ostanimo u kontaktu

Svet

Izrael otvorio koridor za evakuaciju sa severa na jug Pojasa Gaze; U izraelskom napadu na kuću poginulo 13 Palestinaca

Objavljeno

-

Društveni medijski kanal izraelske vojske na arapskom jeziku, objavio je da će danas biti otvoren „ograničen koridor za stanovnike severne Gaze“ da se evakuišu na jug Pojasa Gaze.

Stotine hiljada stanovnika kretalo se poslednjih dana kroz humanitarni bezbedni koridor, bilo vozilima ili peške Ulicom Salah al-Din, podseća Gardijan.

„Ulica Salah El-Din i danas će biti otvorena za vašu evakuaciju od 9.00 do 16.00 časova (po lokalnom vremenu) kako biste se evakuisali južno od vodotoka Vadi Gaze. Nemojte se predavati Hamasu, vaše kontinuirano prisustvo u regionu izlaže vas veoma velikoj opasnosti“, navedeno je u saopštenju.

Izrael: U Pojas Gaze od početka rata stiglo 14.320 tona humanitarne pomoći

Izraelski Koordinator za vladine aktivnosti na teritorijama (COGAT), saopštio je danas da je od početka rata u Pojas Gaze ušlo 14.320 tona humanitarne pomoći.

Ne postoji ograničenje u količini hrane, vode i medicinske opreme koja može da uđe u Gazu, naveo je COGAT, preneo je „Tajms of Izrael“.

COGAT je pozvao međunarodnu zajednicu da koordinira pomoć i istakao da će i on pomoći. Iako pomoć stiže u Pojas Gaze, humanitarne organizacije kažu da to nije ni blizu dovoljno.

Kan Junis: U izraelskom napadu na kuću poginulo 13 Palestinaca

U izraelskom napadu na kuću u Kan Junisu poginulo je 13 Palestinaca, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici u Gazi.

Izrael je u više navrata zahtevao od Palestinaca da se evakuišu sa severa na jug Pojasa Gaze, ali je nastavio da izvodi vazdušne napade na taj deo palestinske enklave, podseća Rojters.

Pored ostalog, na meti napada su Kan Junis i grad Rafa, gde se nalazi istoimeni granični prelaz ka Egiptu.

Žestoke borbe oko bolnice Al-Šifa u Pojasu Gaze

Žestoke borbe vode se oko bolnice Al-Šifa u Pojasu Gaze, gde se, kako tvrdi Izrael, navodno nalazi štab Hamasa.

Na snimcima iz tog područja mogu se videti teške borbe u blizini bolnice, uz stalne zvuke pucnjave i eksplozije, a svedoci potvrđuju da su vazdušni napadi na tom području izvođeni tokom cele noći, prenosi Tajms of Izrael.

Zdravstveni zvaničnici kažu da su hiljade medicinara, pacijenata i raseljenih ljudi zarobljeni u oblasti oko bolnice Šifa, bez struje i sve manje zaliha.

SZO: Ne prestaju napadi na bolnicu Al-Šifa u Gazi, izgubljen je svaki kontakt

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je danas na platformi Iks (Tviter) da je usled zastrašujućih, ponovljenih izraelskih napada na bolnicu Al-Šifa u Pojasu Gaze, izgubljen svaki kontakt sa tom zdravstvenom ustanovom.

U najnovijim izveštajima sa poprišta sukoba u Pojasu Gaze, navedemo je da je bolnica opkoljena izraelskim tenkovima, kao i da su neki od onih koji su pokušali da pobegnu bili izloženi izraelskoj vatri u kojoj su ranjeni ili ubijeni.

„SZO izražava ozbiljnu zabrinutost za bezbednost zdravstvenih radnika, stotine bolesnih i povređenih pacijenata, uključujući bebe na aparatima za održavanje života i raseljene osobe koje su našle sklonište u bolnici“, navodi SZO.

Gaza: Bebe iz inkubatora premeštene na drugo odeljenje zbog nestanka kiseonika

U bolnici Al-Šifa, najvećoj u gradu Gazi, bebe iz inkubatora su noćas prebačene u drugi deo medicinskog kompleksa, nakon što je u neonatalnom odeljenju nestalo zaliha kiseonika, rekao je jutros visoki zdravstveni zvaničnik u Gazi Munir al-Burš.

