ostanimo u kontaktu

Srbija

Dušan Janjić: Tolerisanje izbora na Kosovu od strane Evrope je jedan od okidača za nove sukobe

Objavljeno

-

Tolerisanje izbora za gradonačelnika, na severu Kosova, od strane Evrope je jedan od okidača za nove sukobe, izjavio je danas predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Kaže da se dugo skretala pažnja da ne može da se pređe preko činjenica da postoji vakuum na severu Kosova, i da je poverenje građana uzdrmano onog trenutka kada su srpska lista i predstavnici Srba napustili institucije.

Dodaje da su Amerikanci stalno upozoravali na to da će nešto uraditi oko povratka predstavnika Srba u institucije, posebno u bezbednosne institucije i da će posebno nešto uraditi povodom uklanjanja tih rizika.

Srbija

SAD zabranile posete zvaničnika iz Prištine

Objavljeno

-

Kako nezvanično saznaje RTS, SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer ranije je izjavio da SAD imaju dva zahteva od Vlade Kosova – da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da se policajci povuku iz tri zgrade opštine na severu.

“Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu”, rekao je Hovenijer.

pročitaj više

Srbija

Hovenijer: Postoji velika opasnost da stranci uspostave protektorat nad severom Kosova

Objavljeno

-

kosovo online

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da što je više stranih trupa na Kosovu, manje je vlasti Prištine nad njim, a govoreći o situaciji na severu istakao je da postoji velika opasnost da kako je naveo, stranci uspostave de fakto, a možda čak i de jure protektorat nad severom Kosova, prenosi Gazeta Blic.

Više NATO trupa na Kosovu znači više stranih trupa. To znači manje moći i ovlašćenja za Kosovo. Više stranog prisustva na Kosovu, znači manje mogućnosti za lokalno stanovništvo i Albance da sami odlučuju. Postoji veoma ozbiljan rizik da će stranci uspostaviti de fakto, a možda i de jure protektorate nad severom. Kratkovida politika u najgorem slučaju stvara Palestinu, a u najboljem slučaju Kipar“, rekao je Hovenijer.

Dodao da je neophodno razgovarati sa Amerikom da bi se stvari smirile.

(Kosovo online)

pročitaj više

Srbija

SAD traže povlačenje policajaca iz zgrada opština, gradonačelnici da rade na alternativnim lokacijama

Objavljeno

-

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da SAD imaju dva zahteva od Vlade Kosova – da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da se policajci povuku iz tri zgrade opštine na severu.

“Ne razumemo zašto se alternativne lokacije, ili druge javne zgrade, ne mogu koristiti za obavljanje svojih funkcija”, rekao je Hovenijer.

Američki ambasador je naveo primer da su se gradonačelnici na severu zakleli na alternativnim lokacijama.

„Smatramo da je prisustvo kosovske policije u zgradama, koje je nasilno ušlo, veoma izazovno, pa smo zatražili od Vlade da povuče policiju iz ove tri opštinske zgrade“, rekao je američki diplomata.

Prema Hovenijeru, preduzimanje ove dve akcije će pomoći u smanjenju tenzija.

(Kosovo online)

pročitaj više

Srbija

Hovenijer: Prva sankcija za Kosovo otkazivanje zajedničkih vojnih vežbi, razmišljamo o narednim potezima

Objavljeno

-

kosovo online

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vežbi “Defender Evropa 2023”, prva posledica za Vladu Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da eskalira situaciju na severu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Vlade Kosova u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose.

„Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je sinoć doneo američki komandant za Evropu da otkaže učešće Kosova u Defender Europe 2023, što se dogodilo preko noći“, rekao je Hovenijer na sastanku sa nekoliko novinara u Prištini.

Za Kosovo su ove vežbe završene, dodao je Hovenijer.

“Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu”.

SAD su kritikovale Vladu Kosova, rekavši da su 26. maja novi albanski gradonačelnici u severnim opštinama nasilno ušli u zgrade opština na severu.

Hovenijer je rekao da SAD razmišljaju i o drugim odlukama koje će doneti u tom pravcu.

„Zatražili smo od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah preduzme korake za smirivanje situacije na severu. On nije odgovorio na ove zahteve. Zato razmatramo šta će biti naše sledeće akcije“, rekao je američki ambasador.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da Vlada Kosova nije koordinisala sa Vašingtonom za akcije preduzete u petak.

Tog dana novi albanski gradonačelnici opština na severu Kosova ušli su, uz pomoć kosovske policije, u zgrade opština.

„Kada smo saznali, oštro smo reagovali protiv toga. Odluka je negativno uticala na reputaciju Kosova i preokrenula napore ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”, naglasio je američki ambasador.

Hovenijer je citirao američkog državnog sekretara Blinkena kada je rekao da nedavne odluke kosovske vlade utiču na odnose dve zemlje.

„Danas nije bilo aktivnosti za Defender Europe ’23 i neće je biti. Za Kosovo su te vežbe završene”.

(Kosovo online)

pročitaj više

Srbija

Završen mirni protest Srba u Zubinom Potoku, biće nastavljen sutra ujutru

Objavljeno

-

Tanjug

Protest Srba u Zubinom Potoku završen je danas oko 16 časova, izjavio je Tanjugu Milija Biševac iz Građanske inicijative “Zubin Potok”, koji je najavio da će se narod opet okupiti sutra u jutarnjim časovima.

Prema njegovim rerčima, današnji protest u Zubinom Potoku protekao je mirno.

Srbi u Zubinom Potoku imaju iste zahteve kao i oni iz Zvečana i Leposavića – da se tzv. Specijalne jedinice kosovske policije Kosova povuku iz opština i da novoizabrani gradonačelnik ne dolazi u opštinu.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU