ostanimo u kontaktu

Region

EU Orbanu dala još 24 sata: Mora hitno da donese odluku o Ukrajini

Objavljeno

-

Lideri država članica Europske unije okupiće se sutra na vanrednom samitu u Briselu na kojem će pokušati slomiti otpor mađarskog premijera Viktora Orbana da odobri paket makrofinansijske pomoći Ukrajini. Posljednjih dana i nedelja vode se intenzivni razgovori kako bi se došlo do rešenja, ali ishod još nije siguran.

“Cilj je uveriti Mađarsku da se pridruži ostalim 25 država. Do danas se u tome nije uspelo i sada je pitanje kako će se Orban postaviti na samitu”, rekao je jedan evropski diplomatski izvor.

Pre samita koji počinje u četvrtak ujutro lideri će se okupiti večeras na neformalnoj večeri. Šefovi država ili vlada zemalja članica razgovaraće o reviziji sedmogodišnjeg proračuna, unutar kojeg je predviđen paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra za sledeće četiri godine, prenosi Index. hr.

Orban blokirao odluku

Na zadnjem samitu, sredinom decembra prošle godine, 26 zemalja je podržalo pregovarački okvir koji je predložio predsednik Evropskog veća Šarl Mišel, međutim, izostao je pristanak mađarskog premijera Viktora Orbana i odluka nije donesena jer je za nju potreban konsenzus svih država članica.

Predlog predviđa povećanje Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. za 64.6 milijardi evra. Od toga je samo 21 milijarda svežeg novca, to jest, toliko bi države članice morale povećati svoj doprinos proračunu, 10,6 milijardi evra dobilo bi se preraspodelom postojećih sredstava, a preostale 33 milijarde su samo jamstva za zajmove koje bi EU podigla i prosledila Ukrajini po povoljnim uslovima.

Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi evra, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi.

Tražio odmrzavanje svih EU sredstava za Mađarsku

Orban je zbog protivljenja pomoći Ukrajini blokirao celi paket. Za svoj pristanak tražio je odmrzavanje svih evropskih sredstava namenjenih Mađarskoj. Komisija je pre decembarskog samita odmrznula 10.2 milijarde evra mađarskih sredstava, a ostala je još oko 21 milijarda koja je i dalje blokirana.

Orban je poslednjih dana signalizirao da je spreman podržati paket pomoći Ukrajini u okviru sedmogodišnjeg proračuna, ali pod uslovima da se o tom odlučuje svake godine, i to jednoglasno. To je neprihvatljivo ostalim državama članicama i nije u skladu sa evropskim pravilima.

Unutar EU povećava se pritisak na Orbana da prestane s ucenjivanjem, na šta on uzvraća da je Evropska unija ta koja ucenjuje Mađarsku.

Britanski dnevnik Financial Times objavio je, pozivajući se na jedan radni dokument, da je 26 zemalja članica spremno, ako Orban ostane pri svom stavu, javno da zapreti Mađarskoj da će ostati bez svih sredstava iz evropskog proračuna, što bi onda za posledicu imalo odvraćanje investitora od ulaganja u Mađarsku i slabljenje njene valute.

Mogućnost bilateralne pomoći

Ako Orban ne pristane na kompromis, spominje se mogućnost da 26 država članica bilateralno osigura pomoć Ukrajini u predviđenom iznosu. Ali, to je dosta komplikovano, između ostaloga i zato što u pojedinim zemljama članicama to moraju odobriti njihovi nacionalni parlamenti. Osim toga, gubi se predvidivost finansijske pomoći, što se navodi kao jedan od ciljeva politike EU prema Ukrajini.

Izvan revizije VFO-a razgovarat će se i o povećanju sredstava za vuropski instrument mirovne pomoći (EPF) za pet milijardi evra godišnje u sledeće četiri godine. Iz toga instrumenta se plaćaju oružje i streljivo koje države članice dostavljaju Ukrajini iz svojih zaliha. Čelnici će takođe razgovarati i o stanju na Bliskom istoku.

(Index.hr)

Region

U Tirani održan protest opozicije, demonstranti bacali kamenice na policiju

Objavljeno

-

Više hiljada pristalica albanske opozicije protestovalo je u Tirani protiv aktuelne vlade premijera Edija Rame optužujući je za korupciju.

Demonstranti su bacali kamenice i baklje na policiju, a neki su srušili gvozdenu ogradu oko zgrade Vlade, prenosi AP.

Opozicioni poslanici od oktobra često ometaju sednice parlamenta u znak protesta zbog odbijanja vladajućih socijalista da se formiraju parlamentarne komisije za istragu navodnih slučajeva korupcije u koje je, kako tvrde, umešan premijer Edi Rama i drugi zvaničnici.

pročitaj više

Region

Republika Srpska obeležava Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata

Objavljeno

-

Republika Srpska danas obeležava danas Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, u kojem su život dala 23.752 pripadnika Vojske i policije Srpske, i 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Centralno obeležavanje biće održano u Višegradu. U manastiru Dobrun biće služen parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata i poginulim ustanicima. Biće položeno cveće na spomenik voždu Karađorđu.

Na Trgu palih boraca u Višegradu biće položeni venci poginulim borcima Vojske Republike Srpske, nakon čega će biti održana svečana akademija.

pročitaj više

Region

Sijarto: Srbija spremna za EU, ne treba je uslovljavati pitanjem Kosova

Objavljeno

-

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocenio je da je Srbija spremna da uđe u Evropsku uniju, dodajući da njeno članstvo ne treba uslovljavati normalizacijom odnosa s Kosovom.

On je u razgovoru za hrvatsku agenciju Hina rekao da je Srbija spremna „sutra da uđe u EU“ i da bez nje kao „najveće i najsnažnije“ države Zapadnog Balkana, nema stabilnosti na tom području.

„Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika“, rekao je Sijarto.

Čestu antizapadnu i antievropsku retoriku predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sijarto objašnjava osećajem razočarenja zbog izostanka približavanja članstvu, usprkos ispunjenim kriterijima, prenela je Hina.

„Srbija je ponosna nacija. Zato verujem da pristup birokratije iz Brisela treba da se promeni prema njoj“, rekao je ministar dodavši da pristup ‘ex-cathedra’ treba zameniti razgovorom ‘oči u oči’. Mađarski šef diplomatije je ocenio da je vezivanje članstva Srbije u EU za normalizaciju odnosa sa Kosovom nepravedno prema Beogradu, jer to ne zavisi samo o Srbiji. On je rekao i da projekat EU nije završen dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu njegove članice, jer „Briselu više treba region nego što je on regionu potreban“.

Sijatro je najavio da će Mađarska tokom predsedanja EU u drugoj polovini ove godine staviti naglasak na ubrzanje tog procesa, jer bi time EU dobila svežinu i novi zamah.

Povodom sankcija protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji često preti otcepljenjem tog entiteta od BiH, Sijarto je rekao da evropske sankcije „nikad nisu uspele nigde“ i da nema smisla kažnjavati „demokratski izabranog čelnika RS“ jer to samo „pogoršava situaciju“.

Sijarto smatra da ubrzanje članstva u EU treba iskoristiti i za smanjenje tenzija u BiH.

On je odbacio izjave nekih zapadnih vojnih čelnika da bi Rusija za nekoliko godina mogla da napadne neku članicu NATO, upitavši zašto bi neko napao nekog ko je puno jači. Takođe je kazao da ne vidi Rusiju kao pretnju ni za jednu članicu NATO.

(Hina)

pročitaj više

Region

Severna Makedonija: Od danas prestaju da važe pasoši sa starim nazivom države

Objavljeno

-

 U Severnoj Makedoniji će od danas prestati da važe pasoši sa starim nazivom države „Republika Makedonija“, javljaju tamošnji mediji.

Putne isprave sa starim nazivom prestaće da važe tačno u ponoć, prenosi makedonski javni servis MRT.

Za razliku od pasoša, i dalje će važiti lične karte na kojima piše „Republika Makedonija“, ali isključivo na teritoriji Severne Makedonije.

pročitaj više

Region

Dodik: Institucije RS će učiniti sve da zaštite život i imovinu građana

Objavljeno

-

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da institucije Srpske čine i činiće sve da zaštite život i imovinu njenih građana.

„Pravo na drugačije mišljenje, kritiku, ne može biti dovedeno u pitanje, posebno ne zloupotrebom bilo čije porodice, bez obzira na motive ili razloge koji su doveli do nedozvoljenog ponašanja“, napisao je Dodik na društvenoj mreži „Iks“.

On je podsetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila izmene Krivičnog zakona u delu koji se odnosi na klevetu.

pročitaj više

U TRENDU