ostanimo u kontaktu

Hronika

Dobričanin: Ako bude dokaza, roditelji K.K. mogu odgovarati za umešanost u ubistvo

Objavljeno

-

Advokat Zora Dobričanin izjavila je danas da bi roditelji dečaka koji je 3. maja prošle godine u OŠ „Vladislav Ribnikar“ ubio devetoro dece i čuvara te škole, mogli po zakonu da odgovaraju i za umešanost u ubistvo, ukoliko se prikupe činjenice i dokazi za to.

„To što se protiv roditelja 13-godišnjeg dečaka, koji je u trenutku izvršenja krivičnog dela bio ispod starosne granice krivične odgovornosti, vodi postupak za druga krivična dela, to ne isključuje mogućnost da se vodi postupak i za umešanost u ubistvo“, rekla je Dobričanin za Tanjug.

Na molbu da uporedi suđenje za zločin u školi „Vladislav Ribnikar“ sa presudom majci u SAD za ubistvo iz nehata zbog masovnog ubistva koje je počinio njen maloletni sin, Dobričanin je rekla da je iz novina saznala da se vodi postupak protiv roditelja maloletnika od 15 godina u Americi koji je počinio masovno ubistvo u školi.

Hronika

U Višem sudu u Beogradu Vladimir Kecmanović detaljno izneo odbranu

Objavljeno

-

U Višem sudu u Beogradu danas je detaljno izneo odbranu Vladimir Kecmanović, otac dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubio devet učenika i čuvara te škole.

Kecmanović od početka suđenja negira krivicu za teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje se tereti.

On je danas završio iznošenje odbrane, a tužilaštvo je počelo sa postavljanjem pitanja, rekla je Kecmanovićev branilac Irina Borović.

pročitaj više

Hronika

Roditelji ubijene dece opet u sudnici – i sami će ispitivati Kecmanoviće

Objavljeno

-

Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo je od ispitivanja roditelja dece ubijene u OŠ „Vladislav Ribnikar“ 3. maja prošle godine u svojstvu svedoka oštećenih, kako bi im omogućilo da budu prisutni na suđenju kada optuženi budu iznosili odbranu i kako bi mogli da postavljaju pitanja, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

To znači da će roditelji moći iz sudnice da prate iznošenje odbrana oca i majke dečaka K.K. koji je ubio devet vršnjaka i portira u školi 3. maja prošle godine, a teško ranio nastavnicu istorije.

Ovo suđenje je zakazano za sutra i prekosutra kada bi trebalo da otac dečaka K.K. iznese svoju odbranu, a tužilaštvo, branioci, oštećeni i sud da mu postavljaju pitanja.

pročitaj više

Hronika

MUP o zlostavljanju LGBT osoba: Policajci će biti sankcionisani ako se utvrdi prekoračenje ovlašćenja

Objavljeno

-

Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo je na optužbe organizacije „Da se zna“, da su pripadnici policije prilikom obavljanja svojih dužnosti zlostavljali i mučili dve LGBT osobe. Kako je rečeno iz MUP-a za portal Nova.rs, u stanu u koji je upala policija pronađena je droga, dok se istinitost optužbi na račun policije utvrđuje.

Kada su u pitanju optužbe da su pripadnici policije zlostavljali i mučuli mladića i devojku u stanu u koji su upali zbog potrage za narkoticima, MUP u odgovoru za portal Nova.rs navodi da je Sektor unutrašnje kontrole obavestio nadležno tužilaštvo, po čijem nalogu se utvrđuje istinitost navoda u pritužbi.

„Ukoliko se ustanovi da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja, oni će biti sankcionisani u skladu sa zakonom“, poručuju iz MUP-a.

MUP objašnjava da su prupadnici tog ministarstva, zajedno sa policijskim službenicima Interventne jedinice 92 postupali po naredbi Prvog osnovnog suda i izvršili pretres stana i drugih prostorija na Paliluli u Beogradu. Dodaje da su u stanu zatečene dve osobe starosti 25 i jedna osoba starosti 20 godina.

„Policija je tokom pretresa stana i drugih prostorija pronašla oko 70 grama biljne materije za koju se sumnja da je marihuana, kao i manju količinu praškaste materije bele boje, za koju se sumnja da je opojna droga spid“, odgovorili su iz MUP-a za portal Nova.rs.

Iz policije dodaju da je ispred ulaza u stambenu zgradu zatečena razbijena tegla sa manjom količinom biljne materije za koju se sumnja da je marihuana, koju je kako se sumnja izbacila kroz prozor 25-godišnja žena, prilikom ulaska policijskih službenika u stan.

