ostanimo u kontaktu

Društvo

Doktor tvrdi: Društvene mreže izazivaju krizu mentalnog zdravlja tinejdžera

Objavljeno

-

Upotreba društvenih mreža je glavni uzrok depresije, anksioznosti i drugih problema među tinejdžerima u SAD, upozorio je šef Službe javnog zdravlja SAD, doktor medicinskih nauka i viceadmiral Vivek Murti, dugogodišnji zagovornik društvenog značaja mentalnog zdravlja, izveštava TV kuća NBC.

Njegovo upozorenje o društvenim mrežama dolazi pošto su među tnejdžerima tokom protekle decenije naglo porasle stope depresije, tuge i beznađa, posebno među devojčicama.

Šef Službe javnog zdravlja SAD poziva tehnološke kompanije i poslanike da preduzmu „hitne mere“ kako bi na društvenim mrežama zaštitili mentalno zdravlje dece i adolescenata.

On u izveštaju objavljenom u utorak skreće pažnju na rastuću zabrinutost zbog posledica korišćenja društvenih mreža na mentalno zdravlje dece i adolescenata. Murti apeluje na kreatore politike i kompanije koje prave platforme društvenih mreža da sa roditeljima podele teret upravljanja time kako deca i adolescenti koriste društvene medije, navodi NBC.

Murti mentalno zdravlje mladih smatra „ključnim pitanjem javnog zdravlja“ i poziva kreatore politike da pomognu u osiguravanju jakih sigurnosnih standarda da bi se adolescenti i tinejdžeri zaštitili od izlaganja štetnom sadržaju i od prekomerne upotrebe društvenih medija.

Po izveštaju šefa Službe javnog zdravlja SAD, do 95 odsto tinejdžera između 13 i 17 godina kaže da koristi platforme društvenih mreža. Otprilike trećina kaže da „skoro konstantno“ skroluje, objavljuje ili na drugi način učestvuje u društvenim mrežama.

„U ovom trenutku nemamo dovoljno dokaza da sa sigurnošću kažemo da su društveni mediji dovoljno bezbedni za našu decu“, rekao je Murti u jednom intervjuu i naglasi da „sada moramo da preduzmemo mere da bismo bili sigurni da štitimo našu decu“.

Njegov izveštaj objedinjuje istraživanja koja povezuju upotrebu društvenih mreža i loše mentalno zdravlje adolescenata, kao što je studija iz 2019. koja je otkrila da su tinejdžeri koji su provodili više od tri sata dnevno na društvenim mrežama „suočeni s dvostruko većim rizikom da imaju loše mentalno zdravlje, uključujući simptome depresije i anksioznosti“.

Usamljenost je postala epidemija u SAD, kaže šef Službe javnog zdravlja SAD, a prošle godine učenici viših razreda osnovnih i srednjih škola rekli su u ispitivanju da na platformama društvenih mreža svakodnevno provode u proseku tri sata i 30 minuta.

Džim Stejer, osnivač „Common Sense Media“, organizacije koja se zalaže za zakone i politike kako bi mediji bili više prilagođeni deci, rekao je da je Murtijev savet „apsolutno na mestu“ i „trebalo bi da bude poziv svakom roditelju u ovoj zemlji, svakom kreatoru politike, da moramo da stavimo fokus i uložimo resurse u to“, prenela je NBC.

Najpopularnije platforme društvenih medija među tinejdžerima u SAD su TikTok, Snapchat i Instagram, utvrdio je Istraživački ceentar Pju.

„Depresija među adoslescentima je počela da raste oko 2012. godine, u vreme koje se poklapa sa popularnošću pametnih telefona“, rekla je Džin Tvengi, profesorka psihologije Državnog univerziteta u San Dijegu i autorka knjige „Generacije: Stvarne razlike između generacije Z, Milenijalaca, Generacije Iks, Bumera i ćutljivih – i šta one znače za budućnost Amerike“ (Generations: The Real Differences between Gen Z, Millennials, Gen X, Boomers and Silents—and What They Mean for America’s Future).

To je bilo i vreme, rekla je Tvengi, kada su “ ‘lajkovi’ na objavama postali uobičajeni, a algoritmi su počeli da postaju sofisticiraniji da bi duže zadržali ljude na društvenim mrežama. To očigledno nije slučajnost“.

