ostanimo u kontaktu

Srbija

Đedović Handanović: Za domaćinstva do kraja godine bez poskupljenja struje i gasa

Objavljeno

-

Za domaćinstva nema do kraja godine poskupljenja ni cene gasa, ni cene struje. Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je za RTS da je dobra vest za privrednike da će doći do smanjena cena struje i gasa. Ministarka je rekla da je do sada ugrađeno 170.000 pametnih brojila, a cilj je da za par meseci imamo 400.000, što je prva faza.

Danas se završava konkurs za prijavu lokalnih samouprava za novi krug subvencija za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima – za zammenu stolarije, kotlova, izolaciju i ugradnju solarnih panela.

Sa završetkom grejne sezone prestali su popusti na štednju struje, ali se nastavljju energetske povlastice za najsiromašnije.

U TENT-u A radi odsumporavnje, najmanje 10 puta biće smanjene emisije izduvnih gasova. To postrojenje već tri godine imamo u Kostolcu, a gradi se i za blokove „TENT-a B“.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović je rekla za RTS da je prošle nedelje bio veliki dan i za Beograd i za Obrenovac i za sve građane koji žive u tom delu Beograda, ali pre svega i za celu Srbiju.

Dodaje da je postrojenje za odsumporavanje koje je završeno i koje je koštalo 215 miliona evra najveći ekološki projekat u Evropi na jednoj termoelektrani koja je završena u ovom momentu, a treći na svetu.

„To govori o njegovom značaju, ali i o značaju te termoelektrane za naš grad, za Obrenovac i uopšte za proizvodnju struje u Srbiji. Smanjenje sumpor-dioksida će biti čak 30 puta, a praškastih materija od tri do pet puta. Znači ogroman je značaj za smanjenje zagađenja vazduha, pre svega, u našem gradu. Imaćemo postrojenje koje po svim ekološkim standardima zadovoljava i propise naše zemlje, ali i Evropske unije“, navela je ministarka energetike.

Termoelektrane po standardima EU

U Kostolcu su takva postrojenja već završena, oko 70 odsto su završeni radovi sličnog postrojenja u termoelektrani „Nikola Tesla“ B.

„Praktično sledeće godine sve naše termoelektrane, odnosno 90 odsto od njih, biće potpuno po standardima Evropske unije i naših zakona kada je ekologija u pitanju, a to je praktično skoro 100 odsto iz termoelektrana proizvodnja električne energije. Naši građani mogu da budu bezbedni što se tiče emisije štetnih gasova iz naših termoelektrana, a proizvodnja će ostati stabilna“, podvukla je ona.

Pored zaštite životne sredine, ono što građane najviše zanima, to su cene energenata. Za domaćinstva nema do kraja godine poskupljenja ni cene gasa, ni cene struje, ali nema više ni popusta sa završetkom grejnom sezonom.

Energetske povlastice

„Još jedna dobra vest za naše građane je da nema povećanja cene ni struje, ni gasa, ali jako dobra vest za naše privrednike je da će doći do smanjenja i cene struje gasa. Za gas pričamo o nekih 15 odsto, za struju za privrednike 20 odsto“, kaže Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, to će uticati i na cene usluga, i uopšte proizvoda, hrane, i svega onoga na šta energenti imaju uticaj.

Podseća da je država bila tu da zaštiti privrednike kada su cene struje išle i preko 600 evra po megavat-času.

Koji popusti ostaju

Kaže da su popusti završeni za racionalnu potrošnju koju smo imali u toku grejne sezone.

„Samo da napomenem da je četvrtina domaćinstava ostvarilo maksimalno pravo na smanjenje, odnosno umanjenje računa od čak 40 odsto. Samo da napomenem da je to Elektroprivredi Srbije koštalo čak 80 miliona evra u ovoj grejnoj sezoni, što nije mali iznos i kada su u pitanju investiciona ulaganja preko potrebna, ali da smo time pomogli našim građanima da izmire svoje račune“, kaže ministarka.

„Za najugroženije nastavljamo popuste i apelujemo na sve primaoci socijalne pomoći i dečijeg dodatka i pomoći za negu trećeg lica da se prijave u svojim opštinama. Samo jedan papir je dovoljan da bi ostvarili popust do čak 50 odsto na svoje račune“, dodaje.

Popust za najugroženije penzionere

Najugroženiji građani koji primaju minimalne penzije mogu da dobiju popust od hiljadu dinara.

„Nastavićemo da ih pomažemo i da zaista budemo tu za najugroženije. A do sada je to pravo ostvarilo čak 166.000 domaćinstava. Pre samo godinu i nešto bilo ih je 75.000. Nastavićemo da povećavamo broj svima onima kojima to je neophodno. Naravno, cilj je da bude što manje takvih građana“, rekla je Đedović Handanović.