„O događaju je obavešteno Prvo osnovno javno tužilaštvo koje se izjasnilo da se, nakon veštačenja pronađenih materija, protiv dvadesetpetogodišnjakinje i dvadesetogodišnjaka podnese krivična prijava za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga“, kažu u MUP-u.

(Nova.rs)

pročitaj više

Hronika

U Srbiji retko prođe dan bez incidenta: Koliko je oružja u u rukama civila?

Objavljeno

-

N1

U poslednje dve nedelje, skoro da nije bilo dana da se nije dogodio neki incident koji je uključivao hladno ili vatreno oružje. Koliko je oružja u Srbiji u rukama civila?

Ta brojka je velika, pa čak ni nadležne institucije ne govore o preciznim podacima.

Treći smo, zajedno sa Crnom Gorom, sa 39 komada oružja na 100 stanovnika – procena je švajcarskog istraživanja „Small Arms Survey“ iz 2018. godine. U apsolutnim brojkama, to je, prema ovom istraživanju, za Srbiju više od 2.700.000 komada, gde je oko 1.500.000 neregistrovano.

Sjedinjene Američke Države su prve sa 120 komada na 100 stanovnika, dakle više oružja nego što ima punoletnih građana. Na drugom mestu je Jemen, sa 53 komada na 100 ljudi, što je za očekivati zbog građanskog rata.

Visoko treće mesto dele Srbija i Crna Gora. Međutim, neki stručnjaci za bezbednost sa kojima smo razgovarali ne slažu se sa ovakvom procenom.

Mnogo kritika ispratilo je to švajcarsko istraživanje, međutim, mnogo se i nagađa, jer takve podatke nadležni nisu objavljivali do sada. Nakon majskih tragedija 2023. godine, objavljeno je da je u posedu građana i pravnih lica bilo nešto više od 766.000 komada oružja.

Za nelegalno naoružanje od njih nemamo podatke. Kako su iz MUP-a i sami isticali, da znaju koliko ima nelegalnog naoružanja, oduzeli bi ga i tog problema više ne bi bilo. A posle oružanih sukoba, u javnosti je glavna tema dostupnost naoružanja i da li se to moglo sprečiti. Policija povremeno sprovodi akcije razoružavanja civila, jednu takvu imali smo prošle godine.

Jedna od najuspešnijih akcija legalizacije naoružanja bila je 2003. godine, kada je predato ili registrovano skoro 83.000 komada oružja. Usledile su takve akcije, ali manjeg obima.

U poslednjoj akciji 82.000 komada oružja, a kad se dodaju minsko-eksplozivna sredstva broji se više od 108.000. Te brojke pokazuju da je reč o do sada najuspešnijoj akciji razoružavanja MUP-a.

Ova tema nam je važna i u svetlu poslednjeg istraživanja Centra za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi za poslednji kvartal 2023. godine. Izveštaj je pokazao da u Srbiji u proseku retko koji dan prođe bez oružanog incidenta. Od oktobra do decembra bilo ih je 113, a od toga prednjače:

Trideset dva slučaja zaplene nelegalnog oružja (Devet pištolja, četiri eksploziva, dve puške).

Trideset pet oružanih incidenata u kriminalnom kontekstu (11 oružanih pljački, sedam slučaja organizovanog kriminala).

Slični problemi i u regionu. Po broju incidenata vatrenim oružijem blizu su Bosna i Hercegovina, Albanija i Srbija. Kosovo posmatrano zasebno ima najlošije rezultate sa 238 oružanih incidenata, najbolje iz regiona stoji Crna Gora, a još bolja je Moldavija koja je ušla u analizu.

Ako pričamo o razoružavanju, akcije MUP-a su dale neke rezultate, ali, broj nelegalnog oružja u rukama civila i dalje je pod velikim znakom pitanja.

(N1)

pročitaj više

Hronika

Dva odeljenja „Ribnikara“ ne žele da pohađaju nastavu

Objavljeno

-

N1

Dva odeljenja osmog razreda osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ više neće pohađati nastavu jer se ne osećaju bezbedno, nezvanično je potvrđeno za N1.

Podsetimo, u petak je prijavljeno da je kod jednog učenika pronađen nož u školskoj torbi. 

Kako su roditelji koji su želeli da ostanu anonimni rekli za N1, oni i njihova deca odlučili su da se na nastavu neće vraćati dok poslednji incident ne bude razrešen.

Kako su juče saopštili iz MUP-a, istraga je u toku, a dečak kod koga je pronađen nož tvrdio je da nije njegov.

Niko nije povređen, niti je učenik ikome pretio, naveo je u saopštenju MUP.

(N1)

pročitaj više

U TRENDU