ostanimo u kontaktu

Hronika

Iz MUP-a objasnili koje uslove građani koji imaju oružje moraju da ispune

Ringier

Objavljeno

-

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala MUP-a objasnila je da prilikom dobijanja dozvole za oružje, vlasnik mora da ispuni i prostorno-tehničke uslove za čuvanje oružja – da ima sef pod ključem ili na šifru.

Proveravaćemo po adresi da li postoje uslovi za čuvanje. Ako nisu ispunjeni oružje, će biti oduzimano, a kazne će biti rigorozne – ističe Otović Pjanovićeva.

Građani su od 8. maja predali 9.500 komada oružja, 400.000 komada municije i gotovo 900 minsko-eksplozivnih sredstava, kažu u MUP-u.

Podsećaju da svi koji žele da se oslobode oružja, mogu to da urade do 8. juna, bez ispitivanja porekla oružja i bilo kakve krivično-pravne odgovornosti.

Neregistrovano oružje, koje su građani do sada predali MUP-u, biće prikazano danas, u mestu Duvanište, na isključenju Kolari na auto-putu kod Smedereva. Pojedine procene kažu da na svetu ima više od milijardu komada oružja.

Bojana Otović Pjanović iz Službe za suzbijanje kriminala navodi da MUP, zaključno sa jučerašnjim danom, ima kompletne podatke o predatom oružju, te da će danas biti saopšteni. Ističe i da su brojke znatno veće od prethodno saopštenih.

„Shvaćena poruka države“

Prema rečima Otović Pjanovićeve, utisak je da su građani osvešćeni zbog dešavanja poslednjih dana u Srbiji, te da se vidi poverenje građana u policiju.

– Građani su sagledali rizike koje nosi držanje oružja u kući, čak i oni koji imaju legalno oružje – kaže Otović Pjanovićeva i dodaje da oni koji imaju smetnje mogu pozvati policiju i tako predati oružje. Ističe da se oružje predaje uz poverenje i saradnju.

Kako je rekla, akcije dokazuje da imamo mehanizme i da smo ozbiljni, te da izmene i dopune određenih zakona se usklađuju, kao i nema podataka da je bilo problema pri predaji oružja.

Građani su shvatili poruku države, postoji poverenje u policiju i građani vraćaju oružje. A mi ćemo pokazati da i treba da nam veruju – napomenula je i dodala da i posle smrti vlasnika, naslednici mogu da predaju legalno oružje na čuvanje koje je posedovao do ostavinske rasprave, i to u policiju po poslednjem prebivalištu preminulog vlasnika.

Govoreći o poreklu nelegalnog oružja, Bojana Otović Pjanović je rekla da može biti sa teritorija nekada zahvaćenih ratovima, možda je to oružje nekada bilo legalno, pa je preneto kod nas i sada se nalazi u nelegalnom posedu.

„Kontrole svih streljana“

Najavila je da će MUP uložiti dodatne napore da se smanji unos nelegalnog oružja u našu zemlju.

Kada je reč o boravku dece u streljanama, rekla je da je smo imali odlične zakonske procedure, a sada kada se rade dopune zakone, sagledavaju se i predlozi civilnog sektora.

Kaže da će biti kontrole apsolutno svih streljana i da će se napraviti propisi, zabrana ulaska maloletnim licima u streljane, kao i obučavanje maloletnika da rukuju oružjem.

Istakla je da će biti posebno krivično delo za osobu koje omogućava maloletniku da dođe u posed oružja ili ga obučava, a da će bilo ko moći da prijavi policiji ukoliko vidi dete od 10 godina u streljani.

Hronika

Željko Brkić: Još se utvrđuje kako je nož dospeo u ranac učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“

Objavljeno

-

 Još se utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojima se juče u rancu jednog učenika u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ našao nož, da li je nož njegov i od koga ga je eventualno uzeo, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić i naveo da je najvažnije to da nožem nije nikome prećeno i da bezbednost dece nije bila ugrožena.

