ostanimo u kontaktu

Srbija

Festival nauke od 4. do 6.maja na Beogradskom sajmu

Objavljeno

-

Pod sloganom „Novo doba“, šesnaesti po redu Festival nauke održaće se od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu. Ovaj najveći naučni događaj u Jugoistočnoj Evropi se više od deset godina održava uz podršku kompanije NIS.

Ovogodišnji Festival nauke ugostiće više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva, koji će predstaviti više od 170 naučnih programa. Tema festivala je novo doba koje nam je ubrzano došlo usled pandemije i koje ukazuje na promene koje su se dogodile i koje su uticale na percepciju sveta oko nas, a najviše na percepciju nauke i naučnih dostignuća.

Program festivala predstavljen je u Arboretumu Šumarskog fakulteta.

Ana Petrović, direktorka Festivala nauke, istakla je zadovoljstvo zbog povratka festivala u originalni format: „Ovo je veliki test, kako za nas organizatore, tako i za učesnike. Vraćamo se posle skoro tri godine pauze. Poruka roditeljima je da dovedu decu na najpametnije mesto u gradu, jer ko zna kakav talenat otkriju zahvaljujući direktnom susretu sa naukom. Poruka za prosvetne radnike je da će na jednom mestu deca videti i naučiti više nego na časovima, a to će njima olakšati dalju nastavu. Poruka za decu i mlade je: dođite, obećavamo odličnu zabavu!“

„Energija koja pokreće“ naziv je postavke kojom se kompanija NIS predstavlja na Festivalu nauke u hali 3 Beogradskog sajma. Specijalno kreirana postavka prikazaće naftnu industriju kao integralni deo novog doba, sprovešće posetioce kroz virtuelnu realnost istraživanja i proizvodnje nafte i predstaviće način na koji se sirova nafta transformiše u izvor energije. Posetioci postavke moći će da se upoznaju i sa inovacionim tehnologijama, poput dronova, koji se danas koriste u naftnoj industriji.

NIS je uz Festival nauke više od deset godina. Mi nismo samo pokrovitelj festivala, već i dugogodišnji prijatelj i strateški partner ove najznačajnije naučne manifestacije u našoj zemlji. Kao kompanija koja u fokus svog društveno odgovornog poslovanja stavlja profesionalno usavršavanje mladih, obrazovanje i korišćenje savremenih tehnologija i inovacija, cilj NIS-a je da doprinese popularizaciji nauke među mladima. Naše društveno odgovorne aktivnosti realizujemo pod sloganom „Budućnost na delu“, jer je ulaganje u nauku i u mlade ulaganje u budućnost“, rekao je Stefan Despotović, direktor Centra za odnose sa javnošću NIS-a.

U Zoni interaktivnih postavki predstaviće se domaće naučne i obrazovne institucije. Ovaj programski segment namenjen je publici svih uzrasta, posebno onima koji žele da iskuse naučna dostignuća iz prve ruke. Naučno-fantastična bina donosi atraktivan nastup domaćih naučnika i gostiju iz Francuske, Švedske, Estonije, Češke i Slovenije. U zoni Ekspertinejdžeri mladi naučnici i ambasadori nauke iz Srbije predstaviće svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih i vannastavnih aktivnosti kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, astrofizike i hemije. Mala zona posvećena je deci uzrasta od pete do jedanaeste godine i obuhvatiće devet postavki iz Srbije, Austrije i Švedske – od programiranja za najmlađe do naučne kuhinje i jednostavnih eksperimenata iz fizike i hemije.

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Politika

Vučić i Brnabić se sutra uveče obraćaju javnosti

Objavljeno

-

Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obratiće se javnosti sutra u 20 časova iz Palate “Srbija”, saopšteno je iz Predsedništva.

Predsednik Vučić najavio je da će u sredu izaći sa novim planovima i programima i da građane Srbije očekuju važne političke i ekonomske vesti.

Vučić je danas razgovarao sa ministrom spoljnih poslova i liderom SPS-a Ivicom Dačićem i najavio da će sutra uveče predstaviti deo onoga na čemu naporno rade već nedeljama.

(Nova.rs)

pročitaj više

Srbija

Er Srbija će prva u svetu koristiti Erbasovu tehnologiju za smanjenje emisije CO2

Objavljeno

-

Tanjug

Er Srbija potpisala je danas u Istanbulu sa kompanijama Erbas i Navblu ugovor o nabavci dva napredna softverska rešenja, koja će značajno doprineti uštedi goriva za avione i emisiji ugljen-dioksida, pa će Er Srbija biti prva kompanija koja će koristiti tu tehnologiju.

Ugovor je potpisan na Godišnjoj generalnoj skupštini Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (AGM IATA), koja se održava u Istanbulu od 4. do 6. juna, objavila je Er Srbija na svom LinkedIn profilu.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek izjavio je da Er Srbija već godinama pokreće različite inicijative u cilju smanjenja emisije ugljenika.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Brnabić: Zakon o upravljanju privrednim društvima preporuka MMF-a

Objavljeno

-

Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predlog Zakona o upravljanju privrednim društvima, za koje opozicija smatra da omogućava privatizaciju javnih preduzeća i nacionalnih parkova, jedna od tri ključne preporuke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Brnabić je za televiziju Pink rekla da je to predviđeno i Strategijom državnog vlasništva i upravljanjem privrednim subjektima koja je usvojena 2021. godine.

