ostanimo u kontaktu

Svet

Izraelske snage ubile 30 Hamasovih boraca u naselju Zejtun u Gazi; Palestinski premijer podneo ostavku

Objavljeno

-

Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile su više od 30 naoružanih boraca Hamasa prethodnog dana u operaciji u naselju Zejtun u gradu Gazi, saopštila je danas izraelska vojska. Dodaje se da je u akciji učestvovala 401.

Oklopna brigada, a da je u jednom incidentu brigada usmerila avion da napadne zgradu iz koje je pucao Hamasov snajperista, dodao je IDF.

U međuvremenu, u centralnom Pojasu Gaze, IDF navodi da je pešadijska brigada Nahal ubila više od 10 Hamasovih operativaca prethodnog dana, preneo je Tajms of Izrael.

Borbe se takođe nastavljaju u južnom gradu Pojasa Gaze, Kan Junisu. 

HRW optužio Izrael da blokira dostavljanje hitne pomoći za Pojas Gaze

Izrael nije ispunio nalog Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu da omogući dostavljanje hitne humanitarne pomoći za Pojas Gaze, saopštila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW), mesec dana nakon što je sud naložio Izraelu da spreči stradanje civila i bilo koje akte genocida u palestinskoj enklavi.

HRW je ukazao da se Izrael ne pridržava naloga suda o dostavljanju pomoći za Gazu jer je, kako navodi, zabeležen pad od prosečno 30 odsto broja kamiona sa humanitarnom pomoći koji ulaze dnevno u Pojas Gaze u nedeljama nakon presude suda.

HRW takođe navodi da Izrael nije omogućio isporuku goriva za Gazu, preneo je AP.

„Izraelska vlada je ignorisala presudu suda i na neki način je čak intenzivirala represiju, uključujući dalje blokiranje pomoći za spasavanje života“, rekao je direktor za Izrael i Palestinu u HRW Omar Šakir.

Palestinski premijer podneo ostavku

Palestinski premijer Mohamed Štajeh rekao je danas da je podneo ostavku i preneo svoju odluku palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu.

Štajeh je istakao da je podneo ostavku kako bi se napravio širi konsenzus između Palestinaca o političkim aranžmanima nakon izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Rojters navodi da potez dolazi usled sve većeg pritiska SAD na predsednika Abasa da reorganizuje Palestinsku samoupravu u vreme kada su se međunarodni napori intenzivirali sa ciljem da se zaustave borbe u Pojasu Gaze i počne rad na stvaranju političke strukture koja bi vladala tom enklavom posle rata.

Redosled poteza je takav da sada njegovu ostavku sada mora da prihvati Abas, koji može da zatraži da Štajeh ostane tehnički premijer dok ne dođe trajna zamena.

IDF predstavio ratnom kabinetu plan o evakuaciji palestinskih civila iz Rafe

Izraelske odbrambene snage (IDF) predstavile su ratnom kabinetu plan o evakuaciji palestinskih civila iz borbenih zona u južnom palestinskom gradu u Pojasu Gaze, Rafi, kao i operativnu strategiju za naredne korake, saopšteno je iz kancelarije premijera Benjamina Netanijahua.

Vojska je „predstavila ratnom kabinetu plan za evakuaciju stanovništva iz zona borbi u Gazi, zajedno sa predstojećim operativnim planom“, navodi se u saopštenju od nedelje uveče.

Dodaje se da je vlada odobrila isporuku humanitarne pomoći Gazi „na način na koji će se sprečiti pljačkanje koje se dogodilo na severu Pojasa Gaze, ali i u ostalim oblastima“, preneo je Tajms of Izrael.

Izrael nastavlja sa planovima za pokretanje vojne ofanzive u Rafi, koju smatra poslednjim uporištem Hamasa u Pojasu Gaze, gde se, takođe, nalazi više od 1,2 miliona raseljenih Palestinaca, koji su već pobegli od izraelskih napada na severu palestinske enklave.

Humanitarne grupe upozorile su na potencijalnu novu humanitarnu katastrofu jer je Rafa glavna ulazna tačka za dostavljanje pomoći, a SAD i ostali saveznici su poručili Izraelu da mora da izbegne nanošenje štete civilima.

