ostanimo u kontaktu

Hronika

Da li će ranjena profesorka iz Ribnikara ikada više moći pred učenike? 

Objavljeno

-

Oporavak Tatjane Stevanović (52), nastavnice istorije, koja je 3. maja ranjena na radnom mestu u OŠ “Vladislav Ribnikar”, ide neznatno nabolje. Profesorku su pogodila tri, od 57 metaka, koje je ispalio dečak ubica.

To su “Novostima” potvrdili članovi Tatjanine porodice, koji zajedno sa njom sve ovo vreme preživljavaju traumu, male pomake nabolje, i velike psihičke lomove.

Za teško ranjenu nastavnicu kolege, sadašnji i bivši učenici, pokrenuli su peticiju sa zahtevom da ona dobije nacionalnu penziju, na koju je do sada stavljeno 8.000 potpisa.

Tatjana neće moći ponovo pred svoje đake?

Da li će se, koliko i kada oporaviti, kakva joj je perspektiva, da li će više ikad moći makar i samo da prođe pored škole u kojoj je ubijeno devetoro njenih đaka i čuvar? To su pitanja na koja Tatjana nema odgovor, a jedino što je izvesno, kako tvrde članovi porodice, jeste da ona više u prosvetu neće moći da se vrati. Za to, kažu, nije sposobna.

– Pored nade da će uspeti da povrati levu nogu, ima šanse da joj se na proleće radi i operacija kuka – priča za jedan od članova porodice.

– A, sledeće godine, s jeseni, lekari bi, kako su nam rekli, mogli da joj ponovo operišu i desnu ruku, gde joj je umesto dela kosti ugrađena šipka.

Ranjena u levu šaku, desnu potkolenicu, stomak i kuk

Nastavnicu istorije u “Ribnikaru” dečak ubica koji je tada imao 13 godina, ranio je u levu šaku, desnu potkolenicu i u stomak, a taj metak joj je oštetio desni kuk. Oštećenje nerava leve noge je upravo posledica prostrelnog ranjavanja u stomak. Tatjana je u UKCS tri puta operisana: prvi dan po prijemu imala je operaciju stomaka, posle desne potkolenice i leve šake. Spasavali su joj život, pa je kuk koji se rasprsnuo od metka kojim je pogođena u stomak, ostavljen “da se rešava” kasnije, kada se ona stabilizuje. Tako je Tatjana osuđena na krevet i kolica.

– Nadamo se, jer se u fizičkom oporavku naziru mali pomaci, ali ne možemo da očekujemo da će do sledeće Nove godine, 2025. to biti sve u redu. Neće. Ne znamo ni kada će moći da izađe iz Klinike u Sokobanjskoj, da eventualno ode u neku banju. Svakodnevno je obilazimo. Još je pod terapijom koju za psihičko stanje prima otkako se dogodila tragedija, ali recimo da je sada koliko-toliko stabilno, iako nam se čini da bi, kada bi samo neko zalupio vrata, i u takvom stanju odskočila do plafona. Ova borba je sad drugačija od one kada su joj lekari spasavali život, a mi strepeli posle svakog njenog udaha, da li će uopšte uslediti novi, ali nije lakša – rekao je Tatjanin suprug.

Njen suprug i dvoje dece sve ovo vreme žive kao u agoniji.

(Novosti, Blic)

Hronika

Ženi koja je zlostavljala i mučila dete kojem je bila lični pratilac, preti zatvorska kazna

Objavljeno

-

Na Novom Beogradu, nedavno je uhapšena D.G., zbog sumnje da je izvršila krivično delo zlostavljanje i mučenje. Kako je istraga pokazala, ona je u periodu od 6. do 8. novembra počinila to krivično delo nad maloletnim detetom čiji je bila angažovani lični pratilac.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je, nakon saslušanja osumnjičene kao i nakon ispitivanja zakonskog zastupnika maloletne oštećene, Trećem osnovnom sudu u Beogradu podnelo optužni predlog protiv D.G.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je predložilo da sud nakon održanog glavnog pretresa okrivljenu osudi na kaznu zatvora.

pročitaj više

Hronika

Henri Kisindžer, uticajni bivši državni sekretar SAD, preminuo u 101. godini

Objavljeno

-

Henri Kisindžer, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade i moćni diplomata čija je služba za vreme dvojice predsednika ostavila neizbrisivi trag na američkoj spoljnoj politici, preminuo je u sredu u stotoj godini, saopštila je njegova firma za geopolitički konsalting Kisindžer asošijejts (Kissinger Associates Inc).

Kisindžer je umro u svom domu u Kontektikatu, saopštila je firma, ne navodeći više detalja.

Biće sahranjen u krugu porodice, a kasnije će u Njujorku biti održana javna komemorativna služba.

pročitaj više

Hronika

Masakr na venčanju: Mladoženja ubio četvoro, uključujući i mladu

Objavljeno

-

Tajlandski para-sportista i bivši vojnik pucao je u svoju mladu i još tri osobe pre nego što se ubio na dan venčanja, saopštila je policija za BBC.

Čaturong Suksuk (29) i Кančana Pačunthuek (44) venčali su se u subotu na severoistoku Tajlanda.

