ostanimo u kontaktu

Region

Edi Rama tvrdi da su odnosi Beograda i Prištine bolji nego ikad

Objavljeno

-

Premijer Albanije Edi Rama tvrdi da su odnosi Srbije i tzv. Kosova bolji nego ikad, ali dodaje da ima još mnogo toga da se uradi da se oni poboljšaju.

Rama je, na Ekonomskom forumu u Delfima, rekao da je ceo Zapadni Balkan u mnogo boljoj situaciji nego pre nekoliko godina i ocenio da je dijalog Beograda i Prištine i dalje veliko pitanje, čije bi rešavanje dovelo do zatvaranja poglavlja sukoba u regionu, prenosi Reporteri.

„To je nešto veoma važno i strateško. Međutim, čak i u pogledu ovog elementa, ovog konkretnog pitanja, odnosi između Kosova i Srbije nikada nisu bili tako dobri kao što su sada“, smatra Rama.

Region

Stano: Skupština Republike Srpske da obustavi inicijative koje podrivaju Ustav

Objavljeno

-

 Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je danas vođstvo Republike Srpske da obustavi zakonodavne incijative „koje bi podrivale ustavni poredak“ Bosne i Hercegovine, povodom današnje posebne sednice Narodne skupštine RS.

Na sednici Skupštine u Banjaluci danas se razmatraju Izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, koju je formirala Vlada Srpske, kao i predlozi Izbornog zakona, Zakona o imunitetu i referendumu.

„Evropska unija ističe da suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući odluke Ustavnog suda, i međunarodna ličnost BiH moraju biti poštovani. Bilo koje radnje protiv ovih principa će voditi ozbiljnim posledicama“, saopštio je Stano.

pročitaj više

Region

Pregovori na klik – kako izgleda prvo „digitalno cenkanje“ u regionu

Objavljeno

-

U tradicionalnoj kupovini, cenkanje često zahteva pregovaračke sposobnosti. U digitalnom okruženju, ova praksa do sada nije bila zastupljena usled nedostatka odgovarajućih rešenja. Dodavanjem opcija „ponudi manje“ i „kontraponuda“ na Limundo platformi, otvaraju se nove mogućnosti i pregovaranje o ceni dobilo je moderan i savremeni pristup.

Ideja je da se konačna cena predmeta odredi kroz dogovor između kupca i prodavca, a da je taj proces u potpunosti automatizovan i jednostavan za upotrebu, tako da su i kupac i prodavac „na klik“ od željene cene.

Osim benefita, kupovina i prodaja na ovaj način sadrže i elemente zabave za kupce i prodavce, dok primena ovakvog sistema istovremeno predstavlja i veliki tehnički izazov.

„Svedoci smo cena ‒ inboks fenomena koji se zadržao godinama i toga da ljudi pre kupovine vole da popričaju o ceni. Tako smo se upustili u projekat koji bi taj proces olakšao za obe strane. Kupac na Limundu sada ima mogućnost da klikom na „ponudi“ manje upiše novčani iznos manji od onog koji inicijalno traži prodavac.

To otvara vrata za pregovaranje o ceni. Prodavcu je na raspolaganju kontraponuda koja mu omogućava da prihvati, odbije ili predloži svoju novu cenu kupcu, koji ponudu onda takođe može prihvatiti ili odbiti. Na taj način mogu da sasvim automatizovano ispregovaraju o kupovini predmeta po nižoj ceni i tu kupoprodaju realizuju po ceni koja je prihvatljiva za obe strane“, navodi Milan Nićetin, direktor LimundoGrada.

Povratne informacije ukazuju na to da je „digitalno cenkanje“ doprinelo povećanju zadovoljstva korisnika. Kupci mogu doći do predmeta po boljoj ceni, a prodavci brže prodati predmet prilagođavajući cenu prema potražnji i tržištu.

Ponudi manje i kontraponuda uvedene su na Limundo platformu u cilju poboljšanja trgovine na sajtu, ali i podizanja online kupovine i prodaje u Srbiji na viši nivo.

(Forbes Srbija)

pročitaj više

Region

Plenković proglasio pobedu na izborima: HDZ-u najviše mandata, ali nedovoljno da samostalno vlada

Objavljeno

-

Premijer Hrvatske Andrej Plenković proglasio je pobedu Hrvatske demokratske zajednice na parlamentarnim izborima i najavio da u četvrtak kreće u formiranje nove parlamentarne većine, kako bi formirali vladu.