Najmanje dva člana Hezbolaha poginula u najdubljem napadu Izraela na Liban

Libanska grupa Hezbolah saopštila je danas da su najmanje dva njena člana ubijena nakon vazdušnih napada Izraelskih oružanih snaga (IDF) u blizini grada Balbeka na severoistoku Libana, što je do sada najdublji napad na teritoriju Libana od početka rata Izraela protiv Hamasa.

Zvaničnik Hezbolaha je potvrdio da su u tri vazdušna udara u blizini Balbeka u dolini Beka poginule najmanje dve osobe. Dodao je da je pogođeno i skladište prehrambenih proizvoda koji se u okviru Hezbolahovog projekta prodajupo cenama nižim nego na tržištu, prenosi Tajms of Izrael.

IDF je potvrdio da je izveo napade borbenim avionima na nekoliko lokacija koje pripadaju Hezbolahovoj jedinici protivvazdušne odbrane u dolini Beka, nakon što je ta gruša jutros oborila izraelski dron Hermes 450 iznad južnog Libana.

Izvori su rekli da je Izrael izveo dva istovremena napada. U napadima je pogođeno područje oko 18 kilometara od grada Balbeka, koji se nalazi skoro 100 kilometara od izraelske granice.

Taj deo regiona doline Beka u blizini granice sa Sirijom je političko uporište šiitskog pokreta Hezbolah.

UNRWA: Može se sprečiti glad u Gazi ako se omogući vitalna pomoć Palestincima

Glad u Pojasu Gaze može se sprečiti ako se omogući isporuka vitalne pomoći palestinskoj teritoriji, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

„Izveštaji da je dvomesečna beba umrla od gladi u Gazi su užasni. Neuhranjenost visokog rizika i dalje raste, jedno od šestoro dece u severnom delu Gaze je ozbiljno pothranjeno. Ovo je katastrofa koju je napravio čovek. I dalje apelujemo na redovan humanitarni pristup“, navodi se u saopštenju UNRWA na platformi X.

Direktor UNRWA Filip Lazarini naveo je da je Agencija UN poslednji put bila u mogućnosti da isporuči pomoć u hrani severnom delu Gaze 23. januara.

„Svet se obavezao da nikada više ne dozvoli da se glad ponovi. Glad se i dalje može izbeći, kroz istinsku političku volju da se omogući pristup i zaštita značajnoj pomoći. Dani koji dolaze ponovo će testirati našu zajedničku humanost i vrednosti“, napisao je Lazarini na mreži X.

Humanitarne agencije sve više izražavaju zabrinutost zbog običnih stanovnika Gaze.

Netanijahu: Ofanziva na Rafu bi mogla da bude donekle odložena

Izraelska vojna ofanziva na južni palestinski grad Rafu mogla bi da bude „donekle odložena“ ukoliko se postigne dogovor o višenedeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa, rekao je premijer Izraela Benjamin Netanijahu dodajući da bi apsolutna pobeda nad Hamasom mogla da se ostvari nekoliko nedelja nakon što ofanziva počne.

Netanijahu je u nedelju potvrdio za CBS da su razgovori o višenedeljnom prekidu vatre i puštanju talaca u toku, ne iznoseći više detalja.

Razgovori o privremenom primirju nastavili su se u nedelju na nivou specijalnih predstavnika svih strana, prenela je egipatska državna televizija Al Kahera, citirajući egipatskog zvaničnika koji je rekao da će se razgovori nastaviti u Kairu.

U postizanju dogovora učestvuju Egipat, Katar i SAD, a prisutni su i predstavnici Izraela.

Netanijahu je rekao da će ove nedelje predložiti ratnom kabinetu da odobri operativne planove, koji uključuju evakuaciju palestinskih civila na drugu lokaciju u Pojasu Gaze iz Rafe, navodi AP. 

Vojnik SAD se zapalio ispred ambasade Izraela uzvikujući „Sloboda Palestini“

Američki vojnik se zapalio ispred izraelske ambasade u Vašingtonu u znak protesta zbog rata u Pojasu Gaze, a kako prenosi Tajm pozivajući se na nezvanične izvore, on je podlegao povredama.

Tajm dodaje da je u pitanju Aron Bušnel (25) a vest o njegovoj smrti prenosi pozivajući se na nezavisnu novinarku Taliju Džejn, koja je na društvenim medijima objavila da je u kontaktu sa Bušnelovom porodicom i prijateljima.

