mjuzikl “Fantom iz opere”, Endrjua Lojda Vebera, najdugovečnija i najčuvenija predstava u istoriji Brodveja juče je poslednji put odigrana nakon 13.981 izvođenja tokom 35 godina.

Razlog za skidanje predstave sa repertoara je novac, navodi USA Today.

Na sceni su se našli glumci koji su nekada, ali i u poslednje vreme bili u ansamblu komada, među kojima i originalna zvezda, pevačica Sara Brajtman.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Kultura

Održana premijera Verdijeve opere “Falstaf” u Narodnom pozorištu

Objavljeno

-

Premijera komične opere Đuzepea Verdija “Falstaf”, pod dirigentskom upravom Bojana Suđića, u režiji Nebojše Bradića, održana je večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Verdi, koji je „Falstafa“ napisao u osamdesetoj godini života, utkao je u to delo svoje celokupno životno iskustvo, ostavljajući melodijsko-harmonsku dopadljivost i predvidljivost u mnogome u sopstvenoj prošlosti, idući ka neočekivanim rešenjima i izrazu koji mu do tada nije bio svojstven.

“Da bi komponovao komičnu operu, Verdiju je bio potreban podstrek u vidu dobrog libreta. Šekspirove Vesele žene vindzorske su mnogo od svoje nesumnjive vrcavosti postigle na račun podsmeha glavnom junaku. Libretista Arigo Boito je, zahvaljujući izvanrednom literarnom seciranju teksta, vratio u život originalnog, pravog Falstafa. Zamenivši debeljka iz Veselih žena vindzorskih nitkovom-filozofom iz Henrija IV on je dao Verdiju priliku da kreira autentično šekspirovsko delo što komična opera zasnovana na Veselim ženama ne bi mogla biti. Moje uverenje je da je ova opera potvrda nepopravljivog optimizma sveta i čovečanstva u susretu sa svim mogućim nedaćama”, rekao je Bradić u najavi premijere.

(Tanjug)

pročitaj više

Kultura

Preminula Tina Tarner – svetska rok i soul ikona

Objavljeno

-

AP

Proslavljena američka rok i soul pevačica Tina Tarner preminula je u 83. godini u svom domu u Kusnahtu kod Ciriha, u Švajcarskoj nakon duge i teške bolesti, saopštio je njen predstavnik.

Tina Tarner započela je svetsku karijeru nastupajući 1960-ih sa svojim tadašnjim suprugom Ajkom Tarnerom, ali 1978. godine razvela se od nasilnog Ajka i nastavila da postiže još veći uspeh kao solista, navodi Bi-Bi-Si. 

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

Kultura

Humanitarno izvođenje predstave “Izbiračica” u Dadovu: Prihod namenjen đacima škole “Vladislav Ribnikar”

Objavljeno

-

Pixabay

Omladinsko pozorište “Dadov” najavilo je izvođenje predstave “Izbiračica”, saopšteno je iz gradske uprave.

Izvođenje ima humanitarni karakter i prihod je namenjen đacima Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”.

Predstava počinje u 16 časova, navedeno je u saopštenju, prenosi Tanjug.

“Izbiračica” je komedija Koste Trifkovića pisana je u tri čina. Ova komedija u svojoj strukturi ima elemente zapadnoevropske ironijske komedije. Junakinja komedije „Izbiračica“ je devojka Malčika, koja potiče iz jedne gradske porodice. Ona je razmažena i namćorasta devojka koja na kraju treba da shvati šta donosi takvo ponašanje i kao treba da se ponaša.

Iako napisasna pre oko 150 godina ova komedija i danas ima aktuelnost kako svojom temom tako i idejom, navodi se na sajtu “Dadov”-a.

Prvo postavljanje „Izbiračice“ u produkciji Dadova desilo se 1965. godine. Režiju je radio Nebojša Komadina a premijera je izvedena na Svetskom festivalu amaterskih pozorišta u Monte Karlu. Predstava je dobila prvu nagradu Festivala a u njoj su glumili mladi i tada nepoznati amateri Svetlana Bojković, Zorica Jovanović, Branko Cvejić i dr.

(Izvor: Telegraf.rs)

pročitaj više

Kultura

Aplauz trajao duže od pet minuta: Ovacije u Kanu srpskom filmu koji je sniman u školi „Vladislav Ribnikar“

Objavljeno

-

Filmski centar Srbije

Sinoć je u Kanu prikazan film “Lost Country” scenariste i reditelja Vladimira Pešića, koji je sniman u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Više od pet minuta trajale su ovacije za ekipu, koju predvode deca glumci Jovan Ginić, Miodrag Jovanović i njihove mlade kolege.

Sva mesta u bioskopu „Miramar“ bila su popunjena, a karte za sve projekcije Perišićevog filma već su odavno rasprodate

Film je prikazan u okviru „Nedelje kritike“ u Kanu, i govori o petnaestogodišnjem dečaku koji, u Beogradu 1996. godine tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, prolazi kroz sopstvenu revoluciju i suočava se sa činjenicom da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti.

U filmu glume Jasna Đuričić, Jovan Ginić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić, Pavle Čemerikić…

Reditelj Vladimir Perišić je za Nova.rs da se u filmu pojavljuju neki učenici te škole, a da je čuvar Dragan Vlahović, jedna od žrtava, ekipi bio velika pomoć tokom snimanja.

(Izvor: Nova.rs)

pročitaj više

Kultura

Igor Mirović: Za kulturne ustanove u Vojvodini izdvojeno 500 miliona dinara

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore u ukupnoj vrednosti od 500 miliona dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata obnove i opremanja kulturnih ustanova i centara u javnoj svojini Autonomne pokrajine Vojvodine.

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama podržani su projekti u 11 gradova i opština, kaže se u saopštenju Biroa pokrajinske vlade za odnose sa javnošću.

(Izvor: Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU