ostanimo u kontaktu

Svet

Jahte, palate, privatne posete Luvru: Kako će superbogati pratiti OI u Parizu

Objavljeno

-

Pariz će se značajno promeniti ovog leta kada zbog Olimpijskih igara mnogo više turista nego obično dođe u grad svetlosti. I dok se očekuje značajan skok cena hotelskih soba, kao i ostalih turističkih atrakcija, za elitne goste, ništa nije preskupo.

Kako piše CNN, „olipmijski luksuzni paketi“ uveliko su u prodaji. Gostima sa dubljim džepom nudi se ekskluzivan pristup sportskom spektaklu, zajedno sa veoma vrhunskim smeštajem.

Kako bi bili što bliže takmičarima/igračima, nekolicina je spremna da plati i nekoliko stotina hiljada dolara.

Na primer, petočlana severnoamerička porodica koja putuje u Pariz na Olimpijske igre sa iskustvenom turističkom kompanijom GR8 Experience može očekivati da će potrošiti između 250.000 i 380.000 dolara, u zavisnosti od hotela od pet zvezdica ili luksuznog smeštaja koji su izabrali.

Ove šestocifrene sume uključuju smeštaj od 11 noćenja, premijum mesta za ceremoniju otvaranja i ulaznice za većinu sportskih događaja. Takođe će uživati u uslugama VIP prevoza po Parizu.

CNN podseća da je industrija sportskog turizma velika: 2022. vredela je skoro 588 milijardi dolara, a očekuje se da će porasti za 17 odsto do 2030. A ove godine nema većeg sportskog događaja od Olimpijskih igara u Parizu.

„Naši klijenti žele direktan pristup najpopularnijim sportskim događajima; gimnastiku, tenis i košarku sigurno“, kaže za CNN Travel izvršni direktor i suosnivač GR8 Experience Barnabas Karega.

Kompanija beleži rekordan broj upita od strane svoje pretežno severnoameričke klijentele.

Svečanost otvaranja je, navodi, ona koja se obično najviše traži.

On dodaje da su neki od njegovih klijenata privatno angažovali „Ducasse sur Seine“, rečni brod Alena Djukara, prvog kuvara koji ima tri restorana sa tri Mišlenove zvezdice, za jedno veče.

Drugi će se „gurati“ sa olimpijskim rukovodiocima, šefovima država, slavnim ličnostima sa A-liste i bivšim olimpijskim šampionima na Trokaderu, gde će se parada završiti.

Ovo su neki od luksuznih sadržaja koji se najbogatijima nude:

Program po meri

CNN piše kako će pojedine turističke agencije spremiti svojim korisnicima potpuno opskrbljene prostorije u kojima će moći da prate sportske događaje, sa dostupnim alkoholom.

Inače, šira javnost neće moći da kupuje alkohol zbog stroge zabrane prodaje pića u sportskim objektima.

Turoperator Kensington Tours kaže da ima dva klijenta koji dolaze u Pariz za prvih sedam noći OI. Započeće svoj boravak gledajući ceremoniju otvaranja sa vidikovca mosta Alma, sa Ajfelovom kulom koja se uzdiže ispred njih.

Osnovna cena za ovaj „Bridge 360“ paket je 10.300 dolara i uključuje šampanjac, živu muziku i susrete isa olimpijcima u ambijentu tipičnih francuskih kafea.

Kensington kaže da su najbolje karte – „zlatna 1. kategorija A“ – već prodate po ceni između 500 i 1.000 dolara po ulaznici za teniske i košarkaške događaje.

Dana kada ne budu pratili takmičenja, biće odvedeni na privatnu degustaciju viskija koju vodi vlasnik destilerije.

Angela Adto Teper iz AZA Luxury Travel kaže da je njena kompanija osmislila ceo program u Parizu za porodicu finansijera sa havajskog ostrva Oahu, koji dolaze posebno da gledaju košarku i rvanje.

„Pariz nudi mnoštvo mogućnosti bogatim putnicima da se opuste tokom Olimpijade. Naš program uključuje restorane sa Mišlenovim zvezdicama, vođene šoping ekskurzije u pariskim modnim četvrtima i privatne posete kultnih znamenitosti poput Luvra“, navodi.

