ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Guverner Centralne banke Kosova: Uredba ostaje na snazi i neće se menjati

Objavljeno

-

Guverner Centralne banke Kosova (CBK) Ahmet Ismaili rekao je u Briselu da su sagovrnike, na bilateralnom i tripartitnom sastanku upoznali sa mogućnostima koje nudi nova Uredba CBK za transfer sredstava iz drugih zemalja na Kosovo.

On je, kako prenosi koha.net, novinarima rekao da ta uredba ostaje na snazi i da se neće menjati.

Kazao je da se na sastancima razgovaralo o tehničkim modalitetima „finansiranja građana iz Srbije, legalnim i transparentnim kanalima na bankovnim računima korisnika u evrima, na osnovu predloga CBK upućenog Narodnoj banci Srbije“.

Dodao je da Uredba omogućava prenos sredstava legalno, putem bankarskih kanala, na račune korisnika u evrima.

„Razgovor se odnosio na naš predlog koji smo pre izvesnog vremena uputili NBS, gde smo izrazili spremnost da olakšamo jedno od postojećih rešenja za prenos sredstava“, kazao je on.

Rekao je i da „niko iz EU nije doveo u pitanje mandat i ovlašćenja CBK da reguliše ovo pitanje, ili način na koji ga je regulisala“, ali da je „zabrinutost izražena u vezi sa uticajem na određenu (srpsku) zajednicu“. Kazao je da CBK nije pregovarala i nije bila uključena u pregovarački proces. Prema njegovim rečima, naširoko su informisali sagovornike o Uredbi „i njenom pozitivnom uticaju na ekonomiju zemlje“.

„Po instrukciji EU sastali smo se i sa tehničkom delegacijom Srbije. Na sastanku nije bilo političkog prisustva. Dali smo svoj doprinos da nas EU ispravno razume“, kazao je on.

Takođe, kako je kazao, „tehnička rešenja su moguća i primenljiva, bez ikakvih promena bilo koje zakonske regulative“.

„Na ovaj način postoji mogućnost da srpski građani prihvate pomoć od Srbije ukoliko ona odluči da je prenese“, rekao je.

Naveo da pitanje dinara nije bilo predmet rasprave, već se, kako je objasnio, razgovaralo o Uredbi u celini.

„Rešenje postoji i funkcioniše, kroz tehničko rešenje koje podrazumeva transfer između dve države, odnosno transfer sredstava iz Srbije na Kosovo, zvaničnim kanalima“, kazao je on.

„Iako smo očekivali prisustvo predstavnika NBS, čini se da je njihova delegacija preko Ministarstva finansija pokrila ovo pitanje. Mi kao CBK smo završili svoj posao i na pošiljaocu sredstava je koju će pravnu opciju da koristi“, rekao je Ismaili.

Uredba CBK, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na Kosovu i zabranjuje korišćenje srpskog dinara. Ova odluka je, prema oceni EU, izazvala praktične probleme srpskoj zajednici na Kosovu, koja je koristila dinar i u toj valuti dobijala pomoć od Srbije. Stoga je EU za danas sazvala sastanak kako bi se pronašlo rešenje za to pitanje.

(Beta)

KiM specijal

Šef grčke diplomatije: Atina će biti uzdržana tokom glasanja o prijemu Kosova u SE

Objavljeno

-

Grčka će biti uzdržana tokom glasanja 16. maja u Komitetu ministara Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i neće podržati zahtev da Kosovo pristupi ovom telu, izjavio je grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetrit.

„Kao što smo radili u sličnim slučajevima u prošlosti, Grčka će se uzdržati od glasanja, drugim rečima, neće podržati zahtev Kosova da se pridruži Savetu Evrope“, rekao je Gerapetrit u intervjuu radiju „Kanal jedan“.

On je dodao da „neka od suštinskih pitanja još nisu rešena, a pre svega stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu“.

„Zbog toga se naša osnovna politika nije promenila. Grčka se drži principijelne spoljne politike. Ne menjamo mišljenje dok se ne promene činjenice na osnovu kojih se donose odluke. Podstičemo dijalog Prištine i Beograda, želimo mirno rešenje sporova“ rekao je Gerapetrit.

Parlametarna skupština Saveta Evrope odobrila je ranije preporuku da Kosovo bude pozvano u članstvo Saveta Evrope. Za ovu odluku glasao je 131 poslanik, 29 je bilo protiv, 11 uzdržano.

(Srna)

pročitaj više

KiM specijal

Lajčak: Pojedinačne odluke poput ukidanja dinara koče proces normalizacije

Objavljeno

-

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je teško voditi dijalog u pravcu normalizacije, zbog čestih stagnacija i zaustavljanja procesa izazvanih pojedinčanim odlukama, poput odluke Prištine da ukine dinar kao sredstvo plaćanja.

“Trenutno je najveće pitanje kako ublažiti uticaj odluke kosovske Centralne banke o gotovinskim transakcijama. To je realnost koja je proizvod veoma niskog nivoa poverenja između dva društva, između Kosova i Srbije uopšte“, istakao je Lajčak za sarajevski N1.

On je rekao da i srpsko i albansko društvo na KiM “moraju da shvate“ da bez normalizacije odnosa nema napretka ka Evropskoj uniji.

pročitaj više

KiM specijal

Briselski sporazum potpisan na današnji dan, šta u njemu piše

Objavljeno

-

Na današnji dan pre 11 godina potpisan je Prvi sporazum o principima normalizacije odnosa Beograda i Prištine, tzv. Briselski sporazum, koji je zaključen u Briselu, pod pokroviteljstvom EU.