„Nož je pronađen u rancu dečaka i o tome je obavešten prosvetni radnik koji je kontaktirao policijskog službenika zaduženog za bezbednost u školi. Mi u ovoj školi svakoga dana u svakoj smeni imamo angažovanih pet policijskih službenika, troje iz opšte nadležnosti i dvoje iz linije rada kriminalističke policije i oni su u prisustvu odgovornog lica pregledali ranac“, rekao je Brkić za TV Prva.

Istakao je da će policija nastaviti da u saradnji sa nadležnim školskim organima posebnu pažnju posvećuje bezbednosti učenika i naveo da se od prošlogodišnjih majskih tragedija svakodnevno više od 2.500 policijskih službenika angažuje na obezbeđenju 1.832 osnovne i srednje škole u Srbiji.

pročitaj više

Hronika

MUP potvrdio da je pronađen nož u „Ribnikaru“: Nikome nije prećeno, niti je iko povređen

Objavljeno

-

MUP Srbije potvrdio je da je kod jednog učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“ danas pronađen nož, ali ističe i da niko nije povređen, niti je taj učenik ikome pretio.

Nakon što je danas oko 10.35 časova školskom policajcu OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu prijavljeno da učenik osmog razreda ima nož u rancu, isti učenik je odmah pronađen i doveden kod direktora navedene škole, saopšteno je iz MUP-a.

Za nož koji je pronađen u njegovom rancu, učenik je, kako dodaju iz MUP-a, rekao da nije njegov.

Niko nije povređen, niti je učenik ikome pretio, naglašava se u saopštenju.

Svi učenici OŠ „Vladislav Ribnikar“ su bezbedni, uveravaju iz policije i dodaju da je dalji rad u toku.

MUP istovremeno poručuje da je prisustvo školskog policajca u školama i saradnja sa učenicima i zaposlenima u školama ključna u sprečavanju eventualnih incidenata i zaštiti bezbednosti učenika.

(N1)

pročitaj više

Hronika

Svedočenjem majke ubijene devojčice u OŠ „Vladislav Ribnikar“ nastavljeno suđenje porodici Kecmanović

Objavljeno

-

U Višem sudu u Beogradu je saslušanjem Milanke Negić, majke ubijene devojčice, nastavljeno suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio devet vršnjaka i čuvara te škole, dok je ranio još šest osoba.

Negić je najpre pričala o rođenju ćerke, njenim navikama, vaspitanju, karakteru, odnosima u porodici, napominjući da je njoj ćerka bila sve što je ikada želela u životu.

Pričajući o zaposlenima u školi, Negić je rekla da je jednom prilikom dozvolila ćerki da ofarba nekoliko pramenova kose u zeleno, zbog čega je školski pedagog skrenula devojčici pažnju da mora to da ukloni i dala joj rok od nedelju dana.

pročitaj više

Hronika

Petoro dece povređeno u napadu u školi u Nemačkoj, uhapšen osumnjičeni

Objavljeno

-

Petoro đaka je povređeno u napadu nožem u gradu Vupertalu na zapadu Nemačke. Osumnjičeni je uhapšen, a prema navodima policije i on je povređen.

Prema navodima nemačkih medija, učenik je napao vršnjake iz razreda. Nastavnica je kazala da su đaci napadnuti nožem i makazama.

Ostali učenici zabarakadirali su se u učionicama.  Policija je u saopštenju navela da je škola pregledna i potom ispražnjena, a da su deca u stanju šoka.

Veliki broj policajaca izašao je na mesto događaja.

(BBC, N1)

pročitaj više

Hronika

Mesec dana nakon smrti Dejana Milojevića, preminuo i njegov otac

Objavljeno

-

Nešto više od mesec dana kako je iznenada preminuo nekadašnji košarkaški reprezentativac i trener Dejan Milojević, stigla je vest da je umro i njegov otac, Milan Milojević.

Kako saznajemo, on je primljen sinoć u bolnicu, ali mu je jutros ponovo bilo loše. Doktori su pokušali reanimaciju, ali bez uspeha.

Dejan Milojević, podsetimo, preminuo je 17. januara, u 46. godini, nakon srčanog udara.

(N1)

pročitaj više

U TRENDU