ostanimo u kontaktu

Svet

Izrael uhapsio još 40 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali; UN: Izrael pokrenuo kampanju izgladnjavanja u Gazi

Objavljeno

-

Najmanje 40 Palestinaca uhapšeno je u novim izraelskim vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, navedeno je u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja zatvorenika i Udruženja palestinskih zatvorenika.

Među uhapšenima su četiri žene, od kojih i jedna novinarka, naveli su oni, prenela je Anadolija.

Većina hapšenja dogodila se u gradovima Ramali, Tulkarmu, Nablusu, Dženinu i Kalkilji, navodi se u saopštenju.

Ovim novim hapšenjima, broj Palestinaca koje su uhapsile izraelske snage od 7. oktobra 2023. godine na okupiranoj Zapadnoj obali porastao je na 7.490, prema palestinskim podacima.

UN: Izrael pokrenuo kampanju izgladnjavanja u Gazi

Specijalni izvestilac UN za pravo na hranu Majkl Fahri izjavio je danas da Izrael uništava sistem ishrane u Gazi kao deo šire “kampanje izgladnjivanja“ u ratu protiv pripadnika palestinske militantne grupe Hamas.

U obraćanju pred Savetom UN za ljudska prava, on je rekao da to telo ne čini dovoljno kako bi se pomoglo civilima u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

“Slike gladovanja u Gazi su nepodnošljive, a vi ne radite ništa. Izrael je pokrenuo kampanju izgladnjivanja protiv palestinskog naroda u Gazi“, rekao je Fahri.

Pravni savetnik u izraelskoj misiji pri UN Jela Citrin je Fahrijeve optužbe nazvala očiglednom laži. “Izrael u potpunosti odbacuje navode da koristi izgladnjivanje kao oružje u ratu“, rekla je ona, a potom napustila prostoriju u znak protesta. 

Trudo: Kanada još nije odlučila da li će nastaviti finansiranje UNRWA

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je danas da Otava nije odlučila da li će nastaviti finansiranje Agencije UN za plestinske izbeglice (UNRWA) nakon što je Izrael naveo da je deo osoblja Agencije bio umešan u napade Hamasa 7. oktobra.

Ranije ove nedelje Kanadska radiodifuzna korporacija i AP su citirali neimenovane vladine izvore da će Kanada poništiti svoju odluku od 26. januara da pauzira dodatno finansiranje UNRWA, preneo je Rojters.

Ali Trudo, direktno upitan da li je to slučaj, rekao je da Otava čeka rezultate interne istrage Ujedinjenih nacija o izraelskim navodima da je 12 zaposlenih u UNRWA bilo uključeno u napade u kojima je poginulo oko 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima.

„Danas ne saopštavamo ništa… nastavićemo da razmatramo situaciju. Nastavićemo da posmatramo UN dok ispituju šta se dešava unutar ove organizacije“, rekao je on novinarima u Torontu.

„Humanitarna kriza i katastrofa u Gazi para srca svih. Znamo koliko je važno da Gaza dobije pomoć“, rekao je Trudo i istakao da su ljudi u enklavi suočeni sa glađu. 

Borelj: Izvršiti pritisak na Izrael da omogući pristup humanitarne pomoći Gazi

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je danas da je potrebno izvršiti pritisak na izraelsku vladu kako bi se omogućio nesmetan pristup humanitarne pomoći civilima u Pojasu Gaze.

„Svi oni koji su zabrinuti zbog situacije u Gazi trebalo bi da izvrše pritisak na izraelsku vladu da omogući nesmetan pristup humanitarne pomoći i da ne blokira konvoje“, naveo je Borelj na društvenoj mreži X. Dodao je da „druge opcije nisu dovoljne“.

„Isporuke vazdušnim putem su dobre, ali nedovoljne. Morski koridori su potrebni, ali za njih treba vremena. A vreme je bitno“, poručio je Borelj.

