ostanimo u kontaktu

Srbija

Danas novi protest dela opozicije “Srbija protiv nasilja”, utvrđena i ruta kretanja

Ringier

Objavljeno

-

Peti protest dela opozicije “Srbija protiv nasilja” održava se danas u 18 sati, ispred Narodne skupštine u Beogradu, a ruta kojom će se kretati okupljeni je nešto drugačija nego prethodnog puta. Šetnja će ovog puta ići preko Slavije do Andrićevog venca.

Protest se po drugi put održava u subotu, pošto je deo opozicije koji je organizator skupa odlučilo da pomeri okupljanje sa 2. na 3. jun. Ova šetnja se održava tačno mesec dana nakon masakra u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru.

Ruta šetnje

Kako je najavio potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, protestna šetnja će krenuti od Skupštine Srbije Bulevarom kralja Aleksandra, pa Beogradskom ulicom do kružnog toka Slavija, a zatim Ulicom kralja Milana do Terazija i odatle do trga Nikole Pašića i Pionirskog parka gde će demonstranti zatvoriti krug oko Predsedništva Srbije.

Protest će trajati do 21 sat.

– Svi građani imaju priliku da ostave poruku predsedniku – rekao je Aleksić, i pozvao ih da ponesu i po jedan cvet za žrtve masovnih ubistava u Beogradu i Mladenovcu.

Ovog puta će na protestu biti nekoliko govornika, a u javnosti se pominju glumica Svetlana Bojković, glumac Dragan Bjelogrlić i televizijski voditelji Zoran Kesić i Ivan Ivanović.

Desničari najavili svoje okupljanje

Iako je inicijalno planirano da protest bude održan juče, došlo je do odlaganja. Zvanično nisu saopšteni razlozi, ali se spekuliše da bi jedan od njih mogao da bude skup desničara koji su najavili svoj protest za isti dan, samo sat vremena ranije.

Doduše, okupljanje su planirali na drugom mestu, ali su najavili da će doći pred Skupštinu, što bi se poklopilo sa skupom “Srbija protiv nasilja”.

Međutim, ni to pomeranje neće ih sprečiti da se i danas pojave pred parlamentom, s obzirom da internetom kruži najava da će se 3. juna naći u Pionirskom parku u 17.30 sati, pola sata pre protesta dela opozicije.

Prošle subote dve manje grupe demonstranata okupile su se ispred ulaza RTS-a u Aberdarevoj ulici, kao i ispred Skupštine Srbije. Opozicioni političari su se ogradili od obe grupe ljudi, rekavši da je miran protest “Srbija protiv nasilja”završen i da su se građani koji su mirno mirno protestovali razišli.

(Blic)

Društvo

Poverenik za informacije od javnog značaja: Raste značaj prava na slobodan pristup informacijama, ali i zloupotreba

Objavljeno

-

Međunarodni dan prava javnosti da zna obeležen je danas u Beogradu, a poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović ocenio je da u našoj zemlji raste svest građana o značaju prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, ali da raste i zloupotreba tog prava.

Marinović je naveo da od početka primene zakona i zaštite tog prava u Srbiji od 2004. godine, raste značaj prava ali da uporedo raste i zloupotreba tog prava.

“U početku je to išlo stidljivo, ali s godinama raste broj predmeta i kod Poverenika, raste broj zahteva prema svim organima vlasti u Srbiji , samim tim i broj žalbi, a raste i interesovanje i znanje o značaju prava i načinima njegove zaštite”, naveo je on.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Struja će od prvog novembra biti skuplja za osam odsto

Objavljeno

-

Savet Agencije za energetiku (AERS) je na sednici dao saglasnost da se od 1. novembra poveća cena struje u Srbiji od za osam odsto, saopštila je danas Agencija.

Kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce od novembra će biti 10,26 dinara, a sa porezom na dodatu vrednost (PDV) 14,29 dinara.

Struja je prethodno u Srbiji poskupela 1. maja za osam odsto i trenutno njena cena iznosi 13,31 dinar po kilovat satu sa porezom.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Direktorka OŠ “Vladislav Ribnikar” podnela ostavku

Objavljeno

-

V. d. direktorka Osnovne ogledne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, u kojoj se 3. maja dogodilo masovno ubistvo kada je učenik ubio devetoro svojih drugara i školskog čuvara, podnela je ostavku na funkciju vršioca dužnosti direktora ove vaspitno-obrazovne ustanove, potvrđeno je za Telegraf,.rs.

Nakon što je posle vanrednog inspekcijskog pregleda razrešena dugogodišnja direktorka Osnovne ogledne škole „Vladislav Ribnikar“ Snežana Knežević, na mesto vršioca dužnosti direktora ove ustanove postavljena je Anđela Petrović, učiteljica sa dvodecenijskim stažom u obrazovanju.

Mandat vršioca dužnosti traje najduže šest meseci i u tom roku treba da bude izabran novi direktor škole, međutim Petrović je odlučila da se povuče sa ovog mesta pre isteka roka.

(Telegraf.rs)

pročitaj više

Srbija

Od danas radi info-centar o popisu poljoprivrede, od nedelje počinje i popis

Objavljeno

-

Info-centar gde građani mogu da dobiju sve informacije i odgovore na pitanja koja se odnose na predstojeći popis poljoprivrede počinje sa radom danas, objavio je Republički zavod za statistiku.

Zainteresovani građani će informacije i odgovore na pitanja moći da dobiju pozivom na broj 0800-444-005, svakoga dana od osam do 20 časova, a pozivi su besplatni i dostupni sa teritorije cele Srbije, iz fiksne mreže Telekoma Srbije i mobilnih mreža.

Info-centar će raditi do 15. decembra.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Srpska nacionalna avio-kompanija širi svoju mrežu u Portugaliji

Objavljeno

-

Er Srbija je danas saopštila da će od 10. novembra uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta i tako u svoju mrežu destinacija uvrstiti drugi grad po veličini u Portugaliji.

Letove između Beograda i Porta, srpska nacionalna avio-kompanija obavljaće dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom, avionima tipa erbas A319 i A320. Karte je moguće kupiti već sada.

Do 10. oktobra važiće promotivna cena od 59 evra po smeru, za period putovanja od 10. novembra 2023. godine do 29. marta 2024. godine.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU