ostanimo u kontaktu

Lepota&Zdravlje

Dan prevremeno rođenih beba: Doktor o glavnim uzrocima i posledicama

Objavljeno

-

Novembar je mesec posvećen prevremenim porođajima i prevremeno rođenoj deci.

Svake godine 17. novembra obeležava se širom sveta kako bi se podigla svest o prevremenom rođenju i zabrinutost za prevremeno rođene bebe i probleme sa kojima se suočavaju njihovi roditelji. Prvi put obeležen 2011. dan prevremeno rođene dece od tada beleži sve veću pažnju.

Povodom ovog dana razgovarali smo sa dr Bojanom Inđićem, specijalistom ginekologije i akušerstva, subspecijalistom perinatologije i stručnjakom za visokorizične trudnoće.

Oko 15 miliona beba u svetu rodi se prevremeno svake godine, približno svaka deseta beba je prevremeno rođena. U zavisnosti od zemlje prevremeni  čine 5-18 odsto svih porođaja.

Zašto se javljaju?

Dr Inđić objašnjava da je prevremeno rođenje svaki porođaj koji nastupi pre pune 37 nedelje trudnoće. Ekstremno nezrela deca su ona rođena pre 28 nedelja trudnoće, i njihovo zbrinjavanje predstavlja najveći izazov savremene neonatologije. Oko 0.5% prevremene dece su rođeni od 20-25 nedelja trudnoće u takozvanom perivijabilnom periodu uz najveći procenat smrtnosti od prevremenog rođenja. Na sreću oko 75% prevremeno rođene dece rodi se u kasnom prevremenom periodu (nakon 34 nedelje trudnoće),  najveći broj njih preživi i u kasnijem periodu života nema težih zdravstvenih posledica. Procenjuje se da 75% prevremeno rođene dece preživi ukoliko dobije adekvatan tretman.

Uzroci

„Prevremeni porođaj nastaju iz različitih razloga, ali jedan broj uzroka ostaje nepoznat. Najveći broj prevremenih porođaja nastupa spontano, mada je jedan broj medicinski indikovan zbog različitih problema majke ili ploda i tada se prevremeni porođaj najčešće završi prevremenim carskim rezom“, ističe sagovornik.

Dodaje da neki od najčešćih uzroka prevremenih porođaja predstavljaju višeplodne trudnoće, infekcije, hronična oboljenja kao što je dijabetes ili povišen krvni pritisak, zagađenje vazduha, konzumiranje alkohola, droga, fizičke traume, visok ili nizak indeks telesne težine, kraći razmak između trudnoća, raniji spontani ili namerni pobačaji, netretirana ili nedijagnostikovana celijakija, problem infertiliteta, stresne situacije, težak i produžen rad.

„Gojaznost verovatno nema direktnu vezu sa prevremenim porođajima ali ima sa dijabetesom i povišenim pritiskom. Parovi koji pokušavaju da spontano ostanu trudni više od jedne godine nasuprot onima koji kraće pokušavaju – imaju veći rizik. Trudnoće iz vantelesne oplodnje nose veći rizik za prevremeni porođaj nego spontane trudnoće gde su partneri pokušavali trudnoću duže od godinu dana. Dokazano je da se u nekim porodicama prevremeni porođaji događaju češće, pretpostavja se da je uzrok genetske prirode ali tačan mehanizam ostaje nepoznat. Povišen rizik od prevremenih porođaja imaju i žene sa anomalijama materice, posebno onim vezanim za slabost grlića, žene koje imaju povišena antitireoidna antitela, trudnice sa povećanom ili smanjenom količinom plodove vode, aksioznost, depresija“, kaže dr Inđić.

Infekcija

Dalje, doktor objašnjava da je infekcija najvažniji faktor prevremenog porođaja.

