ostanimo u kontaktu

KiM specijal

EWB: Pregovaračko poglavlje o Kosovu se menja na osnovu sporazuma iz Ohrida

Objavljeno

-

Najavu da su Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) zvanično pokrenule proceduru da se izmeni pregovaračka pozicija EU za poglavlje 35, koje se odnosi na dijalog sa Prištinom, tako da se u njega uključe obaveze dogovorene u Ohridu, provladini mediji predstavili su kao nove pritiske i „zamke“ za Srbiju koje dolaze iz Brisela, ocenjuje portal European Western Balkans.

U tekstu se podseća da kada je potpisala Briselski sporazum 2013. godine, srpska vlast se obavezala na normalizaciju odnosa sa Prištinom. Taj proces zvanično je postao deo pregovora Srbije u okviru Poglavlja 35, koje inače u politici proširenja uključuje sva pitanja koja se ne mogu svrstati ni u jedno drugi pregovaračko poglavlje. U Zajedničkoj poziciji Evropske unije koja se tiče poglavlja 35 iz 30. novembra 2015. godine, između ostalog, navodi da će se prelazna merila za ovo poglavlje ažurirati, kako bi se pratio budući razvoj događaja u okviru Dijaloga.

Da će i dogovor postignut u Ohridu postati zvanični deo pregovaračkog okvira za pristupanje Srbije Evropskoj uniji nije nova vest. U prvom obraćanju nakon što je postignut dogovor u Ohridu, Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Đuzep Borelj, rekao je 19. marta 2023. da će Brisel nadzirati poštovanje dogovora i da će on postati deo pregovaračkog procesa Srbije i Kosova na njihovom putu ka članstvu u EU.

To piše i u Aneksu za implementaciju sporazuma, koji je takođe prihvaćen kao i sporazum iz Ohrida, navodi se u tekstu.

„Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi odgovarajućih procesa pristupanja Kosova i Srbije EU. Strane primećuju da će facilitator (EU) odmah nakon usvajanja Sporazuma i Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju kako bi se odrazile nove obaveze Srbije koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa“, piše u Aneksu, ukazuje portal European Western Balkans.

I u zaključcima samita Evropskog saveta iz decembra prošle godine, dodaje se, lideri Evropske unije pozvali su Evropsku komisiju da predloži izmene do kraja januara 2024. godine, tako da se u Poglavlju 35 nađu i obaveze koje proističu iz sporazuma iz Ohrida.

Maja Bjeloš, istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) i članica Radne grupe za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o EU (NKEU), kaže za EWB da su predstavnici EU bili jasni tokom sastanaka sa zvaničnicima Beograda i Prištine da će primena sporazuma iz Brisela i Ohrida biti uslov i za Srbiju i za Kosovo u procesu pristupanja.

„Predlog da se u poglavlje 35 sa Srbijom uvrste obaveze iz Ohridskog sporazuma u skladu je sa opštim stavom EU da su sporazumi u okviru dijaloga Beograda i Prištine pravno obavezujući, uključujući i usmeno prihvaćene sporazume. Stoga je izvesno očekivati da će Evropska komisija insistirati na primeni sporazuma iz Ohrida i vršiti pritisak na pregovarače da ispune dogovoreno i deeskaliraju situaciju na severu Kosova“, navodi Bjeloš.

Prema pravilima pregovora za članstvo EU u poglavlje 35 svrstavaju se sva ona pitanja koje nisu obuhvaćena u 34 pregovaračka poglavlja. U slučaju Srbije od početka procesa pregovora to pitanje obuhvata normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Poglavlje 35, zajedno sa poglavljima koja se tiču vladavine prava (23 i 24) su takozvana blokirajuća poglavlja, što znači da bez napretka u ove tri oblasti, ne može biti napretka ni u ostalim oblastima.

Poglavlje 35 u slučaju Srbije podrazumeva mehanizam za praćenje sprovođenja postignutih dogovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine. To znači da su u ovom poglavlju sve one obaveze koje Srbija treba da implementira iz dogovora u dijalogu iz svih prethodnih dogovora Beograda i Prištine.

Međutim, Maja Bjeloš navodi da u poslednjih pet godina lideri u Srbiji i na Kosovu nisu bili u potpunosti konstruktivni u pregovaračkom procesu, a EU nije bila uspešan posrednik, zbog čega su Sjedinjene Države preuzele preimućstvo u procesu.

“Uprkos uticaju uticaju Sjedinjenih Država na lidere Kosova i Srbije da primene dogovorene sporazume, nisam optimista da će dijalog u konačnici doprineti boljem kvalitetu života i položaju srpske zajednice na Kosovu”, navodi Bjeloš za portal European Western Balkans.

