ostanimo u kontaktu

Politika

Đukanović: Bićemo protiv velikosrpske politike, ali prijatelji Srbije 

Objavljeno

-

Aktuelni predsednik Crne Gore i predsednički kandidat DPS-a Milo Đukanović, izjavio je da ima komunikaciju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da ta komunikacija nije intenzivna kao pre, zbog, kako tvrdi, promene političkog kursa Srbije. 

Đukanović smatra da se kod njega „ne može naći antisrpstvo“.

„U Beogradu živi deo moje šire porodice, i moji prijatelji. Bićemo protiv velikosrpske politike, ali prijatelji Srbije„, rekao je Đukanović u intervjuu za Parlamentarni kanal, a prenosi RTCG.

Govoreći o Otvorenom Balkanu, naveo je da se zalagao za Berlinski proces, jer je delotvoran, konkretan i u skladu sa standardima EU.

„Apsolutno sam ubeđen da su neki regionalni lideri izgubili veru u proširenje EU, pa zašto onda ne organizovati saradnju među sobom“, rekao je predsednički kandidat DPS-a, tvrdeći da Berlinski proces predstavlja model koji je usklađen sa evropskim standardima. 

Smatra da su postojale „brojne ocene“ da je Otvoreni Balkan, kako je naveo, politička projekcija Srbije.

„Ali primarni razlog je ovaj koji sam pomenuo, pitanje usklađivanja sa evropskim standardima“, rekao je Đukanović. 

Tvrdi i da je pokazao razumevanje u vezi sa diplomatskom mrežom, ali da na neka rešenja koja je nudila Vlada nije mogao da pristane. 

„Zaista sam kazao da je moralno i politički problematično da neko ko je bio protiv ove države, bude njen reprezent. Da je ovde pobedio koncept Velike Srbije, da li bih ja mogao sebi dozvoliti da budem ambasador Velike Srbije. Ja to sebi ne bih mogao dozvoliti“, rekao je Đukanović.

Ukazuje da nije reč o građanima koji su bili za zajedničku državu 2006. godine, nego o političkim liderima. 

Zaista verujem u politički dijalog, i zaista verujem da Crna Gora može biti samo građanska ili je neće biti„, naglasio je Đukanović. 

Ocenio je i da nema ništa nemoralno i nezakonito u bogatstvu njegove porodice. Đukanović je kazao da je njegov brat uložio novac u privatnu banku, dok je njegov sin osnovao privatnu firmu. 

„A firma mog sina, ‘Kodio’, ne ostvaruje nijedan cent prihoda u Crnoj Gori. Ja nisam demagog, ne mislim da tu ima bilo čega nemoralnog“, tvrdi Đukanović. 
 

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Politika

„Mi – Glas iz naroda“: Nećemo podržati formiranje vlasti u Beogradu

Objavljeno

-

Predstavnici pokreta Mi – Glas iz naroda saopštili su danas da neće podržati formiranje vlasti u Beogradu i da ostaju pri stavu da je potrebno ići na nove izbore.

Na konferenciji za štampu Pokreta osnivači su saopštili da će nastaviti rad i da je u toku proces formiranja stranke koja neće imati klasičnu infrastrukturu već kolektivno rukovodstvo.

„Mi smo odlučni da prerastemo u političku stranku, taj proces je u toku. Politička stranka neće imati klasičnu infrastrukturu. Imaće kolektivno rukovodstvo. To će biti pet preostalih osnivača. Imaće izvršni odbor i skupštinu, ali neće imati onaj glavni odbor koji je neka paralelna vlast lidera stranaka. Mi nemamo lidera stranke. Imamo kolektivno rukovodstvo koje mi zovemo veće“, rekao je na konferenciji za štampu jedan od osnivača Siniša Ljepojević.

pročitaj više

Politika

Šapić: Čekaćemo Nestorovića, ako ne bude većine novi izbori biće održani do 20. maja

Objavljeno

-

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas da će sačekati još devet dana odluku narodnog poslanika Branimira Nestorovića da se vidi da li ima prostora za dogovor, a da će se ako budu primorani i ne bude većine ići na nove beogradske izbore.

