ostanimo u kontaktu

Region

Đukanović posle predaje kandidature: Cilj mi je da pobedim u prvom krugu izbora

Objavljeno

-

Predstavnici Demokratske partije socijalista predali su Državnoj izbornoj komisiji kandidaturu Mila Đukanovića za predsedničke izbore. Milo Đukanović rekao je da je njegova kandidatura izraz odgovornosti i brige prema Crnoj Gori. Kazao je i da mu je cilj da pobedi u prvom krugu izbora, koji će biti održani 19. marta.

Đukanović je, nakon predaje predsedničke kandidatire, kazao da u izbornu trku izlazi da bi pobedio.

“Moj je cilj da pobedim u prvom krugu, a neću izgubiti entuzijazam ako dođe do drugog kruga”, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare.

On je ocenio da je ponuda na predsedničkim izborima dobra i da će izborna trka biti zanimljiva.

“Ne bi prognozirao ko će mi biti protivkandidat u drugom krugu. Potrudiću se da pobedim u prvom krugu, ako bude drugog, uložiću sve kapacitete da pobedim”, poručio je Đukanović.

On je ocenio da je njegova kandidatura izraz odgovornosti prema Crnoj Gori.

“U kraće od tri godine, Crna Gora je prošla put od zemlje koja je bila najdinamičnija investiciona destinacija u Evropi, lider u evropskim integracijama, a danas se opisuje kao rak rana Balkana”, rekao je Đukanović.

On je naveo da nije neophodno da im drugi otvaraju oči, da je Crna Gora danas zemlja razorene funkcionalnosti.

Prema Đukanovićevim riječima, Crna Gora je danas država koju investitoru napuštaju, država uplašenih biznisa i zanemarene vladavine prava.

“Tu se vidi da aktuelna vlast ne mari za stavove Evropske komisije ni Venecijanske komisije. Zbog svega toga Crna Gora je potpuno paralisana na evropskom putu”, ocijenio je Đukanović.

On smatra da su izbori prilika da Crna Gora, mudrim izborom građana vrati stabilnost politike, konkurentnost biznis ambijenta, posvećenost reformama.

Upitan da li je njegova kandidatura dokaz da u DPS-u nema niko drugi da se kandiduje, Đukanović je kazao da se ne šalje takva poruka.

“Šaljemo poruku o bogatstvu kadrovskog potencijala DPS-a. Pogledajte kako dana izgleda Predsedništvo, poslanički klub DPS-a. Koje novine imamo, a uporedite sa novinama na ostatku političke scene”, rekao je Đukanpvić.

On je istakao da su analize DPS-a pokazale da je ovo presudni trenutak u kome će se odlučiti da li će Crna Gora nastaviti putem izgradnje sebe ili će se nastaviti balkanskom kolotečinom.

“Ako je analiza tačna, nemamo pravo na kalkulaciju u izbornim procesima. Moramo izaći sa najjačom ponudom. Imamo kandidata koji bi bili dostojni reprezenti naše politike, ali naša analiza je pokazala da moramo izaći sa svojim najjačim adutom”, naveo je Đukanović.

Govoreći o tome zašto je DPS-a predao kandidaturu dan pred istek roka, Đukanović je kazao da u toj stranci nijesu kalkulisali, dodajući da nije pobegao do sada ni iz težih duela koji su ga čekali.

“Nije reč o kalkulisanju nego o odgovornosti”, poručio je Đukanović.

Upitan da li će raspustiti Skupštinu Đukanović je odgovorio da sebi ostavlja da pogleda kompatibilnost ustavnih rešenja i kakve su mogućnosti za povlačenje poteza koje bi vodile ka deblokadi.

“Neuobičajeno je, kada imate vladu kojoj duže traje tehnički nego politički mandat. Zato je u interesu države da što prije dođe do izbora”, smatra Đukanović.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Region

U Crnoj Gori na stotine hotela na prodaju usled lošeg rukovodstva

Objavljeno

-

Više stotina turističkih objekata, odnosno hotela, apartmana, vila i sličnih objekata širom Crne Gore oglašeno je na prodaju, prema podacima sa sajtova za prodaju nekretnina.

Ovi podaci zabrinuli su nadležne, s obzirom na to da je turizam glavna privredna grana koja donosi najveće prihode u toj zemlji, preneo je crnogorski Investitor.

Većina ovih hotela prodaje se na primorju, a njihova cena varira između par stotina hiljada eura, pa do nekoliko miliona.

pročitaj više

Region

Hrvatska priprema drakonske kazne za prostituciju, prosjačenje i tuču

Objavljeno

-

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske dostavilo je na javnu raspravu najavu izmena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa će umesto dekriminalizacije strože biti kažnjavana prostitucija, objavio je Jutarnji list.

