ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Frid: Kurti zloupotrebio poverenje SAD, teško će to popraviti

kosovo online

Objavljeno

-

Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara i stručnjak nevladinog Atlantskog saveta Danijel Frid poručio je da SAD nikad nisu bile toliko ljute na Vladu Kosova i da je tako nešto prilično uznemiravajuće, prenosi Radio slobodna Evropa na albanskom.

“Premijer Aljbin Kurti i njegov tim shvatali su američku podršku zdravo za gotovo. Oni su zloupotrebili američko poverenje na način koji će im biti teško da poprave, ali bolje da počnu sa tim. Jasno je da Kosovo ignoriše zabrinutost Sjedinjenih Država i da se ponaša na način koji mi ne ohrabrujemo. Nikada nisam video američku administraciju tako ljutu na Vladu Kosova, ni za 15 godina od nezavisnosti. Američka vlada je savetovala kosovske vlasti da ne prave ovaj problem na severu, a oni su nas ignorisali. A, rezultati su upravo ono na šta smo ih upozorili“, ukazao je Frid.

On je dodao da ne sumnja u svoje pretpostavke i istakao da inače “ne bi mogao da objasni zašto bi američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer i izaslanik SAD Gabrijel Eskobar bili toliko iznervirani”.

“Pretpostavljam da imaju svoje razloge. Pretpostavljam da su njihovi razlozi zasnovani na tome što je Kurti ignorisao njihova upozorenja i uzimao podršku SAD zdravo za gotovo – što je bilo pogrešno i iznenađujuće”, kaže Frid.

Istakao je da je Kurti je uspeo da naruši odnose sa SAD bez ikakvog interesa koji može da identifikuje.

“Mislim da je napravio grešku u proceni. On definiše suverenitet Kosova na način da oseća da ne može da traži ništa osim maksimuma. I time je pogoršao lošu situaciju. Svađa sa Amerikancima šteti interesima Kosova na način koji ja ne razumem. Ne znam šta je on (Kurti) mislio“, navodi Frid.

Savetuje Kurtija da “napravi korak unazad i pronađe način da popravi odnose sa SAD”.

“Bilo koji drugi pravac može biti mnogo skuplji. Ne znam kakvu podršku ima unutar Kosova, ako se na njega gleda kao na onoga koji je prekinuo odnose sa SAD, koje su, pre svega, bile prve u podršci kosovskoj nezavisnosti i bezbednosti na Kosovu. SAD je potreban partner na Kosovu koji bi joj pomogao da stabilizuje sever. Mislim da američka administracija smatra da trenutno nemaju tog partnera”, kaže on.

Upozorava da bi situacija na severu Kosova mogla da ima širi uticaj na region.

“Ništa dobro ne dolazi od ovoga. Bilo bi loše da to dovede do otvorenog sukoba, mislim na eskalaciju tenzija. Mislim da Kurti treba brzo da reaguje kako bi uspostavio barem radni odnos sa američkom administracijom. Ljudi prave greške. Moj savet bi bio da ih popravimo, ali ne znam da li smo još u tom trenutku”, zaključio je Frid.

(Kosovo online)

pročitaj više
Kliknite da bi ste komentarisali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

KiM specijal

Predsednik Vučić: Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave na KiM

Objavljeno

-

Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave u manastiru na severu KiM za koju je Priština okrivila Beograd, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Rojters, negirajući bilo kakvu umešanost srpskih vlasti u incident.

On je rekao da je Beograd osudio ubistvo policajca i dodao da će Srbija ”pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima” i istražiti osumnjičene, nakon što je u nedelju kod manastira Banjska ubijen jedan pripadnik kosovske policije i trojica Srba.

”Koja su to sumnjiva krivična dela, to je pitanje za tužioca”, rekao je Vučić, i optužio kosovsku policiju da je ubila jednog od Srba hicem u glavu ”sa udaljenosti od metar”, i to nakon što se predao, opisujući to kao ”pogubljenje”.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Elek: Specijalci Kosovske policije nasilno upali u KBC Kosovska Mitrovica, vrše pretres određenih prostorija

Objavljeno

-

U Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici jutros je došlo do nasilnog upada od strane specijalnih jedinica Kosovske policije, potvrdio je za Kosovo onlajn direktor te ustanove dr Zlatan Elek.

