ostanimo u kontaktu

Svet

EU će tražiti od kompanije Meta da objasni zašto ne funkcioniše zaštita za decu

Objavljeno

-

Evropski komesar za industriju Tjeri Breton najavio je da će se krajem juna sastati sa izvršnim direktorom kompanije Meta, Markom Zakerbergom i zahtevati da ta kompanija odmah reaguje pošto, kako je rekao, njen zaštitni kodeks za decu izgleda ne funkcioniše.

Platforme društvenih medija, kao što su Instagram, TikTok, Snapchat i YouTube, izazvale su zabrinutost među regulatorima i korisnicima sadržaja namenjenih za malu decu, preneo je Rojters.

“Izgleda da Metin dobrovoljni kodeks o zaštiti dece ne funkcioniše”, napisao je Breton na Twitteru.

Breton je istakao da Zakerberg sada mora to da objasni i odmah preduzme akcije, najavljujući da će se sastati u Metinom sedištu u Menlo Parku u Kaliforniji, 23. juna.

Portparol Mete je rekao da kompanija ima strogu politiku i tehnologiju za sprečavanje predatora da pronađu ili stupe u interakciju sa tinejdžerima putem aplikacija.

Portparol je naveo da su Meta timovi razbili 27 takvih mreža između 2020. i 2022. godine, kao i da je u januaru ove godine bilo blokirano više od 490.000 naloga zbog kršenja politike bezbednosti dece.

“Stalno istražujemo načine za aktivnu odbranu od ovakvog ponašanja i mi smo osnovali internu radnu grupu da istraži ove tvrdnje i odmah se time pozabavi”, istakao je portparol.

Breton je rekao da će Meta takođe morati da saopšti šta planira da uradi da bi se uskladila sa pravilima EU u vezi sa onlajn sadržajem poznatim kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA) nakon 25. avgusta ili će se, kako je naveo, suočiti sa teškim sankcijama.

DSA zabranjuje određene vrste ciljanih oglasa na onlajn platformama, kao što su one namenjene deci ili kada koriste posebne kategorije ličnih podataka, kao što su etnička pripadnost, politički stavovi i seksualna orijentacija.

DSA kazne za kršenja odredbi mogu dostići čak šest odsto od globalnog prometa kompanije.

(Telegraf.rs)

Svet

Firefox sada ima ugrađeni prevodilac stranica koji radi čak i bez interneta: Evo koje jezike podržava

Objavljeno

-

Nova verzija Firefox-a, pod oznakom 118, donosi značajnu inovaciju koja korisnicima omogućava automatski prevod web stranica direktno u pregledaču. Ova funkcija je značajno različita u odnosu na konkurentske servise za prevod, kao što su Google Translate i Microsoft Bing Translator.

Ovaj prevodilac funkcioniše lokalno, što znači da prevedeni tekst nikada ne napušta korisnikov računar. Drugim rečima, za razliku od servisa koji koriste cloud tehnologiju, Firefox-ov prevodilac ne zahteva konekciju sa serverima i može raditi i u offline režimu.

Kada korisnik otvori web sajt na podržanom jeziku koji je različit od podrazumevanog jezika pretraživača, ikonica za prevod će se pojaviti u adresnoj traci. Nakon što se klikne na nju, pojaviće se iskačući prozor koji pita sa kog jezika na koji jezik želite da prevedete sadržaj. Ako vaš pretraživač automatski ne detektuje jezik web sajta, možete ga ručno podesiti. Takođe možete izabrati opcije “uvek prevodi” ili “nikad ne prevodi”.

Međutim, tu su i loše vesti: trenutno su podržani samo sledeći jezici:

  • Bugarski
  • Holandski
  • Engleski
  • Francuski
  • Nemački
  • Italijanski
  • Poljski
  • Portugalski
  • Španski

Mozilla je navela da prevodilac može imati problema sa sajtovima koji koriste sadržaj na više jezika. Takođe, prevodilac ne podržava tekst iz slika ili video materijala.

Ova inovacija predstavlja značajan korak napred za Firefox, posebno u pogledu privatnosti i funkcionalnosti, i potencijalno može uticati na tržišni udeo pretraživača u korist Mozille.

(Telegraf.rs)

pročitaj više

Svet

Kineski hakeri ukrali 60.000 mejlova američkog Stejt departmenta

Objavljeno

-

Neimenovani viši službenik američkog Senata izjavio je da su kineski hakeri uspeli da ukradu oko 60.000 mejlova Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država.

Ranije ove godine kineski hakeri su već imali slične napade i pritom su srušili Majkrosoftovu platformu za mejlove.

Ovaj put su hakeri doprli do oko 60.000 mejlovi, koji su ukradeni s 10 različitih naloga Stejt departmentata.

(Tanjug)

pročitaj više

Svet

Istraživanje: Više od 55 odsto birača ima negativan stav o Trampu

Objavljeno

-

Broj američkih birača koji imaju negativan stav o bivšem predsedniku Donaldu Trampu premašio je 55 odsto, dok je, istovremeno, i više onih koji o njemu imaju “veoma povoljno” mišljenje, pokazuje istraživanje televizije News Nation.

Kako se navodi, 44 odsto ispitanika ima “veoma nepovoljan” stav o Trampu, što je više od bilo kog drugog kandidata Republikanske stranke za predsedničku nominaciju.

Oko 13 procenata njih kaže da ima “donekle nepovoljno” mišljenje o bivšem predsedniku, što je ukupno oko 56 odsto Amerikanaca koji negativno gledaju na Trampa.

(Tanjug)

pročitaj više

Svet

Tramp izostao i sa druge TV debate republikanskih kandidata

Objavljeno

-

Sedam republikanaca koji se uz Donalda Trampa bore da budu kandidati svoje stranke na predsedničkim izborima u SAD sledeće godine, učestvovali su u drugoj TV debati, a bivši američki predsednik je i ovog puta izostao.

U debati koja je u sredu održana u Biblioteci i muzeju Ronalda Regana u mestu Simi Vali u Kaliforniji, učestvovali su bivši potpredsednik Majk Pens, bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, guverner Floride Ron Desantis, guverner Severne Dakote Dag Burgum, senator Južne Karoline Tim Skot, bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi i preduzetnik Vivek Ramsvami.

Kandidati su u TV debati uglavnom kritikovali odsutnog Trampa, predsednika SAD Džozefa Bajdena, ali i jedni druge, najviše zbog pitanja odnosa sa Kinom, migarcione i ekonomske politike, prenosi Rojters.

(Tanjug)

pročitaj više

Svet

Teška situacija u Volosu i na Eviji zbog poplava, putevi blokirani, nema struje

Objavljeno

-

Grčku je pogodilo novo nevreme, a danas je najteža situacija u oblasti grada Volosa i ostrva Evije, gde su blokirani putevi, a veći deo stanovništa ostao bez struje.

Obilne padavine koje je juče donela oluja Elijas pogodile su severni deo Evije, grčkog ostrva koje je bilo teško ugroženo šumskim požarima 2021, kao i region Tesaliju kojim je početkom ovog meseca pogođeno olujom Danijel.

Veliki deo grada Volosa ponovo je pod vodom i blatom, vatrogasci i vojska su evakuisali ljude iz kuća i automobila, a stanovnici ponovo nemaju struju.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU