ostanimo u kontaktu

Srbija

Georgiev: Vučić otezao sa Kosovom 10 godina, sve nas doveo do „uzmi ili ostavi“

Objavljeno

-

Direktor vesti na televiziji Nova S Slobodan Georgiev ocenjuje za N1 da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada se radi o pregovorima sa Kosovom, ima smanjeni manevarski prostor jer je otezao 10 godina, “i sve nas je doveo u situaciju ‘uzmi ili ostavi'”. Dodaje da se njegova politika svodi na kupovinu vremena, i sada je to vreme isteklo.

„Rekao nam je da ako ne prihvatimo evropski predlog (za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine) da ćemo mi nastradati. Ne verujem da ćemo mi nastradati, već će on nastradati“, smatra Georgiev.

On podseća da je implementacionim planom predviđeno da ceo proces bude završen u narednih 150 dana, ali da ne znači da će se to i desiti.

„To je proces koji traje od prošlog leta i trebalo bi da se završi krajem ovog leta“, navodi.

Dodaje i da oni koji vode proces, prvenstveno izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, veruju Vučiću.

Smatra i da Vučić ne mora da sprovede evropski plan, ali da će se on onda naći u izolaciji.

„Vučić sada vaga da li sme u takvu avanturu da se upusti“, ocenjuje i dodaje da „ne možemo da znamo šta je u glavi Vučića, osim da što duže bude tu“.

Povodom naredne runde dijaloga 18.marta u Ohridu, u kojem bi trebalo da se dve strane saglase o implementacionom planu, kaže da kosovski premijer Aljbin Kurti svojim izjavama podbada Vučića, gura ga u to da odustane od plana.

„Verujem da će Vučić biti kooperativan, a onda će prvi da izađe pred novinare i da kaže da ni na šta nije pristao“, navodi.

Sa ovakvom vladom, tužioci neće biti samostalni

Povodom jučerašnjeg skupa podrške premeštenim tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović posle rada na slučaju korupcije u EPS-u i zahteva da one budu vraćene u Odeljenje za suzbijanje korupcije, kao i da viši javni tužilac Nenad Stefanović i republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac podnesu ostavke u narednih pet dana, kaže da nije siguran da će se to dogoditi u tom roku.

„Treba videti šta je tu plan. Realan je zahtev da tužiteljke budu vraćene u Odeljenje za suzbijanje korupcije, ali to nije moguće ako Stefanović ne bude smenjen“, ukazuje Georgiev i dodaje da će ishod zavisiti od toga šta će biti nastavak i da li će se protest širiti.

Dodaje i da u Srbiji ima četiri odeljenja za borbu protiv korupcije koja su osnovana pre pet godina, gde su zaposleni specijalizovani tužioci, kao i finansijski forenzičari, ali da dosadašnji rezultati tih tužilaštava nisu dobri, „nismo videli velike slučajeve, a očekivali smo kada je država ušla u to da je rešena da raskrsti sa visokom korupcijom“.

Navodi i da su tužiocima u odeljenjima za borbu protiv korupcije prebacili sve predmete od ranije, tako da „nisu ni počeli da rade a svako je već imao 150 predmeta na stolu“.

„To govori o toj lažnoj reformi, lažnom pristupu borbi protiv korupcije“, ocenjuje.

Ističe da je slučaj sa EPS prvi nešto veći, ali ni tu nisu obuhvaćeni ključni ljudi.

„Neće tužioci ovde biti samostalni sa ovakvom vladom“, zaključuje.

Politika

Srpska lista: Nećemo na lokalne izbore na severu Kosova jer nisu ispunjeni naši zahtevi

Objavljeno

-

Srpska lista saopštila je danas, posle sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, da neće učestvovati na aprilskim izborima na severu KiM, jer nisu uklonjeni razlozi zbog kojih su Srbi napustili institucije.

Dva dana pre isteka roka za prijavu političkih subjekata za učešće na izborima, koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM i za odbornike u skupštinama Zvečan i Leposavić, Srpska lista je saopštila da na njima neće učestvovati.