Brod sa 2.700 tona humanitarne pomoći krenuo iz Turske ka Gazi

Brod sa 2.737 tona humanitarne pomoći otputovao je danas iz južne turske provincije Mersin u ratom razoreni Pojas Gaze, u koordinaciji koju vodi turski Crveni polumesec.

Pošiljka, između ostalog, sadrži pakete hrane, vodu, brašno, odeću, sredstva za higijenu, šatore, vreće za spavanje, ćebad, materijale za skloništa i medicinske potrepštine, preneo je turski javni servis TRT.

Na ceremoniji pre odlaska robe za Gazu, predsednica Crvenog polumeseca Turske Fatma Merič Jilmaz rekla je da će pomoć stići u egipatsku luku Al-Ariš, odakle će biti ukrcana na kamione za predviđeno odredište.

Turska je dosad poslala pomoć u 12 aviona i šest brodova palestinskom narodu u Pojasu.

Mediji: SAD će izgraditi luku u Gazi za primanje humanitarne pomoći

Američki predsednik Džo Bajden će večeras u svom govoru o stanju nacije najaviti da će Vojska SAD izgraditi luku u Gazi na obali Sredozemnog za primanje humanitarne pomoći, piše Rojters, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Oni su dodali da Hamas odlaže postizanje novog dogovora sa Izraelom o oslobađanju talaca i ne pristaje da oslobodi bolesne i starije osobe, prenosi agencija.

Luka, koja bi bila privremena, povećala bi količinu humanitarne pomoći za Palestince, navode neimenovai zvaničnici.

Pored toga, sarađivaće sa Ujedinjenim nacijama i humanitarnim organizacijama koje „razumeju distribuciju pomoći unutar Gaze“, dodali su zvaničnici, istakavši da će prve zalihe pomoći dolaziti sa Kipra. 

Španija će uputiti UNRWA dodatnih 20 miliona evra dodatne pomoći

Španija će uputiti Agenciji UN za palestinske izbeglice (UNRWA) dodatnih 20 miliona evra pomoći, izjavio je danas španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares.

Ovo je iznos koji će Španija uputiti povrh 3,5 miliona evra koje je zemlja već obećala u februaru, preneo je Rojters.

Nova sredstva imaju za cilj „podršku organizaciji u njenom humanitarnom radu u Gazi i zadovoljavanju potreba za hranom, obrazovanjem i zdravstvenim potrebama skoro šest miliona palestinskih izbeglica u regionu“, rekao je Albares nakon sastanka sa generalnim komesarom UNRWA Filipom Lazarinijem u Madridu. 

Hamas tvrdi da Izrael ne odgovara na njihove glavne zahteve

Delegacija Hamasa napustila je Kairo kako bi se sastala sa svojim liderima radi dodatnih konsultacija, izjavio je danas član političkog biroa Hamasa Husam Badran i istakao da Izrael ne odgovara na njihove glavne zahteve ne samo Hamasa već i palestinskog naroda.

Zahtevi uključuju postizanje prekida vatre, omogućavanje raseljenim ljudima da se vrate na sever Gaze svojim kućama, omogućavanje da humanitarna pomoć ide slobodno bez uslova i rekonstrukciju Gaze posle rata, rekao je Husam Badran za Al Džaziru.

Prema njegovim rečima, američka vlada nije nepristrasan i pošten posrednik.

„SAD podržavaju (izraelskog premijera Benjamina) Netanijahua politički, vojno i finansijski. Ono što SAD govore su puke izjave bez stvarne volje da se zaustavi rat ili da se postigne sporazum, čak i privremeni sporazum. SAD moraju da izvrše pritisak na Izraelce“, istakao je on. 

Netanijahu: Izrael je u egzistencijalnom ratu koji mora da dobije

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je ta država u egzistencijalnom ratu koji mora da dobije. On je na ceremoniji diplomiranja kadeta u oficirskoj školi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na jugu Izraela, poznatoj kao Bahad 1, obećao da će Izrael uništiti svoje neprijatelje do potpune pobede, preneo je Tajms of Izrael.

