ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Devenport: Bez povratka Srba u institucije nema normalizacije

OEBS

Objavljeno

-

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini Majkl Devenport ocenio je da na severu Kosova ne može biti povratka u normalnost sve dok se Srbi ne vrate u institucije.

Devenport – koji je ranije službovao u Beogradu, najpre kao ambasador Velike Britanije, a kasnije i šef Delegacije EU – u intervjuu Demostatu izjavio je da su novoizabrani gradonačelnici opština na severu legalno izabrani, ali da nemaju legitimitet, budući da je izbore bojkotovala ogromna većina Srba.

Biće važno da se održe novi izbori, uz učešće predstavnika svih zajednica sa severa Kosova, ocenio je Devenport.

Prema njegovim rečima, OEBS bi, ukoliko se sve strane saglase, mogao da ponudi podršku za olakšavanje procesa reintegracije Srba na severu Kosova.

Devenport je izjavio da su lokalni izbori bili neophodni, pošto su u novembru gradonačelnici i odbornici u četiri opštine na severu podneli ostavke. To je, uz povlačenje mnogih kosovskih Srba iz policije i pravosuđa, stvorilo institucionalni i bezbednosni vakuum u opštinama na severu, naveo je Davenport.

On je ocenio da ne može biti povratka na bilo šta što liči na normalnost za građane na severu dok predstavnici svih zajednica ponovo ne uzmu učešće u institucijama javne bezbednosti, pravosuđa, opštinskim izborima i upravama.

Na pitanje kako će se Srbi vratiti u institucije, pre svega u izvršnu vlast, ako su izbori već održani, Devenport je odgovorio da bi o tome trebalo da se govori u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Devenport je izjavio da Misija OEBS nije deo procesa izrade Statuta Zajednice srpskih opština, ali da je spremna da podrži primenu sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU.

Odgovarajući na pitanje šta OEBS može da uradi povodom napada na Srbe, provala i pljački srpskih kulturnih i verskih objekata, Devenport je rekao da Misija prati i beleži incidente i o tome izveštava.

(Kosovo online)

KiM specijal

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o Banjskoj: „Teroristički napad organizovala Srbija“

Objavljeno

-

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da su poslanici jednoglasno usvojili rezoluciju o osudi terorističkog napada u Banjskoj, prenosi Reporteri.net.

U sali je bilo 97 poslanika, svi su glasali za, a nijedan nije bio protiv.

U predstavljanju rezolucije, Konjufca je rekao da parlament najoštrije osuđuje napad na Kosovsku policiju, „teroristički napad koji je organizovala Republika Srbija na Kosovsku policiju“.

Od međunarodne zajednice se traži da utiče na Srbiju da se suoči sa svojom ulogom u organizaciji i podršci „koju je dala terorističkoj grupi za napad na severu Republike Kosovo“, prenosi portal.

(FoNet)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Vučić: Situacija na Kosovu najkomplikovanija i najopasnija do sada

Objavljeno

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razvoj situacije na Kosovu najkomplikovaniji i najopasniji do sada.

Dodao je i da su događaji od 24. septembra najjasniji pokazatelj namere Prištine da onemogući bilo kakav dogovor sa Beogradom i normalan život Srba na severu Kosova, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vučić je tokom razgovora sa ministrom inostranih poslova Danske Larsom Lekeom Rasmusenom rekao da je Srbija spremna da radi na nastavku dijaloga, uz posredstvo Evropske unije, i podsetio da je Beograd sproveo sve svoje obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma.

Krhki mir koji postoji na prostoru Kosova čuva se zahvaljujući odmerenosti srpskog naroda koji ulaže nadljudske napore da odoli svim pritiscima režima u Prištini, istakao je Vučić.

On je naglasio značaj daljeg međunarodnog prisustva na Kosovu.

Vučić je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu sve potrebne mere kako bi bili sprečeni opasni i neodgovorni potezi Prištine, kako bi se zaštilo srpsko stanovništvo i kako bi se pripadnici specijalne kosovske policije povukli sa severa Kosova.

(FoNet)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Rama traži da KFOR preuzme kontrolu nad severom KiM

Objavljeno

-

Albanski premijer Edi Rama zatražio je danas da Kfor preuzme kontrolu na severu Kosova i Metohije.

On je na konferenciji za novinare ocenio i da treba promeniti format dijaloga Beograda i Prištine, koji bi, po njegovom mišljenju, trebalo da bude podignut na konferencijski nivo.

Pri tome, smatra on, Evropska unija i evroatlantska zajednica treba da budu predstavljene na najvišem nivou, a Francuska i Nemačka na nivou predsednika i kancelara.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Veton Eljšani: Specijalna policija pretražuje šumu oko manastira Banjska

Objavljeno

-

Specijalne snage tzv. kosovske policije pretražuju teren oko manastira Banjska u istoimenom selu na severu Kosova i Metohije.

Specijalna policija sa psima pretražuje okolinu zbog eventualnih zaostalih eksplozivnih naprava, rekao je za Tanjug zamenik direktora takozvane Kosovske policije za region Mizrovica sever, Veton Eljšani.

U Banjskoj je povećan broj specijalaca, a smanjen broj pripadnika redovne policije.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Stano: Ne komentarišemo pojedinačne izjave, zna se šta EU očekuje od Beograda i Prištine

Objavljeno

-

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da unija neće svaki dan komentarisati izjave pojedinaca o tome šta se desilo 24. septembra u selu Banjska i dodao da se zna šta EU očekuje od Beograda i Prištine i da je to jasno naznačeno u prošlonedeljnom saopštenju svih 27 članica EU.

“Način kako radi EU je da ne komentariše sve izjave pojedinačno. Svi moraju da se ponašaju odgovorno i pojasne šta se desilo i reagovaćemo odgovarajuće kada dođe vreme. Eu je veoma uključena u situaciju”, rekao je Stano na konferenciji na pitanje albanskog novinara kako komentariše izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

U TRENDU