ostanimo u kontaktu

Svet

Direktori za ljudske resurse postaju sve moćniji: Veće titule i još veće plate

Objavljeno

-

Nova analiza posmatra prijave Komisiji za hartije od vrednosti tokom poslednje tri decenije i utvrdila je značajan porast titula za HR izvršne direktore koji uključuju „glavne“ – i mnogo veću naknadu koja ide uz to.

Od održavanja zdravlja ljudi tokom globalne pandemije do upravljanja borbom oko hibridnog rada, posao rukovodilaca ljudskih resursa – koji u poslednje vreme podrazumeva upravljanje „Velikim otkazima“, otpuštanjima i svime između toga – postao je sve moćniji i daleko teži u poslednjih nekoliko godina.

Ovi izazovi – kao i veći opseg odgovornosti i rotacija poslovnih direktora na ovim poslovima – neki su od razloga zbog kojih lideri HR-a, prema novoj analizi istraživača na Univerzitetu Stenford, vide rast broja titula i daleko veće čekove za plate u poslednje tri decenije, čime se konačno približavaju platama svojih kolega na najvišim pozicijama (C-suite).

Analiza podataka iz prijava američke Komisije za hartije od vrednosti i berzu (SEC), koje su istraživači prošle nedelje podelili javno i planiraju da ih konačno objave kao naučni rad, pokazuje da su plate glavnih rukovodilaca ljudskih resursa, koji su i dalje pretežno žene, porasle sa oko 40% plata najviših rukovodilaca (C-suite, ali koji nisu glavni izvršni direktori – CEO) u 1992. na 70%u2022. godini, smanjujući razliku za trećinu.

Udeo S&P 1500 firmi sa izvršnim direktorom za HR među pet najplaćenijih izvršnih direktora navedenih u prijavama, s druge strane, porastao je sa svega 0,5% na 13% u 2022. godini. Na primer, u kompaniji Intuit, glavna osoba za ljude i mesta, Lora Fenel, dobila je nadoknadu vrednu 14 miliona dolara u 2022. godini (i 13,2 miliona dolara u 2023. godini). U kompaniji Uber, glavna osoba za ljude, Niki Krišnamarti, imala je nadoknadu vrednu 7,2 miliona dolara u 2022. godini.

Istraživači, profesor Nikolas Blum i postdoktorski istraživački saradnik Mert Akan, takođe su primetili dramatičan pomak u nazivima pozicija koje su ovi izvršni direktori držali tokom poslednjih 30 godina, prelazeći od mnogih sa „potpredsednik“ ili „direktor“ u nazivu u 1990-im i ranim 2000-im do ogromnog porasta naslova koji uključuju „glavni“, posebno tokom protekle decenije.

„Nisam iznenađen“, kaže Blum, ekonomista koji dugo proučava pitanja rada na daljinu. „Ako se vratite u 90-e godine, HR je u velikoj meri bio posao oko poštovanja propisa, penzija i obračuna plata. Sada je postalo mnogo složenije. Rad od kuće je možda najveći [problem], ali je i DEI još jedan veliki. Tu je i pandemija. Sve su to stvari koje su veoma složene i visokog nivoa – uključuju strategiju, PR, proizvod. Morate imati nekoga na vrhu ko nije samo izvršilac“.

Ipak, veliki pomak u platama verovatno se objašnjava i sa dva druga faktora. Sa sve većom složenošću uloge – i sve većim značajem ljudskog kapitala za glavne izvršne direktore – sve više izvršnih direktora se rotira preko najviše pozicije HR-a, a izgradili su karijere vođenjem poslovnih jedinica, operacija ili drugih delova kompanije, umesto da provode čitavu karijeru u ljudskim resursima.

Meri Bara, generalni direktor Dženeral Motorsa, koja je bila izvršni direktor HR-a između vođenja globalnog inženjeringa proizvodnje i globalnog razvoja proizvoda, može biti najpoznatiji primer.

Leri Emond, stariji partner u kompaniji Modern Executive Solutions, savetodavnoj firmi za talente, kaže da njegova analiza najvećih globalnih korporacija pokazuje da je samo oko trećine trenutnih CHRO-a provelo celu karijeru na toj funkciji.

„Većina njih bili su lideri u poslovanju i negde tokom karijere prešli su u HR“, kaže Emond, napominjući da oko 10% nikada nije provodilo vreme na tom terenu „do dana kada su postali CHRO“. Kako kompanije nastavljaju da se suočavaju sa nedostatkom talenata u mnogim oblastima, kaže, glavni izvršni direktori sve više daju značaj ovoj ulozi i postavljaju ljude sa širom perspektivom na tu poziciju.

„Problemi sa radnom snagom će nastaviti da ističu HR kao rešenje za glavni problem“, kaže Emond, koji primećuje da je među trenutnim pretragama za HR rukovodiocima u SAD-u, novčana nadoknada u velikim kompanijama uvek barem milion dolara, a mnogi imaju i velike pakete akcija povrh toga. „Dani kada su problemi sa ljudima bili neka vrsta sekundarnih problema su prošli“.

Emond, koji redovno organizuje male sastanke najviših CHRO-a, kaže da je još jedan faktor koji povećava njihove plate to što sve više njih ima još šire odgovornosti, kao što su vođenje marketinga, ili korporativni sekretar, pored njihovih HR dužnosti.

Lista najplaćenijih lidera HR-a iz 2023. godine istraživačke firme Equilar – u kojoj se navodi da je među 10 najplaćenijih, medijana naknade bila 7,1 milion dolara – otkrila je glavne HR direktore koji su takođe nadgledali komunikacije, pravne ili čak korporativne „transformacije“, pored vođenja ljudskih resursa. (Danijela Kirgan u Macy’s ima titulu „Glavni direktor za transformacije i ljudske resurse“)

Blum kaže da veruje da porast moći HR-a može značiti da oni koji provedu vreme u ovom poslu imaju bolju šansu za ulogu glavnog izvršnog direktora, ili bar da pomognu da se poveća njihov značaj na najvišem direktorskom nivou. „Mogu da zamislim vreme kada su prve tri pozicije CEO, CFO, a glavni direktor za ljude treći“, kaže Blum. „Jasno je da se ide u jednom pravcu“.

Džena Mekgregor, novinarka Forbes

Svet

Otkazano poletanje Starlajnera: Uočena anomalija na ventilu rakete

Objavljeno

-

Poletanje Boingove letelice Starlajner (Starliner), koja je prvi put trebalo da preveze astronaute NASA do Međunarodne svemirske stanice (MSS), otkazano je zbog tehničkog problema.

Lansiranje je otkazano noćas, oko dva sata pre planiranog vremena lansiranja.

Uočena je anomalija na ventilu rakete Atlas V koji je trebalo da izbaci kapsulu u orbitu, saopštio je proizvođač lansera, grupa ULA.

„Prioritet NASA je bezbednost“, napisao je šef američke svemirske agencije Bil Nelson na mreži X.

Boing polaže mnogo na misiju koja bi trebalo da omogući kompaniji da se pridruži „klubu svemirskih brodova“ koji su prevozili posadu na MSS.

Nov datum lansiranja nije saopšten.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Treća faza izbora u Indiji: Glasao i premijer Narendra Modi

Objavljeno

-

Indijski premijer Narendra Modi glasao je danas u trećoj fazi opštih izbora u Indiji.

Modi, koji učestvuje na izborima za svoj treći mandat, glasao je na biračkom mestu u zapadnom indijskom gradu Ahmedabadu, u državi Gudžarat.

U poruci na društvenoj mreži X, Modi je pozvao Indijce da glasaju i da tako „osnaže demokratiju“.

Politički analitičari su predvideli pobedu Narendre Modija i pre početka izbora, koji se održavaju od 19. aprila do 1. juna, u ukupno sedam faza.

Modijeva stranka BJP se suprotstavlja širokom opozicionom savezu predvođenom „Indijskim nacionalnim kongresom“ i moćnim regionalnim strankama.

Kritičari premijera kažu da je indijska tradicija različitosti i sekularizma na udaru otkako je pre deset godina BJP osvojila vlast.

Optužuju tu stranku da neguje versku netoleranciju, a ponekad čak i nasilje. Stranka na te optužbe odgovara tvrdnjom da njena politika koristi svim Indijcima.

Skoro 970 miliona glasača – više od 10 odsto stanovnika sveta, bira 543 člana donjeg doma.

Glasovi će se prebrojati 4. juna iz ukupno 28 država u Indiji.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Izraelska vojska zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa

Objavljeno

-

Izraelska vojska je potvrdila jutros da je njena 401. oklopna brigada zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa prema Egiptu.

Izraelski mediji navode da je sada prekinuta veza puta Salah al-Din u istočnoj Rafi koju je osvojila brigada Givati u ofanzivi protekle noći.

U toj operaciji ubijeno je oko 20 naoružanih osoba a vojnici su locirali tri otvora u tunele, sudeći po navodima izraelske vojske.