Nedovoljno montera

Dosta građana čeka na priključak na gas, a posebno na struju i u „Srbijagasu“ i u Elektrodistribuciji Srbije kažu da je najveći problem što nemaju dovoljno montera.

Ministarka kaže da je to jedan deo problema, drugi deo problema je i infrastruktura, pogotovo ako se govori o priključcima koji su omogućeni na nelegalnim objektima, što je izmenom zakona omogućeno prošle godine.

„Nastavićemo pre svega da ulažemo infrastrukturu da bismo stvorili uslove da što više građana mogu da se priključe. To smo zapravo počeli prošle godine. To je najveći investicioni ciklus u Elektrodistribuciji Srbije ikada, pričamo od 180 miliona evra ulaganja, što za pametna brojila, što za nove trafo-stanice i manje snage i veće snage i sva ta ulaganja će omogućiti upravo da imamo što više priključenih pa i onih koji su imali nelegalne objekte gde nije bilo uslova“, navela je ona.

Ugrađeno 170.000 pametnih brojila

Ministarka je rekla da je do sada ugrađeno 170.000 pametnih brojila, a cilj je da za par meseci imamo 400.000 – što je prva faza.

U drugoj fazi ćemo imati isto toliko, nastavljamo sa dodatnih 360 miliona evra ulaganja u Elektrodistribuciju i to su investicije od izuzetnog značaja koje će upravo omogućiti što veći razvoj, ističe Đedović Handanović.

Cena nafte

Nafta se vrti i dalje na svetskom tržištu oko 90 dolara za barel, očekujemo veći priliv i turista i tranzit kroz našu zemlju, velika je potrošnja energeneta, zbog praznika sutra će biti promene cene na pumpama.

Govoreći o cenama goriva, Đedović Handanović kaže da naši građani treba da znaju da smo dobro snabdeveni kada su rezerve nafte u pitanju.

„Mi ne utičemo na svetsku cenu nafte, svedoci smo da se konflikt na Bliskom istoku ne smiruje, to sve utiče na tržišnu cenu nafte od koje posle i mi zavisimo, ali ono što je jako bitno je da u ovom momentu imamo dovoljno rezervi što obaveznih, što robnih, što komercijalnih, u iznosu od 87 dana prosečne potrošnje“, rekla je ona.

Napominje da u slučaju bilo kakvog poremećaja na svetskom tržištu građani mogu da budu sigurni.

Dodaje da se završava remont rafinerije u NIS-u, dizel je prema poslednjim informacijama počeo da se proizvodi juče. Uvoz je povećan u prethodnom periodu upravo od strane NIS-a da bi se nedostajuće količine nadomestile, kaže ministarka.

„Tako da ćemo imati apsolutno dovoljno nafte i naftnih derivata i za predstavljajući praznik, tako da ljudi ne treba da brine“, zaključila je Đedović Handanović.

(RTS)

Srbija

Aktiviran žuti meteoalarm u celoj Srbiji: Kada nam stižu pljuskovi

Objavljeno

-

U danu pred nama toplo, sparno, ali i nestabilno, sledi smena sunca, oblaka i pljuskova. Na teritoriji cele Srbije je aktiviran žuti meteoalarm.

Ciklon sa zapada se polako premešta ka istoku i oblaci postepeno prekrivaju Balkan. Kiša se najpre očekuje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a zatim i u Srbiji. Ostajemo i dalje pod uticajem tople vazdušne mase, temeratura u većini gradova preko 25 stepeni.

U utorak u provom delu dana suvo, smena sunca i oblaka. Posle podne će sa zapada početi da naviru kišonosni oblaci. Kišu očkujemo najpre na zapadu, a kako dan bude odmicao i u ostalim krajevima. Kiša neće biti ujednačena, negde će biti obilnijih padavina, dok recimo na krajnjem jugu može ostati suvo bez kiše. Duvaće umeren zapadni vetar. Maksimalna temperautura od 23 do 27 stepeni.

Od srede do kraja nedelje svežije, temperatura ispod 25 stepeni, ponegde i ispod 20.

U sredu i četvrtak će biti vrlo nestabilno, očkejemo česte pljuskove praćene grmljavinom, a biće uslova i za grad i veću količinu padavina tokom pljuskova. Za sutra je pored žutog meteoalarma, u pojedinim krajevima aktiviran i narandžati meteoalarm. U petak i za vikend delimično razvedravanje.