Slično tome, Craft Travel je organizovao naporan, 15-dnevni program za četvoročlanu porodicu iz Njujorka. Među ekskluzivnim iskustvima je i privatni koncert u Operi Garnijer.

„Izvođači će biti baletan Nacionalne opere, kvartet i operski pevač. Nastup će pratiti gurmanska večera. Nakon toga, uživaće u obilasku opere iza kulisa, uključujući posetu radionici kostima u kojoj se dešava sva magija“, kaže Andrea Galvez, direktor Craft Travela.

Porodica će odsesti u aparmanima La Reserve, preko puta Trokadera.

„Želeli su odličnu lokaciju i luksuzno okruženje u kome će se osećati kao da su stanovnici Pariza, a koje nudi usluge hotela sa pet zvezdica. To je upravo ono što će dobiti“, kaže Galvez.

Stan će uključivati privatnog šofera kako bi mogli da izbegnu gradski prevoz.

Palate i superjahte

Kako bi osigurali svojim klijentima pristup najprestižnijim hotelima u Parizu, mnogi savetnici za luksuzna putovanja su već napravili rezervacije širom grada.

„Rerezvisali smo blokove soba u osam različitih hotela tokom OI. Naši gosti će moći da borave u svima njima“, kaže Dejv Guenter, predsednik stručnjaka za sportska putovanja Roadtrips.

U „Le Royal Monceau Raffles Paris“, jednom od ultra-prestižnih francuskih hotela „palata“ (status koji se dodeljuje izuzetnim luksuznim nekretninama), „Royal Monceau“ apartman od 190 kvadratnih metara rezervisan je za vreme Olimpijskih igara u stopa od 27.000 dolara po noći.

I, baš kao i sportisti za koje su došli da bodre, bogati putnici sa sobom u Pariz dovode celu svoju pratnju.

„Neki od vrhunskih apartmana su personalizovani prema željama gostiju i prostor za šminkanje i frizera. Redovni gost putuje sa svojim ličnim kuvarom i radi sa kulinarskim timom hotela kako bi prilagodili kuhinju unutar apartmana tako da odgovara i njihovim potrebama. Ispred hotela će takođe biti određen prostor za njihove automobili. Neki od njih dolaze i sa 20 automobila“, kaže generalni direktor hotela Nikola de Gol.

S obzirom da će i drugi francuski gradovi kao što su Marsej i Nica – pa čak i daleka francuska teritorija Tahiti – takođe biti lokacije za olimpijske događaje, nije iznenađenje da su superjahte takođe tražene.

Fraser Yachts kaže da je Askari, klasična jahta od 33 metra usidrena u Francuskoj Polineziji, bila veoma tražena.

Vinska olimpijada

S obzirom na to koja je zemlja domaćin OI, pitanje vina je neizbežno. Kleman Bru i Šarl de Bros, dvojac iza Cookoon-a, koji nudi luksuzne gastronomske usluge i povezuje klijente sa kuvarima čiji su restorani dobili Mišlenovu zvezdice na ekskluzivnim, privatnim lokacijama, kažu da već vide veliku potražnju za finim i retkim vinima.

„Kontaktirao nas je američki profesionalni sportista koji nam je rekao da zaista vole starija burgundijska vina“, kaže Bru.

Zahvaljujući mreži njihovih usluga, uspeli su da nabave skoro 40 godina staru bocu Henri Jayer Vosne-Romanée “Cros Parantoux” — vina koje u proseku košta oko 16.000 dolara po flaši — kao i drugo cenjeno burgundijsko vino, Domaine de la Romanée-Conti.

Vina će se služiti na ultra-ekskluzivnom privatnom imanju.

„Organizujemo specijalno veče sa poznatim kuvarom i somelijerom u neverovatnom mestu sa pogledom na Marsova polja“, kaže Bru.

Međutim, postoje i zahtevi gostiju koje nekada ne mogu da garantuju.