On je obećao da će eliminisati Hamas, teroriste, uništiti tunele i goniti počinioce napada 7. oktobra, i istovremano učiniti sve što je u njegovoj moći da locira taoce. Prema njegovim rečima, IDF napreduju impresivno da bi postigle svoj ratni cilj, istovremeno minimizirajući civilne žrtve u Gazi.

Netanijahu je kritikovao Hamas zbog njegove taktike korišćenja civila u Gazi kao živog štita i korišćenja podzemnih tunela koji se protežu kilometrima. IDF će nastaviti da deluju protiv Hamasa u svim krajevima Gaze, uključujući i Rafu, poslednje Hamasovo uporište, obećao je izraelski premijer.

„Ko god nam kaže da ne delujemo u Rafi, govori nam da izgubimo rat i to se neće dogoditi“, istakao je on. 

Egipatski zvaničnici: Hamas napustio razgovore u Kairu, razgovori u ćorsokaku

Egipatski zvaničnici saopštili su danas da su pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze dospeli u ćorsokak zbog Hamasovog zahteva da se u fazama dođe do kraja rata.

Delegacija te militantne palestinske grupe napustila je Kairo, mesto pregovora, kako bi održala konsultacije, a kako navodi egipatski TV kanal Al-Kahira njuz, razgovori će se nastaviti sledeće nedelje.

Zvaničnici su rekli za AP da je Hamas pristao na glavne uslove sporazuma o prvoj fazi, ali žele garancije da će to dovesti do stalnog prekida vatre, navodi „Tajms of Izrael“.

Hamas je poručio da neće pustiti preostale taoce bez totalnog povlačenja izraelske vojske iz Pojasa Gaze, navodi taj izraelski list.

Južna Afrika traži od MSP hitno delovanje kako bi se sprečila glad u Pojasu Gaze

Južna Afrika se obratila Međunarodnom sudu pravde u Hagu (MSP) sa zahtevom da hitno deluje kako bi se sprečila glad u Pojasu Gaze, saopšteno je iz kabineta južnoafičkog predsednika.

„Južna Afrika je zatražila od MSP da naloži dodatne, hitne mere protiv Izraela, koji, kako se navodi, krši dogovore koji su na snazi“, potvrđeno je iz MSP, prenosi Rojters.

U svom dopisu MSP-u, Južna Afrika je upozorila da su Palestinci u Pojasu Gaze suočeni sa glađu i zatražila od suda da naredi obustavu neprijateljstva i oslobađanje svih talaca i pritvorenika.

Južna Afrika je takođe tražila od suda da naredi Izraelu da preduzme „neposredne i efikasne mere koje bi omogućile pružanje hitno potrebne, bazične humanitarne pomoći u cilju sprečavanja gladi u palestinskoj enklavi“.

Kanada najavila da će odmrznuti sredstva za finansiranje rada UNRWA

Kanada planira da nastavi da finansira Agenciju UN za pomoć Palestincima (UNRWA) nakon višenedeljne suspenzije donacija zbog izraelskih optužbi da je 12 zaposlenih u toj agenciji bilo umešano u napade Hamasa 7. oktobra, preneli su kanadski mediji.

U izveštaju CBC, koji se poziva na neimenovanog vladinog zvaničnika, navodi se da savezna vlada Kanade planira da u aprilu nastavi sa redovnom, planiranom isplatom UNRWA u iznosu od 25 miliona kanadskih dolara (18,5 miliona američkih dolara), kao i da su najavljene nove donacije, prenosi Rojters.

Ako ova informacija bude zvanično potvrđena, Kanada bi mogla biti među prvim zemljama koje će odmrznuti finansiranje UNRWA, agencije UN koja zapošljava 13.000 ljudi u Pojasu Gaze i pomaže u radu škola, zdravstvenih centara i drugih socijalnih ustanova, kao i u distribuciji humanitarne pomoći.

Nijedna od 16 zemalja koje su zbog izraelskih optužbi suspendovale finansiranje UNRWA u iznosu od ukupno 450 miliona dolara, još uvek nije poništila svoju odluku, izjavila je ranije danas direktorka za komunikacije te organizacije Žilijet Tuma.