Prema izveštajima, on je naglo napustio svatove i vratio se sa pištoljem, pucajući u svoju ženu, njenu 62-godišnju majku i 38-godišnju sestru.

Zalutali meci pogodili su dvojicu gostiju, koji su prevezeni u bolnicu. Jedan od njih je umro, piše BBC.

Policija je za BBC navela da je Čaturong „bio prilično pijan u to vreme“, ali je motiv zločina i dalje nejasan. Pištolj i municiju je legalno kupio prošle godine, dodali su.

Tajlandski mediji, pozivajući se na ono što su gosti na zabavi rekli policiji, rekli su da se par posvađao tokom veselja. Takođe je objavljeno da se Čaturong osećao nesigurno zbog razlike u godinama između njega i Кančane.

Međutim, policija je saopštila da je to i dalje spekulacija, dodajući da su prikupili dokaze i da očekuju da će slučaj „uskoro“ zatvoriti.

Čaturong i Кančana su živeli zajedno tri godine pre nego što su se venčali, navode tajlandski mediji.

Čaturong je prošle godine osvojio srebrnu medalju u plivanju na Asean Para igrama u Indoneziji. Takođe se verovalo da je na listi sportista koji će se takmičiti na Svetskim igrama na Tajlandu sledećeg meseca.

Izgubio je desnu nogu dok je bio na dužnosti u paravojnim snagama lake pešadije, koje patroliraju granicama Tajlanda.

Dok su masovne pucnjave retke, posedovanje oružja je uobičajeno na Tajlandu.

Prošlog meseca tri osobe su ubijene u pucnjavi u luksuznom tržnom centru u Bangkoku. A prošlog oktobra, bivši policajac je ubio 37 dece u napadu pištoljem i nožem u vrtiću na severoistoku Tajlanda.

pročitaj više

Hronika

Ogromni požar u Nišu: 24 vatrogasca se bore sa vatrenom stihijom

Objavljeno

-

Veliki požar izbio je jutos oko 5.30 sati u magacinu jedne firme na prostoru bivše Elektronske industrije na Bulevaru Cara Konstantina u Nišu.

Gašenje požara još traje, angažovano je devet vozila sa 24 vatrogasca.

Prema prvim informacijama, nema povređenih.

pročitaj više

Hronika

Evo šta je uzrok masovnog trovanja u Novom Pazaru, oglasili se lekari: Pacijenti u kritičnom stanju, među njima i deca

Objavljeno

-

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru na lečenju je i dalje 20 pacijenata, od kojih su 10 deca, zbog sumnje na trovanje hranom. Lekari kažu da srednje teška i teška klinička slika pacijenata ukazuje na trovanje izazvano salmonelu, što je najčešći uzrok crevnih infekcija. Međutim, tačan uzrok trovanja znaće se kada stignu rezultati laboratorijskih analiza.

Na dečjem odeljenju hospitalizovano je 10 dece, koji su, prema rečima načelnice dečjeg odeljenja Hadije Toković u nešto boljem stanju, nego što su bili nakon prijema u bolnicu.

Sa druge strane, pacijenti smešteni na infektivno odeljenje Novopazarske opšte bolnice i dalje su u veoma teškom stanju. Prema rečima načelnice ove ustanove, Binele Mavrić, svi imaju visoku temperaturu koja prelazi 40 stepeni, obilne vodenaste stolice sa pojavom sukrvice i krvi, povraćanje i bolove u stomaku, prenosi RTS.

Svi otrovani građani Novog Pazara jeli su u istom ugostiteljskom objektu u blizini opšte bolnice, što su potvrdili i staratelji dece. Kako prenosi RTS, najčešće su jeli pljeskavicu ili majonez. Svi su hranu kojom su se otrovali konzumirali u subotu, nedelju ili ponedeljak, a prema rečima dr Binele Mavrić, sumnja se da se u hrani nalazila salmonela, piše “Euronews”.

Do sutra će biti poznato šta je uzrok trovanja

Epidemiolog Zavoda za Javno zdravlje Novi Pazar, Safet Ganić ističe da se trenutno vrši analiza uzoraka prikupljenih od pacijenata.

Uzroci koje inspekcija treba da prikupi još uvek nisu stigli u Zavod za javno zdravlje i trenutno se analiziraju. Sa druge strane, iz Zavoda za Javno zdravlje Novi Pazar kažu da su, što se njih tiče, stručno obavili svoj deo posla.

– Zavod je stručno obavio svoj deo posla i taj se posao sastoji u obilasku bolesnika, uzimanju podataka za epidemiološku anketu, sa ciljem da se otkrije izvor zaraze, putevi prenošenja, da se registruju sva obolela lica sa pojedinim karakteristikama vezanim za bolest koja je tu. Uzorci stolice, kod svih hospitalizovanih, su uzeti. Njihova analiza je u toku i očekuje se da će do sutra biti poznato stanje – kaže epidemiolog Safet Ganić za RTS.

Navodi i da je sada na veterinarskoj sanitetskoj inspekciji da obavi svoj deo posla i ispita namirnice koje su zatečene u objektu.

pročitaj više

U TRENDU