Izveštaj šefa Službe javnog zdravlja SAD okrivljuje društvene mreže i za poremećaje u ishrani, telesnu dismorfiju i nisko samopoštovanje mladih. Neki dokazi takođe ukazuju na moguću vezu prekomerne upotrebe društvenih mreža i poremećaja pažnje ili hiperaktivnosti tinejdžera.

Tvengi je rekla, piše NBC, da društvene mreže mogu uticati na mentalno zdravlje na različite načine. I spavanje i društvena interakcija licem u lice su korisni za mentalno zdravlje, rekla je ona, ali problem je ako su deca na mreži kada bi trebalo da budu u krevetu ili da provode vreme s prijateljima.

Ona je ukazala da osećati se izostavljenim i upoređivati se s drugima takođe može biti štetno.

„Čak i ako na intelektualnom nivou znate da je neko možda napravio i 200 selfija da bi dobio jedan dobar, na emotivnom nivou je to drugačije, to nije baš ‘svareno’ „, rekla je Tvengi.

Izveštaj šefa Službe javnog zdravlja SAD navodi preporuke i za tehnološke kompanije i za zakonodavce.

„Kreatori politike moraju da pomognu da imamo jake bezbednosne standarde da bismo zaštitili našu decu od izloženosti štetnom sadržaju, kao i da ih zaštite od prekomerne upotrebe društvenih mreža“, rekao je Murti i ukazao da to znači i primenu minimalnih starosnih granica.

Kompanijama se savetuje da kreiraju bolje alate za zaštitu tinejdžera i da smanje funkcije koje podstiču decu da duže ostanu na mreži.

Roditelji su sada na prvim linijama u pokušaju da pomognu tinejdžerima da se snalaze u onlajn svetu, a šef Službe javnog zdravlja SAD ih poziva da u kući naprave „zone bez tehnologije“ i da razgovaraju s decom o tome kako se osećaju kada koriste društvene mreže.

Stejer iz „Common Sense Media“ rekao je da „zaista nije fer stavljati teret samo na roditelje. Zašto se industrija ne smatra odgovornom za kreiranje platformi i stvaranje funkcija koje stvaraju veću zavisnost?“ i istakao da „o tome mora da postoji velika nacionalna diskusija“.

Većina tehnoloških kompanija zahteva da njihovi korisnici imaju najmanje 13 godina. Ali skoro 40 odsto dece između 8 i 12 godina koristi društvene medije, navodi se u izveštaju šefa Službe javnog zdravlja SAD.

Murti je rekao da veruje da je čak i 13 godina premlado da bi se bilo na društvenim mrežama, ali je rekao da nema dovoljno podataka da bi se ukazalo koji bi namanji uzrast bio odgovarajuć.

Tvengi predlaže da se minimalna starosna granica postavi na 16 godina.

„Hajde da sada uspostavimo neke propise kako bismo pomogli deci koja još nisu na društvenim mrežama“, rekla je Tvengi. „Možda možemo da spasimo sledeću generaciju“, zaključuje NBC.

I novinska agencija AP prenosi savete šefa Službe javnog zdravlja SAD za mlade, roditelje i staratelje koji kaže da „naša deca i adolescenti nemaju luksuz da godinama čekaju dok ne saznamo pun stepen uticaja društvenih mreža, njihovo detinjstvo i razvoj se dešavaju sada“.

Murti mladima savetuje da potraže pomoć prijatelja ili odrasle osobe od poverenja ako smatraju da društvene mreže negativno utiču na njih ili neku osobu koju poznaju, i da pročitaju uputstva „Američke akademije Pedijatrije o društvenim medijima“ (American Academy of Pediatrics’ guidance on social media).

Mladima Murti preporučuje da naprave granice: da ograniči upotrebu telefona, tableta i računara najmanje jedan sat pre spavanja i tokom noći kako bi bili sigurni da će dovoljno spavati.

Kaže mladima i da vreme za obroke i okupljanje s prijateljima bude bez uređaja da bi pomogli izgradnju društvenih veza i licem u lice zaista razgovarali s drugima.

„Lično sa povežite s ljudima i neka interakcije bez tehnološke veze budu svakodnevni prioritet“, istakao je Murti.

„Budite oprezni u vezi sa onim što delite: Lični podaci o vama imaju vrednost. Budite selektivni u pogledu onoga što objavljujete i delite na mreži i s kim delite, jer je to često javno i neko ga može trajno čuvati. Ako niste sigurni da li treba da objavite nešto, obično je najbolje da to ne učinite“, savetuje šef Službe javnog zdravlja SAD.

On mladima ukazuje da ne skrivaju uznemiravanje ili zlostavljanje, već da se obrate barem jednoj osobi kojoj veruju, kao što je bliski prijatelj, član porodice, savetnik ili učitelj koji može pružiti pomoć i podršku.

Mladima preporučuje i da na posebnom sajtu (stopbulliing.gov) dobiju savete o tome kako da prijave maltretiranje putem interneta, kome da prijave i uznemiravanje i zlostavljanje na mreži i ako su privatne slike snimljene i deljene na mreži bez dozvole, kome se treba javiti da bi se uklonile.

Roditeljima i starateljima šef Službe javnog zdravlja SAD preporučuje da naprave „porodični medijski plan“ o korišćenju društvenih medija. Taj plan treba da se zasniva na otvorenom porodičnm razgovoru i donese pravila o korišćenju medija i uključuje teme kao što su koliko vremena pred ekranom/onlajn, granice sadržaja i neotkrivanje ličnih podataka.

Uz „zone bez tehnologije“ i ograničenje upotrebe elektronike najmanje jedan sat pre spavanja i tokom noći, a bez nje tokom obroka i susreta, Murti roditeljima i starateljima preporučuje da pomognu deci da razviju društvene veštine i neguju lične odnose „oflajn vezama s drugima“.

Šef Službe javnog zdravlja SAD podseća da roditelji mogu dati dobar primer kako izgleda odgovorno i zdravo korišćenje društvenih medija time što sami sebi ograniče upotrebu, vodeći računa o tome i kada i kako roditelji dele informacije ili sadržaj o svom detetu i time da se pozitivno ponašaju na društvenim mrežama.

Roditeljima i starateljima šef Službe javnog zdravlja SAD savetuje da pomognu deci tako što će ih učiti o tehnologiji i kako da budu odgovorni onlajn učesnici prikladno svom uzrastu.

„Razgovarajte s decom o prednostima i rizicima društvenih mreža, kao i o važnosti poštovanja privatnosti i zaštite ličnih podataka na način koji odgovara njihovom uzrastu. Razgovarajte s decom o tome s kim se povezuju, podešavanjima privatnosti, iskustvima na mreži i kako tamo provode vreme“, preporučio je šef Službe javnog zdravlja SAD, prenosi agencija AP.

(Izvor: N1)

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Društvo

Inspekcija utvrdila sedam promedbi na račun direktorke “Ribnikara”

Objavljeno

-

Tanjug

Đorđe Milićević, vršilac dužnosti ministra prosvete u Vladi Srbije i ministar bez portfelja zadužen za dijasporu izjavio je da je već 95 odsto školskog nastavno-naučnog programa završeno, kao i da je zbog toga doneta odluka Vlade da školska godina bude završena 6. juna jer i sam zakon predviđa odstupanje od 5 procenata.

– Školska godina završena je ne samo u OŠ Vladislav Ribnikar već i u ostalim školama jer je postajala bojaznost roditelja i u drugim školama i zbog toga je završena školska godina i u drugim školama i smatram da je ova odluka najbolja moguća prvenstveno za decu – rekao je Milićević za televiziju Prva.

On je dodao da odluka o završetku školske godine 6. juna nije samo rezultat njegovog prvog dana boravka u Ministarstvu prosvete.

– Mnogo dugo su se vodili razgovori između roditelja iz škole “Vladislav Ribnikar” sa predstavnicima državnog rukovodstva i sa predsednikom, i ti razgovori su bili jako teški, jako mučni, jer su roditelji još na početku tražili da se prekine sa nastavom – ističe on.

Milićević je dodao i da je nakon donošenja odluke Vlade Srbije prosleđeno uputstvo svim osnovnim i srednjim školama kako nastavnici treba da se ponašaju kada je reč o zaključivanju ocena do 20. juna.

– Nastavnici predlažu ocene roditeljima i učenicima, ukoliko roditelji i učenik nisu zadovoljni ocenom onda se traži modalitet, vreme i način da učenik može da popravi ocenu ukoliko pokaže bolje znanje do 20. juna – rekao je Milićević.

Sedam primedbi na rad direktorke “Ribnikara”

On je dodao da je odluka Vlade da se započne rekonstrukcija škole, da jedan deo bude memorijalni centar i u zavisnosti od toga koliko bude trajala rekonstrukcija tražiće se modaliteti kako učenici mogu na adekvatan način da nastave školovanje.