Južna Afrika zloupotrebljava Međunarodni sud pravde u korist Hamasa

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas vlasti Južne Afrike da „zloupotrebljavaju“ Međunarodni sud pravde kako bi pomogle palestinskoj militantnoj grupi Hamas.

„Južna Afrika nastavlja da deluje kao produžena pravna ruka Hamasa u pokušaju da potkopa pravo Izraela da brani sebe i svoje građane i da oslobodi sve taoce“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Dodaje se da ponovljeni zahtevi za privremenim merama koje je Južna Afrika uputila sudu predstavljaju „još jednu ciničnu zloupotrebu Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je već dva puta odbacio neosnovane pokušaje da se Izraelu uskrati pravo na samoodbranu“.

Južnoafričke vlasti zasad nisu reagovale na optužbe Izraela.

Bivši šef Šin Beta: Planirali smo napad na Hamas, ali lideri nisu hteli

Bivši šef Šin Beta Nadav Argaman rekao je danas je ta obaveštajna služba godinama planirala iznenadni napad na glavni štab Hamasa, ali da su izraelski politički lideri odbacivali ideju.

„Jahja Sinvar (lider Hamasa) je živ, nažalost, jer Izrael ne želi da se bavi vojnim avanturizmom. Da smo pokrenuli iznenadni napad na Hamas, bili bismo u potpuno drugačijoj situaciji“, rekao je Argaman na konferenciji u Tel Avivu, preneo je Tajms of Izrael.

On je rekao da su ideju o napadu na Hamasov ešalon predlagali i njegov prethodnik, ali i aktuelni šef Šin Beta.

„Joram Koen, šef Šin Beta, izneo je tu ideju preda mnom, i ja, kao šef Šin Beta, iznosio sam tu ideju više puta, a Ronen Bar je nastavio sa time nakon mene“, rekao je Argaman.

Italija ne prihvata bivšeg gradonačelnika sa Zapadne obale za ambasadora Izraela

Italija je odbila da prihvati bivšeg gradonačelnika naselja Male Adumima na okupiranoj Zapadnoj obali Benija Kašrijela za novog izraelskog ambasadora, izjavio je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova za Tajms of Izrael, potvrđujući raniji izveštaj portala Ynet.

Rim nije želeo ambasadora koji je bio gradonačelnik naselja na Zapadnoj obali i koji je, takođe, bio na čelu Ješa saveta, glavnog političkog ogranka pokreta za naseljavanje.

Kašrijela je za izaslanika imenovao bivši ministar spoljnih poslova Eli Koen, koji je sada na čelu ministarstva energetike. Umesto toga, Kašrijel će biti ambasador u Mađarskoj.

Ministarstvo spoljnih poslova sada traži karijernog diplomatu za tu funkciju, a pominje se kao mogućnost Joni Peled, koji je imenovan za ambasadora u Mađarskoj.

Kanal 12 o potencijalnim problemima Benija Ganca tokom posete Britaniji

Odbijanje kabineta izraelskog premijera da pomogne u koordinaciji putovanja ministra ratnog kabineta Benija Ganca u Veliku Britaniju ove sedmice, uključujući pitanja vezana za njegovu bezbednost, izložilo je Ganca i njegovu delegaciju potencijalnim pravnim problemima, uključujući mogućim nalozima za hapšenje, u vezi sa ratom u Gazi, izveštava Kanal 12.

Televizija izveštava da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu bio ljut zbog Gancove posete inostranstvu, koju je ministar organizovao bez njegovog pristanka, a koja je počela u Vašingtonu u ponedeljak i utorak, a nastavljena u Londonu u sredu, preneo je Tajms of Izrael.

U izveštaju Kanala 12 navodi da je Forin ofis bio zabrinut zbog antiizraelskih protesta i namere propalestinskih aktivista za eventualno podnošenje zakonskih zahteva protiv Ganca ili članova njegove delegacije, uključujući traženje njihovog hapšenja i da se obratilo Ministarstvu spoljnih poslova Izraela da pomogne u pripremi posete.