„Kako trudnoća odmiče tako opada učestalost vaginalnih infekcija. Infekcije mogu različitim putem inficirati matericu i izazvati porođaj, najčešće ascedentnim putem iz grlića. Dokazano je da različite bakterijske infekcije, zatim bakterijska vaginoza, mikoplazma, kandidijaza mogu biti uzročnici prevremenog porođaja. Upale mokraćnih puteva, slepog creva, pneumonija, za sve njih je dokazana veza sa prevremenim porodjajima. Pravovremena idektifikacija infekcije pre kao i u trudnoći i adekvatan tretman može biti važan činilac u prevenciji prevremenog porođaja i njegovih loših ishoda.“

Posledice po prevremeno rođene bebe

Prema rečima dr Inđića kao i svuda u svetu i kod nas se prevremeno rođene bebe suočavaju sa čitavim nizom mogućih problema.

„Da bi preživele neophodna im je podrška najsavremenije medicinske tehnologije i visoko obrazovanih i obučenih medicinskih stručnjaka. Neposredno nakon rođenja prevremeno rođena beba se odvaja od majke zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege koja najčešće zahteva intenzivnu negu. U tim okolnostima roditelji prevremeno rođene dece su izloženi ogromnom stresu, osećaju nemoći, krivici, anksioznosti i strahu. Nakon izlaska iz bolnice nastupa čitav niz različitih dilema i izazova. Neophodna je i dragocena pomoć države i celokupnog društva kao i razumevanje za svakodnevne probleme sa kojim se suočavaju mnoga prevremeno rođena deca i njihovi roditelji“, smatra doktor.

Doktor ističe dva ključna problema prevremenog rođenja: visok stepen smrtnosti u odnosu na terminsku novorođenčad, posebno izrazito nezrele dece i različiti zdravstveni problemi koji nastupe ili neposredno po rođenju ili kasnije u životu.

„Prevremeni porođaji su vodeći uzrok smrti dece do 5 godine života. Oko milion dece umre širom sveta kao posledica prevremenih porođaja svake godine. Postoji velika razlika u preživljavanju dece u zavisnosti gde su rođeni, više od 90% dece koja su rođena ekstremno nezrela u siromašnim zemljama umru u prvih nekoliko dana života. Svega 10% ekstremno nezrele dece umre u razvijenim zemljama“, iznosi podatke doktor i nastavlja:

„Što se ranije beba rodi to su rizici veći. Iako je poslednjih decenija došlo do značajnog porasta preživljavanja prevremeno rođene dece posebno u razvijenim zemljama i dalje prevremeno rođene bebe imaju niz različitih zdravstvenih problema. Mnogi preživeli se suočavaju sa doživotnim zdravstvenim problemima, uz poremećaje govora, sluha, vida, učenja, kao i različitih respiratornih, kardiovaskularnih, neuroloških, gastrointestinalnih i hematoloških oboljenja u kasnijem životnom dobu“, naglašava.

Mogu li se prevremeni porođaji sprečiti?

Doktor Inđić kaže da nažalost iz godine u godinu na globalnom nivou beleži se porast broja prevremeno rođene dece. Od 65 zemalja od kojih Svetska zdravstvena organizacija ima validne podatke samo kod tri zemlje nije došlo do porasta broja prevremenih porođaja u poslednjih 20 godina.

„Uzrok ne leži samo u jednom, već se najverovatnije radi o skupu različitih uzroka kao što su bolje praćenje te određivanje tačne starosti trudnoće, porast godina majke, komorbiditeti majke, dijabetes i povišen pritisak, korišćenje tretmana u borbi sa infertilitetom koji dovodi do sve više višeplodnih trudnoća, promene u akušerskoj praksi u vidu sve češćih carskih rezova pre termina“, kaže ginekolog.

Dalje dodaje da postoje činioci prevremenog rođenja na koje se može uticati, posebno u visoko rizičnoj grupi žena.

„Prevencija prevremenog porođaja i nepovoljnih ishoda počinje brigom o zdravoj trudnoći. Adekvatna briga pre trudnoće, između trudnoća i tokom trudnoće će pomoći da se smanje rizici“, ističe dr Inđić za N1.

On dodaje da WHO – Svetska zdravstvena organizacija smatra da bi se tri četvrtine smrti prevremeno rođene dece moglo sprečiti adekvatnom medicinskom negom: pravovremenim davanjem kortikosteroida radi sazrevanja bebinih pluća pre rođenja, kengur pristup kada majke doje prevremeno rođenu decu uz kontakt kože na kožu kao i primena antibiotika radi prevencije i tretmana infekcija.