„Da su čitali, znali bi. To je jedna od tri ključne preporuke MMF-a koja je utvrđena polaznim osnovama koje je vlada usvojila krajem 2020. godine. Toliko o tome koliko smo mi iznenadili nekoga time. To je bilo na javnoj raspravi mesec dana, početkom ove godine“, kazala je Brnabić.

Zakonom o javnoj svojini koji je trenutno na snazi, kako je dodala, utvrđeno je da se prirodna bogatstva i dobra u opštoj upotrebi ne mogu otuđiti, već da mogu biti isključivo i samo u javnoj svojini.

Sa druge strane, Brnabić navodi da je Zakonom o privatizaciji već propisano da se imovina u preduzećima i drugim pravnim licima, uključujući i javna preduzeća, može privatizovati.

„Da smo želeli da prodamo, mi smo mogli već da prodamo“, rekla je Brnabić.

Komentarišući ocenu opozicije da će novim predlogom zakona biti privatizovana javna preduzeća, Brnabić kaže da „nikom normalnom tako nešto ne može da padne na pamet“.

„Može da padne na pamet samo onome ko bi tako nešto uradio da je na vlasti, a takve stvari su radili kada su bili na vlasti“, rekla je ona.

Govoreći o zahtevima sa protesta „Srbija protiv nasilja“, ona je ponovila da će se vlast menjati samo na izborima i ponovila da je spremna da podnese ostavku.

„Ja nemam problem da dam ostavku na mesto predsednika Vlade, (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić onda ima ustavno ovlašćenje ili da da mandat nekome drugome da napravi Vladu i da ima većinu u skupštini, ili da idemo na izbore. Pošto nećete izbore i kažete da ih ne tražite, kako onda mislite da to funkcioniše“, upitala je ona.

Upitana o lutki predsednika Srbije Aleksandra Vučića koja je bila „obešena“ tokom protesta, Brnabić je navela da su predstavnici opozicije tražili da osoba koja je nosila tu lutku bude uhapšena, dok sada smatraju da tu nema krivičnog dela.

„Očekujete da uhapsimo zato što ste tada podmetali da smo mi stavili nekoga da nosi tu lutku, a onda kažete da to nije krivično delo“, rekla je ona.

(N1)

pročitaj više

Društvo

Inspekcija utvrdila sedam promedbi na račun direktorke “Ribnikara”

Objavljeno

-

Tanjug

Đorđe Milićević, vršilac dužnosti ministra prosvete u Vladi Srbije i ministar bez portfelja zadužen za dijasporu izjavio je da je već 95 odsto školskog nastavno-naučnog programa završeno, kao i da je zbog toga doneta odluka Vlade da školska godina bude završena 6. juna jer i sam zakon predviđa odstupanje od 5 procenata.

– Školska godina završena je ne samo u OŠ Vladislav Ribnikar već i u ostalim školama jer je postajala bojaznost roditelja i u drugim školama i zbog toga je završena školska godina i u drugim školama i smatram da je ova odluka najbolja moguća prvenstveno za decu – rekao je Milićević za televiziju Prva.

On je dodao da odluka o završetku školske godine 6. juna nije samo rezultat njegovog prvog dana boravka u Ministarstvu prosvete.

– Mnogo dugo su se vodili razgovori između roditelja iz škole “Vladislav Ribnikar” sa predstavnicima državnog rukovodstva i sa predsednikom, i ti razgovori su bili jako teški, jako mučni, jer su roditelji još na početku tražili da se prekine sa nastavom – ističe on.

Milićević je dodao i da je nakon donošenja odluke Vlade Srbije prosleđeno uputstvo svim osnovnim i srednjim školama kako nastavnici treba da se ponašaju kada je reč o zaključivanju ocena do 20. juna.

– Nastavnici predlažu ocene roditeljima i učenicima, ukoliko roditelji i učenik nisu zadovoljni ocenom onda se traži modalitet, vreme i način da učenik može da popravi ocenu ukoliko pokaže bolje znanje do 20. juna – rekao je Milićević.

Sedam primedbi na rad direktorke “Ribnikara”

On je dodao da je odluka Vlade da se započne rekonstrukcija škole, da jedan deo bude memorijalni centar i u zavisnosti od toga koliko bude trajala rekonstrukcija tražiće se modaliteti kako učenici mogu na adekvatan način da nastave školovanje.

Kada je reč o smeni direktorke OŠ Vladislav Ribnikar, Milićević ističe da je obavljen inspekcijski nadzor i da je sačinjeno sedam primedbi.

– Sada je na direktorki škole da odgovori na primedbe koje su upućene, a nakon toga će biti doneta odluka, a tu odluku donosi ministar prosvete – zaključio je vršilac dužnosti ministra prosvete.

(Tanjug)

pročitaj više

Srbija

Brnabić: Srbija postala svetska sila u odbojci

Objavljeno

-

Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija postala svetska sila u odbojci, te da su spski odbojkaši i odbojkašice od 2017. svojoj zemlji doneli 34 medalje.

Tokom obilaska radova na izgradnji Nacionalnog trenažnog odbojkaškog centra na Novom Beogradu, Brnabić je rekla da je reč o 13 zlatnih medalja,12 srebrnih i sedam bronzanih te da je odbojka jedan od najtrofejnih sportova u Srbiji.

(Tanjug)

pročitaj više

U TRENDU