„Imamo klijenta koji je zainteresovan da za čitavo iskustvo iza kulisa sa američkom gimnastičarkom Simon Bajls. To je vrlo komplikovano jer je ona veoma fokusirana na takmičenje. Ali radimo na tome“, objašnjava Karnega iz GR8.

(CNN)

Svet

Otkazano poletanje Starlajnera: Uočena anomalija na ventilu rakete

Objavljeno

-

Poletanje Boingove letelice Starlajner (Starliner), koja je prvi put trebalo da preveze astronaute NASA do Međunarodne svemirske stanice (MSS), otkazano je zbog tehničkog problema.

Lansiranje je otkazano noćas, oko dva sata pre planiranog vremena lansiranja.

Uočena je anomalija na ventilu rakete Atlas V koji je trebalo da izbaci kapsulu u orbitu, saopštio je proizvođač lansera, grupa ULA.

„Prioritet NASA je bezbednost“, napisao je šef američke svemirske agencije Bil Nelson na mreži X.

Boing polaže mnogo na misiju koja bi trebalo da omogući kompaniji da se pridruži „klubu svemirskih brodova“ koji su prevozili posadu na MSS.

Nov datum lansiranja nije saopšten.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Treća faza izbora u Indiji: Glasao i premijer Narendra Modi

Objavljeno

-

Indijski premijer Narendra Modi glasao je danas u trećoj fazi opštih izbora u Indiji.

Modi, koji učestvuje na izborima za svoj treći mandat, glasao je na biračkom mestu u zapadnom indijskom gradu Ahmedabadu, u državi Gudžarat.

U poruci na društvenoj mreži X, Modi je pozvao Indijce da glasaju i da tako „osnaže demokratiju“.

Politički analitičari su predvideli pobedu Narendre Modija i pre početka izbora, koji se održavaju od 19. aprila do 1. juna, u ukupno sedam faza.

Modijeva stranka BJP se suprotstavlja širokom opozicionom savezu predvođenom „Indijskim nacionalnim kongresom“ i moćnim regionalnim strankama.

Kritičari premijera kažu da je indijska tradicija različitosti i sekularizma na udaru otkako je pre deset godina BJP osvojila vlast.

Optužuju tu stranku da neguje versku netoleranciju, a ponekad čak i nasilje. Stranka na te optužbe odgovara tvrdnjom da njena politika koristi svim Indijcima.

Skoro 970 miliona glasača – više od 10 odsto stanovnika sveta, bira 543 člana donjeg doma.

Glasovi će se prebrojati 4. juna iz ukupno 28 država u Indiji.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Izraelska vojska zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa

Objavljeno

-

Izraelska vojska je potvrdila jutros da je njena 401. oklopna brigada zauzela palestinsku stranu graničnog prelaza Rafa prema Egiptu.

Izraelski mediji navode da je sada prekinuta veza puta Salah al-Din u istočnoj Rafi koju je osvojila brigada Givati u ofanzivi protekle noći.

U toj operaciji ubijeno je oko 20 naoružanih osoba a vojnici su locirali tri otvora u tunele, sudeći po navodima izraelske vojske.

Usred ofanzive pogođeno je i uništeno vozilo puno eksploziva koje se kretalo ka izraelskom tenku, saopštila je vojska. Nijedan izraelski vojnik nije ranjen u toj operaciji.

Vojnici sada pretražuju to područje i, kako je navedeno, spremaju se sa dodatne misije.

U međuvremenu su više od 50 ciljeva Hamasa u Rafi pogodile izraelske vazduhoplovne snage.

Operacija ograničenog obima

Palestinski bezbednosni i egipatski zvaničnik izjavili su ranije jutros da su izraelski tenovi ušli u grad Rafu na jugu Pojasa Gaze i da su samo 200 metara udaljeni od graničnog prelaza sa susednim Egiptom, kao i da je ta vojna operacija ograničenog obima.

Egipatski zvaničnik i TV Hamasa Al-Aksa su objavili da su izraelski zvaničnici najavili povlačenje kada se operacija završi.

Izraelska vojska nije ništa komentarisala. U nedelju su borci Hamasa kraj Rafe ispaljivali mine na jug Izraela, ubivši četiri izraelska vojnika.

Agencija AP nije mogla nezavisno da potvrdi obim najnovije operacije.

Neizvestan prekid vatre

Ranije, u ponedeljak, je izraelski Ratni kabinet je odlučio da izvede vojnu operaciju u Rafi pošto je Hamas objavio da prihvata egipatsko – katarski predlog za sporazum o prekidu vatre.

Izraelska vojska je saopštila da izvodi ciljane u udare na Hamas u Rafi ne ulazeći u detalje.

Granični prelaz Rafa je ključan za ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

Prekid vatre bi mogao da okonča sedmomesečni rat Gazi, ali je neizvesno da li bi sporazum mogao biti zaključen jer je Izrael odgovorio da predlog ne ispunjava osnovne zahteve, navodi Asošiejted pres.

(Beta)

pročitaj više

Svet

Putinova inauguracija: Koje države EU ipak šalju svoje predstavnike

Objavljeno

-

Sjedinjene Američke Države i većina država Evropske unije bojkotovaće danas svečanost inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina koji je nedavno dobio novi šestogodišnji mandat, međutim očekuje se da će Francuska i još neke članice EU ipak poslati svoje izaslanike, uprkos molbi Kijeva da to ne učine.

Odgovori diplomatskih predstavnika zapadnih sila pokazali su njihova različita stajališta o inauguraciji ruskog predsednika, koji je pre malo više od dve godine pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

„Ne, nećemo imati svoje izaslanike na inauguraciji“, rekao je portparol američkog ministarstva spoljnih poslova Metju Miler. „Izbore u Rusiji nipošto ne smatramo slobodnim i poštenim, ali Vladimir Putin ostaje ruski predsednik i u narednom razdoblju“, kazao je.

Kanada poručuje da će takođe preskočiti ceremoniju, koja je na rasporedu samo dan nakon što je Rusija objavila da će održati taktičke vežbe koje uključuju nuklearno oružje, ne bi li tako “ohladila usijane glave na zapadu“.

Vladimir Putin odneo je uverljivu pobedu na predsedničkim izborima u martu, održanim samo par nedelja nakon smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Vlade zapadnih zemalja osudile se njegov reizbor, ocenivši ga nepoštenim i nedemokratskim, a isti stav ima i Ukrajina.

„Ukrajina ne vidi zakonsku osnovu po kojoj Putin može biti priznat kao legitiman i demokratski izabran predsednik Ruske Federacije“, saoštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Današnja inauguracija, ističe ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova, služi isključivo stvaranju privida legalnosti, iza kojeg se krije čovek koji namerava doživotno ostati na vlasti, čovek koji je Rusku Federaciju pretvorio u agresorsku državu, a vladajući režim u diktaturu.

Rusija je na inauguraciju pozvala čelne osobe svih stranih diplomatskih misija u Moskvi, izvestila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na visokopozicioniranog zvaničnika Kremlja.

Ni ambasador Evropske unije u Rusiji neće prisustvovati ceremoniji, što je u skladu sa stavom većine država članica EU. Putinovu inauguraciju bojkotovaće tako dvadeset zemalja Evropske unije, međutim očekuje se da će ostalih sedam poslati svoje predstavnike. Osim Francuske, izaslanike na inauguraciju trebale bi da pošalju Slovačka i Mađarska, navode dva izvora iz redova evropske diplomatije.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da neće učestvovati. S druge strane, pariški diplomatski izvor rekao je da će Francusku u Moskvi predstavljati njen ambasador, što ukazuje na podele oko toga kako postupati s Rusijom.

„Nismo u ratu s Rusijom i ruskim narodom i nemamo zahteve za promenom režima u Moskvi“, izjavio je u ponedeljak francuski predsednik Emanuel Makron.

Izvor iz Pariza navodi da je Francuska prethodno osudila održavanje izbora pod okolnostima represije i ukraćivanja biračima mogućnosti stvarnog izbora, kao i sprovođenje izbora na okupiranim ukrajinskim teritorijima, što Francuska smatra kršenjem međunarodnog prava.