„Svetska zdravstvena organizacija predlaže i ključne aktivnosti radi prevencije prevremenog porođaja, kao što je adekvatno savetovanje o zdravoj ishrani, upotrebi duvana i drugih štetnih supstanci, ultrazvučno merenje i praćenje trudnoće posebno višeplodnih trudnoća kao i minimum osam poseta ginekolozima tokom trudnoće u cilju pravovremene identifikacije i tretmana faktora rizika“, zaključuje dr Bojan Inđić.

(N1)

Lepota&Zdravlje

Radojević Škodrić: Zahvaljujući novim mamografima, preventivni pregledi dostupni su svim ženama

Objavljeno

-

Zahvaljujući novim mamografima, koji su stigli u veliki broj gradova, preventivni i dijagnostički pregledi dojke biće dostupni svakoj ženi u Srbiji, ma gde ona živela, izjavila je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je, nakon svečanog uručenja mamografa koji je Domu zdravlja Vračar poklonila država, istakla da je reč o najsavremenijem mamografu koji ima minimalno zračenje, a tri puta jaču rezoluciju.

“To znači da se tri puta bolje vidi svaka promena. Ima još jednu značajnu karakteristiku, a to je da ima tomosintezu koja omogućava da se vidi i najminimalnija promena”, istakla je direktorka RFZO-a.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Tri meseca skrininga u porodilištima na SMA: Testirano 13.000 beba, otkrivena dva slučaja

Objavljeno

-

Nacionalni skrining na rano otkrivanje spinalne mišićne atrofije (SMA) počeo je pre tri meseca u svim porodilištima u Srbiji i do sada je ta bolest potvrđena kod dva novorođenčeta.

Molekularni biolog Miloš Brkušanin, koji je i rukovodilac studije neonatalnog skrininga, kaže za Euronews Srbija da je do sada u svim porodilištima testirano 13.500 beba.

On je naveo da je još uvek rano izvlačiti bilo kakve statističke podatke o učestalosti pojave SMA u Srbiji. Za to je potrebno, navodi on, da prođe najmanje godinu dana skrininga. Inače, prosečna učestalost u svetu je jedna beba sa SMA na oko 8.000 novorođenčadi.

Spinalna mišićna atrofija je retka, ali teška bolest koja se manifestuje postepenom, progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje.

Testiranje na SMA radi se iz krvi bebe. Odmah na rođenju uzima se iz pete nekoliko kapi krvi i ukoliko je nalaz pozitivan rade se dodatne analize.

“Kada se u laboratoriji dobije prvi pozitivan nalaz, on se još nekoliko puta proverava dodatnim metodama. Tek kada i ponovljene analize pokažu da je nalaz pozitivan obaveštava se porodica, dete prolazi klinički pregled, uzima se novi uzorak krvi, definitivno postavlja dijagnoza i u roku od svega nekoliko dana terapija stiže do deteta”, naveo je Brkušanin.

Rana dijagnostika

Kod ovih pacijenata ključna je rana dijagnostika, dok se nisu pojavili simptomi. U Srbiji su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) dostupna tri leka za spinalnu mišićnu atrofiju. Dostupni su “risdiplam” i “spinraza”, a od nedavno i najskuplja genska terapija “zolgensma”. Inače, danas se u Srbiji leči ukupno 100 pacijenata sa ovim oboljenjem.

“Od nedavno je i ona terapija koja je doskora važila za najskuplju na svetu postala dostupna o trošku RFZO i već dva deteta su dobila tu terapiju. Sve tri terapije su inovativne terapije, gde se direktno deluje na uzrok bolesti. Za razliku od nekadašnjih pristupa u lečenju gde smo mi tretirali simptome, pa smo zbog toga imali ograničene efekte terapije, danas direktno delujemo na uzrok bolesti i zato su efekti tih terapija odlični, da ne kažemo revolucionarni”, rekao je Brkušanin.

