ostanimo u kontaktu

Srbija

„EU razočarana neizlaskom Srba na izbore na severu Kosova“

Objavljeno

-

Evropska unija (EU) razočarana je odlukom srpskih političkih partija da ne učestvuju na lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, a dužnost Kosova i Srbije je da prioritet bude povratak kosovskih Srba u strukture na centralnom i lokalnom nivou, prenosi RTK.

Očekuje se da će lokalni izbori biti održani 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposavići i Zubinom Potoku, sa srpskom većinom.

Srpska lista, kao i druge stranke koje predstavljaju Srbe na Kosovu izjasnile su se da neće učestvovati na tim izborima.

Portparol Evropske komisije je mejlom za Radio Kosovo istakao da je za žaljenje bojkot izbora političkih predstavnika lokalnih Srba.

Srpski predstavnici na Kosovu su u novembru prošle godine napustili sve kosovske institucije, uključujući pozicije u Vladi i Skupštini Kosova, kao i one u pravosuđu i Kosovskoj policiji na severu.

Iz Brisela poručuju da je EU sa svojim partnerima posvećena deeskalaciji tenzija i da Srbi ispune svoje obaveze u dijalogu i vrate se u lokalne institucije.

„Do sada je napravljen mali napredak. Imperativ je da se vratimo na situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj vlasti, policiji i pravosuđu na severu Kosova. Potrebno nam je da obe strane odigraju svoju ulogu u ovome“, navodi se u odgovoru portparola EK.

Kosovo i Srbija su 27. februara ove godine prihvatile Sporazum o putu normalizacije, koji je dopunjen prihvatanjem Aneksa implementacije u Ohridu 18. marta. Prema odgovoru iz EU, oni ne mogu da nateraju ni Kosovo, ni Srbiju da učine uspešnim te demokratske procese.

„Dužnost Kosova i Srbije je da daju prioritet povratku kosovskih Srba u lokalnu upravu, policiju i pravosuđe i da se dogovore o putu napred koji je inkluzivan, pravedan, demokratski i miran“, navodi se u odgovoru za Radio Kosovo.

Hronika

B. S. priznao da je nosio lutku na protestu, osuđen uslovno

Objavljeno

-

Više javno tužilaštvo u Beogradu i okrivljeni B. S. (61) zaključili su danas sporazum o priznanju krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, u skladu sa kojim je okrivljenom izrečena uslovna osuda, a on je pušten na slobodu.

Naime, sporazum je, nakon održanog ročišta, presudom potvrdio Viši sud u Beogradu i B.S. izrekao uslovnu osudu na kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko on ne ponovi krivično u roku od dve godine, saopštilo je Tužilaštvo.

Stranke su se sporazumno odrekle prava na žalbu protiv ove presude, a okrivljenom je odmah ukinut pritvor.

– Okrivljeni je u skladu sa ovim sporazumom, svesno i dobrovoljno priznao da je na protestu “Srbija protiv nasilja” 3. juna 2023. godine u Beogradu pozivao građane da se silom svrgne s vlasti predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, tako što je nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom, tako da aludira na vešanje – navodi se u saopštenju.

Fotografija pomenutog transparenta i lutke objavljena je na društvenim mrežama i portalima te je bila dostupna velikom broju građana.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Predsednica Indije u poseti Srbiji, Vučić je dočekao na novoj pisti

Objavljeno

-

Tanjug

Na novu pistu beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” danas je sleteo avion u kome je bila predsednica Indije Dorupadi Murmu, koju je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija je druga po redu zemlja koju šefica indijske države posećuje od kada je izabrana na funkciju.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

MUP apeluje da se kupališta ne koriste pre početka sezone

Objavljeno

-

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je danas na građane da pre početka kupališne sezone ne koriste kupališta, kao i da kada sezona počne, ne koriste divlje plaže.

Imajući, takođe, u vidu da su u toku proslave matura, komandir ronilačkog voda Žandarmerije Marko Mladenović apelovao je na učenike i nastavnike da, ukoliko se proslave odvijaju na splavovima ili u blizini vode, posebnu pažnju obrate na bezbednost.

On je upozorio roditelje da decu ne puštaju u vodu bez nadzora i da posebno vode računa kada su deca u blizini vode.

(Tanjug)

pročitaj više

Politika

Dačić: Nije tačno da se razmatra mogućnost da budem premijer

Objavljeno

-

Tanjug

Lider Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je netačna vest da se razmatra mogućnost njegovog izbora za premijera u slučaju da Ana Brnabić podnese ostavku.

“To uopšte nije bila tema, niti je spomenuto u mom jučerašnjem razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, već planovi i ciljevi naše saradnje u narednom periodu”, rekao je Dačić za Tanjug.

Pojedini mediji su objavili da predednik Srbije razmatra Dačića za novog premijera u slučaju da Ana Brnabić podnese ostavku.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Održan sastanak MUP-a o uvođenju Amber Alerta, sistema u slučajevima nestanka dece

Objavljeno

-

mup

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić održao je danas sastanak sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija na kome su razmatrana pravna i tehnička pitanja za uspostavljanje sistema za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih lica u Srbiji.

Stevandić je istakao važnost međuresorne saradnje svih učesnika ovog procesa kako bismo za rezultat imali efikasan sistem, koji će uzeti najbolje prakse iz uporedno pravnih rešenja i prilagoditi taj sistem našem društvu i pravnom poretku.

Predstavnici Ministarstva informisanja i telekomunikacija izrazili su spremnost da tehnički podrže uvođenje sistema za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih lica u Srbiji i preduzmu dalje korake na razvijanju platforme za njegovo uspostavljanje.

Dogovoreni su naredni koraci koje će biti preduzeti na utvrđivanju svih modela obaveštavanja javnosti i njihovog preciznog definisanja.

Na sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević, pomoćnik direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

(Blic)

pročitaj više

U TRENDU