Britanski Forin ofis je nastojalo da proširi formalni status Gancove posete, što bi obezbedio diplomatski imunitet protiv pravnih naloga i naloga za hapšenje, ali je brzo naišao na probleme, navodi se u izveštaju. 

Svet

Tekst Rezolucije o Srebrenici: Šta se proglašava, a šta se osuđuje

Objavljeno

-

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani saopštio je u Skoplju da je ta zemlja jedan od kosponzora rezolucije UN kojom se poziva da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sećanja na žrtve genocida u Srebrnici 1995. i pozvao zemlje članice UN, a posebno Srbiju da je podrže.

Osmani je na konferenciji za novinare u Skoplju pročitao tekst rezolucije koju je, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova u Skoplju, do sada podržalo više od 17 zemalja, među kojima su Slovenija, Italija, Lihtenštajn, Irska, Finska, Holandija, Albanija, Turska, Jordan, Malezija, Čile, Novi Zeland i druge.

Rezolucija pod nazivom „Međunarodni dan refleksije (razmišljanja) i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine“ treba da bude predstavljena Generalnoj skupštini UN 17. aprila, a o njoj će se glasati 2. maja.

Tekst rezolucije glasi:

Odlučuje se da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan refleksije i sećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i da se svake godine obeležava.

Bez rezerve se osuđuje svako poricanje genocida i pozivaju sve članice UN da čuvaju utvrđene činjenice, uključujući i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijajući posebne programe za negovanje sećanja, kako bi se sprečio revizionizam i ponavljanje genocida u budućnosti.

Bezrezervno se osuđuju svi akti glorifikovanja osuđenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i odgovornih za genocid u Srebrenici.

Naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i dostojanstvene sahrane i poziva na nastavak procesuiranja počinilaca genocida u Srebrenici.

Pozivaju se sve zemlje da u potpunosti ispunjavaju obaveze u skladu sa Konvencijom UN o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida u skladu sa međunarodnim običajnim pravom o sprečavanju i kažnjavanju genocida, imajući u vidu relevantne odluke Međunarodnog suda pravde.

Poziva se generalni sekretar UN da uspostavi informativni program UN „Genocid u Srebrenici i UN“ započinanjem aktivnosti u sklopu priprema za obeležavanje 30. godišnjice, 2025, i dalje zahteva od generalnog sekretara da skrene pažnju na rezoluciju svim državama članicama UN, organizacijama iz sistema UN i organizacijama civilnog društva.

Pozivaju se sve države članice UN , organizacije sistema Ujedinjenih nacija, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge zainteresovane strane da obeležavaju Međunarodni dan, uključujući komemoracije i aktivnosti, posebne memorijale i odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine, kao i odgovarajuće edukacije i aktivnosti podizanja javne svesti.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Svetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja

Objavljeno

-

U više od polovine od 75 najsiromašnijih zemalja sveta, uprkos njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnoj mladoj populaciji, BDP po stanovniku 2023/2024. godine raste sporije nego u bogatim zemljama što povećava nejednakost – saopštila je Svetska banka.

Za trećinu tih zemalja, BDP po stanovniku je sada niži nego pre pandemije kovida-19, piše u izveštaju koji je Svetska banka objavila danas o zemljama koje bi mogle da imaju koristi od poklona ili zajmova Međunarodne razvojne asocijacije (IDA) – ogranka Svetske banke, pod povoljnim uslovima.

„Dobrobit tih zemalja je neophodna za dugoročni prosperitet sveta. Tri današnje ekonomske sile – Kina, Indija i Južna Koreja bile su zemlje koje su profitirale od zajmova IDA“ – podsetio je glavni ekonomista Svetske banke Indermit Gil u saopštenju.

On je rekao da su sve tri zemlje prosperirale, učinile su da nestane ekstremno siromaštvo i poboljšale su slove života.

Zemlje koje finansira IDA danas imaju uz međunarodnu pomoć potencijal da učine isto, dodao je on.