Koju će od tri terapije dete dobiti zavisi od kliničkih i genetičkih parametara. Brkušanin kaže da je najbolja ona koja može prva može da dođe do deteta.

“Napravljene su ogromne promene. Pre sedam godina na svetu nije postojala terapija za spinalnu mišićnu atrofiju. Prvi pacijenti sa ovom bolešću su opisani davne 1891. godine i 125 godina nije bilo terapije za ovu bolest. Prva terapija je odobrena 2016. godine. I to je toliko odjeknulo svetom, jer prvi put smo porodicama pogođenim ovom bolešću mi ponudili nekakvu nadu u bolju budućnost i izlečenje”, naveo je Brkušanin.

Uz terapiju deca zdrava

Dok nije bilo trapije deca sa dijagnozom SMA čekala su da bolest, u prirodnom toku i neminovnom progresijom, odradi svoje. Roditelji i lekari su gledali kako propadaju, ali su bili nemoćni da bilo šta promene.  

“Danas je situacija potpuno drugačija. Mi, zahvaljujući neonatalnom skriningu, otkrivamo bolest pre pojave bilo kakvih simptoma, a onda u roku od nekoliko dana dajemo i terapiju. I to je osnovni preduslov, jer terapija pre pojave prvih simptoma za njih znači izlečenje”, rekao je on.

A deca koja dobiju terapiju pre pojave simtoma rastu i razvijaju se kao njihovi zdravi vršnjaci.

Obavezan skrining program na SMA u svim porodilištima počeo je 14. septembra. Prethodno je 12. aprila, 2022. godine pokrenut pilot projekat u porodilištu Narodni front. Testiranje beba obavljano je samo uz saglasnost roditelja. Tokom pilot projekta u Narodnom frontu otkrivene su dve bebe koje boluju od SMA i stariji brata jedne od tih beba.

(Euronews Srbija)

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Najčešći mitovi o štitnoj žlezdi

Objavljeno

-

Štitna žlezda je endokrina žlezda smeštena u prednjem delu vrata, ispod Adamove jabučice i uz dušnik. Iako je relativno mala, oko pet centimetara, igra ključnu ulogu u regulaciji telesnih funkcija. Proizvodi hormone, poput trijodtironina (T3) i tiroksina (T4), koji kontrolišu metabolizam, rast i razvoj tela.

Ti hormoni su od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje gotovo svih organa, utičući na srčanu aktivnost, telesnu temperaturu, energiju i raspoloženje.

Štitna žlezda takođe reguliše koliko brzo ili sporo telo koristi energiju iz hrane, utičući na težinu i nivo energije. Jod, esencijalni mineral, ključan je sastojak hormona štitne žlijezde, a nedostatak joda može dovesti do problema u njenom funkcionisanju, piše Večernji list.

Štitna žlezda zahteva redovne preglede kako bi se na vreme otkrile moguće nepravilnosti ili poremećaji.

„Ultrazvuk štitne žlijezde je ključni alat koji omogućava preciznu dijagnostiku, praćenje i upravljanje različitim stanjima štitne žlezde. Redovni pregledi ultrazvukom mogu pomoći u očuvanju zdravlja štitne žlezde i pravovremenom reagovanju na potencijalne probleme“, ističe dr Doroteja Bosilj, radiološkinja Croatia Poliklinike u Varaždinu.

Ovaj je pregled od izuzetne važnosti jer omogućava detaljan prikaz štitne žlezde pa onda i otkrivanje čvorova ili promena. Takođe, ultazvukom se diferenciraju benigni i maligni čvorovi, prate promene i nema izlaganja jonizujućem zračenju, što ga čini bezbednim za ponovljene preglede. Ultrazvuk štitanjče pomaže i pri vođenju terapije što je izuzetno korisno u upravljanju lečenjem i prilagođavanju terapije individualnim potrebama.

Jedan od najvažnijih aspekata ultrazvuka je rana detekcija problema sa štitnjačom. Otkrivanje nepravilnosti u ranoj fazi omogućava pravovremeno delovanje i lečenje, što može značajno da poboljša ishod.

Najčešći mitovi o štitnjači

Razumevanje istinitih činjenica o štitnjači ključno je za očuvanje zdravlja.

Ovo su najčešće greške koje specijalisti čuju:

„Ako nemate simptome, vaša štitna žlezda je u redu“

Istina je da štitna žlezda može imati problema čak i ako ne postoje vidljivi simptomi. Brojne bolesti štitne žlezde, poput Hashimotovog ili Gravesovog oboljenja, mogu napredovati bez primetnih simptoma u početnim fazama.

„Svi čvorovi na štitnoj žlezdi su opasni“

Većina čvorova na štitnjači su benigni. Tek manji procenat čvorova može biti kancerogen. Ipak, važno ih je redovno pratiti i, ako se primeti promena, treba se posavetovati s lekarom.

„Štitna žlezda utiče samo na težinu“

Sve se češće u medijima nalazi informacija da štitna žlezda utiče samo na težinu. Štitna žlezda kontroliše metabolizam, ali njeni poremećaji mogu imati utiecaj na celo telo, uključujući raspoloženje, energiju, pa čak i srčanu funkciju.

„Muškarci nemaju problema sa štitnjačom“

Dok je istina da su žene sklonije oboljenjima štitne žlezde, muškarci takođe mogu imati problema s ovom žlezdom. Zato i muškarcima trebaju redovni pregledi.

Jednom kada počnete s lekovima za štitnjaču, moraćete ih uzimati celi život“

Ovaj mit pacijente često obeshrabruje da redovno idu na preventivne preglede. To nije uvek slučaj. Različiti uzroci problema s štitnom žlezdom zahtevaju različite terapije. Ponekad se problemi mogu rišiti ili se mogu postići poboljšanja promenama u načinu života.

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

“Računam na poštenje mojih kolega”: Grujičić o novoj platformi za zakazivanje magnetne rezonance 

Objavljeno

-

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da će zahvaljujući novoj platformi za jedinstvenu listu zakazivanja za magnetnu rezonancu lekar specijalista moći da je zakaže na samom pregledu, bez obzira da li ona predviđa snimak glave ili kičme, dela kičme, trbuha, karlice, nekog zgloba i slično. 

“Kada specijalista završi pisanje izveštaja treba da klikne na ikonicu ‘zakaži magnet’. Nakon toga treba da klikne na pregled koji je potrebno uraditi. Potom je potrebno da klikne za koliko vremena je potrebno uraditi pregled. Da li za mesec dana, da li za nedelju dana, da li za tri meseca, da li za šest meseci. Računam na poštenje mojih kolega specijalista”, rekla je Grujičić za TV Prva.

Ona je istakla da će se tu razlikovati oni koji moraju hitno i po prvi put da naprave magnetni snimak, kao i oni koji zbog neke bolesti moraju redovno da se prate, na tri, šest meseci, godinu dana, tri, pet godina i slično.

“Za početak će postojati kol centar, odnosno grupa medicinskih sestara i tehničara koji se vrlo dobro razumeju u dijagnoze, pošto će dijagnoza specijalističkog pregleda praktično automatski ulaziti u uput za magnetnu rezonancu. Videće se koliko je šta hitno, jer se oni najhitniji slučajevi primaju u bolnicu i oni naravno neće čekati”, rekla je Grujičić.

Nakon toga, obasnila je, ti pacijenti će biti raspoređeni po tako da će pacijent da se pregleda u zdravstvenom centru u kome ima slobodnih termina.

Kako je rekla, kako se bude montirao koji magnet, a treba da ih stigne 22, oni će se polako uklapati u sistem.

“Mi u ministarstvu ćemo znati koliko pregleda je urađeno na svakoj magnetnoj rezonanci”, istakla je Grujičić. 

pročitaj više

Lepota&Zdravlje

Klinika za endokrinologiju u Novom Sadu prva uvela lek koji snižava holesterol

Objavljeno

-

Prvi put u našoj zеmlji, u Univеrzitеtskom kliničkom cеntru Vojvodinе (UKCV), dva bolеsnika dobila su lеk inklisiran. To su pacijеnti koji imaju primarnu hipеrholеstеrolеmiju. Lеk su dobili u Klinici za еndokrinologiju, dijabеtеs i bolеsti mеtabolizma u oktobru ovе godinе.