„Više neću biti saučesnik u genocidu“, rekao je vojnik pre nego što se zapalio. On se polio tečnošću i zapalio, uzvikujući „Sloboda Palestini“. S povredama opasnim po život prebačen je u obližnju bolnicu.

Američko ratno vazduhoplovstvo potvrdilo je da je u pitanju vojnik koji aktivno služi u vojsci SAD, navodi Tajms of Izrael. Lokalna policija i tajna služba istražuju incident.

Na snimku koji kruži internetom se može videti kako policajac drži uperen pištolj dok vojnik gori, a drugi službenik gasi vatru aparatom za gašenje požara. U decembru, žena demonstrant se zapalila ispred izraelskog konzulata u Atlanti.

Svet

Rusija izvršila probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete

Objavljeno

-

Sa poligona Kapustin Jar je uspešno obavljeno probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, dodajući da su rezultati potvrdili njenu visoku pouzdanost.

Sa poligona Kapustin Jar u Astrahanskoj oblasti borbena posada Strateških raketnih snaga je uspešno lansirala interkontinentalnu balističku raketu mobilnog raketnog sistema na kopnu i rezultati potvrđuju njenu visoku pouzdanost u obezbeđivanju strateške bezbednosti Rusije, piše Tass.

Ciljevi lansiranja su u potpunosti ispunjeni, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je lansiranje izvedeno u okviru testiranja perspektivnih raketnih sistema, kao i potvrde stabilnosti raketa koje su već u službi.

pročitaj više

Svet

Havajsko ostrvo na ivici katastrofe: „Uskoro ćemo odlučivati ko dobija vodu, a ko ne“

Objavljeno

-

Na Havajima, jedna od najvažnijih izreka je „ola i ka wai“, što znači „voda je život“ – fraza koja ne samo da sumira ono na čemu počiva ostrvo, već i šta znači živeti.

Ali sada se jedna od najvećih kopnenih masa u lancu ostrva suočava sa trostrukom pretnjom svom jedinom izvoru slatke vode, i ako se uskoro ne reši, kaže jedan član zajednice – „u velikoj su nevolji“, piše CBS News.

Uprkos tome što je okružena naizgled beskrajnim okeanom, slatka voda na Oahuu, trećem po veličini od šest glavnih ostrva Havaja, nije lako dostupna. Ostrvo se za snabdevanje vodom oslanja na podzemni rezervoar.

Dopunjavanje tog vodonosnog sloja je decenijama dug prirodni proces, jer je jednoj kapi vode potrebno otprilike 25 godina da bi tamo dospela sa neba.

A poslednjih godina su se pojavili dodatni problemi: manje kiše, što je dovelo do značajnih suša, kao i curenja avionskog goriva i izlivanja PFAS hemikalija koje zagađuju sisteme za vodu.

Sve to značajno ograničava dostupnost vode za lokalno stanovništvo, od kojih mnogi kažu da turizam samo pogoršava situaciju.

Pre samo nekoliko meseci, na ostrvu se otvorio najveći bazen sa talasima za surfovanje na svetu – ispunjen slatkom vodom.

„Mi smo na ivici veće katastrofe“, naglasila je.

I Vejn Tanaka, direktor organizacije Sierra Club Hawaii rekao je za CBS News da je kriza sa vodom zaista vidljiva.

Dodao je da ako se razlozi za tu krizu uskoro ne otklone…

„Možda ćemo doći do tačke u kojoj moramo da odlučimo…ko dobija vodu, a ko ne“, kazao je.

Okružen vodom, a suša

Na ostrvu je kiša neophodna.

Proseci padavina širom države se kreću u širokom rasponu, od svega 203 mm do oko 10.160mm godišnje, rekao je za CBS Tomas Đambeluka, direktor Univerziteta Havaji u Centru za istraživanje vodenih resursa Manoa. Postoji ogromna razlika na teritorijama u razmaku od samo nekoliko minuta. Neka područja su izuzetno suva, dok druga imaju najvlažniju klimu u SAD.

U univerzitetskom kampusu gde je CBS News razgovarao sa Đambelukom, prosečna godišnja količina padavina je oko 1.500mm godišnje, dok obližnji Vaikiki, udaljen dve milje, ima 500mm godišnje.