U nekim zemljama situacija je još kritičnija sa stepenom ekstremnog siromaštva osam puta većeg od svetskog proseka. Gotovo 25 odsto stanovništva u tim zemljama živi sa manje od 2,15 dolara na dan, a 90 odsto ljudi suočenih sa glađu ili neuhranjenošću u svetu, koncentrisano je u tim zemljama koje se uglavnom nalaze u podsaharskoj Africi, kao i u istočnoj ili južnoj Aziji.

U izveštaju se predlaže da se pojača doprinos međunarodnih finansijskih institucija da im pomogne i saradnja u vezi s glavnim svetskim pitanjima kao što su klimatsko zagrevanje koje posebno pogađa te zemlje, kao i znatno povećanje finansijske podrške.

Pomoć zemljama u razvoju, posebno onim koji su trenutno u dužničkoj krizi ili rizikuju da zapadnu u nju, biće ove nedelje u Vašingtonu među glavnim temama godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Beta

pročitaj više

Svet

Vojska SAD presrela 80 dronova i šest raketa lansiranih iz Irana i Jemena na Izrael

Objavljeno

-

Američke snage uz podršku razarača Evropske komande SAD uništile su više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila usmerenih na Izrael iz Irana i Jemena u noći između subote i nedelje, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM).

CENTCOM je u objavi na mreži X ponovio podršku Izraelu u odbrani od „opasnih akcija Irana“.

„Nastavićemo da radimo sa svim našim regionalnim partnerima na povećanju regionalne bezbednosti“, saopštila je američka vojska.

Osamdeset bespilotnih letelica čini skoro polovinu od 170 dronova za koje Izraelske odbrambene snage tvrde da ih je Iran ispalio na Izrael.

pročitaj više

Svet

Kompanija Tesla otpustiće više od 10 odsto svoje globalne radne snage

Objavljeno

-

Američki proizvođač električnih vozila (EV) Tesla otpustiće više od 10 odsto svoje globalne radne snage, navedeno je u internom dopisu kompanije u koji je Rojters imao uvid.

„Dok pripremamo kompaniju za našu sledeću fazu rasta, izuzetno je važno da sagledamo svaki aspekt kompanije radi smanjenja troškova i povećanja produktivnosti“, naveo je u dopisu izvršni direktor Tesle Ilon Mask.

On je istakao da je Tesla nakon analize troškova donela „tešku odluku“ da smanji broj svojih radnika na celom svetu za više od 10 odsto.

pročitaj više

Svet

Les: Pitanje Srebrenice koriste kao pritisak na Srbe, može imati suprotan efekat

Objavljeno

-

Vodeći istraživač u Centru za geopolitiku Univerziteta u Kembridžu Timoti Les ocenio je da nastojanja da se bosanski Srbi definišu kao genocidni narod u ovom trenutku dolaze kao odgovor na njihovo protivljenje zakonu o državnoj imovini i raznim drugim izazovima cilju Zapada o centralizaciji bosanske države.

„Može se raspravljati o ispravnim i pogrešnim stvarima takve politike, ali krajnja mera da li je dobra zavisi od toga da li je efikasna. Ono što znamo jeste da poslednji put kada je to pokušano 2015. godine, taj pokušaj je propao kada je Rusija stavila veto na nacrt rezolucije Britanaca. Ovoga puta zapadne vlade pokušavaju da zaobiđu ruski (i kineski) veto podnošenjem rezolucije Generalnoj skupštini UN. Ostaje da se vidi da li imaju brojke, s obzirom na sve veće protivljenje globalnog juga“, rekao je Les za Tanjug na pitanje kako vidi nametanje rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

On je ocenio i da je „pitanje Srebrenice dugo korišćeno kao političko oružje kako bi se opravdala nastojanja da se bosanski Srbi potisnu u sadašnjosti tako što će se delegitimizovati njihova težnja za nezavisnošću, na osnovu zločina koji su tamo počinjeni pre 30 godina“.

pročitaj više

U TRENDU