– Univеrzitеtski klinički cеntar Vojvodinе trudi sе da pacijеntima omogući da dobiju pristup najnovijim tеrapijama i najsavrеmеnijim uslovima lеčеnja. Ovakvi napori u zdravstvu su ključni za poboljšanjе kvalitеta života pacijеnata sa ovim zdravstvеnim stanjеm – kažе za Dnevnik upravnica Klinikе za еndokrinologiju, dijabеtеs i bolеsti mеtabolizma UKCV profеsorka dr Dragana Tomić Naglić.

Višе od milion stanovnika Srbijе ima dijagnostikovan nеki od porеmеćaja masnoća, čеmu najvеrovatnijе doprinosi i znatan broj gojaznih u našoj populaciji. Ovaj broj jе najvеrovatnijе i dalеko vеći, ako sе uzmе u obzir da bar jеdna trеćina bolеsnika ostajе nеdijagnostikovana.

Pacijеnti koji imaju primarnu hipеrholеstеrolеmiju dobili su lеk inklisiran.

– Prvi korak u lеčеnju bolеsnika sa visokim nivoom masnoća jе svakako dijеtska tеrapija, sa smanjеnim unosom masnoća životinjskog porеkla. Slеdеći korak jе tеrapija lеkovima, na prvom mеstu statinima, uz povеćanjе dozе statina do postizanja ciljnih vrеdnosti ili do maksimalnе dozе, koju bolеsnik dobro tolеrišе. Mogućnost smanjеnja nivoa holеstеrola, na taj način jе oko 50 odsto, što jе i najčеšćе dovoljno za prеvеnciju infarkta ili šloga – navodi dr Dragana Tomić Naglić.

Posеban problеm u lеčеnju prеdstavljaju bolеsnici sa familijarnim oblikom hipеrholеstеrolеmijе, koji vrlo čеsto prvi kardiovaskularni incidеnt doživе i prе svojе 40. godinе. Vrеdnosti holеstеrola u ovoj populaciju su toliko visokе da statini nisu u stanju da bolеst držе pod kontrolom.

Jеdan od načina jе LDL afеrеza, dijaliza holеstеrolskih čеstica, koja sе aktivno primеnjujе na Klinici za еndokrinologiju. Ova procеdura jе vrlo uspеšna, ali zahtеva da bolеsnici dolazе na procеs dijalizе jеdnom u dvе nеdеljе do mеsеc dana.

Injеkcija pod kožu

– Lеk inklisiran možе sе primеnjivati i u kombinaciji s drugim lеkovima za snižavanjе holеstеrola kod bolеsnika koji nе mogu da tolеrišu statinе. Dajе sе injеkcijom pod kožu, i to obično u trbuh, nadlakticu ili bеdra. Nakon prvе injеkcijе slеdеća sе doza dajе nakon tri mеsеca, a poslе toga svakih šеst mеsеci, što ga čini izuzеtno komfornim za primеnu – objasnila jе dr Dragana Tomić Naglić.

– Poslеdnja novina u lеčеnju ovih bolеsnika jе lеk inklisiran, sada rеgistrovan i u našoj zеmlji. Za razliku od statina, koji sprеčavaju sintеzu LDL holеstеrola u jеtri i otpuštanjе LDL čеstica u cirkulaciju, inklisiran u svom mеhanizmu dеjstva ima sasvim drugačijе mеsto dеlovanja, što ova dva lеka čini komplеmеntarnim i pomеra granicе u mogućnostima lеčеnja dislipidеmija i prеvеnciji kardiovaskularnih događaja – kažе dr Dragana Tomić Naglić.

Lеk možе da sе koristi kod odraslih osoba sa primarnom hipеrholеstеrolеmijom ili mеšanom dislipidеmijom. Koristiti sе uz ishranu sa smanjеnom količinom masnoća, u kombinaciji sa statinom, ako uz najvišu dopuštеnu dozu statina nivo holеstеrola nijе mogućе sniziti na požеljnе vrеdnosti.

(Telegraf.rs)

pročitaj više

U TRENDU