ostanimo u kontaktu

Kultura

Desetominutne stajaće ovacije za filharmonijsku “Tosku”

Objavljeno

-

Beogradska filharmonija priredila je nezapamćeni spektakl na Kolarcu, izvođenjem Pučinijeve opere „Toska“, sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom koji se krupnim slovima upisao u stogodišnju biografiju orkestra. Prvoklasnu međunarodnu podelu – soprana Elizabet Tajge, tenora Eduarda Aladrena i baritona Mandlu Mndebelea, uz mešoviti hor RTS-a i hor Kolibri, publika je nagradila desetominutnim stajaćim ovacijama sinoć na Kolarcu (24. februar).

Otvoreni aplauzi čuli su se puno puta tokom tri čina remek-dela operske literature, pune trilerskih obrta i intenzivnih emocija. Režija Aleksandra Nikolića, uz scensku ekstravaganciju pod svećama, dočarala je tenziju i mračnu atmosferu opasnog Rima s početka 19. veka. Prvi put na ovakav način, Filharmonijsko izvođenje grandiozne opere u koncepciji maestralnog Gabrijela Felca, dopiralo je ne samo sa bine, već sa svih strana Kolarca, odnosno sa galerija, glavnog hola i hodnika.

Vrhunski glasovi i odlična gluma glavnih aktera – Elizabete Tajge u ulozi Toske, Eduarda Aladrena kao slikara Marija Kavaradosija i Mandle Mndebelea u ulozi ozloglašenog barona Skarpije, ubedljivo su doneli priču o ljubavi, strasti, požudi i mržnji ali i suprostavljenim stranama političkog sitema iz doba Napoleonove okupacije. Čuvene arije kao što su “Te deum”, “Vissi d’arte”, “E lucevan le stelle”, publiku su dovodile do suza, a efektnim rešenjima Kolarac je pretvoren u najuzbudljiviju opersku scenu.

Pored glavnih uloga, učešće su imali upečatljivi akteri poput Nikole Baste (Ćezare), Mihaila Šljivića (crkvenjak), Siniše Radina (Spoleta), Branislava Stankova (Šarone), Milana Obradovića (stražar) i najmlađe Lenke Maksimović u ulozi pastirice i anđela smrti.

Publika je oduševljeno pozdravila nesvakidašnji iskorak Beogradske filharmonije u operski žanr, a pogotovo šefa-dirigenta Gabrijela Felca koji je povezao preko 160 učesnika u vanserijski događaj koji uspostavlja sasvim nove standarde i još višu lestvicu u filharmonijskim poduhvatima.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Kultura

Pozorište “Boško Buha” ostaje na Trgu

Objavljeno

-

Pozorište Boško Buha ostaje na svojoj adresi – kaže za Nova.rs upravnik ovog teatra Igor Bojović nakon sastanka u Vladi Srbije s premijerkom Anom Brnabić.

“Zadovoljan sam sastankom, što ne bih bio”, prva je reakcija upravnika Pozorišta “Boško Buha” Igora Bojovića, nakon dvočasovnog sastanka koji su čelnici ovog teatra imali u zgradi Vlade Srbije s premijerkom Anom Brnabić.

Upravnik ovog teatra otkrio je kratko za Nova.rs i šta im je predsednica Vlade Srbije obećala:

“Ostajemo na svojoj adresi, na Trgu republike 3. Nema selidbe administracije u Beograd na vodi.”

Sastanku su, pored Bojovića, prisustvovali predsednik Upravnog odbora ovog teatra Radiivoje Dinulović, glumica Boba Latinović i pravnica teatra Nada Baša.

Zaposleni u Pozorištu “Boško Buha” su u ponedeljak javno apelovali da njihov teatar ne bude u celosti preseljen u zgradu Stare pošte na Savskom trgu, kao i da se reši problematičan katastarski upis vlasništva njihovog dosadašnjeg sedišta u zgradi na Trgu Republike 3, koji već osam godina koči rekonstrukciju oronulog prostora. Nadležnima su dali rok od mesec dana da odgovore na njihove zahteve, a u međuvremenu im je stigla podrška od gotovo čitave kulturne javnosti.

pročitaj više

Kultura

U Beogradu održana tribina o “Bitlsima” na važan jubilej – 60 godina od prvog albuma

Objavljeno

-

Trostruka multimedijalna posveta antologijskoj britanskoj grupi “Bitlsi” priređena je sinoć u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu, gde je centralni događaj bila tribina naziva “The Beatles – pozicija pop rok fenomena danas”.

Na panelu su govorili – Rastko Ćirić, profesor ilustracije i animacije, autor filma “The Rubber Soul Project”, Aleksandar S. Janković – profesor na FDU i Damjan Dašić, osnivač The Beatles tribute benda (The Bestbeat), dok je moderator bila Jelena Pavićević, teoretičar umetnosti i medija.

