ostanimo u kontaktu

Politika

DW: Poslanici Bundestaga pozivaju opoziciju da izađe na beogradske izbore

Objavljeno

-

Većina predstavnika nemačkih parlamentarnih stranaka sa kojima je Dojče vele razgovarao u principu se slažu da vlasti Srbije nisu učinile ono što je od njih traženo kako bi izbori 2. juna bili fer, ali pozivaju opoziciju da na njih ipak izađe jer bi bojkot naneo veću štetu demokratiji.

Posle nedavnog razgovora nemačkih parlamentaraca sa grupom opozicionih srpskih političara koja je posetila Bundestag, poslanik vladajućih liberala Tomas Haker rekao je za Dojče vele da srpska opozicija „treba da iskoristi priliku za izlazak na izbore 2. juna“ i dodao da bi bojkot bio samo „voda na mlin“ vladajućih.

„Priliku treba iskoristiti i ne ispuštati je tako olako. Ne verujem da je bojkot u interesu građana. Zato bi i opozicione stranke trebalo da daju priliku svojim biračima da daju glas. U suprotnom bi jedini profiter bio tobožnji garant stabilnosti Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka“, kazao je Haker, izvestilac poslaničke grupe Stranke slobodnih demokrata (FDP) za Zapadni Balkan.

Poslanik opozicionog bloka demohrišćana (CDU/CSU) Ginter Krihbaum ukazao je na odgovornost koju opozicioni političari u Srbiji imaju prema svojim biračima.

„Ljudi koji su na poslednjim izborima glasali za ujedinjenu opoziciju to su povezali s jasnim mandatom, a to je – kontrolisati vlast u skupštini i ponuditi alternativu vladinoj politici sopstvenim sadržajima. Ali, to je moguće samo u parlamentu, a ne na ulici“, kazao je Krihbaum za Dojče vele.

Naveo je da bi bojkotom izbora opozicija praktično dobrovoljno ukinula svoj parlamentarni rad i dodao da „bojkot nije u skladu s procesom integracija u EU, koji zahteva demokratsku interakciju između opozicije i vlasti“.

Povodom razilaženja opozicionih snaga u Srbiji, Krihbaum je kazao da opozicija mora da deluje ujedinjeno kako bi mogla da stvori demokratsku protivtežu vladajućima, dok istovremeno ukazuje da većina mora „pravedno da se odnosi“ prema opoziciji.

Među poslanicima Bundestaga koji srpskoj opoziciji preporučuju izlazak na izbore je i Boris Mijatović iz vladajuće stranke Savez 90/Zeleni, koji je bio posmatrač na decembarskim izborima u Srbiji.

„Ne bih preporučio opoziciji da bojkotuje izbore 2. juna. Svim ljudima koji su prošle godine izašli na ulice Beograda protestujući zbog atmosfere nasilja u društvu, mora se ponuditi politički dom“, rekao je Mijatović za Dojče vele.

Mijatović kaže da je svestan da preporuke ODIHR-a nisu ispunjene, ali ukazuje da izbori nemaju alternativu.

„Opozicija je Srbiji hitno potrebna, iako potpuno razumem da uslovi za nove izbore nisu optimalni“, dodao je Mijatović.

Od poslanika Bundestaga sa kojima je Dojče vele razgovarao, najviše razumevanja za srpske opozicione političare koji pozivaju na bojkot imao je predstavnik vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke Josip Juratović, ocenivši da je vlada Srbije „ta koja bojkotuje izbore svojim ponašanjem“.

„Ja ne vidim šta se tu promenilo. Nijedna tačka koju je naveo ODIHR nije ispunjena. Birački spiskovi nisu ispravljeni, ni pročišćeni, RTS je i dalje zatvoren za opoziciju, s Vučićem koji 94 odsto vremena u medijima popunjava narativom o Srebrenici i Kosovu, potiskujući tako teme koje se tiču lokalnih izbora“, kazao je Juratović.

Naveo je da se i u Beogradu kalkuliše s tim da su uskoro i izbori za Evropski parlament, posle kojih će Uniji biti potrebno neko vreme da se konsoliduje, i ocenio da su „navodni ustupci (vlasti) samo pokušaj bacanja peska u oči“.

Juratović, međutim, ima razumevanja i za one predstavnike opozicije koji žele da izađu na lokalne izbore 2. juna, jer u protivnom gube lokalne strukture.

Marina Vulović, analitičarka Fondacije nauka i politika (SWP), trusta mozgova koji savetuje i nemačku vladu, navodi da „nije u interesu građanki i građana Srbije da se lokalni izbori održe pod sadašnjim uslovima“.

„Birački spiskovi i dalje nisu pročešljani i nisu sve preporuke ODIHR-a primenjene. Iako je dobro što će i ostali lokalni izbori da budu održani u isto vreme kad i beogradski, nema dovoljno vremena do juna da se implementiraju sve bitne reforme“, kazala je Vulović za Dojče vele.

Povodom percepcije da je Nemačka počela da gleda drugačije na Srbiju, posle promene vlasti i odlaska kancelarke Angele Merkel, Vulović navodi da je tome doprinelo i ujedinjavanje srpske opozicije.

„Koalicija ‘Srbija protiv nasilja’ se faktički raspala odlukom nekih stranaka da izađu na predstojeće izbore, a nekih da bojkotuju izbore. Lično mislim da je to bila pogrešna taktika, da je trebalo da ostanu zajedno, šta god odlučili – kolektivni bojkot ili kolektivni izlazak na lokalne izbore. Došlo je do fragmentacije koja može da šteti opoziciji i to ne samo u Srbiji, već i da im smanji političku težinu i u inostranstvu“, rekla je Vulović.

Od članica koalicije „Srbija protiv nasilja“ izlazak na beogradske izbore 2. juna najavili su Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su Stranka slobode i pravde i partije Srbija centar i Zajedno objavile da će ih bojkotovati jer do 2. juna nema vremena za poboljšanje izbornih uslova. I članice desne koalicije „NADA“ najavile su bojkot beogradskih izbora.

(Beta, DW)

Politika

U Skupštini Srbije nastavljena rasprava o izboru nove vlade

Objavljeno

-

Poslanici Narodne skupštine nastavili su danas raspravu o izboru nove Vlade Srbije, a u parlamentu su mandatar Miloš Vučević, kao i kandidati za ministre.

Poslanici su sinoć završili rad oko 21.30 časova, a tokom rasprave svoju podršku za izbor vlade su najavili poslaničke grupe vladajuće koalicije – JS, PUPS, SVM, SDPS, dok je opozicija kritikovala predloženi sastav vlade.

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević predstavio je juče ekspoze i sastav vlade, a poručio je da će ovo biti vlada kontinuiteta, da će članstvo Srbije u EU biti i dalje spoljnopolitički prioritet, te da će najveći izazov biti očuvanje suvereniteta i celovitosti, odnosno borba za KiM.

pročitaj više

Politika

Skupština danas raspravlja o izboru nove vlade, Vučević podnosi ekspoze

Objavljeno

-

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić sazvala je za danas posebnu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade Srbije.

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević izneće na sednici, koja počinje u 12.00 sati, program i predložiti sastav vlade.

Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će tri osobe posle izvesnog vremena ponovo biti u vladi. Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja.

pročitaj više

Politika

Maja Gojković mandatarka za sastav nove Vlade Vojvodine

Objavljeno

-

Maja Gojković biće mandatarka za sastav nove Vlade Vojvodine, saopštio je predsednik SNS Miloš Vučević na konferenciji za štampu.

Kako je naveo, ona je dobila jednoglasnu podršku.

„Što se tiče stranke, Maja Gojković dobila je mandat za sastav Pokrajinske vlade, tu je nešto duži rok, ako se ne varam, 9. maj, za izbor. Već danas će krenuti da razgovara sa poslaničkim grupama u Skupštini Vojvodine radi formiranja buduće Vlade i želim joj puno uspeha“, rekao je.

(N1)

pročitaj više

Politika

Vučević saopštio ko će sve biti u novoj Vladi Srbije

Objavljeno

-

Predsednik Srpske napredne stranke i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević predložio je imena novih ministara u Vladi Srbije.

To su:

Siniša Mali, prvi potpredsedniik vlade i ministar finansija

Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova

Irena Vujović, potpredsenik Vlade i ministar zaštite životne sredine

Aleksandar Vulin, potredsednik Vlade

Adrijana Mesarović, ministarka privrede

Aleksandar Martinović, ministar poljoprivrede

Goran Vesić, ministar građevine

Dubravka Đedović Hajdanović, ministarka energetike

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spojne trgovine

Maja Popović, ministarka pravde

Jelena Žarić Kovačević, ministarka državne uprave

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska prava

Bratislav Gašić, ministar odbrane

Marko Đurić, ministar spoljnih poslova

Tanja Mišćević, ministrka za evropske integracije

Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

Nemanja Starović, ministar za rad i zapošljavnje

Zoran Gajić, ministar sporta

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigiu o porodici i demografiji

Nikola Selaković, ministar kulture

Jelena Begović, ministarka nauke

Husein Memić, ministar turizma i omladine

Dejan Ristić, ministar informisanja

Darko Glišić, ministar za javna ulaganja

Novica Tončev, Đorđe Milićević, Nenad Popović, Usame Zukorlić i Tatjana Macura – ministri bez porfelja

Osam novih ministara

Vučević je rekao da je među ministrima, kojih je ukupno 31, njih osam koji nikada nisu bili ministri.

Dodao je i da su čak 10 članova nove vlade žene.

„U suštini imamo jednu trećinu ministara koji nisu bili u sastavu kabineta Brnabić. Što se tiče nestranačkih ličnosti, predložili smo četiri ličnosti koje nisu pripadnici ili članovi ijedne političke stranke“, rekao je Vučević.