Snabdevanje vodom zavisi od te količine padavina, pri čemu suva područja imaju manje zaliha. Ali ta sušnija područja su takođe suočena sa većom potražnjom, jer su to mesta gde je turista sve više i gde žive mnogi lokalni stanovnici.

A pošto se snabdevanje pitkom vodom skoro u potpunosti odvija iz podzemnih voda, promena vremenskih obrazaca može predstavljati veliki problem.

„Imamo problem da dovedemo vodu tamo gde je potrebna, sa mesta gde se može naći“, rekao je Đambeluka.

„Kada ne padne kiša, nemamo nikakvu drugu šansu, nemamo drugi način da nabavimo vodu. Ne možemo da je dopremimo iz obližnje države“, pojasnio je.

Trenutno se čitavo ostrvo Oahu smatra „abnormalno suvim“, prema američkom Monitoru suše.

„Iako bi zvaničnici mogli da rade na desalinizaciji okeanske vode, to nije poželjan način da se dobije voda za piće“, dodao je Đambeluka.

Taj način je, kaže, veoma energetski intenzivan. „Pa bi to bilo u suprotnosti sa našim ciljevima smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva na Havajima, smanjenjem naših emisija“, rekao je.

I kako globalne temperature nastavljaju da rastu, to će se samo pogoršavati – ne samo na Oahuu, već i širom Havaja.

„Havaji postaju sve sušniji, posebno od 1980-ih“, rekao je državni klimatolog Pao-Šin Ču. „…Uzastopni sušni dani postaju sve duži i duži. To je vrlo jasno“, dodao je.

Ali suša nije jedini problem. Toplije globalne temperature takođe podstiču ekstremnije padavine, donoseći više kiše za kraće vreme. Prema Đambeluki, to neće nužno pomoći u održavanju vodosnabdevanja, jer će ta voda praviti poplave i oticati u more, a porast nivoa mora sprečiće kišnicu da ide tamo gde treba – u rezervoare vode.

Podizanje mora već izaziva značajnu eroziju na obalama.

Đambeluka je objasnio da će se, kako se nivo mora povećava, okean infiltrirati u podzemni slatkovodni sistem, fizički istiskujući taj resurs, a istovremeno će se infiltrirati u bunare i druge komponente sistema vodosnabdevanja koje će morati da se prilagode.

„To već utiče na te vodovodne sisteme“, rekao je Đambeluka. „…Nema sumnje da će klimatske promene pogoršati probleme uzrokovane drugim faktorima“, dodao je.

Neki dokazi sugerišu i da će posle 2030. biti manje podzemne vode za izvlačenje, rekao je Ču, dodajući: „To će biti problem“.

(N1)

pročitaj više

Svet

UN: Nakon potonuća broda u Sredozemlju nestalo 45 migranata

Objavljeno

-

Četrdeset pet migranata nestalo je i smatra se mrtvima nakon što je njihov brod potonuo u središnjem Sredozemlju u pokušaju dolaska u Evropu iz Tunisa, objavila je UN-ova agencija za migracije pozivajući se na preživele, a četiri ženska tela za koje se veruje da su migrantkinje pronađena su na brodu blizu Španije.

Italijanska obalska straža saopštila je u sredu da je u odvojenom brodolomu pronašla tela devet ljudi i spasila 22 osobe, a 15 ih se vodi kao nestalo. Preživeli su prevezeni na obližnje italijansko ostrvo Lampeduzu, prvu luku migranata koji nastoje da se domognu do Evropske unije.

UN-ova organizacija za migracije objavila je u petak na društvenoj mreži X da je njihovo osoblje na Lampeduzi saznalo od preživelih da je i drugi brod koji je krenuo iz Tunisa takođe potonuo u sredu i da se svih 45 putnika iz toga broda vodi kao nestalo.

U odvojenom incidentu, mali brod s telima četiri žene za koje se veruje da su migrantkinje pronađen je pored obale Kartagine na jugu Španije, objavile su spasilačke službe u petak.

Brod je otkriven u četvrtak oko 11,5 nautičkih milja od obale.

Alžir je udaljen od Kartagine više od 200 kilometara i relativno mali broj migranata pokušao je da dođe do Evrope tim delom mora. Više ljudi pokušava da dođe do Španije iz Zapadne Afrike prelaskom Atlantika do španskih Kanarskih ostrva.

(Hina)

pročitaj više

Svet

Olimpijske igre u Parizu obezbeđivaće i 2.000 stranih vojnika i policajaca

Objavljeno

-

Oko 2.000 stranih vojnika i policajaca biće pojačanje domaćim snagama za obezbeđenje Olimpijskih igara (OI) u Parizu ovog leta – najavio je ministar odbrane Sebastijen Lekorni.

Govoreći za francusku televiziju LCI objasnio je da se to pojačanje odnosi na specifične funkcije, kao što su vodiči pasa i patrole na konjima pošto Francuska nema dovoljno takvih snaga za najveći svetski sportski događaj.

Poljska je krajem marta, ne precizirajući broj, najavila da će u Pariz poslati vojnike, policajce i pse tragače „za otkrivanje eksploziva u borbi protiv terorizma“.

Tokom OI biće raspoređeno 18.000 francuskih vojnika, među kojima 3.000 vazduhoplovaca, kao i 35.000 policajaca i žandarma.

Ali, za ceremoniju otvaranja OI koja će biti duž reke Sene 26. jula, a ne na glavnom olimpijskom stadionu kako je uobičajeno, u Parizu i okolini biće raspoređen veći broj: 45.000 policajaca i žandarma.

Vlada je 24. marta saopštila da je na najviši stepen podigle mere bezbednosti posle napada u Moskvi za koji je odgovornost preuzela džihadistička grupa Islamska država. Ta organizacija je preuzela odgovornost i za dva velika teroristička napada 2015. godine u Francuskoj.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Za koga će glasati Srbi iz Austrije na najvećim evropskim izborima

Objavljeno

-

Građani srpskog porekla koji žive u Austriji imaće priliku da 9. juna glasaju na izborima za Evropski parlament, a za njihovu izbornu naklonost nadmeću se političke partije najrazličitijih ideoloških i programskih orijentacija.

Poziv Srbima sa austrijskim državljanstvom da učestvuju na izborima za Evropski parlament uputio je i Andreas Šider, šef poslaničke grupe austrijske Socijaldemokratske partije (SPO) u EP.

Tokom razgovora sa novinarima iz Srbije u Briselu, Šider je naglasio da se Beč smatra „trećim najvećim srpskim gradom“ jer, kako kaže, samo u austrijskoj prestonici živi više od 200.000 građana koji imaju srpske korene.

„Srbi su već decenijama poseban deo bečkog identiteta i na to ne smemo da zaboravimo. Srpski narod i srpski radnici su i te kako doprineli da Beč izgleda onako kako izgleda danas, a nije ni zanemarljiv njihov kulturološki doprinos“, naveo je predstavnik političke grupe socijaldemokrata, druge po snazi u Evropskom parlamentu.

Govoreći o izbornim preferencijama građana srpskog porekla u Austriji, šef delegacije SPO i član Spoljnopolitičkog odbora u EP podvukao je da se Srbi u toj zemlji „snažno bore za demokratiju i socijalnu sigurnost“.

„Stekao sam utisak da srpski narod pripada jednoj veoma snažnoj radničkoj klasi i oni sarađuju sa socijaldemokratama, jer im odgovara socijalna demokratija i žele politike koje garantuju socijalnu sigurnost, regularne plate sa kojima mogu da žive. U našoj stranci imamo ljude sa balkanskim korenima, uključujući i Srbe, a verujem da bi ubuduće trebalo da se fokusiramo na to da i na višim pozicijama u partiji imamo ljude srpskog porekla“, istakao je Šider.

Odgovarajući na pitanje kako Srbi u Austriji gledaju na njegovo neslaganje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem po pitanju regularnosti decembarskih izbora u Srbiji, Šider je istakao da je uveren da kritike koje je izneo u vezi sa izbornim procesom nisu uticale na odnose sa građanima srpskog porekla koji žive u Beču i drugim austrijskim gradovima.

„Ne vidim nikakav negativan uticaj na moju političku reputaciju. Jer, ja sam čovek koji se bori za demokratiju. Kod kuće, u Briselu, svuda…“, zaključio je Šider, koji je 17. decembra kao vođa delegacije Socijaldemokratske partije Austrije bio posmatrač na izborima u Srbiji.

(N1)

pročitaj više

U TRENDU