Kada je reč o smeni direktorke OŠ Vladislav Ribnikar, Milićević ističe da je obavljen inspekcijski nadzor i da je sačinjeno sedam primedbi.

– Sada je na direktorki škole da odgovori na primedbe koje su upućene, a nakon toga će biti doneta odluka, a tu odluku donosi ministar prosvete – zaključio je vršilac dužnosti ministra prosvete.

(Tanjug)

pročitaj više

Društvo

Poslednji dan školske godine u Srbiji, popravljanje ocena do 20. juna

Objavljeno

-

Pixabay

Raspust u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji počinje danas, a đaci koji žele da poprave ocene, moći će to da urade do 20. juna.

Odluku o ranijem završetku školske godine donela je Vlada Srbije 1. juna, nakon što je učenik sedmog razreda beogradske Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ ubio devet đaka i radnika obezbeđenja, a povredio još pet učenika i nastavnicu.

Vlada je u odluci navela da do 20. juna mogu trajati dopunska, dodatna i pripremna nastava, kao i drugi oblici nastave koji se odnose na podsticanje socijalnih i emocionalnih veština učenika.

Prosvetni sindikati i opozicione stranke ocenili su odluku o ranijem završetku školske godine kao ishitrenu, i da je doneta bez konsultacija sa zaposlenima u prosveti, a toj odluci protivio se i Savet roditelja škole „Vladislav Ribnikar“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da je ta odluka „najbolja moguća“ i da je doneta u interesu roditelja i dece koji nisu bili za to da se školska godina nastavi, iako su oni bili u manjini.

(N1)

pročitaj više

Društvo

Pametna rukavica za slepe u Srbiji

Objavljeno

-

AFP

Savez slepih Srbije saopštio je da je za 50 slepih osoba u Srbiji omogućeno besplatno korišćenje jedinstvenog multifunkcionalnog pomagala Pametne rukavice za slepe “Anora”, koju je osmislio mladi inovator i osnivač kompanije “Anoris Technology” Nikola Krstić.

Rukavica će biti dodeljena korisnicima u ponedeljak 5. juna od 12 časova u Biblioteci Saveza slepih.

Reč je o inovativnom pomagalu za slepe u Srbiji koje je obezbeđeno uz pomoć kompanije Mocart .

(N1)

pročitaj više

Društvo

Ministarstvo za brigu o porodici: Zaštita dece i njihova bezbednost apsolutni prioritet

Objavljeno

-

Pixabay

Povodom 4. juna, Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju istaklo je danas da su zaštita dece i njihova bezbednost apsolutni prioritet.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo u tom cilju, pored ostalog, pripremilo tekst izmena i dopuna Porodičnog zakona, o kojima će uskoro početi javna rasprava, a koje predviđaju još jaču i efikasniju zaštitu dece od nasilja.

Jedna od predloženih izmena se odnosi na uvođenje zabrane fizičkog kažnjavanja dece u čuvanju i vaspitanju.

(Tanjug)

pročitaj više

Društvo

U Beogradu je sve više Grka i Kineza, prednjače Rusi i Turci: Broj turista u aprilu povećan za 40 posto

Objavljeno

-

Ras Srbija

Prema podacima Sekretarijata za upravu, Sektora statistike Grada Beograda, 111.942 turista su u aprilu posetila Beograd, od čega je skoro 100.000 stranih gostiju, što je za četrdeset odsto više u odnosu na april prošle godine. Među najbrojnijim turistima u aprilu bili su Rusi, Turci, zatim gosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Nemačke, dok najveći porast u broju dolazaka beleže gosti iz Grčke i Kine.

44 odsto više turista u Beogradu

Od ukupno 349.907 gostiju, koji su od početka godine posetili naš grad, 291.351 gost je iz inostranstva, što je za 44 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine. Ukupan broj registrovanih noćenja u našoj prestonici od početka godine dostigao je skoro milion, od čega su 807.773 noćenja ostvarili strani gosti (34 odsto više).

– Statistički podaci korespondiraju sa poslovnim i promotivnim aktivnostima naše zemlje na stranim tržištima, a očekujemo još bolje rezultate u letnjoj sezoni. Ovome izuzetno doprinose novi uspostavljeni direktni letovi naše nacionalne avio-kompanije „Er Srbija” koja Beograd i Srbiju čini dostupnijom destinacijom turistima iz čitavog sveta – rekao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

(Blic)

pročitaj više

U TRENDU