Usred ofanzive pogođeno je i uništeno vozilo puno eksploziva koje se kretalo ka izraelskom tenku, saopštila je vojska. Nijedan izraelski vojnik nije ranjen u toj operaciji.

Vojnici sada pretražuju to područje i, kako je navedeno, spremaju se sa dodatne misije.

U međuvremenu su više od 50 ciljeva Hamasa u Rafi pogodile izraelske vazduhoplovne snage.

Operacija ograničenog obima

Palestinski bezbednosni i egipatski zvaničnik izjavili su ranije jutros da su izraelski tenovi ušli u grad Rafu na jugu Pojasa Gaze i da su samo 200 metara udaljeni od graničnog prelaza sa susednim Egiptom, kao i da je ta vojna operacija ograničenog obima.

Egipatski zvaničnik i TV Hamasa Al-Aksa su objavili da su izraelski zvaničnici najavili povlačenje kada se operacija završi.

Izraelska vojska nije ništa komentarisala. U nedelju su borci Hamasa kraj Rafe ispaljivali mine na jug Izraela, ubivši četiri izraelska vojnika.

Agencija AP nije mogla nezavisno da potvrdi obim najnovije operacije.

Neizvestan prekid vatre

Ranije, u ponedeljak, je izraelski Ratni kabinet je odlučio da izvede vojnu operaciju u Rafi pošto je Hamas objavio da prihvata egipatsko – katarski predlog za sporazum o prekidu vatre.

Izraelska vojska je saopštila da izvodi ciljane u udare na Hamas u Rafi ne ulazeći u detalje.

Granični prelaz Rafa je ključan za ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

Prekid vatre bi mogao da okonča sedmomesečni rat Gazi, ali je neizvesno da li bi sporazum mogao biti zaključen jer je Izrael odgovorio da predlog ne ispunjava osnovne zahteve, navodi Asošiejted pres.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Putinova inauguracija: Koje države EU ipak šalju svoje predstavnike

Objavljeno

-

Sjedinjene Američke Države i većina država Evropske unije bojkotovaće danas svečanost inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina koji je nedavno dobio novi šestogodišnji mandat, međutim očekuje se da će Francuska i još neke članice EU ipak poslati svoje izaslanike, uprkos molbi Kijeva da to ne učine.

Odgovori diplomatskih predstavnika zapadnih sila pokazali su njihova različita stajališta o inauguraciji ruskog predsednika, koji je pre malo više od dve godine pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

„Ne, nećemo imati svoje izaslanike na inauguraciji“, rekao je portparol američkog ministarstva spoljnih poslova Metju Miler. „Izbore u Rusiji nipošto ne smatramo slobodnim i poštenim, ali Vladimir Putin ostaje ruski predsednik i u narednom razdoblju“, kazao je.

Kanada poručuje da će takođe preskočiti ceremoniju, koja je na rasporedu samo dan nakon što je Rusija objavila da će održati taktičke vežbe koje uključuju nuklearno oružje, ne bi li tako “ohladila usijane glave na zapadu“.

Vladimir Putin odneo je uverljivu pobedu na predsedničkim izborima u martu, održanim samo par nedelja nakon smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Vlade zapadnih zemalja osudile se njegov reizbor, ocenivši ga nepoštenim i nedemokratskim, a isti stav ima i Ukrajina.

„Ukrajina ne vidi zakonsku osnovu po kojoj Putin može biti priznat kao legitiman i demokratski izabran predsednik Ruske Federacije“, saoštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Današnja inauguracija, ističe ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova, služi isključivo stvaranju privida legalnosti, iza kojeg se krije čovek koji namerava doživotno ostati na vlasti, čovek koji je Rusku Federaciju pretvorio u agresorsku državu, a vladajući režim u diktaturu.

Rusija je na inauguraciju pozvala čelne osobe svih stranih diplomatskih misija u Moskvi, izvestila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na visokopozicioniranog zvaničnika Kremlja.

Ni ambasador Evropske unije u Rusiji neće prisustvovati ceremoniji, što je u skladu sa stavom većine država članica EU. Putinovu inauguraciju bojkotovaće tako dvadeset zemalja Evropske unije, međutim očekuje se da će ostalih sedam poslati svoje predstavnike. Osim Francuske, izaslanike na inauguraciju trebale bi da pošalju Slovačka i Mađarska, navode dva izvora iz redova evropske diplomatije.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da neće učestvovati. S druge strane, pariški diplomatski izvor rekao je da će Francusku u Moskvi predstavljati njen ambasador, što ukazuje na podele oko toga kako postupati s Rusijom.