Al-Burš je izjavio za Si-En-En (CNN) da su bebe premeštene u bolničke operacione sale, gde još ima zaliha kiseonika.

Kiseonik u odeljenju za novorođenčad nestao je nakon što je generator oštećen usled obližnjeg izraelskog napada, što je dovelo do smrti tri bebe u inkubatorima od petka uveče, rekao je Al-Burš.

Tri novorođene bebe umrle u bolnici Al-Šifa

Tri novorođene bebe umrle su u najvećoj bolnici u Gazi, koja je stavljena „van funkcije“ usled intenzivnih borbi u toj oblasti, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje kontroliše Hamas.

Ta militantna grupa saopštila je sinoć da je objekat pod opsadom izraelskih snaga, dok je izraelska vojska to negirala.

Dr Munir Al-Burš, predstavnik Ministarstva zdravlja rekao je za CNN da su dve bebe u bolnici Al-Šifa umrle u noći sa petka na subotu nakon što je granata pala u blizini, isključivši generator koji je napajao inkubatore na odeljenju neonatologije. Još jedna beba je preminula u toku dana.

UN: Granatirana kancelarija UN u gradu Gazi, ima poginulih i ranjenih

Ujedinjene nacije saopštile su da je jedna od njihovih kancelarija u gradu Gaza granatirana tokom noći, navodeći da su stigli „izveštaji o poginulima i ranjenima“ među civilima koji su se tamo sklonili.

„Ovo je pogrešno u svakom smislu. Civili, civilna infrastruktura i nepovredivost objekata UN uvek moraju biti zaštićeni“, objavio je na platformi Iks (Tviter) administrator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Ašim Stajner.

Izraelski avioni izveli napade na ciljeve u Siriji

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su vojni avioni izveli napade na „terorističku infrastrukturu u Siriji“, kao odgovor na rakete ispaljene u subotu iz Sirije prema Golanskoj visoravni.

Nije navedeno koje lokacije su bile na meti napada, prenosi Tajms of Israel.

Izrael je od početka sukoba sa Hamasom 7. oktobra više puta izvodio vazdušne napade na ciljeve u Siriji, navodeći da je to odgovor na rakete ispaljene na njegovu teritoriju. 

Izrael prodaje Finskoj sistem PVO srednjeg dometa u vrednosti 317 miliona evra

Ministarstvo odbrane Izraela potpisalo je danas ugovor o prodaji sistema protivvazdušne odbrane „David’s Sling“ Finskoj, vredan 317 miliona evra.

Ugovor je u ime izraelske kompanije za odbrambenu tehnologiju „Rafael Advanced Defence Sistems“ potpisao generalni direktor Ejal Zamir, a potpisivanju sporazuma u sedištu Ministarstva odbrane prisustvovali su ambasadorka Finske u Izraelu Nina Nordstrom i finski ataše za odbranu u Izraelu pukovnik Oula Asteljoki, javio je „Tajms of Izrael“.

Sistem PVO, koji proizvodi „Rafael“, sposoban je da presreće rakete i projektile u dometu od 40 do 300 kilometara.

SAD: Izrael treba da objasni najavljenu bezbednosnu kontrolu nad Gazom posle rata

Sjedinjene Američke Države zatražile su objašnjenje komentara, koje je izrekao izraelski premijer Benjamin Netanijahu, o tome da će nakon rata protiv terorističke grupe Hamas Izrael preuzeti bezbednosnu odgovornost za Pojas Gaze na neodređeno vreme.

Netanjahu je sinoć nagovestio da će se Izrael protiviti povratku palestinske vlasti u Pojas Gaze posle rata, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael osuđuje palestinske vlasti navodeći da decu uče da žele da se eliminiše Izrael, da podržavaju terorizam i posebno ih optužuju zbog toga što nisu osudile masakr Hamasa 7. oktobra, koji je i izazvao rat koji je u toku.

Rijad: Muslimanske zemlje traže hitan prekid vojnih operacija u Pojasu Gaze

Sa vanrednog zajedničkog islamsko-arapskog samita u saudijskoj prestonici Rijadu, upućen je hitan zahtev da se obustave sve vojne operacije u Pojasu Gaze, a opravdanje Izraela da je prinuđen na samoodbranu je odbačeno.