“HDZ je treći put zaredom uverljivo pobedio na parlamentarnim izborima“, rekao je Plenković u izbornom štabu HDZ u Zagrebu posle parlamentarnih izbora održanih u sredu na kojima je pobedila HDZ ali s nedovoljno glasova za samostalnu vlast.

Naglasio je da će voditi računa o ključnim interesima zemlje, kao što je stabilnost i ocenio da je važno da što pre budu formirane nova parlamentrana većina i vlada.

Plenković je ocenio da opoziciona Socijaldemokratska partija ne zaslužuje da formira vladu, već da to treba da učini HDZ kao pobednik izbora.

„Treći put smo tražili poverenje naroda u zahtevnim okolnostima. Vodili smo kampanju u okolnostima flagrantnog kršenja Ustava, a oni i dalje govore o nekakvoj vladi nacionalnog spasa“, rekao je Milanović, misleći na Socijaldemokratsku partiju.

„Umesto da čestitaju, oni nastavljaju s govorom mržnje. Kreirali su atmosferu koja nije primerena. Katastrofalno su proveli vreme u opoziciji i ne zaslužuju da vode vladu. Mi smo dobili poverenje s našim partnerima“, kazao je Plenković.

On je istakao da je sada neophodno da se hitno konstituiše Sabor, kako bi mogla da se formira vlada, jer u geopolitičkim okolnostima u kojima se nalaze Evropa i svet samo na taj način može da se garantuje sigurnost hrvatskim građanima.

Državna izborna komisija sapštila je, na osnovu 94,4 odsto obrađenih biračkih mesta, da je HDZ osvojio 60 mandata, 57 iz Hrvatske i sva tri iz dijaspore, koalicija oko SDP ima 42 madata, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, Istarski demokratski sabor tri, NP Sever dva i Fokus jedan mandat.

Preostalih osam mandata pripada manjima, od čega srpskim strankama tri.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Na izbore je izašlo više od 60 odsto birača.

(Beta,FoNet, N1 Zagreb)

pročitaj više

Region

Plenković: Sigurno se može ostvariti napredak u odnosima sa Srbijom

Objavljeno

-

Hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske stranke (HDZ) Andrej Plenković izjavio je danas, nakon što je glasao na parlamentarnim izborima, odgovarajući na pitanje novinara, da se sigurno može ostvariti napredak u odnosima sa Srbijom u naredne četiri godine i da samo treba imati dobru platformu za razgovore.

„Hrvatska je ostvarila veliki napredak na području prava manjina, uključujući Srbe i njihovu uključenost u političke procese“, naveo je Plenković.

„Pomažemo i Bosni i Hercegovini radi Hrvata koji su tamo konstitutivan narod, ali želimo razvijati odnose sa svim susedima“, rekao je Plenković.

pročitaj više

Region

Otvorena biračka mesta na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj

Objavljeno

-

U Hrvatskoj su u 7 sati otvorena biračka mesta na kojima će građani birati svoje predstavnike u Saboru na 11. parlamentarnim izborima od proglašenja samostalnosti 1991. godine.

Biračka mesta, kojih ima oko 6. 500 širom Hrvatske. zatvaraju se u 19 sati, kada prestaje i izborna tišina.

Izborni prag iznosi pet odsto. Sabor ima 151 poslanika. Sa teritorije Hrvatske, koja je podeljena u 10 izbornih jedinica, bira se 140 poslanika, a iz svake izborne jedinice bira se po 14 poslanika.

Tri poslanika bira hrvatska dijaspora u 11. izbornoj jedinici, a osam poslanika u 12. izbornoj jedinici biraju pripadnici nacionalnih manjina.

Na izborima su prijavljene 165 kandidatske liste od toga je samostalnih stranačkih lista 95 (na prošlim izborima bulo ih je 192). Kandidovano je ukupno 2.277 kandidata, od toga 56 odsto muškaraca i 44 odsto žena.

Hrvatska ima oko 3,9 miliona stanovnika, birača sa pravom glasa je 3.733.283, a sa prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3.511.086.

pročitaj više

U TRENDU