„Nismo u ratu s Rusijom i ruskim narodom i nemamo zahteve za promenom režima u Moskvi“, izjavio je u ponedeljak francuski predsednik Emanuel Makron.

Izvor iz Pariza navodi da je Francuska prethodno osudila održavanje izbora pod okolnostima represije i ukraćivanja biračima mogućnosti stvarnog izbora, kao i sprovođenje izbora na okupiranim ukrajinskim teritorijima, što Francuska smatra kršenjem međunarodnog prava.

Odnosi između Francuske i Rusije pogoršali su se u poslednjim mesecima, s obzirom na to da je Pariz pojačao svoju podršku Ukrajini. Makron protekle nedelje nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako bi to zatražio Kijev, rekavši da bi bilo legitimno razmotriti takav zahtev u slučaju da Rusija probije ukrajinske linije fronta.

Baltičke države, koje više nemaju svoje izaslanike u ruskoj prestolnici, kategorički su odbile učestvovanje na inauguraciji.

„Smatramo da se izolacija Rusije i njenog kriminalnog lidera moraju nastaviti“, rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis. „Učestvovanje na Putinovoj inauguraciji nije prihvatljivo za Litvaniju. Podrška ukrajinskom narodu koji se bori protiv ruske agresije, ostaje naš prioritet“, poručio je.

(Hina)

pročitaj više

Svet

Proglašeni dobitnici Pulicerove nagrade

Objavljeno

-

Prestižna Pulicerova nagrada za novinarstvo u javnom interesu dodeljena je istraživačkom mediju Pro publika (ProPublica) za „inovativno“ izveštavanje o tome kako su se milijarderi udvarali sudijama Vrhovnog suda SAD dajući im poklone i obezbeđujući putovanja, dok je agencija Asošijeted pres je nagrađena u kategoriji foto-reportaže za izveštavanje o imigraciji u SAD kroz Latinsku Ameriku.

Nagrade su dodeljene za najbolje u novinarstvu iz 2023. godine u 15 kategorija, kao i u osam umetničkih kategorija koje su fokusirane na knjige, muziku i pozorište. Pobednik za izveštavanje u javnom interesu dobija zlatnu medalju. Svi ostali pobednici dobijaju 15.000 dolara, piše Gardijan.

Asošiejted pres je osvojio Pulicerovu nagradu za dugometražnu fotografiju za izveštavanje o globalnoj migraciji kroz Latinsku Ameriku u SAD, dok su Njujork Tajms i Rojters dobili Pulicera za izveštavanje o napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra i njegovim posledicama.

Prestižna nagrada Pulicerove za izveštavanje u javnom interesu pripala je ProPublici (ProPublica) zbog izveštaja koji je „probio debeli zid tajne“ oko američkog Vrhovnog suda i pokazao kako su milijarderi davali poklone i plaćali putovanja sudijama.

Puliceri su takođe dati novinarima i piscima koji su izveštavali o ratu u Gazi, kao i pokojnom hip-hop kritičaru Gregu Tejtu.

Osoblje Njujork Tajmsa pobedilo je za „široko izveštavanje“ o Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra, neuspesima obaveštajnih službi Izraela i odgovoru Izraela u Gazi.

Hana Drajer iz Tajmsa osvojila je Pulicera za istraživačko novinarstvo za svoje priče o radu dece migranata širom Sjedinjenih Država.

Spisateljica Kejti Engelhart osvojila je treći Pulicera za pisanje dugometražnih filmova, za portret porodice koja se bori sa demencijom majke.

Osoblje Vašington posta pobedilo je u nacionalnom izveštavanju vezanim za poluautomatske puške AR-15.

Dejvid I. Hofman iz Posta pobedio za „ubedljivu i dobro istraženu” seriju o tome kako autoritarni režimi potiskuju suprotno mišljenje u digitalnom dobu.

Treću nagradu dobio je saradnik ovog medija, ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, za komentare napisane iz ruske zatvorske ćelije.

Nagrada javnog servisa dodeljena je novinarima ProPublica Džošuu Kaplanu, Džastinu Eliotu, Bretu Marfiju, Aleksu Mierjeskiju i Kirsten Berg, čije su priče podstakle Vrhovni sud da usvoji svoj prvi kodeks ponašanja.

Magazin Njujorker osvojio je dva Pulicera, a dobitnici su Sara Stilman i Medar de la Kruz.

Nagrada za fikciju data je Džen En Filips za roman „Noćna straža“,

„Noćna straža“ Džejn En Filips nagrađena je Pulicerovom nagradom za fikciju, a Eboni But za dramu „Primary Trust“.

(Gardian)

pročitaj više

U TRENDU