Prvi album legendarnog benda “The Beatles” – “Please Please Me” objavljen je 22. marta 1963. godine i upravo tim povodom, šest decenija kasnije, održan je ovaj susret, mada je reči najviše bilo o globalnom uticaju koji muzička rok četvorka iz Liverpula ima i dan danas u čitavom svetu.

pročitaj više

Kultura

Tihomir Stanić o „Bošku Buhi“: Šapić da otkupi ono što je Mali prodao

Objavljeno

-

Glumac Tihomir Stanić izjavio je da bi gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem trebalo da otkupi prostor pozorišta “Boško Buha”, koji je otuđen 2015. godine.

Stanić je agenciji Beta kazao da podržava odluku kolega iz „Boška Buhe“ koji odbijaju da ansambl premeste s Trga Republike na Savski trg.

„Bivši gradonačelnik, a sadašnji ministar finansija Siniša Mali se hvali da na računu ima više od pet milijardi evra. Neka sada pomogne gradonačelniku Šapiću da grad povrati vlasništvo nad onim što je prodato za vreme njegovog mandata, kako bi glumci dečjeg pozorišta mogli da nesmetano rade“, rekao je Stanić.

Bivši upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović izjavio je da bi sva pozorišta u Srbiji trebalo da obustave rad kako bi se sprečilo izmeštanje dečjeg pozorišta „Boško Buha“.

„Oni koji su doneli odluku o izmeštanju dečjeg pozorišra ‘Boško Buha’ i prodaji dela prostora koje je to pozorište decenijama koristilo, nikada ni kao deca, a ni s decom, nisu bili u tom pozorištu. Da su bar jednom bili u ‘Boška Buhi’ ne bi im na pamet palo da izmeštaju pozorište s matične scene, koje u centru Beograda radi više od 70 godina“, istakao je pozorišni reditelj Đurović.

Glumačka organizacija Srbije podržala je kolege glumce i sve zaposlene u Pozorištu „Boško Buha“ u borbi za svoju scenu i pozvala građane da potpišu peticiju da im se vrati prostor na Trgu Republike na njihovoj matičnoj adresi.

Pozorište „Boško Buha“ ne prihvata odluku gradskih vlasti da se preseli u zgradu na Savskom trgu, pošto to, kako su naveli članovi ansambla, ne zadovoljava potrebe njegovog funkcionisanja.

„Stav kolektiva pozorišta je da ono ostaje u zgradi na Trgu Republike 3 u kojoj se nalazi od svog osnivanja 1950. godine“, saopšteno je iz pozorišta.

Pre šest godina je u Katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale Pozorišta od strane preduzeća „Rubin“ iz Kruševca, da bi se kasnije vlasništo prenelo na preduzeće „Butik“ iz Kruševca.

Pozorište traži da se u roku od mesec dana razreši imovinsko-pravna situacija.

„Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koju pozorište ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se do danas nije desilo“, naveli su iz „Boška Buhe“.

Pozorište „Boško Buha“ je bez svog prostora ostalo u vreme kad je funkciju gradonačelnika Beograda obavljao Siniša Mali, pokazalo je istraživanje Nova.rs.

Promena vlasništva se dogodila 2015. godine kada je kompanija „Rubin“, u vlasništvu Predraga Rankovića Peconija, kupila „Kafe Teatar“ koji je bio sastavni deo prostora koje je pozorište koristilo.

pročitaj više

Kultura

MUP sutra premijerno prikazuje dokumentarni film “Žuta kuća”

Objavljeno

-

Ministarstvo unutrašnjih poslova premijerno će sutra prikazati dokumentarni film “Žuta kuća”, u okviru obeležavanja 24 godine od početka NATO agresije na Srbiju.

Film će biti prikazan u Palati Srbija, u 18 časova, najavio je MUP.

Film “Žuta kuća”, autorke Slađane Zarić, snimljen je u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, u okviru serijala “Dosije Kosovo”.

pročitaj više

Kultura

Beogradska filharmonija održaće koncert posvećen uspomeni na Zorana Đinđića 17. marta u Kolarcu

Objavljeno

-

Beogradska filharmonija u petak 17. marta u Kolarcu nastupa pod dirigentskom palicom Hauarda Grifitsa i predstavlja čuvenu violinistkinju Karolin Vidman, a kao i proteklih dvadeset godina, koncert u drugoj nedelji marta, Filharmonija posvećuje uspomeni na Zorana Đinđića, najavili su iz Filharmonije.

Filharmonijska sezona “Na dobrom putu”, posvećena muzičkim portretima svetskih metropola, stiže do Londona, a program koncerta donosi dela tri poznata kompozitora sa Ostrva – Voltona, Britna i Von Vilijamsa.

Program inspirisan Londonom, predvodi rođeni Britanac i veliki filharmonijski prijatelj, maestro Hauard Grifits, imenovan za člana Britanske imperije i nosilac Ordena zasluga za umetnička dostignuća i društveno zalaganje.

pročitaj više

U TRENDU