RSE: Izmene pokušao da spreči komesar za proširenje

Iako su Mađarska, kao i 5 zemalja EU koje ne priznaju Kosovo (Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija), prihvatile francusko-nemački plan koji je prihvaćen u Ohridu, početkom godine u medijima se spekulisalo da bi Mađarska, koja inače priznaje nezavisnost Kosova, mogla da blokira promenu pregovaračke pozicije EU za Poglavlje 35.

Više izvora Radio slobodne Evrope (RSE) potvrdilo je da je to pokušao komesar za proširenje koji dolazi iz Mađarske, Oliver Varhelji, i da je to razlog zašto se kasnilo sa procesom izrade predloga o izmenama i dopunama poglavlja 35, za koji je zadužena Evropska komisija. Prema aneksu sporazuma iz Ohrida, rad na tim izmenama je trebalo da počne odmah nakon što su strane postigle dogovor u martu.

Iako je zahtev za izradu predloga došao od najvišeg političkog tela EU, odnosno Evropskog saveta, izvori su potvrdili da je Varhelji nastavio sa otporom da ispuni obavezu koja mu je dodeljena i formalnim dokumentom.

“Uprkos dva seta važnih zaključaka (na nivou ministara i lidera EU), Varhelji je išao protiv svih i pokušavao je da do poslednjeg trenutka to blokira”, rekao je jedan zvaničnik za RSE.

Kako saznaje EWB iz Saveta, u tehnički pregovori o promeni pregovarčke pozicije su u toku i očekuje se da će se ovo pitanje naći na dnevnom redu nekog od narednih sastanaka.

(European Western Balkans)

KiM specijal

CIK u Prištini obezbedila 10 drugih lokacija za glasanje o smeni gradonačelnika

Objavljeno

-

Centralna izborna komisija (CIK) u Prištini obezbedila je alternativne lokacije za organizovanje glasanja 21. aprila o smeni gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova i Metohije, nakon što su direktori 33 škole na severu KiM odbili da glasanje bude održano u zgradama škola.

Kako prenosi Koha, CIK je odredila još oko 10 biračkih mesta za glasanje, što znači da će biti moguće glasati na ukupno oko 20 lokacija.

“Do sada je stiglo oko 20 potvrda o prostorima, ne mogu tačno da kažem hoće li ih biti 22 ili 23, ali biće spremno oko 20 biračkih mesa od 43 planiranih“, rekao je član CIK-a Arianit Ešljani.

pročitaj više

KiM specijal

Miroslav Lajčak: Beograd i Priština se saglasili da nastave pregovore sledeće nedelje

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da su se glavni pregovarači na jučerašnjem sastanku saglasili da nastave pregovore sledeće nedelje.

„Bio sam domaćin niza bilateralnih sastanaka sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije kako bismo nastavili našu diskusiju o privremenom rešenju za one koji su najviše pogođeni odlukom centralne banke u Prištini. Strane su se složile da nastavimo naše napore sledeće nedelje na osnovu konkretnih predloga teksta“, naveo je Lajčak na društvenoj mreži X.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je predvodio delegaciju Beograda, izjavio je prethodno da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje za upotrebu dinara na KiM.

pročitaj više

KiM specijal

Antonio Gutereš: Povećane tenzije Beograda i Prištine, zabrinutost zbog regulative o platnom prometu

Objavljeno

-

 Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš naveo je u svom redovnom šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a da su, uprkos izvesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbednosna situacija na severu Kosova ostala krhka.

U izveštaju za period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, objavljenom na sajtu UN, a koji treba da bude razmotren na sednici SB UN 22. aprila, Gutereš je ocenio da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica, posebno najugroženijih.

Generalni sekretar navodi da je uredba centralne banka u Prištini, koja određuje evro kao jedinu valutu za gotovinske transakcije od 1. februara, „dodatno zaoštrila odnose između strana“.

pročitaj više

KiM specijal

Petar Petković: Beograd učinio sve da se pronađe rešenje za dinar, Priština ne želi rešenje

Objavljeno

-

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas u Briselu, nakon pete runde razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine o dinaru, da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na KIM, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje.

On je za sledeću sedmicu najavio novu rundu razgovora u Briselu i istakao da će Beograd da je prihvatiti i da će pokazati konstruktivnost.