Učesnici ovog samita pozvali su u završnom saopštenju Međunarodni krivični sud da istraži „ratne zločine i zločine protiv čovečnosti koje čini Izrael“ na palestinskoj teritoriji, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija je pokušala da izvrši pritisak na Sjedinjene Države i Izrael da budu obustavljena neprijateljstava u Pojasu Gaze, a prestolonaslednik Mohamed bin Salman, de fakto i vladar saudijskog kraljevstva, okupio je Arape i muslimanske vođe kako bi se taj pritisak osnažio.

Svet

Otkazano poletanje Starlajnera: Uočena anomalija na ventilu rakete

Objavljeno

-

Poletanje Boingove letelice Starlajner (Starliner), koja je prvi put trebalo da preveze astronaute NASA do Međunarodne svemirske stanice (MSS), otkazano je zbog tehničkog problema.

Lansiranje je otkazano noćas, oko dva sata pre planiranog vremena lansiranja.

Uočena je anomalija na ventilu rakete Atlas V koji je trebalo da izbaci kapsulu u orbitu, saopštio je proizvođač lansera, grupa ULA.

„Prioritet NASA je bezbednost“, napisao je šef američke svemirske agencije Bil Nelson na mreži X.

Boing polaže mnogo na misiju koja bi trebalo da omogući kompaniji da se pridruži „klubu svemirskih brodova“ koji su prevozili posadu na MSS.

Nov datum lansiranja nije saopšten.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Treća faza izbora u Indiji: Glasao i premijer Narendra Modi

Objavljeno

-

Indijski premijer Narendra Modi glasao je danas u trećoj fazi opštih izbora u Indiji.

Modi, koji učestvuje na izborima za svoj treći mandat, glasao je na biračkom mestu u zapadnom indijskom gradu Ahmedabadu, u državi Gudžarat.

U poruci na društvenoj mreži X, Modi je pozvao Indijce da glasaju i da tako „osnaže demokratiju“.

Politički analitičari su predvideli pobedu Narendre Modija i pre početka izbora, koji se održavaju od 19. aprila do 1. juna, u ukupno sedam faza.

Modijeva stranka BJP se suprotstavlja širokom opozicionom savezu predvođenom „Indijskim nacionalnim kongresom“ i moćnim regionalnim strankama.

Kritičari premijera kažu da je indijska tradicija različitosti i sekularizma na udaru otkako je pre deset godina BJP osvojila vlast.

Optužuju tu stranku da neguje versku netoleranciju, a ponekad čak i nasilje. Stranka na te optužbe odgovara tvrdnjom da njena politika koristi svim Indijcima.

Skoro 970 miliona glasača – više od 10 odsto stanovnika sveta, bira 543 člana donjeg doma.

Glasovi će se prebrojati 4. juna iz ukupno 28 država u Indiji.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Izraelska vojska zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa

Objavljeno

-

Izraelska vojska je potvrdila jutros da je njena 401. oklopna brigada zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa prema Egiptu.

Izraelski mediji navode da je sada prekinuta veza puta Salah al-Din u istočnoj Rafi koju je osvojila brigada Givati u ofanzivi protekle noći.

U toj operaciji ubijeno je oko 20 naoružanih osoba a vojnici su locirali tri otvora u tunele, sudeći po navodima izraelske vojske.

Usred ofanzive pogođeno je i uništeno vozilo puno eksploziva koje se kretalo ka izraelskom tenku, saopštila je vojska. Nijedan izraelski vojnik nije ranjen u toj operaciji.

Vojnici sada pretražuju to područje i, kako je navedeno, spremaju se sa dodatne misije.

U međuvremenu su više od 50 ciljeva Hamasa u Rafi pogodile izraelske vazduhoplovne snage.

Operacija ograničenog obima

Palestinski bezbednosni i egipatski zvaničnik izjavili su ranije jutros da su izraelski tenovi ušli u grad Rafu na jugu Pojasa Gaze i da su samo 200 metara udaljeni od graničnog prelaza sa susednim Egiptom, kao i da je ta vojna operacija ograničenog obima.