Novčane kazne za prekršaje protiv javnog reda i mira, uključujući bavljenje prostitucijom, isticanje simbola koji remete javni red i mir, skitnju ili davanje alkohola osobama mlađim od 16 godina – koje se sada kreću od 20 do 170 evra – povećaće se nekoliko puta.

U MUP-u još nisu saopštili koliko će one iznositi, ali ističu da sada propisane kazne nemaju odvraćajuće dejstvo na počinioce, nisu usklađene sa kaznama za druge vrste prekršaja, poput saobraćajnih. Prekršaje (kazne za prekoračenje brzine idu do 2.650 evra) i nisu u skladu sa zatvorskim kaznama koje postojeći zakon propisuje za ista krivična dela.

Tako je, na primer, sada propisano da će se svako ko se na javnom mestu ponaša na posebno drsko i nepristojan način kazniti novčanom kaznom od 20 do 170 evra ili kaznom zatvora do 30 dana.

“Velika je disproporcija između propisanog iznosa novčane kazne i mogućnosti zatvorske kazne. Naime, zatvorska kazna je sama po sebi teža vrsta sankcije i namenjena je za „teže” prekršaje, pa bi iz tog razloga i kazne za te prekršaje trebalo da budu propisane u većim iznosima”, objašnjavaju u MUP-u, koji je poslao saopštenje. na javnu raspravu kojom će se izmeniti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

pročitaj više

Politika

Milo Đukanović osvojio najviše glasova u zatvorima u Spužu i Bijelom Polju

Objavljeno

-

Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović osvojio je najviše glasova na jučerašnjim izborima, među biračima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) u Spužu i zatvoru u Bijelom Polju.

Na današnjoj sednici Državne izborne komisije (DIK) konstatovano je da je Đukanović osvojio 204 glasa na biralištima u Zatvoru za duge kazne i Istražnom zatvoru u UIKS-u, i zatvoru u Bijelom Polju.

Kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić osvojio je 157 glasova, kandidat Evrope sad Jakov Milatović 81, a lider Demokrata Aleksa Bečić 50.

Kandidatkinja SDP-a Draginja Vuksanović Stanković osvojila je 13 glasova, nezavisni kandidat Jovan Radulović četiri, a lider Ujedinjene Goran Danilović dva glasa.

U UIKS-u i bjelopoljskom zatvoru je glasalo 515 od 802 upisana birača, od čega su četiri listića bila nevažeća.

Đukanović i Milatović će se suočiti u drugom krugu predsedničkih izbora, 2. aprila.

pročitaj više

Region

Šta se dešava u komšiluku? Desetine hiljada Hrvata dobilo poziv za ratni raspored

Objavljeno

-

Na desetine hiljada hrvatskih građana dobilo je na kućne adrese poziv iz MORH-a da se jave kancelariji za određivanje ratnog rasporeda.

S obzirom na situaciju i rat koji traje u Evropi, hrvatski Dnevnik.hr pitao je MORH koliko je ljudi dobilo poziv i zašto baš sada.

Iz MORH-a su objasnili kako se radi o redovnim aktivnostima vezanim za odbrambeni sastav Oružanih snaga RH.

“Razvrstani rezervisti pozivaju se u područne kancelarije za poslove obrane kako bi im se saopštio raspored radi popune odbrambenih jedinica Oružanih snaga RH. Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u rezervnim sastavima Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali im raspored nije mogao biti saopšten tokom 2020, 2021. i 2022. godine zbog pandemije kovida 19”, navode u odgovoru iz MORH-a.

Tokom marta, aprila i maja ove godine biće pozvano oko deset hiljada rezervista, dodali su iz MORH-a.

pročitaj više

Politika

Milatović “potukao” Đukanovića u Podgorici

Objavljeno

-

Za Milatovića su glasala 37.743 birača, a za Đukanovića njih 30.447, prema podacima Izborne komisije Glavnog grada.

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović u Podgorici je osvojio gotovo 7.300 glasova više u odnosu na kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) na izborima u nedelju, utvrdila je Izborna komisija Glavnog grada.

Za Milatovića su, prema njihovim podacima, glasala 37.743 birača, a za Đukanovića njih 30.447.

Đukanović i Milatović će se suočiti u drugom krugu izbora 2. aprila, pošto su u nedelju osvojili 35,3 odnosno 28,9 odsto podrške.

Za predsedničkog kandidata Demokratskog fronta Andriju Mandića glasalo je 16.117 birača, a za lidera Demokrata Aleksu Bečića njih 10.232.

Kandidatkinju SDP-a Draginju Vuksanović Stanković podržalo je 2.686 birača, lidera Ujedinjene Gorana Danilovića 1.482, a za nezavisnog kandidata Jovana Radulovića 717 birača.

Pravo glasa u Podgorici imalo je 143.608 osoba.

pročitaj više

U TRENDU