(N1)

pročitaj više

Srbija

Prijave za Program UNDP za podršku zaštiti vazduha do 31. maja

Objavljeno

-

Opštine i gradovi koji imaju planove kvaliteta vazduha, kratkoročne akcione planove ili su uključili mere zaštite vazduha u svoja strateška dokumenta, mogu se do 31. maja prijaviti na drugi javni poziv za podršku sprovođenju konkretnih mera zaštite vazduha u jedinicama lokalne samouprave koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Program je objavljen u okviru projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, a jedinice lokalne samouprave koje su planskim dokumentima definisale mere unapređenja kvaliteta vazduha mogu da konkurišu za sufinansiranje jedne odabrane mere u visini do najviše 70 odsto ukupne vrednosti njene primene.

Sprovođenje mera koje se prijavljuju na ovaj poziv treba da doprinese i realizaciji nacionalnog Programa zaštite vazduha za period 2022-2030, koji je Srbija usvojila u decembru 2022. godine.

pročitaj više

Srbija

Šta je u Srbiji poskupelo, a šta pojeftinilo od 1. maja?

Objavljeno

-

Zbog novog obračuna akciza potrošači u Srbiji će se suočiti, ili se pak stvaraju uslovi da se suoče, sa većim cenama goriva, kafe, cigareta i alkohola, a sa druge strane, iako su smanjene cene struje i gasa za privredu, ne mogu da računaju na pojeftinjenje široke palete proizvoda jer preduzetnici tvrde da za to ne postoje uslovi, prenosi Danas.

Kakva takva uteha za građane naše zemlje, čija su primanja inače među najnižima u Evropi, je bar to što su zbog uskršnjih praznika snižene cene kokošijih jaja, piše Danas.

U Srbiji se od 1. maja obračunavaju novi iznosi akciza na gorivo, kafu, cigarete i alkohol, usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Akciza sa PDV-om na gorivo je veća za 4,5 do 5,7 dinara.

Akciza na alkoholna pića pak iznosi 26,8 i 30,72 dinara po litri, za kafu od 108,06 dinara do 405,24 dinara po kilogramu, a za tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 10,4 dinara po mililitru.

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.

Dilema da li će poskupeti duvan i duvanski proizvodi realno nije ni postojala, već je samo bilo upitno koliko će to poskupljenje iznositi.

Kako je nedavno preneo RTS, sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, i ovoga puta slučaj.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cene kao u državama EU.

U oktobru prošle godine Vlada Srbije je povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara, a u 2023. cene cigareta su podizane tri puta.

Sa druge strane, odlukom nadležnih od 1. maja su pojeftinile cene električne energije za privredu u iznosu od 25 i gasa za 15 odsto.

Iako je ekonomska logika veoma jednostavna, a to je da kada raste cena energenata rastu i cene svih drugih proizvoda i usluga dok kad je taj proces obrnut i sve druge cene padaju, privreda u Srbiji je gotovo nikada ne sledi, već pod raznim izgovorima odbija da snizi svoje cene.

Po svemu sudeći, tako će biti i ovog puta jer već sada preduzetnici iznose različite razloge zbog čega je, kako tvrde, nemoguće da njihovi proizvodi i usluge pojeftine.

Tako se, između ostalog, navodi da je stopa inflacije još uvek veoma visoka, da je struja u okruženju za privredu i dalje jeftinija nego kod nas kao i da se u međuvremenu povećala minimalna zarada koja, bar u teoriji, utiče i na povećanje svih drugih ličnih dohodaka.

Potrošačka udruženja pak ističu da su preduzetnici po tom pitanju cinični, odnosno da imaju dvostruke aršine kojima se rukovode u svom poslovanju.

Ipak, pojedini proizvodi su pojeftinili kao što je primera radi, slučaj sa kokošijim jajima.

Naime, zbog hiperprodukcije uoči uskršnjih praznika koji su se spojili sa prvomajskim te je značajan broj građana otišao na odmor, par meseci unazad već beleži se kontinuirani pad cena te namirnice. Cene jaja pak nisu iste, već variraju od mesta i objekta gde se kupuju.

(Danas)

pročitaj više

Srbija

Povratak sa praznika: Očekuje se pojačan saobraćaj

Objavljeno

-

N1

Vozače u Srbiji danas očekuje pojačan saobraćaj u toku dana zbog povratka sa praznika.

Očekuje se i veći broj vozila na graničnim prelazima gde će tokom dana stanje i vreme zadržavanja biti promenljivo sa mogućim zadržavanjima, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije.

Na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Nema zadržavanja ni na putničkim, ni na teretnim terminalima graničnih prelaza.

(Beta)

pročitaj više

Srbija

Vujović: Čini se sve da se požar na deponiji Duboko što pre lokalizuje i ugasi

Objavljeno

-

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca čine sve kako bi se lokalizovao i ugasio požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo. 

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci. 

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

pročitaj više

U TRENDU