Elek kaže da su specijalci Kosovske policije još uvek u bolnici i da vrše pretres, što izaziva uznemirenost kod zaposlenih ali i kod pacijenata.

“Vrše pretres vešernice i određenih kancelarija na ulazu u bolnicu. Bez ikakvog znanja uprave bolnice i menadžmenta bolnce, dr Dragiša Milović i ja kao direktor, upostavili smo kontak sa njima, rekli su nam da imaju nalog od Suda za pretres.Još se nalaze u bolničkom krugu, veliko je uznemirenje kod pacijenata i zaposlenih”, navodi Elek.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna oklopna vozila specijalnih jedinica Kosovske policije nalaze se i u blizini kafića Grej u Severnoj Mitrovici, koji se nalazi na 10 metara od predškolske ustanove “Danica Jaramaz”. Roditelji dovode decu koja su prestravljena prizorom, a prisutan je i Euleks.

Kosovska policija saopštila je na Fejsbuku da sprovodi nalog nadležnog suda za provere na pet lokacija u tri opštine na severu Kosova.

“Ove operacije se izvode u vezi sa nedavnim događajima u selu Banjska. Policijsku operaciju vrše relevantne jedinice Kosovske policije, uz prisustvo tužioca na licu mesta. Kosovska policija ovom prilikom obaveštava građane da ne treba da brinu. Kontrolni nalozi se sprovode u koordinaciji sa Euleksom i Kforom”, navode iz Kosovske policije

(Kosovo online)

pročitaj više

KiM specijal

Skupština Kosova usvojila rezoluciju o Banjskoj: „Teroristički napad organizovala Srbija“

Objavljeno

-

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da su poslanici jednoglasno usvojili rezoluciju o osudi terorističkog napada u Banjskoj, prenosi Reporteri.net.

U sali je bilo 97 poslanika, svi su glasali za, a nijedan nije bio protiv.

U predstavljanju rezolucije, Konjufca je rekao da parlament najoštrije osuđuje napad na Kosovsku policiju, „teroristički napad koji je organizovala Republika Srbija na Kosovsku policiju“.

Od međunarodne zajednice se traži da utiče na Srbiju da se suoči sa svojom ulogom u organizaciji i podršci „koju je dala terorističkoj grupi za napad na severu Republike Kosovo“, prenosi portal.

(FoNet)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Vučić: Situacija na Kosovu najkomplikovanija i najopasnija do sada

Objavljeno

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je razvoj situacije na Kosovu najkomplikovaniji i najopasniji do sada.

Dodao je i da su događaji od 24. septembra najjasniji pokazatelj namere Prištine da onemogući bilo kakav dogovor sa Beogradom i normalan život Srba na severu Kosova, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Vučić je tokom razgovora sa ministrom inostranih poslova Danske Larsom Lekeom Rasmusenom rekao da je Srbija spremna da radi na nastavku dijaloga, uz posredstvo Evropske unije, i podsetio da je Beograd sproveo sve svoje obaveze koje proističu iz Briselskog sporazuma.

Krhki mir koji postoji na prostoru Kosova čuva se zahvaljujući odmerenosti srpskog naroda koji ulaže nadljudske napore da odoli svim pritiscima režima u Prištini, istakao je Vučić.

On je naglasio značaj daljeg međunarodnog prisustva na Kosovu.

Vučić je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu sve potrebne mere kako bi bili sprečeni opasni i neodgovorni potezi Prištine, kako bi se zaštilo srpsko stanovništvo i kako bi se pripadnici specijalne kosovske policije povukli sa severa Kosova.

(FoNet)

Bonus video:

pročitaj više

KiM specijal

Rama traži da KFOR preuzme kontrolu nad severom KiM

Objavljeno

-

Albanski premijer Edi Rama zatražio je danas da Kfor preuzme kontrolu na severu Kosova i Metohije.

On je na konferenciji za novinare ocenio i da treba promeniti format dijaloga Beograda i Prištine, koji bi, po njegovom mišljenju, trebalo da bude podignut na konferencijski nivo.

Pri tome, smatra on, Evropska unija i evroatlantska zajednica treba da budu predstavljene na najvišem nivou, a Francuska i Nemačka na nivou predsednika i kancelara.

(Tanjug)

Bonus video:

pročitaj više

U TRENDU