Predstavnici Srpske liste su izneli jasan stav da naša stranka ostaje dosledna u svom stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u opštinama na severu Kosova i Metohije sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sa Džefrijem Hovenijerom su razgovarali predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

Srbi sa severa Kosova su napustili kosovske političke institucije, ali i policiju i pravosuđe 5. novembra prošle godine. Izbori su prvi puta raspisani za 18. decembar prošle, ali su posle pritiska SAD i EU, odloženi za 23. april.

pročitaj više

Srbija

Tužilaštvo se žali na presudu Simonoviću i ostalima, traže strože kaze

Objavljeno

-

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu uložiće žalbu na prvostepenu presudu kojom su danas nakon ponovljenog suđenja bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i trojica muškaraca osuđeni na kazne zatvora zbog paljenja kuće novinaru “Žig info” Milanu Jovanoviću.

Tužilaštvo će u žalbi tražiti da se okrivljenima izreknu kazne zatvora koje je tužilaštvo predložilo, odnosno da se Simonović osudi na kaznu zatvora od osam godina, dok je ovom presudom osuđen na kaznu zatvora od pet godina, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Za drugooptuženog Vladimira Mihailovića, tužilaštvo je tražilo da se osdudi na kaznu zatvora od pet godina, dok je osuđen na četiri godine, za Igora Novakovića tužilaštvo je tražilo kaznu zatvora od pet godina, a koji je osuđen na tri i po godine.

pročitaj više

Politika

Eskobar: Dogovor u Ohridu pravno obavezujući, iako nije potpisan

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je dogovor postignut u Ohridu pre dva dana korak ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, kao i da je pravno obavezujući, iako nije potpisan.

On je na onlajn konferenciji za medije istakao da je trebalo mnogo hrabrosti i vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija da se dođe do toga.

“Ovaj sporazum je pravno obavezujući za obe strane. Iako nije potpisan to je sporazum u svakom smislu”, rekao je on i precizirao da to znači u svakom smislu.

pročitaj više

Politika

Kurti u četvrtak pred poslanicima o sastanku u Ohridu

Objavljeno

-

Premijer Kosova Aljbin Kurti će u četvrtak obavestiti poslanike o sastanku i dogovoru u Ohridu, najavila je šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje.

Posle sastanka predsedništva parlamenta, ona je rekla da su neke ranije planirane tačke skinute sa dnevnog reda, kako bi se dalo vremena za Kurtijev izveštaj i poslanička pitanja u vezi dogovora postignutog u Ohridu, odnosno primeni dogovorenog aneksa sporazuma Evropske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. 

Poslanica Demokratske partije, Bljerta Deljiu, rekla je da ta stranka sa rezervom prihvata to što je Kurti dogovorio sa srpskim predsednikom i da na njega ima ozbiljne primedbe.

“Mi smo kao stranka veoma zabrinuti zbog ovlašćenja koja su data srpskoj zajednici”, rekla je Deljiu.

Predstavnik druge najveće opozicione partije, Demokratskog saveza, Armend Zemaj ponovio stav te stranke da je dogovor u Ohridu u suprotnosti sa ciljevima tzv. Kosova. 

“Preuzete obaveze će nas mnogo koštati. Osim obaveze da se formira Asocijacija (ZSO), postoji i deo gde se pominje samouprava, koja se ne prevodi drugačije nego kao stvaranje novog nivoa vlasti”, smatra Zemaj. 

Sednica će biti održana 23. marta, tačno dve godine od kada je Kurti preuzeo dužnost od tadašnjeg premijera Avdulaha Hotija.

pročitaj više

Srbija

Znate li zašto proleće više ne dolazi 21. marta?

Objavljeno

-

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba, osim jeseni koja počinje 23, počinju 21. u mesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proleće dolazi dan ranije.

Bez obzira cvetaju li već magnolije i da li su temperature dosegle prolećne ili to tek iščekujemo, danas, u 22 časa i 24 minuta, a trajaće do 21. juna, ili 92 dana, 17 sati i 33 minuta.

Iako smo u osnovnoj školi učili da sva godišnja doba, osim jeseni koja počinje 23, počinju 21. u mesecu, stručnjaci su otkrili da već dvadesetak godina proleće dolazi dan ranije, zbog dve različite metode za utvrđivanje početka i kraja godišnjih doba – meteorološke i astronomske.

Meteorološkom se metodom vode meteorolozi koji posmatraju spuštanje i rast temperature i stanje u atmosferi, a prema njoj se meteorološka sezona koordinira prema kalendaru i svako godišnje doba traje tri meseca. Tom metodom proleće traje od 1. marta do 31. marta.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama, a odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska osa bude na 23,5 stepena u odnosu na orbitu oko Sunca, pa nam ove godine na primer proleće stiže večeras.

pročitaj više

U TRENDU