„Zbog legitimiteta i želje da sledeće četiri godine vodimo Beograd, da ‘damo gas do kraja’ i u Beogradu za to vreme promenimo više nego za prethodnih deset, mi i dalje ostajemo pri tome da ćemo čekati gospodina Nestorovića, jer mislimo da on jedini ima legitimitet“, rekao je Šapić za TV Hepi.

Dodao je da će mu biti žao ukoliko Nestorović za devet dana smatra da nema prostora za dogovor, jer će se izgubiti dragoceno vreme za sve što očekuje Srbiju u narednom periodu, a to su, kako je rekao, velike stvari.

pročitaj više

Politika

Klačar: Posle raskola u „Mi“, postoje uslovi da SNS i SPS naprave vlast

Objavljeno

-

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenio je da je nakon raskola u pokretu „Mi – Glas iz naroda“ jasno da će postojati nova raspodela snaga i u gradskom parlamentu i u Narodnoj skupštini, što ostavlja prostor za nove izborne kalkulacije i da preostali članovi pokreta, ukoliko budu želeli, uđu u koaliciju sa SNS i SPS.

Klačar navodi za Blic da bi najnoviji raskol u „Mi – Glas iz naroda“, kada su pokret napustili Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić, mogao da promeni mnogo u zavisnosti od toga u kom smeru će pokret nastaviti politiku.

„Vidimo da su dvojica rukovodilaca napustila pokret. Ako bi ostali članovi bili spremni na saradnju sa vladajućom koalicijom, onda neće više biti ni formalnih prepreka da ceo pokret uđe u koaliciju sa SNS i SPS. To znači da može biti ispunjen uslov SNS – a da ceo pokret ima jedinstven stav o saradnji sa vlašću u Beogradu“, navodi Klačar.

pročitaj više

Politika

Nestorović: U procesu smo osnivanja stranke sa ljudima koji me podržavaju

Objavljeno

-

Nosilac izborne liste „Mi-Glas iz naroda“ Branimir Nestorović najavio je, nakon napuštanja pokreta „Mi – Glas iz naroda“ zajedno s Aleksandrom Pavićem, da je u procesu osnivanja nove stranke sa ljudima koji ga podržavaju.

Na sastanku sedam osnivača „Mi-Glas iz naroda“ u utorak, umesto da se odluči o prerastanju pokreta u stranku i njenom predsedniku, to udruženje su napustili Nestorović i Pavić.

Iz „Mi“ saopštavaju da je Nestorović „ultimativno tražio da bude predsednik stranke, iako je dogovoreno da se ostane pri izvornom principu kolektivnog rukovodstva“.

pročitaj više

Politika

Nestorović: Napustili smo sastanak osnivača, ne i pokret, on formalno ne postoji

Objavljeno

-

Poslanici liste „Mi – Glas iz naroda“ Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić saopštili su da su u utorak napustili sastanak osnivača udruženja građana „Mi – glas iz naroda“, ali ne i pokret, jer, kako kažu, on još nije formiran.

Nestorović i Pavić reagovali su na saopštenje koje je prethodno objavljeno na sajtu pokreta „Mi glas iz naroda“, u kome se navodi da su napustili pokret, i istakli da pokret tek treba da se registruje po zakonu o političkim strankama, tako da on „formalno trenutno ne postoji“.

„Osnivači su u sedmicama posle izbora probali da postignu saglasnost o tome kako budući Pokret treba da izgleda i više puta prerađivali predloženi statut. Međutim, očigledno je da smo imali različita viđenja budućeg ustrojstva Pokreta – i to ne samo po pitanju oblika njegovog rukovođenja“, navodi se u sapštenju koje je objavljeno Nestorovićem nalogu Iks.

pročitaj više

U TRENDU