Naglasio je da će predložiti predsednici Skupštine Ani Brnabić da sutra bude sednica na kojoj će se raspravljati o sastavu nove Vlade.

Vučević se obratio medijima posle sednice Predsedništva.

„Neće biti moguće glasanje po mestu boravišta“

Miloš Vučević istakao je i da za predstojeće lokalne izbore neće biti moguće glasanje po mestu boravišta, kao što je to bilo moguće za republičke izbore.

„Ja mislim da to nije moguće, ako smem da se nadovežem. To je bilo moguće samo za republičke izbore, kada je neko sprečan da glasa na svom mestu, pošto je Srbija jedinstvena biračka jedinica, jedinstvena biračka teritorija“, rekao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara.

On je objasnio da je to definisano od strane RIK-a, da bi se ljudi, pre svega studenti i ljudi koji nisu u svom mestu gde inače žive, mogli da glasaju na parlamentarnim izborima.

„A sve jedno je da li glasate u Subotici ili Vranju za republičke izbore, pošto je jedna izborna jedinica. I isto vam je glas u Somboru, ili Boljevcu, ili u Prijepolju, Novom Pazaru, ili u Kikindi, ili u Kragujevcu“, rekao je on.

Naglasio je da je ovo bila mogućnost isključivo za republičke izbore.

„Čak smo imali situaciju da onda ne mogu da glasaju za pokrajinske izbore. Jer je to samo bila mogućnost za republičke izbore. Evo, neko se prijavio ko inače u Subotici glasa, da glasa u Pančevu. Mogao je da glasa za republičku listu, a nije mogao da glasa za pokrajinsku listu. Nije mogao da se vrati u Suboticu pa da glasa ponovo za pokrajinsku listu“, dodao je Vučević.

Ko je sve bio na sastanku

Pored Miloša Vučevića, na sastanku su bili potpotpredsednik Glavnog odbora Vladimir Orlić i potpredsednica Glavnog odbora SNS i poverenica za Beograda Ana Brnabić.

Predsedništvu su prisustvovali i potpredsednici Glavnog odbora SNS Irena Vujović, Siniša Mali, Nevena Đurić, Nikola Selaković, Jorgovanka Tabaković, kao i predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić.

Članovi Predsedništva su Goran Vesić, Milenko Jovanov, Bratislav Gašić, Darija Kisić, Vladimir Đukanović, Aleksandar Martinović, Tomislav Momirović, Jelena Tanasković, Sandra Božić, Mirsad Đerlek, Sanja Radojević Škodrić, Marko Đurić, Petar Petković, Zlatibor Lončar, Nebojša Stefanović, Goran Cvetanović, Biljana Pantić Pilja, Dragana Sotirovski, Boško Ničić, Milan Đurić, Maja Gojković, Arno Gujon i drugi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će buduća Vlada Srbije biti formirana za dva dana i da će je činiti oko 33 do 35 odsto potpuno novih ljudi.

„Negde oko 33 do 35 odsto ljudi će biti potpuno novi koje nikada niste videli ni u jednoj vladi, što je neverovatna promena imajući u vidu da je reč o vladi kontinuiteta“, rekao je Vučić sinoć u obraćanju građanima.

(N1)

pročitaj više

Politika

Brnabić: Vlada će biti izabrana do 6. maja, bojkot izbora ne postoji

Objavljeno

-

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će nova vlada biti izabrana do 6. maja, kada je i rok, i da su izbori zakazani za 2. jun „najozbiljni izbori do sada“.

„To su izbori gde oni (opozicija) sve što se dešava Srbiji gledaju kao svoju priliku, oni imaju vremena za kampanju, ali predsednik države Aleksandar Vučić apsolutno nema, iako njemu ljudi najviše veruju, zato što se bavi pitanjima od nacionalnog interesa“, rekla je Brnabić za TV Prva.

Ona je među pitanja od nacionalnog interesa kojima se Vučić bavi, navela i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Brnabić je rekla da „bojkot izbora ne postoji“ i da ih niko u opoziciji neće bojkotovati.

„Izvukli su se na to da njihovi lokalni odbori mogu da kažu gde hoće (da učestvuju) ili neće. Niko ne bojkotuje izbore. U Novom Sadu svi idu zajedno i u nekim drugim lokalnim samoupravama. Tamo gde oni vide da su slabi oni tu neće da izađu jer kao fol bojkotuju izbore, a tamo gde misle da su malo jači tamo će da izađu zato što kao tamo ne bojkotuju izbore. Dakle, ne postoji bojkot“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je njen „generalni zaključak“ iz razgovara sa opozicijom o izbornim uslovama da se samo vlastima žuri i da žele da se spusti tenzija u društvu, dok se drugoj strani, kako je rekla, „ne žuri nigde“.

(Beta)

pročitaj više

U TRENDU