ostanimo u kontaktu

Srbija

EU i SAD: Vučić i Kurti da prihvate evropski plan u načelu i da počnu razradu

Objavljeno

-

EU i SAD očekuju da čelnici Beograda i Prištine sutra u Briselu prihvate evropski predlog kao načela, polazišta za celovito, pravno obavezujuće sređivanje odnosa dve strane, i da počnu da razrađuju kako ga primeniti u roku od nekoliko meseci, uz istovremeno neizostavno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Zvaničnici u Briselu, upućeni u dijalog Beograda i Prištine, rekli su novinarima iza zatvorenih vrata da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti stavili do znanja da će predočiti i svoje „crvene linije“ i uslove u vezi sa evropskim predlogom, poznatim i kao francusko-nemački plan.

Evropski posrednici su, međutim, podvukli da su EU i SAD čvrsto uvereni da „evropski, nemačko-francuski predlog“ to ima na umu i nudi rešenja, a Vašington je predočio da će konačni sporazum značiti i bitne ustupke i „bolne kompromise za obe strane“, naveli su zvaničnici.

Zato se neće odmah raspravljati o sadržaju predloga EU, koji je utvrđen u aneksu i nije objavljen, već o načinima i koracima da se on što pre sprovede.

Zvaničnici u Briselu su dodatno objasnili svoj stav da prihvatanje i sprovođenje ovog sporazuma od Beograda znači činjeničko priznavanje nezavisnosti Kosova, a ne zvanično, pošto se u „polazištima i načelima“ za sporazum to i ne traži.

Ranije su specijalni predstavnici EU i SAD za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, isticali da je rešenje za sveobuhvatni sporazum da se Srbija ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, što je preuzeto iz sporazuma nekadašnje dve Nemačke za rešenje uzajamnih odnosa, kada Bon nije priznavao Istočnu Nemačku, ali se nije protivio njenom ulasku u UN.

Za SAD i članice EU koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova to je jasan cilj koji bi otvorio vrata ne samo približavanju Srbije i Kosova Uniji, već i značajnim investicijama, finansijskoj i ekonomskoj pomoći, i ugrađivanju Srbije u „zapadni tabor“, u vreme kada Evropa i Amerika pomažu Ukrajini u ratu protiv Rusije i žele da istisnu ruski uticaj sa Balkana.

SAD i EU, koji navode da nije u pitanju ponuda „uzmi ili ostavi“, veoma odlučno stavljaju do znanja i da će ona strana, koja odbije evropski predlog, biti suočena s teškim ekonomskim, finansijskim i političkim posledicama u odnosima sa Zapadom, uz obustavu investicija.

Agencija Beta je od evropskih diplomatskih izvora zatražila, ali nije dobila tumačenje kako bi Kosovo, ako Srbija potpiše evropski plan, uz činjeničko prihvatanje nezavisnosti svoje otcepljene pokrajine, moglo da uđe u UN, ako dve stalne članice Saveta bezbednosti, Rusija i Kina, to spreče sa obrazloženjem da Srbija nije zvanično priznala Kosovo.

Zvaničnici u Briselu veruju da bi pet članica EU koje ne priznaju Kosovo (Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar) ipak prihvatile tu činjeničku, nezvaničnu kosovsku nezavisnost u slučaju da Beograd potpiše sporazum, ali su pregovori o tome između tih zemalja i posrednika EU još u toku. Najviše uzdržanosti prema takvom obrtu do sada su iskazivali Španija i Kipar.

Crvene linije Beograda

Vučić će sutra, kako je najavljeno, obrazložiti „crvene linije“ Beograda, a to se pre svega odnosi na to da Srbija nikad neće priznati Kosovo ni pristati na njegov ulazak u UN.

Beograd traži da se odmah, uporedo, krene u formiranje ZSO, onako kako je to predviđeno briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine, što je Kurti sad prvi put načelno prihvatio kao temu pregovora, ali zahteva da se uvaže bitne primedbe koje je na sporazum o ZSO izneo Ustavni sud Kosova, što su pominjali i Amerikanci.

Kurti takođe uporno ponavlja da cilj za Prištinu može biti jedino „uzajamno priznavanje i reciprocitet s Beogradom“.

Zvaničnici u Briselu zato kažu da nikako ne očekuju da se sutrašnji susret brzo završi, jer bi to značilo da nema rezultata, već da „što duže traje“, jer „to može značiti i da će biti uspeha“.

Dodaju da je reč o osnovnom, prilično sveobuhvatnom sporazumu koji umnogome ima elemente „sveukupnog pravno obavezujućeg sporauzma o normalizaciji odnosa dve strane“.