Egipatski zvaničnik i TV Hamasa Al-Aksa su objavili da su izraelski zvaničnici najavili povlačenje kada se operacija završi.

Izraelska vojska nije ništa komentarisala. U nedelju su borci Hamasa kraj Rafe ispaljivali mine na jug Izraela, ubivši četiri izraelska vojnika.

Agencija AP nije mogla nezavisno da potvrdi obim najnovije operacije.

Neizvestan prekid vatre

Ranije, u ponedeljak, je izraelski Ratni kabinet je odlučio da izvede vojnu operaciju u Rafi pošto je Hamas objavio da prihvata egipatsko – katarski predlog za sporazum o prekidu vatre.

Izraelska vojska je saopštila da izvodi ciljane u udare na Hamas u Rafi ne ulazeći u detalje.

Granični prelaz Rafa je ključan za ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

Prekid vatre bi mogao da okonča sedmomesečni rat Gazi, ali je neizvesno da li bi sporazum mogao biti zaključen jer je Izrael odgovorio da predlog ne ispunjava osnovne zahteve, navodi Asošiejted pres.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Putinova inauguracija: Koje države EU ipak šalju svoje predstavnike

Objavljeno

-

Sjedinjene Američke Države i većina država Evropske unije bojkotovaće danas svečanost inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina koji je nedavno dobio novi šestogodišnji mandat, međutim očekuje se da će Francuska i još neke članice EU ipak poslati svoje izaslanike, uprkos molbi Kijeva da to ne učine.

Odgovori diplomatskih predstavnika zapadnih sila pokazali su njihova različita stajališta o inauguraciji ruskog predsednika, koji je pre malo više od dve godine pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

„Ne, nećemo imati svoje izaslanike na inauguraciji“, rekao je portparol američkog ministarstva spoljnih poslova Metju Miler. „Izbore u Rusiji nipošto ne smatramo slobodnim i poštenim, ali Vladimir Putin ostaje ruski predsednik i u narednom razdoblju“, kazao je.

Kanada poručuje da će takođe preskočiti ceremoniju, koja je na rasporedu samo dan nakon što je Rusija objavila da će održati taktičke vežbe koje uključuju nuklearno oružje, ne bi li tako “ohladila usijane glave na zapadu“.

Vladimir Putin odneo je uverljivu pobedu na predsedničkim izborima u martu, održanim samo par nedelja nakon smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Vlade zapadnih zemalja osudile se njegov reizbor, ocenivši ga nepoštenim i nedemokratskim, a isti stav ima i Ukrajina.

„Ukrajina ne vidi zakonsku osnovu po kojoj Putin može biti priznat kao legitiman i demokratski izabran predsednik Ruske Federacije“, saoštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Današnja inauguracija, ističe ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova, služi isključivo stvaranju privida legalnosti, iza kojeg se krije čovek koji namerava doživotno ostati na vlasti, čovek koji je Rusku Federaciju pretvorio u agresorsku državu, a vladajući režim u diktaturu.

Rusija je na inauguraciju pozvala čelne osobe svih stranih diplomatskih misija u Moskvi, izvestila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na visokopozicioniranog zvaničnika Kremlja.

Ni ambasador Evropske unije u Rusiji neće prisustvovati ceremoniji, što je u skladu sa stavom većine država članica EU. Putinovu inauguraciju bojkotovaće tako dvadeset zemalja Evropske unije, međutim očekuje se da će ostalih sedam poslati svoje predstavnike. Osim Francuske, izaslanike na inauguraciju trebale bi da pošalju Slovačka i Mađarska, navode dva izvora iz redova evropske diplomatije.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da neće učestvovati. S druge strane, pariški diplomatski izvor rekao je da će Francusku u Moskvi predstavljati njen ambasador, što ukazuje na podele oko toga kako postupati s Rusijom.

„Nismo u ratu s Rusijom i ruskim narodom i nemamo zahteve za promenom režima u Moskvi“, izjavio je u ponedeljak francuski predsednik Emanuel Makron.

Izvor iz Pariza navodi da je Francuska prethodno osudila održavanje izbora pod okolnostima represije i ukraćivanja biračima mogućnosti stvarnog izbora, kao i sprovođenje izbora na okupiranim ukrajinskim teritorijima, što Francuska smatra kršenjem međunarodnog prava.

Odnosi između Francuske i Rusije pogoršali su se u poslednjim mesecima, s obzirom na to da je Pariz pojačao svoju podršku Ukrajini. Makron protekle nedelje nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako bi to zatražio Kijev, rekavši da bi bilo legitimno razmotriti takav zahtev u slučaju da Rusija probije ukrajinske linije fronta.

Baltičke države, koje više nemaju svoje izaslanike u ruskoj prestolnici, kategorički su odbile učestvovanje na inauguraciji.

„Smatramo da se izolacija Rusije i njenog kriminalnog lidera moraju nastaviti“, rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis. „Učestvovanje na Putinovoj inauguraciji nije prihvatljivo za Litvaniju. Podrška ukrajinskom narodu koji se bori protiv ruske agresije, ostaje naš prioritet“, poručio je.

(Hina)

pročitaj više

Svet

Proglašeni dobitnici Pulicerove nagrade

Objavljeno

-

Prestižna Pulicerova nagrada za novinarstvo u javnom interesu dodeljena je istraživačkom mediju Pro publika (ProPublica) za „inovativno“ izveštavanje o tome kako su se milijarderi udvarali sudijama Vrhovnog suda SAD dajući im poklone i obezbeđujući putovanja, dok je agencija Asošijeted pres je nagrađena u kategoriji foto-reportaže za izveštavanje o imigraciji u SAD kroz Latinsku Ameriku.

Nagrade su dodeljene za najbolje u novinarstvu iz 2023. godine u 15 kategorija, kao i u osam umetničkih kategorija koje su fokusirane na knjige, muziku i pozorište. Pobednik za izveštavanje u javnom interesu dobija zlatnu medalju. Svi ostali pobednici dobijaju 15.000 dolara, piše Gardijan.

Asošiejted pres je osvojio Pulicerovu nagradu za dugometražnu fotografiju za izveštavanje o globalnoj migraciji kroz Latinsku Ameriku u SAD, dok su Njujork Tajms i Rojters dobili Pulicera za izveštavanje o napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra i njegovim posledicama.

Prestižna nagrada Pulicerove za izveštavanje u javnom interesu pripala je ProPublici (ProPublica) zbog izveštaja koji je „probio debeli zid tajne“ oko američkog Vrhovnog suda i pokazao kako su milijarderi davali poklone i plaćali putovanja sudijama.

Puliceri su takođe dati novinarima i piscima koji su izveštavali o ratu u Gazi, kao i pokojnom hip-hop kritičaru Gregu Tejtu.

Osoblje Njujork Tajmsa pobedilo je za „široko izveštavanje“ o Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra, neuspesima obaveštajnih službi Izraela i odgovoru Izraela u Gazi.

Hana Drajer iz Tajmsa osvojila je Pulicera za istraživačko novinarstvo za svoje priče o radu dece migranata širom Sjedinjenih Država.

Spisateljica Kejti Engelhart osvojila je treći Pulicera za pisanje dugometražnih filmova, za portret porodice koja se bori sa demencijom majke.

Osoblje Vašington posta pobedilo je u nacionalnom izveštavanju vezanim za poluautomatske puške AR-15.

Dejvid I. Hofman iz Posta pobedio za „ubedljivu i dobro istraženu” seriju o tome kako autoritarni režimi potiskuju suprotno mišljenje u digitalnom dobu.

Treću nagradu dobio je saradnik ovog medija, ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, za komentare napisane iz ruske zatvorske ćelije.

Nagrada javnog servisa dodeljena je novinarima ProPublica Džošuu Kaplanu, Džastinu Eliotu, Bretu Marfiju, Aleksu Mierjeskiju i Kirsten Berg, čije su priče podstakle Vrhovni sud da usvoji svoj prvi kodeks ponašanja.

Magazin Njujorker osvojio je dva Pulicera, a dobitnici su Sara Stilman i Medar de la Kruz.

Nagrada za fikciju data je Džen En Filips za roman „Noćna straža“,

„Noćna straža“ Džejn En Filips nagrađena je Pulicerovom nagradom za fikciju, a Eboni But za dramu „Primary Trust“.

(Gardian)

pročitaj više

U TRENDU