„Da žele da se pronađe rešenje u kako kažu njihovom regulativnom okviru, rešenje smo mogli da pronađemo još na prethodnom sastanku gde smo pokazali našu konstruktivnost. Naš predlog je ocenjen i danas kao konstruktivan. Priština je došla sa nula konstruktivnosti što je dovelo do toga da ništa danas nismo mogli da se dogovorimo“, rekao je Petković.

On je rekao da međunarodna zajednica treba da vidi ko je kriv u ovom procesu i ko je doneo štetu ljdima na KiM i pogazio ljudska prava.

Glavni problem je kako je rekao Petković, što će Priština odbiti sve što dođe od strane Beograda.

„Mi smo izašli sa konstruktivnim predlogom i taj predlog je od strane Brisela, odnosno gospodina (MIroslava) Lajčaka i njegovog tima ocenjen kao veoma dobra osnova, odnosno solidna osnova za nastavak razgovora, čime smo još jednom pokazali da smo strana kojoj je stalo do pronalaska rešenja“, istakao je Petković.

Naveo je da su predstavnici Prištine došli u Brisel, a da nisu doneli nikakav komentar ili komentare na predlog, odnosno ideje Evropske unije i da to jasno pokazuje da zapravo druga strana ne želi ni o čemu da se dogovara i ne želi da pronađe rešenje kada je reč o dinaru i platnom prometu Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije.

Petković je naglasio da je već peti sastanak u Briselu, a da se nije pomerilo u rešavanju problema platnog prometa, a da, s druge strane, Srbi na Kosovu i Metohiji iz dana u dan pate zbog te jednostrane odluke Prištine i Aljbina Kurtija da se zabrane srpske plate, penzije, socijalna davanja, da se ugrozi rad srpskih institucija, kao što su škole, bolnice, vrtići.

„Nama je potrebno hitno rešenje. Potrebno je da ljudi koji rade, mogu da ostvare to da na Kosovu i Metohiji mogu da podignu svoja primanja. Njima redovno od Republike Srbije na njihove račune stižu sve prinadležnosti i sva primanja. I u tome ne postoji nikakav problem“, rekao je Petković.

Dodao je da će Beograd učiniti apsolutno sve što je do njega da redovno na račune svih građana Republike Srbije na Kosovu i Metohiji koji imaju primanja od strane Republike Srbije redovno dolaze sva ta finansijska sredstva, ali da je problem u tome što Priština ne želi da se pronađe rešenje za upotrebu dinara. On je rekao da Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje sprskog naroda sa prostor KiM.

„Vi onda u takvoj situaciji ne možete ni da razgovarate, ne možete ni konstruktivno, kako god da to činite, da se ponašate, zato što druga strana na to ne odgovara. Druga strana to ne želi. Zbog toga nije ni došlo do trojnog sastanka i direktnih razgovora, jer jednostavno, Priština, koja nije imala nikakav predlog, nije htela da razgovara o našem predlogu. Dođete u Brisel, nemate svoj sopstveni predlog, a onda nećete da razgovarate o predlogu koje je doneo Beograd koji je ocenjen kao konstruktivan“, rekao je Petković.

Petković je rekao da su razgovori sa Miroslavom Lajčakom krenuli po pitanju formiranja ZSO i bilo je nekoliko sastanaka, gde su kako je rekao, krenuli sa ekspertima iz EU da razgovaraju o statutu za formiranje ZSO.

„I mogu da vam kažem da su ti razgovori bili dosta dobri i konstruktivni. Kada je Priština uvidela da to ide u pravcu dobrog razgovora da se utvrdi platforma i pronađe rešenje za formiranje ZSO, Kurti je odmah posegao za jednostranim potezom, ukinuo dijalog, ne bili prebacio težište problema sa formiranjem ZSO, na to da stvara humanitarnu katastrofu ukudanjem dinara“, rekao je on.

Petković je podsetio da je u ovoj zgradi iza njega, pre 11 godina, i to na sutrašnji dan, potpisan Briselski sporazum 2013. godine.

Priština za kršenje ljudskih prava Srba nagrađena procedurom za članstvo u Savetu Evrope

Petar Petković izjavio je danas da su privremene vlasti u Prištini za kršenje ljudskih prava Srba na KiM nagrađene procedurom za članstvo u Savetu Evrope.

„Neka se pitaju svi ti poslanici koji su glasali za, kako je to moguće da je Priština danas odbila sve predloge koji se tiču osnovnih ljudskih prava – primanja, plata, penzija, socijalnih davanja, da možete da obezbedite materijalne troškove, da date školama, da date bolnicama, da ljudi mogu da se leče, da deca mogu da idu u školu. Dakle, neke najosnovnije stvari. To ne može, ako su u pitanju Beograd i Srbija. A šta može? Da se Srbi proteruju, hapse, upucuvaju, da se svakoga dana stvara takva amtosfera i na severu i južno od Ibra, ali pogotovo sada na severu sa ovim lažnim gradonačelnicima u četiri opštine“, rekao je Petković novinarima u Briselu.

