ostanimo u kontaktu

KiM specijal

Igor Simić: Srbi na KiM preživljavaju najteže dane od 1999. godine

Objavljeno

-

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da Srbi na Kosovu i Metohiji, zbog najnovijih odluka Prištine o ukidanju platnog prometa sa Srbijom, preživljavaju najteže dane od 1999. godine.

„Očigledno da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da završi srpsko pitanje na KiM bez ispaljenog metka. Da učini život nemogućim za Srbe na KiM, kako severno, tako i južno, da onemogući žvot, isplatu ličnih dohodaka i da spreči Srbe da opstanu na svojim vekovnim ognjištima“, rekao je Simić na TV Pink.

Istakao je da je ono što najviše plaši Srbe na KiM ćutanje međunarodne zajednice.

„Ta anemična saopštenja koje čujemo svakog dana su, po pravilu, pratioci svih loših odluka Kurtija protiv srpskog naroda. Slična saopštenja su bila kada su onemogućili Srbima da dobilju vakcine protiv korone, kada su im prvi put onemogućili da glasaju na izborima i na reforendumu. Ista su takva saopštenja bila u kojima se navodno izražava zabrinutost, ali Srbi od toga nisu imali ništa“, konstatovao je Simić.

KiM je jedinstveno nacionalno pitanje, a ne političko

Igor Simić izjavio je da je Kosovo i Metohija jedinstveno nacionalno pitanje, a ne političko, i poručio opozicionim predstavnicima da je potrebno jedinstvo i kako je rekao „saborstvo“.

„Pre svega ja politčare opozicije ne doživljavam kao ozbiljne političare. KiM nije političko, već nacionalno pitanje. Oni, kada bi dali konkretan predlog i proveli tri dana sa Srbima na KiM znali bi šta se dešava. Sada govore ‘zašto Srbi ne otvore račune?’, ja im kažem – ne mogu. Pitaće ih za šta otvaraju račun, kada kažu da je za davanja Republike Srbije reći će im da ne može. Ali opozicioni predstavnici ovde to ne znaju“, rekao je Simić za TV Pink.

On je ukazao na to da bi opozicioni predstavnik Borko Stefanović trebao da ćuti, jer, kako je rekao „sve loše što preživljavaju Srbi na KiM posledica je Stefanovićevih sporazuma“.

„On je 2011. godine potpisao da Srbija ima RKS registarske oznake. Ova vlada se borila zajedno sa narodom na prostoru KiM , počevši sa predsednikom Vučićem, 12 godina smo to prolongirali. Nažalost, oni koji su bili mnogo jači od nas pritisnuli su, uradili šta su hteli. Mojim sunarodnicima na prostoru KiM želim da kažem da sve teško što danas proživljavate, dolazi kao odluka Aljbina Kurtija, a ne kako kažu ovi iz opozicije, zahvaljujući Aleksandru Vučiću. Jer to je laž, apsolutna laž“, rekao je Simić.

KiM specijal

Gabrijel Eskobar: Zabrinuti smo što Priština podriva dijalog

Objavljeno

-

SAD se nadaju da će predstavnici Prištine prisustvovati sastanku u Briselu 27. februara na kojem bi se raspravljalo o situaciji posle izbacivanja dinara iz platnog prometa, kaže Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Eskobar je u intervjuu za Glas Amerike ponovio da je Amerika zabrinuta što je “Kosovo ne tretira kao partnera”, i dodao da je problematičan način na koji je vlada Aljbina Kurtija promenila politiku o platnom prometu, a ne sama politika, o čijoj se primeni i ranije razgovaralo.

Na pitanje da li osim oštre retorike, ima nekih praktičnih posledica po Kurtijevu vladu, Eskobar kaže da ne želi da ulazi u to šta su sve posledice, ali ističe da izjave američkih zvaničnika o tome jasno govore.

pročitaj više

KiM specijal

Forum za bezbednost i demokratiju: Rasvetliti incident u Banjskoj

Objavljeno

-

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) apelovao je danas na nadležne institucije da učine sve kako bi se rasvetlile sve okolnosti incidenta koji se dogodio 24. septembra 2023. godine u Banjskoj i da se u istrazi utvrdi na koji je način grupa Milana Radoičića došla do oružja koje je korišćeno u tom incidentu, saopštio je FBD.

Taj forum traži i da se u skladu sa zakonom sankcionišu ne samo neposredno odgovorni za incident u Banjskoj već i sve one grupe i pojedinci koji su pomagali u formiranju i naoružavanju Radoičićeve grupe.

Forum za bezbednost i demokratiju upozorio je da bi propust da se učini takav apsolutni minimum u vezi sa rasvetljavanjem incidenta u Banjskoj mogao da ima ozbiljne implikacije po dalju budućnost kandidature Srbije za članstvo u Evrospkoj uniji.

„Srbija bi rizikovala da i ona sama, kao država koja ne sankcioniše delovanje paravojnih formacija na svojoj teritoriji, ali ni na teritoriji pod kontrolom Kfora, u očima međunarodnih partnera bude percipirana kao bezbednosna pretnja ne samo u lokalnim već i u širim okvirima“, saopštio je FBD.

(FoNet)

pročitaj više

KiM specijal

Stano: Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara, ponašanje Bisljimija nedopustivo

Objavljeno

-

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je danas da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara u Briselu kako bi se razgovaralo o uredbi centralne banke u Prištini o ukidanju dinara i nazvao „nedopustivim“ ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija nakon optužbi koje je izneo protiv Lajčaka.

„Nadamo se da će gospodin Bisljimi ceniti napore umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo“, naveo je Stano u pisanoj izjavi, koju je prosledio pojedinim medijima, a prenosi prištinski Reporteri.

Stano je dodao da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče, dodaje Koha.

pročitaj više

KiM specijal

Ulutaš: Kfor posvećen naporima međunarodne zajednice za trajnu bezbednost na KiM

Objavljeno

-

Kfor je posvećen naporima međunarodne zajednice za trajnu bezbednost širom KiM i regiona, saopštio je komandant mirovne misije NATO snaga na KiM general-major Ozkan Ulutaš tokom sastanka sa šefom Kancelarije EU u Prištini Tomašom Sunijogom, ambasadorima zemalja članica EU i šefom Euleksa, general-majorom Đovanijem Pjetrom Barbanom.

„Razmenjena su mišljenja o nekoliko tema, uključujući aktivnosti Kfora, saradnju Kfora sa kosovskom policijom i Euleksom i njegove tekuće bezbednosne napore u podršci dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU“, navedeno je u saopštenju Kfora na Fejsbuku povodom sastanka.

Ulutaš je istakao nepokolebljivu posvećenost Kfora da podrži sve napore međunarodne zajednice, za stabilnost i bezbednost na KiM i za mir u regionu

pročitaj više

KiM specijal

Šef Euleksa: Situacija na KiM mirna, ali krhka

Objavljeno

-

Šef Euleksa Pjetro Barbano izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji mirna, ali još uvek krhka.

„Videli smo da situacija može vrlo lako da se pogorša, kao što se, nažalost, dogodilo tokom septembra, sa ozbiljnim napadom u Banjskoj“, rekao je Barbano za A2 njuz.

Dodao je da Euleks nema mandat da sprovodi istragu o incidentu u Banjskoj, rekavši da je to pitanje u nadležnosti prištinskih institucija.

pročitaj više

U TRENDU