Srpski ministar odbrane Miloš Vučević navodi da Srbija „treba da traži kompromisna rešenja, da sagleda šta može da dobije, da ne ostane izolovano ostrvo i da izbegne scenario iz 1990-ih, jer je ovo momenat kada se spasava država“.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ukazuje da Srbija, uz „crvene linije“, mora da vodi itekako računa o svojoj ekonomskoj snazi i budućnosti.

Politika

Srpska lista: Nećemo na lokalne izbore na severu Kosova jer nisu ispunjeni naši zahtevi

Objavljeno

-

Srpska lista saopštila je danas, posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, da neće učestvovati na aprilskim izborima na severu KiM, jer nisu uklonjeni razlozi zbog kojih su Srbi napustili institucije.

Dva dana pre isteka roka za prijavu političkih subjekata za učešće na izborima, koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM i za odbornike u skupštinama Zvečan i Leposavić, Srpska lista je saopštila da na njima neće učestvovati.

Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sa Džefrijem Hovenijerom su razgovarali predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

Srbi sa severa Kosova su napustili kosovske političke institucije, ali i policiju i pravosuđe 5. novembra prošle godine. Izbori su prvi puta raspisani za 18. decembar prošle, ali su posle pritiska SAD i EU, odloženi za 23. april.

pročitaj više

Srbija

Tužilaštvo se žali na presudu Simonoviću i ostalima, traže strože kaze

Objavljeno

-

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu uložiće žalbu na prvostepenu presudu kojom su danas nakon ponovljenog suđenja bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i trojica muškaraca osuđeni na kazne zatvora zbog paljenja kuće novinaru “Žig info” Milanu Jovanoviću.

Tužilaštvo će u žalbi tražiti da se okrivljenima izreknu kazne zatvora koje je tužilaštvo predložilo, odnosno da se Simonović osudi na kaznu zatvora od osam godina, dok je ovom presudom osuđen na kaznu zatvora od pet godina, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Za drugooptuženog Vladimira Mihailovića, tužilaštvo je tražilo da se osdudi na kaznu zatvora od pet godina, dok je osuđen na četiri godine, za Igora Novakovića tužilaštvo je tražilo kaznu zatvora od pet godina, a koji je osuđen na tri i po godine.

pročitaj više

Politika

Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

“Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu”, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

pročitaj više

Politika

Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti će u četvrtak obavestiti poslanike o sastanku i dogovoru u Ohridu, najavila je šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje.

Posle sastanka predsedništva parlamenta, ona je rekla da su neke ranije planirane tačke skinute sa dnevnog reda, kako bi se dalo vremena za Kurtijev izveštaj i poslanička pitanja u vezi dogovora postignutog u Ohridu, odnosno primeni dogovorenog aneksa sporazuma Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. 

Poslanica Demokratske partije, Bljerta Deljiu, rekla je da ta stranka sa rezervom prihvata to što je Kurti dogovorio sa srpskim predsednikom i da na njega ima ozbiljne primedbe.

“Mi smo kao stranka veoma zabrinuti zbog ovlašćenja koja su data srpskoj zajednici”, rekla je Deljiu.

Predstavnik druge najveće opozicione partije, Demokratskog saveza, Armend Zemaj ponovio stav te stranke da je dogovor u Ohridu u suprotnosti sa ciljevima tzv. Kosova. 

“Preuzete obaveze će nas mnogo koštati. Osim obaveze da se formira Asocijacija (ZSO), postoji i deo gde se pominje samouprava, koja se ne prevodi drugačije nego kao stvaranje novog nivoa vlasti”, smatra Zemaj. 

Sednica će biti održana 23. marta, tačno dve godine od kada je Kurti preuzeo dužnost od tadašnjeg premijera Avdulaha Hotija.

pročitaj više

Srbija

Znate li zašto proleće više ne dolazi 21. marta?

Objavljeno

-

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba, osim jeseni koja počinje 23, počinju 21. u mesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proleće dolazi dan ranije.

Bez obzira cvetaju li već magnolije i da li su temperature dosegle prolećne ili to tek iščekujemo, danas, u 22 časa i 24 minuta, a trajaće do 21. juna, ili 92 dana, 17 sati i 33 minuta.

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba, osim jeseni koja počinje 23, počinju 21. u mesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proleće dolazi dan ranije, zbog dve različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba – meteorološke i astronomske.

Meteorološkom se metodom vode meteorolozi koji posmatraju spuštanje i rast temperature i stanje u atmosferi, a prema njoj se meteorološka sezona koordinira prema kalendaru i svako godišnje doba traje tri meseca. Tom metodom proleće traje od 1. marta do 31. marta.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama, a odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska osa bude na 23,5 stepena u odnosu na orbitu oko Sunca, pa nam ove godine na primer proleće stiže večeras.

pročitaj više

U TRENDU