Pregovore su vodili tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Vlade Kosova Hašim Tači, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Sporazum kojim je počela normalizacija odnosa sa Kosovom, koje Srbija ne priznaje, ima 15 paragrafa, od kojih se prvih šest odnosi na osnivanje, delokrug i funkcije planirane ZSO, a naredna tri na policiju i bezbednost, navodeći jednu policijsku snagu za celo Kosovo, uključujući severno Kosovo, nazvanu Policija Republike Kosovo.

Paragraf 11 predviđa da se opštinski izbori održavaju na celom Kosovu prema zakonu Kosova.

Paragraf 12 predviđa izradu plana implementacije i precizira datum do kada će plan biti zaključen.

Paragraf 13 obavezuje se na intenziviranje pregovora o energetici i telekomunikacijama.

Prema paragrafu 14 dogovoreno je da „nijedna strana neće blokirati ili podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu ka EU“.

Paragraf 15 predviđa uspostavljanje komiteta za implementaciju, uz pomoć EU.

Briselski sporazum sadrži i dokument saglasan o integraciji opština sa srpskom većinom na severu Kosova u pravni sistem Kosova, uz dve garancije:

– Sva sudska pitanja su po zakonu Kosova, ali kosovski Srbi moraju biti većina određenih sudskih veća. Veće (Okru
ni sud u Kosovskoj Mitrovici) mora da zaseda u Severnoj Mitrovici.

– Sav rad policije treba da obavlja Policija Kosova, ali regionalni komandant policije u oblastima sa većinskim srpskim stanovništvom mora biti kosovski Srbin izabran sa liste koju dostavljaju opštine kosovskih Srba.

Posle rata na Kosovu i bombardovanja SRJ 1999, Kumanovskim sporazumom Kosovo je stavljeno pod upravu UN u skladu sa Rezolucijom 1244. Nakon toga, Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine, koju je priznalo stotinak država članica UN, ali je takođe, posle diplomatskih aktivnosti srpskih zvaničnika određen broj država povukao svoje priznanje.

Dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, počeo je u martu 2011. godine. Prvi Briselski sporazum potpisan je 19. aprila 2013, dok su dve godine kasnije Kosovo i Srbija potpisali sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom, koji je usaglasio opšte principe i ključne elemente.

Sporazum iz 2015. se sastoji od 22 tačke, kojima se preciziraju zakonski okvir, ciljevi, organizaciona struktura, odnos sa centralnim vlastima, budžet i podrška.

U skladu sa prvim Briselskim sporazumom, Zajednica opština sa srpskom većinom bi trebalo da bude uspostavljena na osnovu Statuta, čiju jednu verziju je 2018. izradio Upravljački tim, uz odobrenje EU na osnovu sporazuma iz 2015, ali on nikada nije predstavljen javnosti.

Prošle godine su dve strane prihvatile nemačko-francuski predlog za normalizaciju odnosa i dogovorile Aneks implementacije. Srpska strana insistira da prvo mora da bude formirana ZSO, odnosno ispunjene odredbe iz Briselskog sporazuma, da bi se nastavilo sa daljom normalizacijom, dok to kosovska strana odbija, navodeći da formiranje ZSO nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Mada su svi rokovi predviđeni Briselskim sporazumom istekli, ZSO i dalje nije ni na vidiku.

(N1)

pročitaj više

KiM specijal

Stano: Briselski sporazum je obaveza, Priština treba da snosi posledice ako ne formira Zajednicu srpskih opština

Objavljeno

-

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas, povodom 11 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, da se sve obaveze iz tog sporazuma, kao važećeg dokumenta, moraju sprovesti i poručio da će se Priština, ukoliko ne formira Zajednicu srpskih opština, suočiti sa posledicama.

Stano je, na pitanje Tanjuga kako EU može da utiče na Prištinu da ispuni svoju obavezu da formira ZSO, kao što je predviđeno Briselskim sporazumom, i da li je to i dalje važeći dokument za Brisel, rekao da to jeste važeći dokument i naglasio da je EU, zajedno sa međunarodnim partnerima, jasno stavila do znanja Prištini da mora da formira ZSO, za koju kaže da je jedno od „ključnih i najhitnijih pitanja“ u okviru dijaloga.

„To je važeći dokument. Svi sporazumi postignuti u okviru dijaloga uz pomoć EU su važeći dokumenti, to su važeće obaveze i treba ih sprovesti. To se mora poštovati i to je nešto što stalno ponavljamo partnerima“, poručio je Stano.

pročitaj više

KiM specijal

Petković: Priština 11 god odbija da formira ZSO, nagrađena je za izbegavanje obaveza

Objavljeno

-

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i sa šefom Delegacije EU u Srbiji, koje je detaljno informisao o sastanku na nivou glavnih pregovarača, koji je juče održan u Briselu, ali i istakao da se danas navršilo 11 godina kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština.

Umesto da međunarodna zajednica natera Prištinu da ispuni svoje obaveze iz dijaloga, svi svedočimo jednom potpuno nepravednom i devijantnom pristupu da se Priština zapravo nagrađuje za to što svesno izbegava svoje obaveze i što svakoga dana povlači esklatorne poteze u srpskim sredinama, rekao je Petković.

Progon srpskog naroda južno i severno od Ibra, institucionalno nasilje, ukidanje dinara i okupacija severa KiM su zapravo jedini „uslovi“ koje je Priština ispunila da bi bila nagrađena i viznom libaralizacijom, i unapređenjem statusa u Parlamentarnoj skupštini NATO, kao i sada usvajanjem izveštaja za protivpravno članstvo u Savetu Evrope, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

pročitaj više

U TRENDU