Odnosi između Francuske i Rusije pogoršali su se u poslednjim mesecima, s obzirom na to da je Pariz pojačao svoju podršku Ukrajini. Makron protekle nedelje nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako bi to zatražio Kijev, rekavši da bi bilo legitimno razmotriti takav zahtev u slučaju da Rusija probije ukrajinske linije fronta.

Baltičke države, koje više nemaju svoje izaslanike u ruskoj prestolnici, kategorički su odbile učestvovanje na inauguraciji.

„Smatramo da se izolacija Rusije i njenog kriminalnog lidera moraju nastaviti“, rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis. „Učestvovanje na Putinovoj inauguraciji nije prihvatljivo za Litvaniju. Podrška ukrajinskom narodu koji se bori protiv ruske agresije, ostaje naš prioritet“, poručio je.

(Hina)

pročitaj više

Svet

Proglašeni dobitnici Pulicerove nagrade

Objavljeno

-

Prestižna Pulicerova nagrada za novinarstvo u javnom interesu dodeljena je istraživačkom mediju Pro publika (ProPublica) za „inovativno“ izveštavanje o tome kako su se milijarderi udvarali sudijama Vrhovnog suda SAD dajući im poklone i obezbeđujući putovanja, dok je agencija Asošijeted pres je nagrađena u kategoriji foto-reportaže za izveštavanje o imigraciji u SAD kroz Latinsku Ameriku.

Nagrade su dodeljene za najbolje u novinarstvu iz 2023. godine u 15 kategorija, kao i u osam umetničkih kategorija koje su fokusirane na knjige, muziku i pozorište. Pobednik za izveštavanje u javnom interesu dobija zlatnu medalju. Svi ostali pobednici dobijaju 15.000 dolara, piše Gardijan.

Asošiejted pres je osvojio Pulicerovu nagradu za dugometražnu fotografiju za izveštavanje o globalnoj migraciji kroz Latinsku Ameriku u SAD, dok su Njujork Tajms i Rojters dobili Pulicera za izveštavanje o napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra i njegovim posledicama.

Prestižna nagrada Pulicerove za izveštavanje u javnom interesu pripala je ProPublici (ProPublica) zbog izveštaja koji je „probio debeli zid tajne“ oko američkog Vrhovnog suda i pokazao kako su milijarderi davali poklone i plaćali putovanja sudijama.

Puliceri su takođe dati novinarima i piscima koji su izveštavali o ratu u Gazi, kao i pokojnom hip-hop kritičaru Gregu Tejtu.

Osoblje Njujork Tajmsa pobedilo je za „široko izveštavanje“ o Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra, neuspesima obaveštajnih službi Izraela i odgovoru Izraela u Gazi.

Hana Drajer iz Tajmsa osvojila je Pulicera za istraživačko novinarstvo za svoje priče o radu dece migranata širom Sjedinjenih Država.

Spisateljica Kejti Engelhart osvojila je treći Pulicera za pisanje dugometražnih filmova, za portret porodice koja se bori sa demencijom majke.

Osoblje Vašington posta pobedilo je u nacionalnom izveštavanju vezanim za poluautomatske puške AR-15.

Dejvid I. Hofman iz Posta pobedio za „ubedljivu i dobro istraženu” seriju o tome kako autoritarni režimi potiskuju suprotno mišljenje u digitalnom dobu.

Treću nagradu dobio je saradnik ovog medija, ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza, za komentare napisane iz ruske zatvorske ćelije.

Nagrada javnog servisa dodeljena je novinarima ProPublica Džošuu Kaplanu, Džastinu Eliotu, Bretu Marfiju, Aleksu Mierjeskiju i Kirsten Berg, čije su priče podstakle Vrhovni sud da usvoji svoj prvi kodeks ponašanja.

Magazin Njujorker osvojio je dva Pulicera, a dobitnici su Sara Stilman i Medar de la Kruz.

Nagrada za fikciju data je Džen En Filips za roman „Noćna straža“,

„Noćna straža“ Džejn En Filips nagrađena je Pulicerovom nagradom za fikciju, a Eboni But za dramu „Primary Trust“.

(Gardian)

pročitaj više

U TRENDU