Istakao je da srpski narod napušta prostor Kosova i Metohije jer, kako kaže, više ne može da živi pod terorom premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija.

„Mi ćemo ponovo pokazati da smo konstruktivni. Ja ću sutra, po povratku u Beograd, zakazati sastanak sa Kvintom, da pokažem naše predloge, da pokažemo šta smo sve uradili, da pokažemo korak po korak kako se sve razvijalo, pa da se vidi, konačno, ko je kriv. Mi znamo da je Priština kriva, ali svakog dana prisustvujemo kampanjama laži koje sprovodi Priština“, istakao je Petković.

On je naveo da Priština „iz dana u dan širi laži“ i dodao da je laž da su srpske vlasti juče uhapsile pet lica na graničnom prelazu. „Nije bitno o čemu je reč, bitno je da se još jednom napadnu srpski narod, Srbija i predsednik Aleksandar Vučić. Lažu da smo uhapsili pet lica, samo jedno je zadržano. Lažu da smo 13 sati držali ljude u autobusima, pa izmišljaju kako im nismo davali vodu i lekove. Kažu da je prekršen sporazum o slobodi kretanja. Pa na koji način? Apsolutno svi imaju pravo da normalno uđu u centralnu Srbiju, da se slobodno kreću onako kako smo se dogovorili u skladu sa svim dokumentima i onim što je utvrđeno u dijalogu i sporazumima. Mi od toga ne odustajemo“, rekao je Petković.

Istakao je da nadležni organi Srbije imaju pojačanu kontrolu na graničnim prelazima i dodao da je to u interesu Srbije, ali i Evropske unije za koju kaže da to radi na svakom koraku.

„Imamo pravo da to radimo. U čemu je problem? Što se nije postavilo pitanje kada su uhapsili Srećka Sofronijevića, kad su upucali dvojicu srpskih dečaka za Badnji dan? Što se nikada nije postavilo pitanje kada nam maltretiraju decu u Zubinom Potoku, što se nije postavilo pitanje što je zabranjena srpska roba već 10 meseci i ne može da uđe na KiM. Pa to je prava zabrana slobode kretanja“, poručio je Petković.

Dodao je da prištinske vlasti zaustavljaju autobuse sa srpskim vernicima i hodočasnicima, kao i da srpskim sportistima, ali i njemu lično, kao glavnom pregovaraču u dijalogu, zabranjuju ulazak na KiM.

„Dakle, sve to može, a kad Srbija sprovodi normalnu proceduru i pojačanu kontrolu, na šta ima pravo i što je u interesu EU, ali i naše države, onda je to problem i onda se izmišlja i laže i tako u nedogled, samo da se skrene pažnja sa pitanja dinara, sa humanitarne katastrofe koju Kurti sprovodi na KiM. Sada bi, pošto je zapalio ceo prostor KiM i proteruje Srbe, da zapali Crnu Goru i Severnu Makedoniju gde se meša u unutrašnje stvari drugih država“, rekao je Petković.

Ponovio je da tzv. Kosovo nikada neće postati država, uprkos tome što „neki pokušavaju da je silom uguraju u Savet Evrope i pokažu da međunarodno pravo ne važi“.

pročitaj više

KiM specijal

Grčki list: Ulazak Kosova u Savet Evrope – zločin nad srpskim i grčkim narodom

Objavljeno

-

Podrškom prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog prava i protivreče svim evropskim principima o jednakosti i poštovanju manjina, prenosi grčki list „Helas džurnal“.

Prema pisanju profesora na Demokritovom univerzitetu u Trakiji Jorgosa Pavlosa za taj list, ako za mesec dana Komitet ministara SE podrži predlog Dore Bakojani za integraciju tzv. Kosova u SE, „grčki ministar spoljnih poslova će suštinski postaviti spomenik širom Grčke i dati zeleno svetlo za kosovizaciju cele zemlje, a ne samo regionalne Grčke“.

„U suštini, ako grčki političari ne razumeju zločin koji čine predajući srpski narod apetitima albanskih zagovornika Kosova, oni će biti odgovorni za zločin, ne samo protiv srpskog,već i grčkog naroda“, zaključuje grčki profesor.

pročitaj više

U TRENDU