ostanimo u kontaktu

Region

Dodikova odbrana napustila sudnicu, traže izuzeće novog postupajućeg sudije

Objavljeno

-

Advokat predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, Goran Bubić izjavio je da je Dodikova odbrana napustila današnje ročište u Sudu Bosne i Hercegovine, jer je sutkinja Suda BiH Sena Uzunović prekršila sve pravne norme.

Bubić je potvrdio da se sudija Mirsad Strika, koji je do sada vodio sudski proces Dodika, povukao iz ovog predmeta i da je predmet preuzela sutkinja Sena Uzunović.

„Napustili smo suđenje, sudija Strika je napustio ovaj predmet, mi o tome nismo bilo obavešteni. Nečuveno je da je novi sudija tokom ročišta naložio Tužilaštvu da pročita optužnicu. Sumnjamo i u pristrasnost novog sudije, jer je ona ranije obavljala političku funkciju, bila pomoćnik u Ministarstvu finansija Federacije BiH“, kazao je Bubić.

Dodao je da je, uprkos protivljenju Dodikove odbrane, tužilac počeo da čita optužnicu, a kada je čitanje stiglo do drugooptuženog vršioca dužnosti Službenog glasnika RS Miloša Lukića, čiji je postupak ranije razdvojen od Dodikovog, sutkinja naložila tužiocu da se taj deo preskoči. ;

Bubić je naglasio da je Dodikova odbrana zatražila izuzeće sutkinje Uzunović, ističući da su današnja dešavanja u sudnici „nečuvena u krivično-pravnom postupku“.

„Ovo nema veze ni sa pravom i pravnim normama“, kazao je Bubić.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je novinarima pred Sudom BiH da su današnja dešavanja u sudnici pokazala da se radi o montiranom procesu, istićući da je predmet preuzela sudija koja je ranije bila politički aktivna.

Cvijanović je ocenila da se sudija Mirsad Strika „pod pritiskom“ povukao iz procesa, a premijer RS Radovan Višković je potom konstatovao da se Strika povukao zbog „pritiska iz američke ambasade u BiH“.

Višković je još rekao da je ono što se danas dešavalo u Sudu BiH ukazuje na „kraj Bosne i Hercegovine“, navodeći da se protiv Dodika vodi „politički proces“.

Dodika je Tužilaštvo BiH optužilo za neizvršavanje odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, što je prema Krivičnom zakonu BiH krivično delo.

Do sada je glavni pretres nekoliko puta odgađan zbog zahteva Dodikove odbrane za izuzećem tužilaca i sudija, bolesti drugooptuženog, kao i ranije preuzetih obaveza predsednika RS.

(Beta)

Region

U Tirani održan protest opozicije, demonstranti bacali kamenice na policiju

Objavljeno

-

Više hiljada pristalica albanske opozicije protestovalo je u Tirani protiv aktuelne vlade premijera Edija Rame optužujući je za korupciju.

Demonstranti su bacali kamenice i baklje na policiju, a neki su srušili gvozdenu ogradu oko zgrade Vlade, prenosi AP.

Opozicioni poslanici od oktobra često ometaju sednice parlamenta u znak protesta zbog odbijanja vladajućih socijalista da se formiraju parlamentarne komisije za istragu navodnih slučajeva korupcije u koje je, kako tvrde, umešan premijer Edi Rama i drugi zvaničnici.

pročitaj više

Region

Republika Srpska obeležava Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata

Objavljeno

-

Republika Srpska danas obeležava danas Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u kojem su život dala 23.752 pripadnika Vojske i policije Srpske, i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Centralno obeležavanje biće održano u Višegradu. U manastiru Dobrun biće služen parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i poginulim ustanicima. Biće položeno cveće na spomenik voždu Karađorđu.

Na Trgu palih boraca u Višegradu biće položeni venci poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega će biti održana svečana akademija.

pročitaj više

Region

Sijarto: Srbija spremna za EU, ne treba je uslovljavati pitanjem Kosova

Objavljeno

-

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio je da je Srbija spremna da uđe u Evropsku uniju, dodajući da njeno članstvo ne treba uslovljavati normalizacijom odnosa s Kosovom.

On je u razgovoru za hrvatsku agenciju Hina rekao da je Srbija spremna „sutra da uđe u EU“ i da bez nje kao „najveće i najsnažnije“ države Zapadnog Balkana, nema stabilnosti na tom području.

„Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika“, rekao je Sijarto.

Čestu antizapadnu i antievropsku retoriku predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sijarto objašnjava osećajem razočarenja zbog izostanka približavanja članstvu, usprkos ispunjenim kriterijima, prenela je Hina.

„Srbija je ponosna nacija. Zato verujem da pristup birokratije iz Brisela treba da se promeni prema njoj“, rekao je ministar dodavši da pristup ‘ex-cathedra’ treba zameniti razgovorom ‘oči u oči’. Mađarski šef diplomatije je ocenio da je vezivanje članstva Srbije u EU za normalizaciju odnosa sa Kosovom nepravedno prema Beogradu, jer to ne zavisi samo o Srbiji. On je rekao i da projekat EU nije završen dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu njegove članice, jer „Briselu više treba region nego što je on regionu potreban“.

Sijatro je najavio da će Mađarska tokom predsedanja EU u drugoj polovini ove godine staviti naglasak na ubrzanje tog procesa, jer bi time EU dobila svežinu i novi zamah.

Povodom sankcija protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji često preti otcepljenjem tog entiteta od BiH, Sijarto je rekao da evropske sankcije „nikad nisu uspele nigde“ i da nema smisla kažnjavati „demokratski izabranog čelnika RS“ jer to samo „pogoršava situaciju“.

Sijarto smatra da ubrzanje članstva u EU treba iskoristiti i za smanjenje tenzija u BiH.

On je odbacio izjave nekih zapadnih vojnih čelnika da bi Rusija za nekoliko godina mogla da napadne neku članicu NATO, upitavši zašto bi neko napao nekog ko je puno jači. Takođe je kazao da ne vidi Rusiju kao pretnju ni za jednu članicu NATO.

(Hina)

pročitaj više

Region

Severna Makedonija: Od danas prestaju da važe pasoši sa starim nazivom države

Objavljeno

-

 U Severnoj Makedoniji će od danas prestati da važe pasoši sa starim nazivom države „Republika Makedonija“, javljaju tamošnji mediji.

Putne isprave sa starim nazivom prestaće da važe tačno u ponoć, prenosi makedonski javni servis MRT.

Za razliku od pasoša, i dalje će važiti lične karte na kojima piše „Republika Makedonija“, ali isključivo na teritoriji Severne Makedonije.

pročitaj više

Region

Dodik: Institucije RS će učiniti sve da zaštite život i imovinu građana

Objavljeno

-

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da institucije Srpske čine i činiće sve da zaštite život i imovinu njenih građana.

„Pravo na drugačije mišljenje, kritiku, ne može biti dovedeno u pitanje, posebno ne zloupotrebom bilo čije porodice, bez obzira na motive ili razloge koji su doveli do nedozvoljenog ponašanja“, napisao je Dodik na društvenoj mreži „Iks“.

On je podsetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila izmene Krivičnog zakona u delu koji se odnosi na klevetu.

pročitaj više

U TRENDU